Portfolio Menno Engel

Download Portfolio Menno Engel

Post on 07-Mar-2016

219 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

A short and brief documentation of the work of Menno Engel. Showing his compassion for architecture and technology.

TRANSCRIPT

  • PORTFOLIOv PORTFOLIOMENNO ENGEL

  • Housing in Amersfoort

    Sustainable Commercial building in New York (Tu-Delft project)

    Apartment-building in Amsterdam

    Apartment-building in Amsterdam

    Commercial and housing project in Amsterdam

    Sustainable facade prototyping (TU- Delft project)

    - Villa van Beest

    - United Nations Headquarters for Sustainability

    - Oosterdoks Eiland

    - NieuwPeil

    - Juwallery +3 aparrtments

    - SMA-Flower, Sunshading project

    index

  • Sketchup

    Photoshop

    Adobe Illustrator

    Adobe InDesign

    OSX and Windows

    SustainabilityMenno Engel graduated at the TU-delft as an Architect after fulfilling his bachelor in Building-technology at de Hoge School van Amsterdam. He worked on several dwelling projects with Meyer en van Schooten.

    Within his career Menno worked on small scale villa projects to housing projects with multiple stories and sustainable facade prototypes.

    His half Singaporean and half Dutch background gives him a bit of spice to the cheese.

    AutoDeskMaya

    AutoDeskAutoCad(Revit)

    Multiple Render-engines

    Profile

  • The client desired a space with a bed and bathroom ensuite and a living room connected to the garden. In the existing situation there was no to little visual connection with the garden, only one door con-necting the back garden and the living room. The parti of the Barce-lona Pavilion from Mies van der Rohe was a big inspiration for the new floor plan of this design. The most challenging part is making the old and the new feel as one.

    The floor plan can be explained as two walls and two pillars. Between two elongated walls that reach into the garden, the bedroom and bath-room ensuite are concealed. They are connected by a corridor that is enlightened by three rooflight- domes. The corridor is parallel to the wall that separates the living room and the bedroom. The living room is shaped by an elongated wall and two pillars connecting the exist-ing house and the garden. The living space is fully subjected to the sea-sonal changes and colours that come along with it. A roof light fol-lowing the elongated wall provides not only daylight through the year but also strengthened the feeling of being one with the garden.

    Villa van Beest

    Impression looking to North_East

  • Old situation.Nearly any contact with the garden.

    In the new situation it is all about living with the seasons connecting outside and inside.

    Impression North-East facade

    Bedroom under construction

    Facade Under construction

    Detail - Rooflight and greenroofunder construction

  • 1In 1983 the United Nations made the report Our Common Future. This report translates the concern about the accelerating deterioration of the human environment and natural re-sources and the consequences it has on the economic and social develop-ment. This report led to the founda-tion of the policy on sustainability developed for the UN.

    New York has ever since been the Icon of economic growth and pros-perity, the place connected to the United Nations council. The sustain-able development programs them-self are divided among the councils within the United Nations across the globe.

    To address the problem of environ-mental deterioration properly, the sustainable development programs need one infrastructure to accom-modate and facilitate a new council within the United Nations. The United Nations Headquarters for Sustainability.

    North-West entrance

    United Nations Headquartersfor Sustainability

  • 23

    1

    1- Public Park2- UN Square3- UN Rosegarden

    Atrium office

    First Concept

    The big black arrow

    represents a green lane

    extended into the UN public park.

    Making the volume wider to introduce

    daylight and closing the secondairy street,

    making it the connection to the public part of the

    UN HQ for sustainability.

    Lowering the South-side makes it possible to collect more solar

    energy and introduce more daylight for the office landscape.

    Functions which require more space are situated low in the building connecting with

    the public realm. The building is in an up-curling shape. The more formally dressed

    functions are situated higher from the ground floor.

    Visual connection is made between the inside and outside by pulling up the corners

    of the facade.

    1:500 lasercut scale model15 street blocks are lasercut to get a good

    feeling of the context.

    1:200 lasercut scale model

  • Ground Floor

    UN Public Square - Public entrance United Nations HeadQuarters for Sustainability

    Facade detail

  • Public entrance United Nations HeadQuarters for Sustainability

    4th floor - office 9th floor - office and vide can be seen with green zones

  • 73&6

    Living machine 1- waste water2- ow equalization3- tidal wetland 45m24- disinfection system (UV)5- reuse storage tank

    Rainwater6- water collecting2- storage3- emergency backup to the East River

    Climate concept (controlled temperature through the East-River)

    Water cleaning concept through a living machine

    Office space and green zones below the pitched roof

  • Rosegarden

    Lobby at the enterance for UN deligates and employees with a view on the public UN park

  • Oosterdoks Eiland

    MvS Architecten

    The masterplan for het Oosterdokseiland (short ODE) is made by Erick van Egeraat. Nine reputable architects, international and national made the final designs for all the different lots. Lot 3B is designed by Meyer and van Schooten Architecten.

    Commercial stores are located in the plinth enclosed by a boulevard on the Southside underneath there is a public-parking-garage. 84 apartments are densely designed. The biggest apartments are situated ontop. These apartments have a great view over het Noordzeekanaal, het IJ and Amsterdam Noord. On the Southside the apartments have a clear view of central Amsterdam. Making it an A class location.

    Responsible for technical drawings, details, floorplan designs and altering construction drawings and facade drawings.

  • NieuwPeilMvS Architecten

    Nieuwpeil is part of a renewal plan, to make the neighbourhood around the Lambertus Zijlplein more appealing. The apartment-building has 78 apartments and one office-space rented to the GVB.

    The plinth exists of a parking-lot for cars and bicy-cles, room for technical-space and storage-space for the dwellers. The plinths is half beneath the ground lifting the apartments from the ground. Nearly all apartments have a balcony, loggia or terras. Most of the apartments are situated North to South and have their bedrooms on the gal-lery-side and the living-room on the South-side connected to the outdoor-space.

    Responsible for presentation drawings.

  • Jade House is a well known Chinese jeweler among the Chinese commu-nity. It is located in one of the oldest parts in Amsterdam near to the Nieuwmarkt and the Zeedijk.

    De Oudehoogstraat is a street full of small boutiques and restaurants. Most of the stores are shouting with colour and signs and don't respect the cultural heritage and potential. One way or the other this also makes it the place it is today.

    The new Jade House facade is com-posed of two thick wooden frames, one framing the shopwindow and one the access to the 3 apartments above and the jeweller on the ground floor. Inspiration for the interieur and facade design came from Chinese and Dutch long lasting history that began with trade-routs.

    There are three apartments situated above the jeweller. The first and the second floor have the same layout and house a 23m2 single bedroom apartment. On the third floor there is a 35m2 two floor apartment con-nected by a vide. Creating a spa-cious feeling in a rather small plan.

    Jade HouseJuwels

  • -1Office

    GFJuweler

    1Apartment 1

    2Apartment 2

    3Apartment 3

    4Apartment 3

    Facade entrance apartments and juweler

  • SMA-flowerMy concept was chosen out of 20 concepts to be further developed within the project at the TU-Delft. The instruction was to design an innovative facade. The final proto-type had to be build on a scale 1:1.

    The concept is based around the problem formulated like so:

    The sun is our source of energy in the form of light and heat. How can we use the light and not have the heat inside the building while main-taining the possibility to regulate our own view through the faade by using the energy produced by the sun?

    The final prototype is build with some alterations to the grand con-cept. Shaped memory alloys where not at hand and other solutions where used to finalize the design.

    First concept paper model

  • First concept paper model

    Conceptual Constraints

    The constraints are based on the problem formulated in the introduction. - The faade shading system has to block sunlight.- The faade shading system has to be regulated by the density of the sunlight itself. - There must be a possibility to regulate the faade shading system from the inside by the users. - The faade system has to be sustainable using only sustainable energy sources. In this case using the energy produced by the sun.

    Final concept principles

    A sun shading system of shaped memory alloy unfolding with a 1 to 9 ratio is powered by a volt-age originating from the solar panel. The sun shad-ing system unfolds in two movements, first un-folding in a cross while gradually unfolding the corner parts until all four corner parts are parallel to the faade. If the system is unfolded it can be regulated by the user. The