teoria 11 mjetet rrugure

Download TEORIA 11 MJETET RRUGURE

Post on 17-Oct-2015

397 views

Category:

Documents

12 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Nuk quhen mjete rrugore mjetet q prdoren nga fmijt ose invalidt q, edhe pse mund t ken motor, nuk i kalojn kufijt e prcaktuara nga aktet n zbatim Mjete rrugore quhen t gjitha llojet e mjeteve q qarkullojn n rrug dhe q drejtohen nga njeriu.

 • KLASIFIKIMI I MJETEVE RRUGORE Mjetet, sipas Kodit Rrugor, klasifikohen:

  a) mjete q lvizin me forcn e krahut; b) mjete t trhequra me kafsh; c)biikleta; d) slita; e) ciklomotor; f) motomjete; g) automjete; h) trolejbus; i) rimorkio; j) makina bujqsore; k) makina teknologjike; l) mjete rrugore t veanta.

 • Kane nje ndenjse 40 cm per transportimin vetem te drejtuesit te mjetit Me 3 rrota - pesha bosh jo me e madhe se 270 kg- gjersia, jo me e madhe se 2 m- lartesia, jo me e madhe se 2.5 m

  Me 4 rrota- pesha bosh jo me e madhe se 350 kg IKLOMOTOR

 • Pesha maksimale deri ne 2500 kg gjersia, jo me e madhe se 1.6 m gjatesia jo me e madhe se 4 m lartesia, jo me e madhe se 2.5 m

  Autokarrot kane peshe bosh jo me shume se 550 kg dhe shpejtesi jo me te madhe se 80 km/ore MOTOMJETE

 • mjete me dy rrota, i destinuar pr transport njerzish, jo m shum se 2 veta, duke prfshir edhe drejtuesin e mjetit. MOTOMJETE

 • mjete me tri rrota, i destinuar pr transport njerzish, i aft t mbajn deri n 4 njerz, duke prfshir edhe drejtuesin e mjetit. MOTOMJETE

 • mjet me tri rrota, i destinuar pr transport malli.MOTOMJETE

 • mjet me 4 rrota i destinuar pr transport mallrash, jo m shum se 1 njeri n kabin prve drejtuesit t mjetit.

  Autokarrot kane peshe bosh jo me shume se 550 kg dhe shpejtesi jo me te madhe se 80 km/ore MOTOMJETE

 • MOTOTRHEQS: motokarro me tri rrota, e destinuar pr trheqjen e gjysmrimorkiove MOTOMJETE MOTOKARRO PR TRANSPORTE T VEANTA: mjete me 3 rrota, t destinuara pr transportin e disa mallrave ose njerzve t caktuar n kushte t veanta dhe karakterizohen nga pajisja, n mnyr t prhershme, me mekanizma special q i shrbejn ktij qllimi. (cisterna, etj) MOTOKARRO PR PRDORIM T VEANT: mjete me 3 rrota dhe t pajisura me mekanizma t veant q qndrojn gjithmon mbi to (vin,etj) - Lejohet transporti i personelit dhe materialeve q lidhen me ciklin operativ t ktyre mekanizmave.

 • AUTOMJETE AUTOMJETET JAN MJETE ME MOTOR ME T PAKTN 4 RROTA, ME PRJASHTIM T AUTOKARROVE. AUTOVETURA: mjete t destinuara pr transport njerzish, q kan maksimumi nnt ndenjse, duke prfshir edhe ndenjsen e drejtuesit t mjetit; AUTOBUS: mjet i destinuar pr transport njerzish me m shum se nnt ndenjse, duke prfshir edhe ndenjsen e drejtuesit t mjetit;

 • AUTOMJETE Automjet pr transport t przier: mjet q ka nj pesh t prgjithshme me ngarkes t plot jo m t madhe se 3.5 ton, ose 4.5 ton kur ka trheqje elektrike, i destinuar pr transport njerzish dhe mallrash me kapacitet maksimal 9 ndenjse, duke prfshir edhe ndenjsen e drejtusit t mjetit. TRHEQS: mjet i destinuar vetm pr trheqjen e rimorkiove ose gjysmrimorkiove; KAMION: mjet i destinuar pr transportin e mallrave dhe t njerzve t caktuar me prpunimin ose transportin e ktyre mallrave;

 • AUTOMJETE Automjet pr transport t veant: mjet transporti i destinuar pr transportin e disa mallrave ose njerzve t caktuar n kushte t veanta dhe karakterizohet nga pajisja n mnyr t prhershme, me mekanizma special q i shrbejn ktij qllimi. Automjet q prdorim t veant: mjete t pajisura n mnyr t prhershme me mekanizma t veant dhe t destinuar pr transportin e ktyre makanizmave. - Lejohet transporti i personelit dhe materialeve q kan lidhje me ciklin operativ t ktyre mekanizmave.

 • AUTOMJETE AUTOTRENAT: komplekse mjetesh t prbra nga dy njsi t veanta t lidhura bashk, nga t cilat njra sht udhzuese. GJYSMRIMORKIATOR: mjete t prbra nga nj trheqs dhe nga nj gjysmrimorkio.

 • AUTOMJETE AUTOKAMPE: mjete q kan nj karroceri speciale dhe jan t pajisur n mnyr t prhershme pr t'iu prshtatur transportit dhe strehimit t deri 7 njerzve, duke prfshir edhe drejtuesin e mjetit. ARTIKULAR: sht autobus i prbr nga dy pjes t ngurta t lidhura ndrmjet tyre nprmjet nj mekanizmi t artikuluar.

 • Makina ngarkim-transporti: mjete ose komplekse mjetesh q kan pajisje t veanta pr ngarkimin dhe transportin e materialeve q prdoren, ose jan produkt i punimeve t ndrtimit dhe t grmimeve n miniera, si dhe t materialeve q plotsojn gjat ecjes ciklin e prodhimit t tyre. AUTOMJETE

 • TROLEJBUS TROLEJBUSI sht mjet me motor elektrik, q e merr energjin me kontakt nga linja ajrore elektrike dhe q lvizin mbi rrota t zakonshme gome.

 • RIMORKIOT Rimorkiot jan mjete t destinuara pr t'u trhequr nga automjetet. Ato ndahen n: a) rimorkio ose gjysmrimorkio pr transport pasagjersh; b) rimorkio pr transport mallrash; c) rimorkio pr transport t veant; d) rimorkio pr prdorim t veant; e) rimorkio kamp; f) rimorkio pr transportin e pajisjeve turistike dhe sportive.

 • RIMORKIOT Gjysmrimorkiot jan mjete q i mbivihet nje njsis motorike dhe q nj pjes e konsiderueshme e ngarkess s saj mbahet nga kjo njsi.Karrelat jan mjete shtojc q nuk kan m shum se 2 rrota dhe jan t destinuara pr transport bagazhi, pajisjesh etj.

 • MAKINAT TEKNOLOGJIKE Jan makina vetlvizse ose q trhiqen, me rrota ose me zinxhir, t destinuara t operojn mbi rrug dhe n kantiere dhe mund t jen t pajisura me mekanizma special.

  Makinat teknologjike ndahen n:-makina q prdoren pr ndrtimin dhe mirmbajtjen e veprave ndrtimore a t infrastrukturs rrugore;-makina q zhbllokojn rrugn nga bora ose ndihmse q shprndajn rr a gjra t ktij lloji;-motopirunt dhe elektropirunt: mjete t destinuara pr lvizjen e sendeve.

 • MAKINAT BUJQESORE Makinat bujqsore jan makina me rrota ose me zinxhir, t destinuara pr t'u prdorur n bujqsi.

  Makinat bujqsore ndahen n: VETLVIZSE: -traktor bujqsor: -makina bujqsore teknologjike me dy ose m shum akse: -makina bujqsore teknologjike me nj aks: T TRHEQURA: -makina bujqsore teknologjike: -rimorkio bujqsore:

 • MJETE RRUGORE TE VECANTA

 • KLASIFIKIMI MJETEVE RRUGORE N BAZ T KATEGORIVE NDRKOMBTARE (Neni 47)

  Motomjete & ciklomotoreNumri rrotaveCilindrataShpejtesiaLL12 rrotaDeri ne 50 ccJo me e madhe se 50 km/oreL23 rrotaDeri ne 50 ccJo me e madhe se 50 km/oreL32 rootaMe e madhe se 50 ccMe e madhe se 50 km/oreL43 rrota asimetrikeMe e madhe se 50 ccMe e madhe se 50 km/oreL53 rrota simertikeMe e madhe se 50 ccMe e madhe se 50 km/oreTransport njerzishNumri rrotaveNumri vendevePesha max. me ngarkese MM1Te pakten 4 rrotaJo me shume se 8+1M2Te pakten 4 rrotaMe shume se 8+1Deri ne 5 toneM3Te pakten 4 rrotaMe shume se 8+1Me shume se 5 toneTransport mallrashNumri rrotavePesha max. me ngarkeseNN1Te pakten 4 rrotaDeri ne 3.5 toneN2Te pakten 4 rrota3.5 tone deri ne 12 tone N3Te pakten 4 rrotaMe e madhe se 12 toneRimorkio & rimorkioPesha maksimale me ngarkeseOO1jo m t madhe se 0,75 tonO2m t madhe se 0,75 ton, por jo m t madhe se 3,5 tonO3m t madhe se 3,5 ton, por jo m t madhe se 10 tonO4m t madhe se 10 ton

 • KLASIFIKIMI I MJETEVE RRUGORE

  Sheet1

  Mjete qe levizin me forcen e krahut

  Bicikleta

  Mjete qe terhiqen nga kafshe

  Per trans. Pasagjer, mall etj.Permasat maksimale bxlxh..1.3x3x2.2 ml

  Mjete bujqesore

  Slita

  CIKLOMOTORE

  1. Mjete me dy rrotaL 150 cc50 km/ore1 pasagjer

  2. Mjete me tre rrotaL 250 cc50 km/ore1 pasagjer

  MOTOMJETE

  1. Mjete me dy rrotaL 3mbi 50 ccmbi 50 km/ore2 pasagjer

  2. Me tre rrota asimetrikeL 4mbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  3. Me tre rrota simetrikeL 5mbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  4. Per transport njerezish

  qe kane te pakten 4 rrotaMmbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  5. Per transport mallrash

  qe kane te pakten 4 rrotaNderi 80 km/orederi 0.55 ton

  Motomjetet kane permasa maksimale 1.60 x 4.00 x 2.5 ml.

  AUTOMJETE

  Mjete per transport njerezish

  1. Qe kane te pakten 4 rrota (Veture)Mderi110 km/ore

  2. Me kapacitet 8 plus 1 (Minibus)M 1deri110 km/ore

  3. Me shume se 8 plus 1 (Autobus)M 2deri 90 km/orederi 5 ton

  4. Me shume se 8 plus 1 (Autobus)M 3deri 90 km/orembi 5 ton

  Me shume se 8 plus 1 (Artikular)deri 90 km/ore

  Autokampederi 90 km/ore7 plus 1 pas

  Artikularet Gjeresia deri 2.5 ml. Lartesia deri 4 ml

  Autokampet Lartesia deri 4.3 ml

  Mjete per transport mallrash

  Qe kane te pakten 4 rrotaNderi 90 km/ore

  Mjete transport mallrash deri 3.5 tonN 1deri 90 km/ore

  Mjete transport mallrash 3.5 deri 12 tonN 2deri 90 km/ore

  Mjete transport mallrash mbi 12 tonN 3deri 80 km/ore

  AutotrenN 3deri 80 km/ore

  TerheqesN 3deri 80 km/ore

  Automjete per perdorim te vecanteMe mekanizma te vecante dhe per personelin e punes

  Makina ngarkim-transportiKane paisje te vecanta per ngarkim e transport

  Autotrenat Gjeresia deri 2.5 ml. Lartesia deri 4 ml

  Mjete per transport te perzier deri 3.5 ton8 plus 1

 • KLASIFIKIMI I MJETEVE RRUGORE

  Sheet1

  FIGURALLOJI I MJETITKATEGORIAFUQIASHPEJTESIAPESHA

  Mjete qe levizin me forcen e krahut

  Bicikleta

  Mjete qe terhiqen nga kafshe

  Per trans. Pasagjer, mall etj.Permasat maksimale bxlxh..1.3x3x2.2 ml

  ..Mjete bujqesore

  ..Slita

  MJETE ME MOTOR

  CIKLOMOTORE

  1. Mjete me dy rrotaL 150 cc50 km/ore1 pasagjer

  2. Mjete me tre rrotaL 250 cc50 km/ore1 pasagjer

  MOTOMJETE

  1. Mjete me dy rrotaL 3mbi 50 ccmbi 50 km/ore2 pasagjer

  2. Me tre rrota asimetrikeL 4mbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  3. Me tre rrota simetrikeL 5mbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  4. Per transport njerezish

  qe kane te pakten 4 rrotaMmbi 50 ccmbi 50 km/orederi 4 pas.

  5. Per trans