kerala public schools academic year 2020-21 class : vii ...nml.ker 1. the pashmina shawls are woven

Download KERALA PUBLIC SCHOOLS ACADEMIC YEAR 2020-21 CLASS : VII ...nml.ker 1. The Pashmina shawls are woven

Post on 14-Aug-2020

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • KERALA PUBLIC SCHOOLS

    ACADEMIC YEAR 2020-21 CLASS : VII

    HOME ASSIGNMENT DATE:07.05.2020 to 20.05.2020 SUBJECT ASSIGNMENTS

    HINDI साहित्य

    1. पाठ-3 बाल मजदरूी; एक अभिशाप को पढ़कर उसमे से दस-दस कभिन शब्दों को अपने उत्तर पुभतिका मे भलखें |

    2. भदए गए शब्दों के अर्थ को भलखें-

    श्रमसाध्य ,वंभिि,भववश ,शोषण ,व्यवसाय ,श्रभमक ,प्रवभृत्त ,भनषेध,प्रभिबंध,उल्लल्लहंघन

    3.संके्षप में उत्तर दें –

    [i] बाल-मजदरूी से आप क्या समझिे हैं ?

    [ii] बाल-मजदरूी क्यों करवाई जािी ह ै?

    [iii] भकन्हीं उन दो व्यवसायों के नाम बिाइए भजनमें बाल-मजदरू काम करिे हैं ?

    [iv] बच्िे मजदरूी क्यों करिे हैं ?

    4.हिम्िहिहित प्रश्नों के उत्तर दें-

    [i] ’बाल-श्रम –भनषेध अभधभनयम- 1986 ‘क्या ह ै|

    [ii] ’भशक्षा का अभधकार कानून-2009’में बच्िों के भलए क्या-क्या व्यवतर्ाएं की गई हैं|

    भाषा-

    1.सवथनाम की पररिाषा भलखें िर्ा उसके िेदों को भलखें |

    [2] हिम्िहिहित ररक्त स्थािों में उहित सर्विाम शब्द भररए;-

    [क] ______सोिा ह ै,__________खोटा ह ै|

    [ख] आपको ________ बुला रहा है |

    [ग.] सर,_________ हमें पढ़ाइए|

    [घ] ___________ राज्य में भबहू प्रभसद्ध ह ै?

    [ङ] मैं ________ कर लूूँगा |

    3.हिम्िहिहित रंगीि छपे सर्विामों के शुद्ध रूप हिहिए ;-

    [i] िुमने हकसको अपना नेिा िुना है ?

    [ii] मेरे को तेरे से कोई मिलब नहीं |

    [iii] जो िे खाना नहीं खाया ,उस ेसजा भमली |

    [iv] िुम तुम्िारा काम तुम्िारे द्वारा करो |

    MATHS Chapter- 4 Rational Numbers Ex-4(F

    Chapter -3 Decimals Ex-3(A,B,C,D)

    SCIENCE Ch - 3 - Fibre to fabric

    1. Read the chapter and underline important words and write it in your notebook .

    2. Draw the diagram of life cycle of silk moth. To stick different type of fabrics in their

    notebook and to find their sources.

    3.Write key terms in notebook at the end of the chapter

    4.Write exercise question and answer given at the end of the chapter. ( Note: - HOTS Q/A

  • also should be written)

    5.Fill in the blanks and MCQ type question write in the text book only.

    6.Digaram should be drawn with pencil only.

    7. Learn the key terms, important points, definitions and

    Q/A.https://www.youtube.com/channel/UCCihSvCAtpia5SbOJdKRn7Q

    VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

    Q. 1. Which of the two silk or wool is smooth to touch ?

    Ans. Silk is smooth to touch.

    Q. 2. Name the process of removal of wool from the body of sheep.

    Ans. The process of removal of wool from the body of sheep is called shearing.

    Q. 3. Name the animal from which Pashmina wool is obtained.

    Ans. Pashmina wool is obtained from Kashmiri goat.

    Q. 4. Name any five Indian breeds of sheep.

    Ans. Lohi, Nali, Bakharwal, Marwari and Patanwadi are some Indian breeds of sheep.

    Q. 5. Define the term sheep rearing.

    Ans. Sheep rearing refers to raising and breeding of domestic sheep for their meat (lamb

    and mutton), milk (sheep’s milk) and fibre (wool).

    B. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

    Q. 1. Name the factors on which the quality of wool is judged.

    Ans. Quality of wool is judged in terms of length, durability, elasticity, capacity to absorb

    moisture, insulating nature, crimp or bends (that make it soft and spongy) and resistance to

    fireof its fibres.

    Q. 2. What is a cocoon ?

    Ans. The silk covering in which a silkworm covers itself during its pupal stage is called

    cocoon. The silkworm develops inside the cocoon. Silk is extracted from cocoons.

    Q. 3. What is selective breeding ?

    Ans. Selective breeding or artificial breeding is process of Jihat is sericulture

    Sericulture is the rearing of silkworm to get silk. It deals with a series of events that

    includes the rearing of silkworm on mulberry plants, collection and processing of silkworm

    cocoons to extract raw silk fibres from them and the production of silk for commercial

    purpose.

    Q. 5. Give one use of each wool and silk.

    Ans. Use of Wool : Wool is used to make winterwear like sweaters, shawls etc. and to

    make blankets, carpets, upholstery etc.Use of Silk : Silk is used to make dress materials

    like sarees,

    scarves etc. and in parachutes and bullet proof vests.

  • LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

    Q. 1. How is silk fibre obtained from cocoons ?

    Ans. l The first step to process silk fibres from the cocoon is to separate the silk fibre from

    them. For this they need to be exposed to warmth. The cocoons are kept under the sun,

    boiled or exposed to steam. The warmth causes to the silk fibre to separate from the

    cocoon. The fibres from several cocoons are reeled off together to make a strong thread.

    This is called reeling of silk or filature. Reeling is also done in special machines. The silk

    thread is then bleached, dyed and spun to make dress material.

    Q. 2. Why is wool used for winter clothing ?

    Ans. As wool is an excellent insulator and a poor conductor of heat, it does not allow body

    heat to escape. That’s why woollen clothes keep the body warm and protect it from cold.

    The air trapped between the tiny pockets in woollen fibres, prevents the flow of heat from

    the body

    to the surroundings. Also, wool fibre draws moisture from the body and absorbs it.

    Thisgenerates heat and keeps the body warm.

    Q. 3. How is wool fibre obtained from the sheared wool ?

    Ans. Wool fibre is obtained from the sheared wool through the

    following steps :

    (i) Washing or Scouring : The sheared skin with hair is washed thoroughly to remove

    grease, dirt and dust from the hair. This process is called scouring. The scoured hair are

    then dried.(ii) Sorting : The dried hair of different textures are sorted out. The small fluffy

    fibres called burrs are picked out and sent for reprocessing.(iii) Carding : The selected curly

    wool fibres are straightened by passing through rollers.

    (iv) Dyeing : The wool fibres of light or white colour are dyed in

    any colour of choice.

    (v) Spinning and weaving : The wool fibres are straightened, combed and rolled into yarn.

    Q. 4. Describe the life cycle of silk moth.

    Ans. A female moth lays hundreds of eggs on the mulberry leaves. After some time, these

    eggs hatch into larvae called caterpillars or silkworms. Slowly these caterpillars grow in

    size by feeding only on the leaves of mulberry trees.The next stage in the life cycle of a

    silkworm is pupa. When the caterpillar grows large enough to enter the next stage, it starts

    weaving a net around it to hold itself. Caterpillars continue to spin silk fibre till they

    completely get covered by these fibres. This silk covering in which the silkworm covers

    itself is called cocoon. Further development of the silkworm takes place inside the cocoon.

    After some time, the pupa enters the adult stage and emerges out of the cocoon as a moth.

    Q. 5. What are the occupational hazards workers face in the silk and wool industry ?

    Ans. Occupational Hazards in Wool and Silk IndustryThe occupation hazards are the risks

    faced by workers in any industry. In woollen industry people who work as sorter, get

    infected

    by a bacterium called anthrax. It leads to sorter’s disease a fatal blood disease.In silk

    industry people work in cramped, damp and poorly ventilated units that lead to respiratory

    problems.

    Blisters in the hands of workers in silk industry due to putting them in hot water lead to

  • secondary infections such as dermatitis.Workers in silk industry have to stand continuously

    for about 12-16 hours daily to focus on to get fine thread. It leads to disorders like

    backache, spine problems and vision problems.

    D. CHOOSE THE CORRECT ANSWER

    1. The Pashmina shawls are woven from the woollen fur of

    (a) sheep (

Recommended

View more >