Architectural Design + Photography Portfolio

Download Architectural Design + Photography Portfolio

Post on 31-Mar-2016

220 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Undergraduate Architectural Design + Photography Portfolio

TRANSCRIPT

<ul><li><p>ROBERT VINCENT CLEARY[architectural design + photography]</p></li><li><p>ABOUT</p><p>ARCHITECTURAL WORKS</p><p>OTHER SELECTED WORK</p><p>01 Bio </p><p>02 Resume </p><p>01 Southside Chicago Wellness Center Mind, Body + Spirit_ Biophilia_ Urban Agriculture Fall 2011_ Individual Project</p><p>02 Piazza della Rotunda Contemporary Interpretation_Vernacular Palette Fall 2011_ Team Project</p><p>03 Bankside Urban Voids Compact City_ Pedestrian Network_ Rethinking Public/ Private Space Spring 2011_ Individual Project [Completed at Architectural Association in London}</p><p>04 Horizons for the Blind Mixed Use_ Gather_ Journey Fall 2010_ Individual Project</p><p>05 Boathouse Descent through Nature Spring 2010_ Individual Project</p><p>01 Wall Project Abstract exploration of space and movement Fall 2009_ individual project </p><p>02 Cube Project Abstract exploration of solid-void relationships Fall 2009_ individual project</p><p>03 Selected Photographs </p></li><li><p>I HaVe Been HUnted By lIonS In SoUtH afRICataSted SHeRloCk HolmeS fISH &amp; CHIPS In london&amp; SlePt In le CoRBUSIeRS monaSteRy In fRanCeI HaVe lIVed on tHRee ContInentS, moVed nIne tImeS, and HaVe Seen tHe RICHeS and PoVeRty of tHe WoRld</p><p>I BelIeVe tHat eVeRyone HaS an ImPoRtant StoRy to SHaRe, and deSIgn IS a VeSSel foR CHangIng tHe WoRld</p><p>I Want to SeRVe on tHat SHIP</p></li><li><p>Revit architecture 2012 autoCad architecture 2012Rhinoceros with V-RaySketchup with kerkytheaadobe CS5: Illustrator, Indesign, Photoshopadobe lightroom 2final Cut ProHand drafting, sketching, rendering, model buildingdigital and film photography</p><p>AIAS Judson University Chapter President, Sept 2010-May 2011Plan, coordinate, delegate chapter eventsCommunicate and participate in national and regional events</p><p>Resident Assistant- Judson University, Sept 2009-May 2010dorm leader and supervisor</p><p>Habitat for Humanity, Elgin, ILVolunteer </p><p>Annual Student Juried Exhibition, April 2008/2009Charcoal drawingComposite drawing and bass wood modeldraewell gallery, Judson University</p><p>Service trip to Jackson, MS, March 2012Worked at and with the John Perkins foundation to engage the community of West Jackson through service projects</p><p>English, nativeSpanish, Intermediate</p><p>PROFICIENCY</p><p>INVOLVEMENT</p><p>LANGUAGES</p><p>Seeking an internship in an architectural design firm tobroadly and eagerly contribute to the varied creative and technical pursuits of the practice, as well as to augment my educational growth.</p><p>Judson University, B.A in Architecture, May 2012gPa 3.589, deans list [6 semesters]</p><p>Tau Sigma Deltanational Honors Society for architecture and allied arts</p><p>Architectural Association, Jan 2011-May 2011Visiting School Program, London, UKfinished with High Pass marks</p><p>HB&amp;A Architects, Colorado Springs, COSteve Powell, 719.473.7063architectural Intern, may 2011-aug 2011, dec 2011-Jan 2012assisted in digital modeling for proposal of downtown development and ymCa, project award submittal for aIa, proposal for UCCS dorms, documentation of buildings on air force base in london, drawings for renovation to air force base building</p><p>Photography AssistantEvan Hunt Photography, 815.922.5644assisted cover shoot for aP magazine, feb 2010Jacob Boll Photography, 815.378.3482assisted in photographing a wedding, June 2010 </p><p>Judson University SOADACyndi Zarris, 847.628.1010maintenance Staff, may 2010-dec 2010organize, repair and paint interior of building and studios</p><p>Camp Winadu, Pittsfield, MAShelly Wiener, 800.494.6238general Counselor &amp; lacrosse Coach, June 2009- aug 2009Responsible for boys cabin, taught fundamentals and techniques of lacrosse</p><p>OBJECTIVE</p><p>EDUCATION</p><p>EXPERIENCE</p><p>RVCLEARY[at]GMAIL[dot]COM +978.417.1764</p><p>RoBeRt VInCent</p><p>CLEARY</p></li><li><p>SOUTHSIDECHICAGO </p><p>WELLNESSCENTER</p><p>02</p><p>SEMESTERfall 2011</p><p>LOCATIONChicago, Il</p><p>PROFESSORProf. keelan kaiser</p><p>TIME FRAME9 Weeks</p><p>PROJECTWellness Center</p><p>SIZE92,000 sqft.</p><p>Southside Chicago Wellness Center Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | </p><p>the Southside Chicago Wellness Center is set in an impoverished neighborhood where a center to ignite community and education is needed. the goal of the SSWC is to be a gem for the community- to be a place where people go to learn, teach, meditate, and help raise future generations. not only were sustainable building systems important to the design, but the ways in which the building could empower its occupants and their community governed the design process. the building responds to the individuals mind, body, and spirit, with an emphasis on gathering, meditation, and education. </p><p>the project began with examining the individual and how a wellness center should respond to an individuals mind, body and spirit. When program begins to be inserted into mind, body, and spirit categories, gardens emerge as a transitional space and destination. these gardens address community, meditation and agriculture and are broken apart by journey corridors that move users from buildings. other key drivers include urban agriculture and the biophilia hypothesis. the integration of urban agriculture is an opportunity for the community to invest in their health and education. Individuals or families have the opportunity to purchase lots of land to grow food on while classes, as well as the day care facility, use the land to learn about plant life and gardening. the plants grown on this land help to feed the community and the funds received for the land is invested back into the SSWC. a loop system is created to sustain not only the wellness center, but the community as well. </p><p>the biophilia hypothesis was studied to understand how nature can positively affect buildings. Biophilia proves that man has an inherent connection to nature and that humans perform and feel better when connected to its elements. the SSWC placed a large emphasis on controlling natural daylight and exposing occupants to plant life and water for improved air quality and relaxation. large light cones were designed to bring day light deep into interior spaces and provide a sense of warmth and connection. the journey corridors create opportunities for users to interact with nature while adding to the complexity and order of the campus- a characteristic found in the natural world. the result is a campus that acts as a place of refuge as well as a catalyst for personal and communal growth.</p><p>0202</p></li><li><p>VIEWS</p><p>WIND</p><p>MIND, BODY, SPIRIT</p><p>BIOPHILIA HYPOTHESIS</p><p>URBAN AGRICULTURE</p><p>THE TIME FOR URBAN AGRICULTUREIS NOW!!!</p><p>*mowing to growing: Creating Productive green Spaces-maria aiolova</p><p>02_CONCEPTDRIVERS</p><p>01_SITEANALYSIS</p></li><li><p>COURTYARD DIVISION [of courtyard] PROCESS MODEL</p><p>three buildings addressing mind, Body Spirit </p><p>east/West orientation</p><p>designation of garden spaces corresponding to building type</p><p>Journey corridor connections between buildings which break up garden spaces</p><p>light cones</p><p>Unifying language between buildings</p><p>01</p><p>02</p><p>03</p><p>03_MASSINGSTUDIES</p><p>04_DESIGNDEVELOPMENT</p><p>CONCEPTUAL BUILDING DIAGRAM</p><p>0402Southside Chicago Wellness Center Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 0204</p></li><li><p>FIRST FLOOR PLAN</p><p>MIND, BODY &amp; SPIRIT CONNECTION</p><p>MIND/SPIRIT CONNECTION</p><p>76</p><p>9</p><p>10</p><p>34</p><p>5</p><p>12</p><p>11 11 11 11</p><p>14</p><p>14</p><p>14</p><p>14</p><p>1414</p><p>1</p><p>2</p><p>8</p><p>PROGRAM LISTFIRST FLOOR PLAN1. entrance2. Journey Corridors3. Communal garden4. meditative garden w/ meditation Pods5. agriculture garden6. lobby7. Performance Hall8. Stage9. Conference Room10. day Chapel11. day care Classrooms12. day care Playroom13. Reception14. Classrooms15. temporary Housing</p><p>SECOND FLOOR PLAN1. Performance Hall Balcony2. lobby3. Roof garden4. locker Room5. Physical therapy Room6. naturopathy Clinic Room7. mechanical/electrical8. Reference library9. Counseling Room10. Journey Corridor</p><p>THIRD FLOOR PLAN1. light Cone2. Running track3. locker Rooms4. lobby5. mechanical/electrical6. exercise facility7. offices8. directors office9. Journey Corridor</p><p>13</p><p>15</p><p>1</p><p>2</p><p>3</p><p>8</p><p>99</p><p>9 9 97 4</p><p>4</p><p>666</p><p>555</p><p>10</p><p>1</p><p>2</p><p>3</p><p>8</p><p>9</p><p>9</p><p>7</p><p>4</p><p>6</p><p>5</p><p>5</p><p>1</p><p>11</p><p>2</p><p>777</p><p>2</p><p>2</p><p>FLOOR PLANS</p><p>MIND/BODY &amp; SPIRIT/BODY CONNECTION</p><p>SECOND FLOOR PLAN</p><p>THIRD FLOOR PLAN</p></li><li><p>JOURNEY CORRIDOR ENTRANCE</p><p>ENTRANCE SEQUENCE0201</p><p>03 04</p><p>NORTH ENTRANCE</p><p>PERFORMANCE HALL LOBBY PERFORMANCE HALL BALCONY</p><p>Southside Chicago Wellness Center Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 06</p></li><li><p>EARLY REFLECTIONS DIAGRAM</p><p>ACOUSTIC ANALYSISthe design of the performance hall utilizes a series of cascading acoustic ceiling panels to promote early reflections and diffuse sound. the cavity space above these panels traps noise until it dies. the back wall of the hall uses a cavity absorber material while the sides and stage are wood material to reflect sound. the overall shape of the hall takes on a modified fan shape to bring the audience close to the stage as well as promote early reflections. the hall boasts a 1.6 second reverberation time, a 1.2 second warmth and a 0.84 second brilliance.</p><p>PERFORMANCE HALL STAGE</p><p>SECTION THROUGH SPIRIT BUILDING WITH RAY TRACING</p></li><li><p>CROSS SECTION</p><p>01</p><p>02</p><p>03</p><p>the design of the SCWC incorporated large light cones that break varying levels of the building to draw light deep into the spaces. It was projected that these light cones and their connections to the structure would be custom made by Velux lighting. they not only provide natural light into the building, but serve as a connection to nature and create an atmosphere of warmth and life.</p><p>DAYLIGHT STRATEGIES</p><p>Southside Chicago Wellness Center Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 08</p></li><li><p>PALAZZO STUDY </p><p>PIAZZA DELLA </p><p>ROTUNDA</p><p>Palazzo Study_Piazza della Rotunda Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | </p><p>SEMESTERfall 2011</p><p>LOCATIONPiazza della Rotunda, Rome</p><p>PROFESSORProf. John martin</p><p>TIME FRAME3 Weeks</p><p>PROJECTmixed Use</p><p>TYPEteam Project</p><p>10</p><p>the morphology of Roman architecture has evolved to currently include contemporary design and the integration of new technology. this project raised questions about how an urban context assists in shaping a new building in a historic setting and how designing in proximity to a monument such as the Pantheon presents issues of hierarchy. the site desired a design that would blend into the surrounding, allowing the focus of the piazza to remain on the Pantheon. </p><p>due to the turn in Roman morphology, a contemporary design language with traditional building elements was utilized to respect the surrounding typologies. this meant that choice of material and the proportioning of space became central to the project. the building followed traditional programming methods to respect the public street front and the historical nature of the piano nobile. </p><p>at ground level , the cafe opens up to the street to invite pedestrians into the building. the corner condition is treated as void to create a transparency to the piazza. above the cafe, a view from the oratory opens up to Pantheon to poetically transfer the inhabitant into a intellectual state of mind. </p><p>the project utilized sustainable ideas seen in traditional Roman architecture, which include the planning of the elongated east/west courtyard to maximize daylight through the winter months and the use of masonry as thermal mass for controlled temperatures. light wells spray daylight deep into the cavities of the building and a perforated screen shades direct light sunlight while still preserving views to the piazza.</p><p>the result of the project was a thoughtful investigation of a contemporary design on a historical site. the solution receded into the background of the Pantheons shadow while respectfully making a statement about its function and contribution to Roman morphology and the piazza.</p></li><li><p>CAFE</p><p>NORTHERN VIEW OF PIAZZA</p><p>nPANTHEON</p><p>PALAZZO</p><p>PIAZZA DELLA ROTUNDA</p></li><li><p>nat ground level the palazzo opens up onto the street with a cafe and a corridor that invites user back into the courtyard. above the cafe, the piano nobile house the oratory which provides views back to the Pantheon on the Piazza della Rotunda. the large kinks in plan and section of the design help to bounce light from the light wells deep into the cavity spaces below. these same light wells are double skinned allow for stacked ventilation and natural air flow throughout the space. the project blended contemporary design language, traditional building elements, and preserved its background building status.</p><p>WEST PERSPECTIVE</p><p>PROGRAM DIAGRAM</p><p>DESIGN STRATEGY</p><p>GROUND FLOOR1. Cafe2. exterior Cafe Seating3. Hostel lobby4. kitchen5. Courtyard</p><p>SECOND FLOOR 6. oratory7. library8. Reading Room</p><p>1</p><p>2 3</p><p>45</p><p>8</p><p>7</p><p>6</p><p>12Palazzo Study_Piazza della Rotunda Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | </p></li><li><p>BANKSIDEURBANVOIDS</p><p>SEMESTERSpring 2011</p><p>LOCATIONlondon, england, Uk</p><p>PROFESSORProf. Sam Jacoby</p><p>TIME FRAME16 Weeks</p><p>PROJECTUrban + Residential</p><p>SIZE100,000 sqft.</p><p>Bankside Urban Voids Robert Vincent Cleary | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 14</p><p>london, like many of its global counterparts, is faced with a quickly growing population and an urgency to envision and plan for future urban growth is needed. Current average housing densities in central london are very low, but vast areas of land and new infrastructures are need to realize the density required by 2031. the government has designated the land east of london, the thames gateway, kent, and essex to absorb this growth. However, at best, this plan will result in a polycentric network of urban sub-centres, or more likely, in exacerbated urban sprawl. a piecemeal approach and lack of basic infrastructure makes these plans unsustainable, condemned to social, economic, and ecological failure. therefore, this project challenges the absence of vision and speculates on the transformation of londons built environment through the question of density and the notion of a compact city.</p><p>for recreation, residents of Bankside and Borough have access to the large public parks, but they remain empty for the majority of the year. lifeless residential block towers, office buildings, and parking garages look down on them as if to define and constrict their activity. they are typically used as a route to walk through on the way to somewhere beyond, but so much potential lies in and around them. the buildings that currently surround the public void spaces have an inward focus, meaning the park space is rarely engaged as more than a means of passage.</p><p>If the organization of the park space and surrounding buildings were to be rethought, potential for a dynamic experience could be realized. Combining the space and movement of the park with the programmatic use of thesurrounding buildings combined with addition of new programs is the future of the compact city. </p><p>Public and Private void spaces should be linked together in a physical, visual, and experiential way to promote porosity...</p></li></ul>