tyler blazer's digital portfolio

Download Tyler Blazer's Digital Portfolio

Post on 31-Mar-2016

216 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

A sample collection of designs and experiences from architecture school and beyond.

TRANSCRIPT

  • bt

  • Marco Polo describes a bridge, stone by stone.

    But which is the stone that supports the bridge? Kublai Kahn asks.

    The bridge is not supported by one or another, Marco answers, but by the line of the arch that they form.

    Kublai Kahn remains silent, refl ecti ng. Then he adds: Why do you speak to me of the stones? It is only the arch that matt ers to me.

    Polo answers: Without stones there is no arch.

    -From Invisible Citi es by Italo Calvino

  • yler jordan blazertty ler.b lazer@gmai l . com

    865.776. 8666

  • 2

  • 3rchitecture

    raphic design

    ravelt

    4-31

    32-39

    40-51

  • 5rchitecture

    s ixth and peabody p . 6

    decker+ p .14

    hal ls medical p .20

    wis a bulwary p .26

  • sixth and peabody

  • Center for Sustainable Education

    Nashvi l le, TNted shelton, fourth year | fa l l

    The Avenue of Sciences is a redevelopment of the 6th Avenue corridor in Nashville, Tennessee. One of the strongholds of the corridor is the plan for the Center for Sustainability Educa-tion. This multi-functional facility is located on a triangular plot between Lafayette Avenue, Peabody, and 6th Avenue. A few blocks to the north is where the new Music City Center anchors one end of the Avenue of Sciences while the Adventure Science Center terminates the opposing end of the axis just beyond the interstate fl y over.

    The multifunctional programmatic needs provided for a chal-lenging design proposition. The predominate request was to maintain most of the square footage as for public usage with minimal obstructions due to the demands of the private or semi-private spaces. Most of the public spaces are located on the fi rst and second fl oors with access to the more private and semi-pri-vate spaces limited to the third fl oor. Multi-public access points address the various programmatic needs where some parts of the facility are able to be sectioned o from the public.

    On top of the dynamic programmatic needs, the design needs to be conscientiously sustainable in order to self-promote the uses of the building. As an educational facility the building needs to act as a teaching tool to demonstrate some of the leading building practices and designs that promote sustainability, whether active or passive.

  • 88

    energy production

  • 9As a means of promoting alternative modes of transportation, minimal parking is provided. To o set the parking needs bike racks along with changing and showering facilities accessible by the public were integrated for bike commuters not only of the facility but for employees of the downtown area. A transit bus stop is also promoted within the design. These options seek to not only provide for the facility but also encourage interaction with the urban lifestyle of downtown Nashville.

    The Center for Sustainable Education provides for a sustainable lifestyle that connects with the urban fabric of the denser urban areas to the north. To address the urban aesthetics a variation of faade treatments were utilized along the 6th Avenue as well as Peabody boundaries. Multiple setbacks as well as construction techniques not only provide for visual interest in the faade but also indicate programmatic changes. Extensive solar shades line the faade on the south and west facades in order to mitigate solar heat gain during the warmer months while trombe walls take advantage of the lower sun angles during the cooler months to o set heating needs.

    An intensive array of photovoltaic panels, wind turbines engi-neered for more silent operation, and a ground-coupled geo-thermal heat pump system provide renewable energy not only for the new facility but also address much of the district energy needs for the surrounding blocks. This approach is practical for addressing the future needs of the area. Sustainable commu-nities fi nd the most success in providing for renewable district energy sources.

    As an overall design stance, Nashvilles Center for Sustainability Education is a teaching tool for the community. By providing a point of interaction with the community and not acting as a stand-alone building the idea of promoting more sustainable practices is the greatest success of this facility. By promoting a sustainable lifestyle this facility encroaches on spurring future developments not only along the Avenue of Sciences Corridor but also establishes a precedent for future developments in the Nashville area.

    9

  • 1010

    shifts and pulls

  • 1111

    daylighting

  • 12

    Cas

    t-in

    -pla

    ce C

    oncr

    ete

    Bea

    ring

    Wal

    l

    12"

    conc

    rete

    sla

    b flo

    orin

    g w

    ithrig

    id in

    sula

    tion

    to r

    efle

    ct r

    adia

    ntflo

    or h

    eatin

    g in

    to F

    lex

    spac

    eab

    ove

    Veg

    etat

    ed B

    utte

    rfly

    Roo

    f ove

    rA

    udito

    rium

    Veg

    etat

    ed B

    utte

    rfly

    Roo

    f ove

    rA

    udito

    rium

    Veg

    etat

    e B

    utte

    rfly

    Roo

    f

    12"

    built

    -up

    conc

    rete

    roo

    f with

    whi

    te E

    PD

    M

    12"

    Bui

    lt up

    con

    cret

    e ro

    ofw

    ith w

    hite

    EP

    DM

    tosu

    ppor

    t sol

    ar a

    rray

    Sta

    ndin

    g S

    eam

    Met

    al R

    oofin

    g

    Hot

    Rol

    led

    Ste

    el S

    truc

    ture

    with

    Pur

    lins

    Veg

    etat

    ed G

    reen

    Roo

    f

    18K

    3 S

    erie

    s B

    ar J

    oist

    (T

    yp)

    12"

    Con

    cret

    e S

    lab

    Flo

    orin

    gw

    ith Z

    oned

    Rad

    iant

    Flo

    orH

    eatin

    g (T

    yp)

  • 13

    W 2

    7x84

    Tra

    nsfe

    r B

    eam

    W 1

    0x49

    Typ

    . Col

    umn

    96"x

    72"x

    18"

    Rec

    tang

    ular

    Foo

    ting

    (Typ

    )

    1FT

    Ste

    pped

    Fou

    ndat

    ion

    Veg

    etat

    ed G

    reen

    Roo

    f Ter

    race

    Cas

    t-in

    pla

    ceco

    ncre

    te s

    truc

    ture

  • decker+

  • In an e ort to broaden the image of Maryland Institute College of Arts presence in Baltimore, MICA has recently completed two grand projects that not only demand attention in form but also strategically become beacons for this area of the city.

    In addition to these projects, there is a need to connect between these points. The Decker Library is heavily burdened with the art and architectural collections and is in desperate need of expanding. Some of the key points of need are a central point of campus, increased security, and a connection between the new student dormitory as well as the student center.

    Set in a cross-path between the new dormitory and student center, the library addition is an essential gathering spot for students.

    The program is lifted to maximize outdoor spaces and takes advantage of the sloping site. Pushes and pulls within the building allocate public and private spaces. The give and take of form maximizes the area of the envelope in order to provide for natural daylight as well as enable passive solar shading. A cen-tralized light well provides for natural ventilation that crosses between fl oors and provides adequate light for reading deep within the program.

    The courtyard spaces on the exterior refl ect give and takes not only in the x-plane and y-plane but also indicates this transfor-mation within the z plane. These activate the landscape by pro-viding planting beds as well as benched seating to facilitate stu-dent leisure.

    maryland inst itute col lege of art

    decker l ibrary addit ionmatt hal l , second year | spr ing

    2

  • 16166

  • 1717

  • 18188

  • 1919

  • hal ls medical

  • 3hal ls medical center

    medical off ice and lease space

    scott k inzy, th i rd year | fa l l

    Addressing the needs to expand a doctors practice as well as provide a source of income, the halls medical center is a brief introduction into the economics along with design. Feasibility studies with an intermediary economics class demonstrated how design choices such as materials, square footage, and even site work all e ect the overall cost per square foot of a design. Important to note is that the cost was not indicated as a design hindrance but rather a more practical approach to remind the designer that a design solution is more complex than just the aesthetics of the space. Even product choices are critical in knowing how they can e ect the health, safety, and welfare of the occupants.

    Noting the current site conditions as backing into a sharply rising hill, my intent is to capture the landscape as an important focal point of the patients experience. The overall design favors a grouping of exam rooms as well as support spaces that refl ect a patient-centered environment where the healing process begins not only by todays current resources in medicine, but an overall support group of family, friends, and loved ones.

  • DoctorOffice

    DoctorOffice

    DoctorOffice

    ProcedureRoom

    ExamRoom

    ExamRoom

    ExamRoom

    ExamRoom

    ExamRoom

    ExamRoom

    LabRestroom

    Nurse'sStation

    WaitingRoom

    ReceptionDesk

    BusinessAr