TCE Comprehension

Download TCE Comprehension

Post on 28-Oct-2014

35 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

<p>GE 103-Basic Engineering-IIslutload The objective of this subject will help us to know the basic knowledge of Electronics. The concept of semiconductors, transistors, diodes, FET, MOSFET their working principles, construction and working model. To know about the a.c to dc converting circuits like half wave, full wave rectifiers circuits. Also the filter operation of ripples using various types of filter circuits. The various types of transducer working, construction and uses will be discussed briefly and moving coil and moving iron instruments, thermistors, thermocouple, LVDT their construction and working principles are discussed. The basic building of digital gates like AND, NAND, OR, NOR are studied. Also the conversion types of various number systems like hexa, decimal, octal, binary will be studied. GE103 Basic Engineering-II 1. The current amplification factor of a common base configuration is the ratio of a)Ic/Ie b)Ib/Ic c)Ie/Ib d)Ie/Ic 2. A charge of 200mv in base emitter voltage causes a change of 100 micro amp in the base current. Find the input resistance of the transistor. a)3kohm b)4kohm c)2kohm d)5kohm 3. The phase difference of ______________ between the signal voltage and output voltage in a common emitter amplifier is known as phase reversal. a) 180 b) 90 c) 0 d) 360 4. A FET is a three terminal semiconductor device in which current conduction is by one type of carrier i.e_______________ a)electrons b)holes c)electrons or holes d)none 5. Substrate in n-channel MOSFET is only a single_________________ a)p region b)n region c) pn region d) np region</p> <p>6. ____________ is the maximum anode current, gate being open, at which SCR is turned off from ON condition a) Forward current b) holding current c) breakdown current d) none 7. The applied input a.c. power to a half wave rectifier is 100 watts. the d.c. output power obtained is 400 watts. What is the rectification efficiency? a)100% b)80% c)40% d)60% 8. The maximum efficiency of a full wave rectifier is__________ a)81.2% b)71.4% c)90.3% d)83.4%</p> <p>9. A zener diode has sharp breakdown voltage called___________ voltage a) Avalanche b) zener c) breakdown d) all 1</p> <p>10. In silicon, the energy required to break their covalent bond is_______________ a)0.8v b)0.7ev c)1.1ev d)0.4ev 11. A transducer is a device which converts energy from one from to another form this energy may be a)electrical b)mechanical and chemical c)optical or thermal d)all 12. ___________ is a active transducers. a) Thermocouple b) Photo electric cell d) Thermistor e) LVDT c) Piezo electric</p> <p>13. The Hall Effect is used to find whether a semi conductor is_______________ a)p type b)n type c)n or p type d)none 14. __________ is due to the inertia of the moving system. a) Inertia torque b) control torque c) spring control 15. Moving iron instruments are ___________ type. a)attraction b)repulsion c)both d) opposing torque d)none</p> <p>16. Moving iron attraction type attraction type instruments can be used to measure d.c or a.c scale is_______________ a)uniform b)non uniform c)accurate d)none 17. Thermistor is a______________ terminal semiconductor. a)two b)one c)three d)four</p> <p>18. The chromel-alumel thermocouple is used for temperature measurement up to ______ a)1370C b)760C c)840C d)1400C 19. A moving coil dynamometer type instruments as a ammeter, two coils are electrically in___________ a)series b)parallel c)series or parallel d)none 20. Rosette is a _________ wire strain guage. a)bonded b)unbonded 21. The gate ideally suited for bit comparison is a) XNOR b) XOR c)linear c) NAND d)none d) NOR</p> <p>22. If an input A is given to an inverter, the output will be a) 1/A b) 1 c) Complement of A d) A 23. NAND gate means a) Inversion followed by AND gate c) AND gate followed by in inverter 24. Boolean algebra can be used to a) Simplify any algebraic expressions c) Solve the mathematical problems b) Inversion followed by OR gate d) none of these b) Minimize number of switches d) Perform arithmetic calculations</p> <p>2</p> <p>25. A string of 8-bits is known as a) Quad b) Octet 26. A decimal number 6 in excess -3 code is a) 0110 b) 0011</p> <p>c) Nipple c) 1101</p> <p>d) Byte d) 1001 d) 6 d) 10</p> <p>27. The number of digits in a binary number system are a) 10 b) 2 c) 4 28. The base of hexa-decimal number system is a) 6 b) 8 c) 16</p> <p>29. Which out of the following binary number is equivalent to decimal number 24 a) 1101111 b) 11000 c) 111111 d) 11001 30. The 1 complement of a binary number is obtained by changing a) Each 1 to a 0b) Each 0 to a 1 c) None of these Answers1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A C A C A B C A B C 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 D A C A C B A A A A 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B C C C D D B C B C</p> <p>3</p> <p>EC100 Circuit Theory Today's Engineering graduates are no longer employed solely to work on the technical design aspects of engineering problems. To contribute to the solution of the engineering problems an engineer must acquire knowledge of ELECTRIC CIRCUIT ANALYSIS. Emphasis is placed on the basic circuit concepts, circuit modeling and methods of circuit analysis in time domain and frequency domain for solving simple and multi dimensional circuits including coupled circuits and three phase circuits. Unit I deals with the understanding the concept of circuit elements, lumped circuits, waveforms, circuit laws and helps to solve the electrical network using mesh and nodal analysis. Unit II is used to analyze electrical circuits (both AC and DC) using theorems such as Superposition, thevenin's, Norton's, Maximum power transfer, Compensation, Tellegen's, Millman's and Substitution theorem. Unit III explains about the concept of active, reactive and apparent powers, power factor and resonance in series and parallel circuits. Unit IV is used to know the basic concepts of coupled circuits, three phase loads and power measurement. Analysis of Transient response of series and parallel AC circuits and solving problems in time domain using Laplace Transform are to be studied under Unit V. EC100 Circuit Theory 1. A Series circuit consists of a 4.7K, 5.6K, 9K and 10K resistor. Which resistor has the most voltage across it? (a) 4.7K (b) 5.6K (c) 9K (d) 10K 2. The total power in a series circuit is 10W. There are five equal value resistors in the circuit. How much power does each resistor dissipate? (a) 10W (b) 5W (c) 2W (d) 1 W 3. In a four branch parallel circuit, 10mA of current flows in each branch. If one of the branch opens, the current in each of the other branches (a) Increases (b) Decreases (c) Remains unaffected (d) Doubles 4. A tree has (a) a Closed path (b) no closed paths (c) none</p> <p>5. The number of branches in a tree is ___________ the number of branches in a graph (a) less than (b) more than (c) equal to 4</p> <p>6. The tie-set schedule gives the relation between (a) branch current and link currents (c) branch currents and link voltages 7. The cut-set schedule gives the relation between (a) branch current and link currents (b) branch Voltages and tree branch voltages (b) branch voltages and link currents (c) branch current and tree currents 8. Mesh analysis is based on (a) KCL (b) KVL</p> <p>(b) branch Voltage and link currents (d)none of the above</p> <p>(c) Both</p> <p>(d) None</p> <p>9. If a network contains B branches, and N nodes, then the number of mesh current equations would be (a) B-(N-1)(b)N-(B-1) (c) B-N-1 (d) (B+N)-1 10. A network has 10 nodes and 17 branches. The number of different node pair voltages would be (a) 7 (b)9 (c)45 (d) 10 11. Three equal resistance of 3 are connected in star. What is the resistance in one of the arms in an equivalent delta circuit? (a) 10 (b) 3 (c) 9 (d) 27 12. Three equal resistances of 5 are connected in delta. What is the resistance in one of the arms of the equivalent star circuit? (a) 5 (b) 1.33 (c) 15 (d)10 13. Superposition theorem is valid only for (a) linear circuits (c) both linear and non linear 14. Superposition theorem is not valid for (a) voltage responses (c) power responses (b) non-linear circuits (d) neither of the two (b) current responses (d) all the three</p> <p>15. Nortons equivalent circuit consists of (a) Voltage source in parallel with parallel with impedance (b)Voltage source in series with impedance (c) Current source in series with impedance (d) Current source in parallel with impedance 16. The reciprocity theorem is applicable to (a)linear networks only (b) bilateral networks only (c) linear and non-linear networks (d) neither of the two 17. Compensation theorem is applicable to (a)linear networks only (b) non-linear networks only (c) linear and non- linear networks only (d)neither of the two 5</p> <p>18. Maximum power is transferred when load impedance is (a) equal to source impedance (b)equal to half of the source impedance (d) equal to zero (d) none of the above 19. Indicate the dual of series network consists of voltage source, capacitance, inductance in (a) parallel combination of resistance, capacitance and inductance (b) series combination of current source, capacitance and inductance (c)parallel combination of current source, inductance and capacitance (d) none of the above 20. when the superposition theorem is applied to any circuit, the dependent voltage source in that circuit is always (a)opened (b) shorted (c)active (d) none of the above 21. Power factor of a pure inductor is a) 0 b) 1/2 22. Time constant of a series RC circuit equal a) CR second b) C/R S c) 1 d)3/2 c) CR2second d) C/R2second d) Li</p> <p>23. Energy W in an inductor L carrying current I equal a) 1/2Li2 b) Li2 c) Ldi/dt</p> <p>24. Two resistance are connected in parallel and each dissipates 40 watts. The total power supplied by the source equals a) 40 watts b) 80 watts c) 160 watts d) 20 watts 25. We may neglect a current source, if across the terminals of the source we have a) Open circuit b) short circuit c) an inductor d) capacitor 26. Voltages V1 and V2 in the given circuits are</p> <p>a) 4V, 8V</p> <p>b) 8V, 4V</p> <p>c) 6V each</p> <p>d) 12V each</p> <p>27. In electrical network, junction branches at a common point is called a) loop b) mesh c) node d) joint branch 28. A series RLC circuit resonates at 3 MHz and has 3db bandwidth of 10 KHz. The Q of the circuit at resonate is a) 30 b) 300/2 c) 1300d) 300/2 29. A series RLC circuits resonates at 1000 KHz at frequency of 1005 KHz, the circuit impedance is a) Resistive b) capacitive c) inductive d) minimum 6</p> <p>30. In a resonant circuit, the power factor at resonance is a) 0 b) unity c) 0.5</p> <p>d) none</p> <p>31. In a linear network when the AC input is double, the AC output becomes a) 2 times b) 4 times c) times d) times 32. When 2 inductor L1, L2, are connected in parallel, the combined inductance a) L1+L2 b) L1 L2/(L1+L2) c) L1+L2/L1 L2 d)1/(L1 L2) 33. In the circuit the equivalent inductance between terminals a and b is</p> <p>a) L1+L2</p> <p>b) L1+L2+2M</p> <p>c) L1+L2-2M</p> <p>d) L1-L2</p> <p>34. Two coupled inductor L1=0.2 H and L2=0.8 H have co-efficient of coupling K=0.7 the mutual inductance M is a) 0.2H b) 0.28 c) 0.112H d) 1H 35. Power factor of purely resistive circuits is a) 0 b)1 c)0.5 d) infinity</p> <p>36. In the given circuits load ZL is adjusted for maximum transfer power. The power delivered to the load is</p> <p>a) 25 W</p> <p>b) 62.5 W</p> <p>c) 38.5 W</p> <p>d) 110 W</p> <p>37. Delta equivalent of the given star connected circuit ZOR is equal to</p> <p>a) 40 </p> <p>b) (20+j10) </p> <p>c) (5+j10/3) </p> <p>d) (10+j 30) </p> <p>7</p> <p>38. The power consumed by 5 resistors is 10 W, and then power factor circuit will be</p> <p>a) 0.8</p> <p>b) 0.5</p> <p>c) 0.6</p> <p>d) 0</p> <p>39. A balance star connected load with impedance of 20 -30 is supplied from a three phase, 4 wire, 173 volt system, the voltage neutral being 100 -90,100 -30, 100 -150 the current in the neutral is a) 5A b) 8.8A c) 0 d) 50A 40. If V, W, q stand for voltage energy and charge then V can be expressed has a) V = dq/dw b) V= dw/dq c) dv=dw/dq d)dv=dq/dw 41. Transient response occurs a) only in resistive circuits c) only in capacitive circuits b) only in inductive circuits d) both in (b) &amp; (c) c) R/L d) e-R/L</p> <p>42. The time constant of a series R-L circuit is a) LR b) L/R</p> <p>43. A Series RL circuit with R=30 and L=15H has a constant voltage V=60V applied at t=0. The transient current will be a) 2e-2tA b) 60e-2tA c) 2(1-e-2t))A d) 60(1-e-2t))A 44. The current equation for the series R-C circuit is a) V/Re-t/RC b) V/R(1-e-(R/C)t) c) Ve-t/RC 45. The time constant of a series R-C circuit is a) RC b) R/C c) 1/RC d) -Ve-t/RC+C d) e-RC d) R2(L/C)</p> <p>47. The transient current in a loss-free LC circuit when excited from an ac source is an _________ sine wave a) undamped b) over damped c) under damped d) critically damped 48. A series RLC circuit is excited by an ac source, when R&gt;2(L/C), the response of transient current is a) over damped b) under damped c) critically damped d) undamped 49. Laplace transform analysis gives a) time domain response only c) both (a) &amp; (b) b) frequency domain response only d) none 8</p> <p>50. The current in an RL series circuit is given by 2(di/dt)+4i=0. Express the current in S domain a) i(0+)/(2s+4) b) ) i(0+)/(s+4) c) Zero d) i(0+)/(2s+1) Answers1 2 3 4 5 6 7 8 9 10</p> <p>d c c b a a b b a c</p> <p>11 12 13 14 15 16 17 18 19 20</p> <p>a b a c d a c a a a</p> <p>21 22 23 24 25 26 27 28 29 30</p> <p>a a a a a a c c c b</p> <p>31 32 33 34 35 36 37 38 39 40</p> <p>a b b b b b d c c a</p> <p>41 42 43 44 45 46 47 48 49 50</p> <p>d b c a c d a a c a</p> <p>9</p> <p>EC201 -DIGITAL SYSTEMS This course is aimed at developing the skills needed to work effectively in digital electronics. This is divided into five units Unit 1 focus on Boolean Algebra, Theorems, Number Systems, Binary arithmetic, Different codes. Unit 2 covers the logic families like RTL, TTL, ECL and CMOS. Unit 3 concentrates on combinational circuits like Adders, Subtracters, Comparators, Multiplexers, and Demultiplexers. Unit 4 Covers Flip-Flops, Shift registers, Counters and design of Synchronous Sequential Circuits. Unit 5 is on Semi conductor memories like ROM, RAM, PLA and PAL EC201 -DIGITAL SYSTEMS 1. The 7-bit even parity hamming code of 1011 is (a) 0011011 (b) 1100100 (c) 1111011 (d) 0000111 (d) 00000001 (d) None of the above (d)0000 1111 (d) 11101 (d) 11101 (d) 0 d) (A.B) = A B (d) 10000111</p> <p>2. Subtract 22-17 using 2s complement, results in (a) 100101 (b) 0000 1010 (c) 11001010 3. The Gray code of binary 1101 is (a) 1011 (b) 1100100 (c) 1111011</p> <p>4. The BCD representation of binary number 00100001 is (a) 0011 1000 (b) 0011 0011 (c) 1111 0011 5. The excess 3 representation of addition (5 + 3) is (a) 0011 (b) 10000 (c) 01101 6. Convert Gray code to excess 3 for the input 1011 is (a) 01111 (b) 10000 (c) 01101 7. (1 + A) in Boolean algebra is reduced to (a) 1 (b) 0 8. Demorgans theorem is expressed as (a) )(A.B)=A+ B b) (A.B) 9. The ASCII code for letter C is (a) 01000011 (b) 11001001 (c) A c) A + B (c) 11110111</p> <p>10. The canonical representation of function f(a,b,c) = C is f = m() (a) 1,3,5,7 (b) 1,5,7 (c) 1, 7 (d) 0, 5, 7 11. Emitter Coupled Logic(ECL) belongs to __________________ a) Nonsaturated famil...</p>