spartak ngjela: llalla-nishani-basha detyrë për të …...pse shqipëria? dhe besoj se është...

Click here to load reader

Post on 25-Aug-2020

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • CYAN MAGENTA YELLOW BLACK

  Tirazhi 8700 kopje E Diel 16 Nëntor 2014

  Çmimi 20 lekë, 1 euro, 1 USD, Tel: 2382 019 Rr.Sitki Çiço përballë Maternitetit të Ri E-mail: [email protected]

  Shthuret grupi i PD, 4 deputetë drejt largimit, ligjvënësitdemokratë braktisin aksionin e Bashës për protesta

  Faqe 6

  Spartak Ngjela: Llalla-Nishani-Bashadetyrë për të shpëtuar Berishën ngandëshkimi, deri në janar do ketë përplasjemes të vjetërve të PS dhe qeverisë

  Bujar Nishani bllokonmandatimin e 2 anëtarëvetë zgjedhur nga Kuvendi

  në KLD, nesër afati i funditpër të mbledhur KëshillinKreu i shtetit, Bujar Nishani, ka mbyllur dy-

  ert e Këshillit të Lartë të Drejtësisë për dy anëtarëte rinj të zgjedhur nga Kuvendi, Albana Shtylladhe Vangjel Kosta. Presidenti Bujar Nishani karipërsëritur precedentin me Sokol...

  Faqe 4

  Edi Rama: Vizioni im përShqipërinë, lufta kundër

  korrupsionit dhe krimit, pondërthur politikën me artin

  Kryeministri Edi Rama ka deklaruar dje sevizioni i qeverisë për Shqipërisë është lufta kundërkorrupsionit dhe krimit të organizuar. I ftuar nëSamitin e Stokholmit "Creative Time", kreu i qever-isë tha se një Ballkan në paqe dhe i begatë është emira e Bashkimit Evropian...

  Faqe8

  Komunistët: Berishaështë i yni, mos e merrniseriozisht kur sulmonEnver Hoxhën, kërkonvotat e tradhtarëve

  Mashtrimi i Bashëspër uljen e 60 taksave,4 miliardë lekë gropa

  në buxhetin e bashkisë4 miliardë lekë është gropa që administrata e

  Lulzim Bashës i ka shkaktuar buxhetit të Bash-kisë së Tiranës. Shkak për këtë është bërë mosm-bledhja e të ardhurave që vijnë nga tatimet. Njëfakt i tillë është pohuar dhe nga anëtarët e Këshil-lit Bashkiak. Vetë anëtari...

  Faqe10

  Faqe 7

  Fatos Klosi: Si u shndërrua Berishapër 3 ditë nga komunist në

  antikomunist, broçkullat për luftën,për të fshehur lidhjet me Enverin

  ALFRED TREBICKATeatri Kombëtartë kthehet muze,problemet e tijnuk zgjidhen mebuxhete qesharake

  Faqe6

  Pas akuzave dhe përbaltjes së LuftësAntifashiste Nacionalçlirimtarenga ish-kryeministri Sali Berisha, ka re-aguar ish-kreu i Shërbimit Informativ Sh-

  tetëror, Fatos Klosi. Në një prononcim përgazetën "Sot", ish-kreu i SHISH, ndërsa ika cilësuar si broçkulla akuzat e Berishës,deklaroi se ish-kryeministri...

  Faqe 15

  OPINION Faqe16-17Nga Besi BEKTESHI

  Fqinjët që dhe heroinën e shtetit e kanë shqiptare!

  Nga Hysni MULLALLIFitimtarët e luftës nuk mund të gjykohen

  nga ballisto-zogistët dhe Saliui ngujuar në strofullën e Facebookut

  Faqe 19

  Idrizi i afrohet pushtetit,Dule tërheq

  zëvendësministrat dhenjerëzit e tjerë në nivelete dyta të administratës

  Zhvendosja graduale e çamëve nga opozitadrejt mazhorancës, është pasuar me një lëvizjetjetër reaksion, duke çuar grekët drejt largimitnga qeveria "Rama". Gjithmonë të paqën-drueshme kanë qenë raportet e kryeministrit EdiRama me kreun e Partisë Bashkimi...

  Faqe 9

  Daniel GodelliKam arritur gjithçka, taniobjektiv medalja olimpike

  Faqe3

  Ben Blushi në krye të rrymësanti-Rama në PS, ja kundërvëniete deputetit të Elbasanit ngaarmët kimike te vizita në Serbi

  Peshëngritja shqiptare shënoi këto ditënjë nga sukseset më të rëndësishme ndërko-mbëtare, ku dy nga sportistët e saj cilësorëmorën medalje të arta në kampionatin botërortë Kazakistanit, duke prekur "Olimpin" e këtijsporti në kryeqytetin kazak...

  Faqe2

  Avokati:Llalla kërkoikompromisme Ramën përtë shpëtuarBerishën, japse u emëruakryeprokuror

 • 2 GAZETA SOT E E E E E DDDDDiel iel iel iel iel 16 N16 N16 N16 N16 Nëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014

  www.sot.com.alp o l i t i k e

  Adriatik DOÇI

  T eksa qeveria"Rama" pokonsumon vitine dytë të mandatit qeverisës, në selinë rozëjanë përvijuar gradualisht dylinja, në oponencë meqeverinë, kryeministrin EdiRama dhe rrethin e tij të tërinjve. Linja e parë është eshqetësuar për peshën epërgjegjësisë para 1 milionshqiptarëve, për impaktin eaksioneve në elektorat,zhgënjimin e bazës, përlehtësinë e ministrave përtë marrë vendime dhe për tëpropozuar ligje, për qever-isjen, për buxhetin, përpremtimet, punësimet,sigurinë etj. Kjo rrymëpërfaqësohet nga GramozRuçi, Erjon Braçe, EduartShalsi, Arta Dade, TaulantBalla etj., të cilët me njëkritikë konstruktive dhedashamirëse synojnë tëamortizojnë veprimet dhevendimet me pasoja tëqeverisë. Por, në PartinëSocialiste ka edhe një tjetërlinjë që përfaqësohet ngadeputeti Ben Blushi, i cilipret qetësisht dhe shfrytë-zon çdo moment për tëkrijuar një krisje serioze nëkampin e mazho rancës,duke i futur herë pas hereshkopinj nën rrota qever-isë. Pasi ka instaluar njëklimë tensioni në PartinëSocialiste të Elbasanit,Blushi po lëviz çdo gurë përt'i shkaktuar një frakturëraporteve të Partisë Social-iste me qeverinë "Rama", meqëllim dobësimin e pozitavetë kryeministrit Rama. Nukështë rastësi që Blushi, nëmomentet më delikatepolitike dhe në çastet kurkryeministrit është paravendimeve të vështira, nisbefas një fushatë mediatikekundër kryeministrit EdiRama dhe qeverisë sëdrejtuar prej tij. Blushi kandërmarrë 9 lëvizje brendavitit kundër kryeministritRama dhe qeverisë. Blushiishte pothuajse zëri i vetëmnë kampin e mazhorancësnë një gjatësi vale me zërine Sali Berishës dhe tëLulzim Bashës, që u shprehkundër vizitës së kryeminis-trit Edi Rama në Beograd.Më shumë se sa i prekurnga dhuna ndaj shqiptarëvenë Beograd, Blushi ishte ishqetësuar nga pesha nërritje e kryeministrit Rama,si lider rajoni, pas vizitës në

  Rivaliteti Rama-Blushi dhe linja anti-qeveri në selinë rozë

  Ben Blushi në krye të rrymës anti-Rama nëPS, ja kundërvëniet e deputetit të Elbasanit

  nga armët kimike te vizita në Serbi

  Serbi. Dhe ashtu ndodhi.Rama jo vetëm fitoi mbësh-tetjen e munguar në Kosovë,por u konfirmua si faktorikryesor politik në Ballkanpër ndërkombëtarët.

  Lëvizjet e BlushitPas qëndrimit kundër

  vizitës në Beograd, BenBlushi po kritikon punën eqeverisë dhe të ministravenë raport me administratën,luftën kundër drogës,shërbimin diplomatik etj.Duke parë pakënaqësinë nërritje të shtresave dhegrupeve të caktuara nëPartinë Socialiste, Blushipo synon të formojë njëgrup me deputetë të pa-kënaqur të PS, jo thjeshtëpër të lëkundur pozitat eRamës, por për të bllokuarqeverinë në një momentvotimi në Kuvend meshumicë të cilësuar. Një

  bllokadë e tillë, do tafaktorizonte edhe një herëBlushin, i cili e konsideron

  veten si pasardhës i largët iEdi Ramës në PS, membështetje nga ndërko-mbëtarët dhe Sali Berisha.

  Lidhjet me PDDeputeti i Partisë

  Socialiste, Ben Blushi,dikur kryetar i lëvizjes anti-Rama në PS, ka lidhje tëshumëfishta dhe të nënd-heshme me SHQUP. Tëgjitha aksionet politike tëBlushit për dobësimin epozitave të kryeministritEdi Rama në selinë rozëdhe në qeveri, sponsorizo-hen fuqishëm nga SaliBerisha dhe rrethi i tijmediatik. Pavarësishtreplikave të herëpasher-shme me Sali Berishën nëKuvend, Blushi është sotshpresa e fundit e SaliBerishës për të krijuar njëvatër pakënaqësie kundërEdi Ramës në PS.

  2Përgjigjet eRamës përBlushin1. 1. 1. 1. 1. Nuk e kam përgjigje për z.Blushi, por e kam qëndrimin tim tëshpallur dhe më parë. Ne s'doshpikim asgjë të re, ne do ndjekimatë rrugë që kemi nisur, duke nd-jekur ata prej të cilëve u referohemi.

  2. 2. 2. 2. 2. Unë nuk u fishkëllej njerëzve dhe unë nuk kam asnjësekondë që të merrem me fish-këllima. Jo, unë nuk bëj polemi-ka në televizor me asnjë ngakolegët dhe pjesëtarët e PS-së, unëthjesht dhe vetëm rikonfirmoi atëqë kam thënë kohë më parë.

  Lëvizja e Blushit për zgjedhjet në PSPas kritikave spontane ndaj disa ministrave, Ben Blushi ktheu në kauzë çështjene zhvillimit të zgjedhjeve në Partinë Socialiste, me qëllim për të rritur kuotat e

  veta në bursën politike. Edhe pse objektivi kryesor i një kryetari të një subjekti politikeështë të sjellë partinë që drejton në pushtet, Blushi u bë flamurtar i zbatimit të statutit,duke e ftuar Ramën në zgjedhje. Kryeministri Rama iu përgjigj menjëherë, teksa pohoise i është referuar eksperiencës angleze, sipas të cilës, kur partia fiton zgjedhjet, nukzhvillon zgjedhje për kryetarin. "Nuk e kam përgjigje për z. Blushi, por e kam qëndrimintim të shpallur dhe më parë. Ne s'do shpikim asgjë të re, ne do ndjekim atë rrugë që keminisur, duke ndjekur ata prej të cilëve u referohemi", tha ai.të presë verdiktin e popullit

  Nuk është rastësi që Blushi, në momen-tet me delikate politike dhe në çastetkur kryeministrit është para vendimevetë vështira, nis befas një fushatë media-tike kundër kryeministrit Edi Rama dheqeverisë së drejtuar prej tij...

  Qëndrimet e Blushitkundër qeverisë

  dhe kryeministrit Rama1. 1. 1. 1. 1. PUNËSIMET NË ADMINISTRATË

  Po shoh faqen online dhe kuptoj që këtu ka vende pune,por nuk tregohet saktësisht se në ç'poste ka vende pune. Këtëkomitetin që përzgjedh fituesit kush e ve aty, kush e kontrol-lon.

  2. 2. 2. 2. 2. VIZITA E RAMËS NË BEOGRADDiplomacia do të bëjë punën e vet, kryeministri do ta

  vlerësojë vet nëse duhet apo jo të shkojë në Beograd, por kampërshtypjen se dhënia e dorës Vuçiçit apo Daçiçit në këtokushte do të lëndonte shumë shqiptarët, fatkeqësisht

  3. 3. 3. 3. 3. LUFTA KUNDËR DROGËSSa i përket vizitës, kjo gjë duhet të gjykohet nga kryemi-

  nistri, sepse ai ka gjithë informacionin e duhur. Në këtë debatnuk kishte interes publik. Avioni ra në Divjakë dhe kjo duhetluftuar. Duhet shkuar në burim për të bllokuar drogën. Pyetjaime është pse erdhi dhe a ka mundësi qeveria ta pengojë që tëmos vijë prapë. Po ka, duke mbyllur çdo parcelë droge që ngaLazarati deri në Shkodër, apo në Korçë e Vlore, kudo qoftë. Kjodo më interesonte.

  4. 4. 4. 4. 4. KANDIDATËT PËR AMBASADORËKam dëgjuar disa komente të Ermir Gjinishit kundër

  laicitetit të shtetit. Nuk e di si është përzgjedhur kandidatura etij. Ka qenë partizan i futjes së ferexheve në arsim.

  5. 5. 5. 5. 5. ARSIMI PROFESIONALNevoja që ka tregu për të gjetur profesionistë të shkallës së

  mesme nuk besoj se justifikon nevojë për të zhvendosurarsimin profesion nga Ministria e Arsimit te Ministria eMirëqenies. Për shkak se ju thatë që kjo reformë në arsiminprofesional ka dështuar me sukses, mund të jem dakord deri nënjëfarë mase, por sepse mund të ketë pasur dështime në sistem.Po ta shohim në fakt ju të Ministrisë së Mirëqenies merrnivetëm përgjegjësin e emërimit të drejtorëve të shkollave.Dyshoj jua them sinqerisht se kjo lëvizje do të ishte bërë nëkushte të tjera. Erjon nëse do të ishte ministër i Arsimit, dyshojse do ta lejoje këtë gjë.

  6. 6. 6. 6. 6. "CROWN AGENTS"Nëse ju thatë që një nga arsyet pse i përjashtoni nga taksat

  është fakti sepse ia jepni me një dorë dhe i merrni me dorëntjetër, do të thotë që të dyja dalin nga buxheti i shtetit. Kjo na vënë siklet, sepse ne që jemi këtu paguhemi me fondet e buxhetit,ndaj nuk ka arsye të na merrni dhe neve taksat duke përfshirëdhe ty, apo jo? Me fonde të buxhetit paguhemi, apo jo? Kjo nukështë arsye.

  7. 7. 7. 7. 7. ARMËT KIMIKESot është vendi për të thënë që qeveria duhet të tërhiqet

  nga ky negocim, krijohet panik, perceptim i keq për Sh-qipërinë. Pyetja është: pse Shqipëria? NATO ka vende qëkanë kapacitete më shumë se ne dhe e kanë kundërshtuar.Pse Shqipëria? Dhe besoj se është koha që duhet të dëgjohetpopulli dhe të tërhiqen nga këto negociata. Nuk është koha tëdëmtojmë imazhin e Shqipërisë, koha që të dëgjojmë sh-qiptarët më shumë se kushdo, nuk kemi ardhur në pushtet tëdemontojmë armë kimike, por për të ndryshuar vendin.

  8. 8. 8. 8. 8. MANDATI I RAMËS SI KRYETARKjo është ajo që ndodh në partitë serioze të perëndimit.

  Zgjedhjet në parti nuk janë një vendim personal; ky është njëdetyrim që përcaktohet në statut; dhe në statutin e PS-sëthuhet se kryetari ka një mandat katërvjeçar.

  9. 9. 9. 9. 9. DORËZIMI I MANDATIT NGA MINISTRATNuk ka asnjë vendim partiak apo kushtetues që u heq

  ministrave mandatin. E them këtë, për shkak se besoj se njëshoqëri e bazuar në ligj funksionon kur çdo reformë kthehetnë normë. Asnjë reformë nuk ka fuqinë dhe mbështetjen eduhur për sa kohë që nuk kthehet në rregull dhe në ligjpërmes një procesi kolegjial. Fryma vullnetare ka provuar se eshtyn një varkë mbi dallgë, por nuk e çon dot në bregun tjetër.Prandaj është dita të pyes a do të kthehet në normë kush-tetuese raporti i ministrit me mandatin e vet.

  9

 • GAZETA SOTEEEEE DDDDDiel iel iel iel iel 16 16 16 16 16 TTTTTetor 2014etor 2014etor 2014etor 2014etor 2014 3

  www.sot.com.alp o l i t i k e

  Spartak Ngjela: Llalla-Nishani-Basha detyrë për tëshpëtuar Berishën nga ndëshkimi, deri në janar doketë përplasje mes të vjetërve të PS dhe qeverisë

  Avokati: Llalla kërkoi kompromis me Ramën për të shpëtuar Berishën, ja pse u emërua kryeprokuror

  A vokati i njohur SpartakNgjela, në një intervistëpër gazetën "Sot", kakomentuar deklaratëne kryeprokurorit Adriatik Llalla përhetimin e një ministri të qeverisë, për-plasjen Qeveri-President për zgjedhjene guvernatorit të ri të BSH, krisjen bren-da Partisë Socialiste, akuzat dhe pa-kënaqësitë në rritje ndaj ministrave,zhvillimet e fundit në Partinë Demokra-tike, etj. Avokati ka hedhur poshtëmundësinë për hetimin e një ministritë qeverisë. Sipas tij, deklarata e Lla-llës ishte vetëm një kërcënim, dhe njëkërkesë për kompromis me kreun eqeverisë, të cilën ky i fundit e refuzoi.Ngjela tha se Adriatik Llalla nuk kavullnet për të goditur krimin shtetërornë Shqipëri, ndërsa shtoi më tej se pokërkon të shpëtojë korrupsionin "Ber-isha" nga ndëshkimi. Sa i përket kri-tikave të senjorisë së vjetër të PS ndajministrave, avokati Ngjela i ka kon-sideruar si të drejta. Sipas Ngjelës, sen-joria e vjetër nuk mundet dot t'ia lejojëgjatë kryeministrit aktual defektin i cilipo bëhet shkak për ndalesën që kaqeverisja shqiptare. Më tej, avokati kakomentuar dhe sistemin aktual tëdrejtësisë, duke thënë se Presidenti iRepublikës është një injorant që nukdi se ç'është drejtësia, që nuk njeh asn-jë sistem legal dhe që nuk ka artikulu-ar deri më sot asnjë mendim profesionalnë lidhje me sistemin gjyqësor, nëlidhje me prokurorinë, dhe në lidhjeme të gjithë korpusin e institucionevetë pavarura, të cilat realisht janë re-formë në sensin juridik. Ndërsa kryem-inistri Rama, sipas tij, është i paaftëpër të bërë drejtësi, pasi nuk njeh asligjin, as sistemin legal, as sistemingjyqësor, as avokatinë, as noterin, asprokurorinë. Ngjela theksoi se Ramanuk ka intelekt profesional.

  -Si e shihni përgjigjen e kryem--Si e shihni përgjigjen e kryem--Si e shihni përgjigjen e kryem--Si e shihni përgjigjen e kryem--Si e shihni përgjigjen e kryem-inistrit Rama ndaj Adriatik Llallësinistrit Rama ndaj Adriatik Llallësinistrit Rama ndaj Adriatik Llallësinistrit Rama ndaj Adriatik Llallësinistrit Rama ndaj Adriatik Llallëspas paralajmërimit të këtij të fun-pas paralajmërimit të këtij të fun-pas paralajmërimit të këtij të fun-pas paralajmërimit të këtij të fun-pas paralajmërimit të këtij të fun-dit për hetimin e një ministri?dit për hetimin e një ministri?dit për hetimin e një ministri?dit për hetimin e një ministri?dit për hetimin e një ministri?

  Më duket se i dha të njëjtënpërgjigje që i dhashë edhe unë.Domethënë, edhe Rama e konsideroinjë kërcënim, por, këtu, duhet parë sesi do vazhdojë kjo çështje. Kuptohet seLlalla donte një kompromis meRamën: mos më ngacmo të të mos ngac-moj. Por, siç duket, Rama nuk ia pra-noi këtë kompromis. Atëherë, çdondodhë?? Të shikojmë pelivanllëkune ri të Llallës; por unë mendoj se nëkëtë rast ka rënë brenda.

  -A po e pranon mazhoranca-A po e pranon mazhoranca-A po e pranon mazhoranca-A po e pranon mazhoranca-A po e pranon mazhorancapresionin e Llallës nisur nga pre-presionin e Llallës nisur nga pre-presionin e Llallës nisur nga pre-presionin e Llallës nisur nga pre-presionin e Llallës nisur nga pre-sioni i Psioni i Psioni i Psioni i Psioni i Pandeli Majkandeli Majkandeli Majkandeli Majkandeli Majkos në Pos në Pos në Pos në Pos në Parla-arla-arla-arla-arla-ment?ment?ment?ment?ment?

  Pse e zgjasni kaq shumë me këtëprokuror!? Ky prokuror nuk ka vull-net për të goditur krimin shtetëror nëShqipëri. Nuk e kuptoni se ky ështëzhvendosur prokuror që të shpëtojëkorrupsionin "Berisha" nga ndëshki-mi? Nuk e kuptoni që ky nuk ështëemëruar si prokuror për të shpëtuarshoqërinë shqiptare nga korrupsioni,por për të shpëtuar korrupsionin nga

  shoqëria shqiptare nga dëshira e sho-qërisë shqiptare për ndëshkim?

  -A ka një zgjidhje për për-A ka një zgjidhje për për-A ka një zgjidhje për për-A ka një zgjidhje për për-A ka një zgjidhje për për-----plasjen Qeveri-President përplasjen Qeveri-President përplasjen Qeveri-President përplasjen Qeveri-President përplasjen Qeveri-President përzgjedhjen e guvernatorit të ri tëzgjedhjen e guvernatorit të ri tëzgjedhjen e guvernatorit të ri tëzgjedhjen e guvernatorit të ri tëzgjedhjen e guvernatorit të ri tëBSH?BSH?BSH?BSH?BSH?

  Mund të ketë një përplasje. Por,edhe presidenti nuk është njeri i pavar-ur. Dhe deri më tani nuk ka menduarasnjë sekondë për zhvillimin e sho-qërisë shqiptare institucionalisht dhenë funksion të luftës kundër korrup-sionit. Dhe nuk kishte se si të ndodhtendryshe për vetë historinë individualetë Bujar Nishanit. Nuk kishte përmasapër të qënë president, por kishte për-masa për t'u bërë president dhe për tëmos qënë president. Pra, ai sot nuk ësh-të president sepse nuk është i pavarur.Ai është i komanduar nga Sali Berishadhe këtë e dinë të gjithë shqiptarët. Qëtë punojë për drejtësinë shqiptare dheinstitucionet e pavarura shqiptare, pres-identit të tanishëm i duhet të fitojënjëherë pavarësinë e tij, sepse kjo ësh-të logjika e kësaj situate. A ka mundë-si një njeri që nuk është vetë i pavarurt'i japë pavarësinë institucioneve sh-qiptare? Përgjigja është e qartë, që, nukka mundësi. Atëherë, cila është e vërte-ta? Mos mendoni se ka një përplasjemes presidentit aktual dhemazhorancës, por, për faktin se keminjë president që varet, atëherë kupto-het që vazhdon përplasja midismazhorancës dhe Sali Berishës. Pres-identi është ekspedienti Berisha dheasgjë më tepër. Prandaj pyetja duhetbërë: Dhe për sa kohë do vazhdojë për-plasja mes kësaj mazhorance dhe SaliBerishës? Për aq kohë sa mazhorancatë jetë e çliruar nga komplekset ebrendshme që ka në lidhje me qever-isjen. Me këtë nivel qeverisjeje, kurrëmos mendoni se drejtësia dhe institu-cionet e pavarura do të vendosen ndon-jëherë në Shqipëri.

  -A ka gjasa që kjo mazhorancë-A ka gjasa që kjo mazhorancë-A ka gjasa që kjo mazhorancë-A ka gjasa që kjo mazhorancë-A ka gjasa që kjo mazhorancëtë kryejë një reformë reale dhetë kryejë një reformë reale dhetë kryejë një reformë reale dhetë kryejë një reformë reale dhetë kryejë një reformë reale dheradikale në drejtësi?radikale në drejtësi?radikale në drejtësi?radikale në drejtësi?radikale në drejtësi?

  Jo, nuk ka mundësi. Ashtu sikursee kemi shpjeguar edhe herë të tjera, kjomazhorancë nuk e ka këtë mundësi,sepse para së gjithash akoma nuk kanjë doktrinë ose ndonjë platformë përtë shprehur reformën në drejtësi. Pastaj,me radhë vijnë arsyet e tjera, të cilatkanë të bëjnë me sistemin e drejtësisënë Shqipëri. Kriza në drejtësi ështëkrizë e sistemit legal e cila është njëparaqitje shumëfishtë e ndryshimit. Aka kapacitete juridike kjo mazhorancëpër të na dhënë sistemin perëndimor tëdrejtësisë në Shqipëri? Nuk ka mundësifare. Ministri i Drejtësisë: injorant që enjeh i gjithë populli; që bën sikur dobëjë reformë dhe merret me emra dhenuk ka artikuluar ende një definicionjuridik në lidhje me sistemin; që nuknjeh asnjë sistem perëndimor dhe tëvetmin sistem legal që njeh është paça-vurja e sistemit tonë. Kush do ta bëjëreformën në drejtësi? Presidenti i Re-publikës?! Ai është një injorant që nukdi se ç'është drejtësia, që nuk njeh asn-jë sistem legal dhe që nuk ka artikulu-

  ar deri më sot asnjë mendim profesionalnë lidhje me sistemin gjyqësor, nëlidhje me prokurorinë, dhe në lidhjeme të gjithë korpusin e institucionevetë pavarura, të cilat realisht janë re-formë në sensin juridik. E pse të vazh-dojmë me të tjerë? Kjo është gjendja.Këta persona para së gjithash nukkanë mundësi intelektive për të bërëreformë, e le më pastaj që nuk kanë asvullnet. Po kryeministri Rama e bëndot reformën në drejtësi? Pamundësiabsolute. Nuk njeh as ligjin, as sistem-in legal, as sistemin gjyqësor, as avoka-tinë, as noterin, as prokurorinë. Por, a eka vullnetin? Vullnetin duket sikur eka, por ç'rëndësi ka se ka vullnet!?Problemi është që nuk ka intelekt pro-fesional.

  -Si i shikoni kritikat e sena--Si i shikoni kritikat e sena--Si i shikoni kritikat e sena--Si i shikoni kritikat e sena--Si i shikoni kritikat e sena-torëvtorëvtorëvtorëvtorëve të Pe të Pe të Pe të Pe të Partisë Socialiste ndaj min-artisë Socialiste ndaj min-artisë Socialiste ndaj min-artisë Socialiste ndaj min-artisë Socialiste ndaj min-istrave të qeverisë?istrave të qeverisë?istrave të qeverisë?istrave të qeverisë?istrave të qeverisë?

  Të rregullojmë termin. Ata nukjanë senatorë, por senjoria e vjetër ePS. Kam mendimin se ata kanë tëdrejtë sepse janë politikanë që po drej-tohen nga jo politikanë. Kryeministriaktual, ashtu sikurse e kam thënë, kagabuar dhe prandaj qeverisja ka mbe-tur në nivel dilitant. Po a do bëjë ndon-jë gjë senjoria e vjetër në lidhje me këtë?Nuk di çfarë të them. Arta Dade për-shembull: është më e aftë se ministriaktual i Jashtëm; se ministrja e Inte-grimit. Atëherë, pse është lënë jashtëqeverisë ndërkohë që ka një back-ground shumë të gjatë në Partinë So-cialiste? Anastas Angjeli, pa diskutimqë është më i aftë se ministri i Ekono-misë; atëherë, pse është lënë jashtëqeverisjes? Angjeli është shumë më iaftë se ministri i Energjetikës: pse ësh-të lënë jashtë qeverisë? Kjo është ar-syeja që e gjithë senjoria e vjetër nuk

  mundet dot t'ia lejojë gjatë kryeminis-trit aktual defektin i cili po bëhet sh-kak për ndalesën që ka qeverisja sh-qiptare. Janë shumë emra të cilët janëshmangur nga konkurrenca e qever-isë. Por, gjithsesi, çështja duhet parë sesi do precipitojë. Të paktën deri në jan-ar.

  -Cili është komenti juaj për zh--Cili është komenti juaj për zh--Cili është komenti juaj për zh--Cili është komenti juaj për zh--Cili është komenti juaj për zh-villimet në opozitë dhe afrimin evillimet në opozitë dhe afrimin evillimet në opozitë dhe afrimin evillimet në opozitë dhe afrimin evillimet në opozitë dhe afrimin eJamarbër Malltezit në struktura?Jamarbër Malltezit në struktura?Jamarbër Malltezit në struktura?Jamarbër Malltezit në struktura?Jamarbër Malltezit në struktura?

  Opozita, përkatësisht PartiaDemokratike, ka ngrirë në filozofinëpër të shpëtuar Sali Berishën ngandëshkimi që mund t'i vinte si pasojë eabuzimit që ka bërë me pushtetin.Gjithë lidershipi i ri i Partisë Demokra-tike, ka këtë devijim: të shpëtojmë Sa-liun, në një kohë që duhet të kishtetjetrën: të marrim pushtetin! E pra,zgjedhja e një kryetari ahistorik në njëparti politike, sipas eksperiencësbotërore, ka qënë e dështuar. Kështudështoi Enver Hoxha me Ramiz Alinë;kështu dështoi Stalini me Malinkovin,e kështu me radhë me të gjithë sho-qërinë e vendeve jodemokratike. Neende sot nuk kemi një shoqëridemokratike, prandaj dhe PD sakri-fikohet për të shpëtuar liderin e vet tëkorruptuar, i cili realisht humbi me 1milion vota. Por, çdo bëjë senjoria evjetër, deputetët e PD? Do rrinë e të pres-in radhën që "t'i hajë ujku" një e nganjë? Kjo është arsyeja që ka lëvizjeaktuale, dhe që nuk do jetë i vogël num-ri i deputetëve demokratë që do hynënë Parlament, as i aleatëve. Bojkoti iParlamentit nuk është strategji për tëmarrë pushtetin, por strategji për tëshpëtuar Saliun. Një politikë e tillë, udominon arroganca e një frymë ar-kaike, ndodh vetëm në shoqëritë jo-demokratike. Është mungesa e

  demokracisë në Shqipëri, e institucion-eve të pavarura, e lirive të individit, që ijep mundësi që një parti e tërë të sakri-fikohet për ish-kryeministrin Berisha,i cili ka dhënë një dorëheqje fiktive;dhe një qeveri e gjithë ka pabesuesh-mëri në popull dhe në politikë për frikënqë ndjen kryetari i Partisë Socialiste,që të vazhdojë udhën me politikë nor-male në karrierë. E shihni që ka njëngjashmëri midis gjendjes në opozitëdhe gjendjes në mazhorancë? Kjo vjen,jo nga vullneti arkaik i liderëve të të dykrahëve, por nga mungesa e demokra-cisë reale në Shqipëri.

  Intervistoi: JIntervistoi: JIntervistoi: JIntervistoi: JIntervistoi: Joana oana oana oana oana TTTTTafaafaafaafaafa

  Ky prokuror nuk ka vull-net për të goditur krimin

  shtetëror në Shqipëri.Nuk e kuptoni se ky është

  zhvendosur prokuror qëtë shpëtojë korrupsionin"Berisha" nga ndëshki-

  mi? Nuk e kuptoni që kynuk është emëruar si

  prokuror për të shpëtuarshoqërinë shqiptare nga

  korrupsioni, por për tëshpëtuar korrupsionin

  nga shoqëria shqiptarenga dëshira e shoqërisë

  shqiptare për ndëshkim...

 • 4 GAZETA SOT E E E E E DDDDDiel iel iel iel iel 16 N16 N16 N16 N16 Nëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014

  p o l i t i k e www.sot.com.al

  Eneida JAÇAJ

  K reu i shtetit, BujarNishani, ka mbyllurdyert e Këshillit tëLartë të Drejtësisëpër dy anëtarët e rinj të zgjedhurnga Kuvendi, Albana Shtylla dheVangjel Kosta. Presidenti BujarNishani ka ripërsëritur preceden-tin me Sokol Çomon, të cilin ebllokoi për disa ditë me manovranë KLD. Më konkretisht, Nishaninuk ka ngritur Komisionin eVerifikimit të Mandateve për dyanëtarët e rinj të KLD, të miratuarnga Kuvendi disa javë më parë. Nëkëto kushte, Albana Shtylla dheVangjel Kosta nuk mund të marrinpjesë as në mbledhjet e ardhshmetë KLD, ku Nishani do të hedhë nëvotë disa vendime klienteliste.Presidenti i Republikës ka dalëkundër Kuvendit dhe GjykatësKushtetuese, e cila rrëzoi kërkesëne Nishanit për pezullimin e ligjit tëri për KLD. Mosplanifikimi i asnjëmbledhjeje në KLD nga kreu ishtetit në mënyrë të qëllimtë, kalënë pezull mandatin e Shtyllësdhe Kostës të zgjedhur pas sh-karkimit të Elvis Çefës dheLulëzim Lelçajt. Sipas ligjit përorganizimin dhe funksionimin eKLD, ky Këshill në mbledhjen e tijmë të afërt, zgjedh një komision tëpërbërë nga tre anëtarë të dalë prejtij, për të verifikuar zgjedhsh-mërinë, pajtueshmërinë dheushtrimin në përputhje me ligjin tëdetyrës së anëtarit të Këshillit tëLartë të Drejtësisë. Pra, mbledhKomisionin e Verifikimit të Man-dateve. Raporti i Komisionit tëVerifikimit të Mandateve duhet tëpërmbajë provat dhe argumentetligjore, sipas rastit, për pajtuesh-mërinë me ligjin të çështjeve tëzgjedhshmërisë, të papajtuesh-mërisë dhe të ushtrimit të rregullt tëmandatit të anëtarëve të Këshillittë Lartë të Drejtësisë. Ndërkaq,sipas ligjit të ri, Nishani duhet tëmbledhë KLD të paktën një herënë muaj. Mbledhja e fundit e KLDështë zhvilluar në 17 tetor. Ditën ehënë është fati i fundit për kreun eshtetit, për të zhvilluar mbledhjen eradhës.

  Numri dy i KLDMe ligjin e ri, kreu i shtetit

  është i detyruar që të zgjedhë

  Bujar Nishani bllokon mandatimin e 2anëtarëve të zgjedhur nga Kuvendi në KLD,nesër afati i fundit për të mbledhur Këshillin

  Presidenti Nishani nuk zgjedh numrin dy të KLD nga anëtarët e zgjedhur nga Parlamenti

  numrin dy të organit më të lartë tëdrejtësisë vetëm nga radhët e treanëtarëve të Parlamentit. Kjoështë arsyeja pse Nishani nuk pombledh KLD, pasi me zgjedhjen enënkryetarit të ri, do t'i jepet fundklientelizmit, nepotizmit dhekorrupsionit në gjykatat sh-qiptare. Pra, Nishani, me urdhër tëBerishës po vonon mbledhjen eradhës të KLD, me qëllimin e

  Nishani në Sarandë,kreu i Bashkisë i dorëzon

  simbolin e qytetit

  Presidenti i Republikës, BujarNishani, zhvilloi një vizitëpune në qytetin e Sarandës ku u pritnga Kryetari i Bashkisë, Stefan Çipadhe nga autoritete të tjera vendore, de-putetë si dhe banorë të shumtë që kish-in dalë t'i uronin mirëseardhjen. Gjatëtakimit të zhvilluar në Bashkinë e qy-tetit, Presidenti Nishani vlerësoi saran-diotët si një bashkësi me njerëz punë-torë, me zemër të hapur, të urtë, tëmençur dhe të zgjuar për mënyrën se sie kanë ndërtuar jetën. Presidenti shpre-hu besimin se qeveria shqiptare kavullnetin që në vijimësi të mbështesëzhvillimin e Sarandës, por edhe Kreu iShtetit si President do të vijojë të jetënjë zë i fortë dhe Zyra e Presidentit dotë jetë në vijimësi një derë e hapur përtë bashkëpunuar me Bashkinë e Sa-randës dhe Kryetarin e saj, për ato prob-leme dhe çështje që i shërbejnë qytetitdhe qytetarëve. Kryetari i Bashkisë,zoti Çipa, i dorëzoi Presidentit të Re-publikës në shenjë respekti dhe mik-pritjeje simbolin e qytetit.

  Nishani u akordontitullin "Mjeshtër i Madh"

  tre personaliteteve

  Kreu i shtetit, Bujar Nishani, uakordoi titullin "Mjeshtër iMadh" tre personaliteteve në Sarandë.Titullin ia akordoi Vasil Partalit me mo-tivacionin: "Për punën e shquar dhendihmesën e dhënë në konsolidimin earsimit në rrethin e Sarandës"; TheofilHaxhijanit me motivacionin: "Për punëtë shquar dhe vlera të veçanta artistikesi aktor, në gjininë e humorit"; si dheAgim Matos me motivacionin: "Një ngafigurat e spikatura të krijimit poetik nëqytetin e Sarandës, botues e veprimtari shquar në fushën e kulturës". Presi-denti Nishani në fjalën e Tij theksoi: "Sëpari ju faleminderit shumë zoti Kryetari Bashkisë, miku im zoti Çipa për mik-pritjen kaq të ngrohtë dhe miqësore qëmë keni rezervuar! Dëshiroj që ta kon-sideroni dhe ta përcillni këtë falënder-im të përzemërt timin përmes jush tekçdo banor i Sarandës, tek çdo familjesarandiote dhe tek çdo sarandiot kudoku ai ndodhet: në Sarandë, në Shqipëridhe kudo nëpër botë ku ndërton jetën etij familjare. Edhe njëherë ju falemind-erit dhe mirënjohje!".

  Neni 9 Komisioni i Verifikimit të MandateveNë mbledhjen e tij më të afërt, Këshilli iLartë i Drejtësisë zgjedh një komision të

  përbërë nga tre anëtarë të dalë prej tij, për të

  verifikuar zgjedhshmërinë, pajtueshmërinë dheushtrimin në përputhje me ligjin të detyrës sëanëtarit të Këshillit të Lartë të Drejtësisë.

  Berisha: Ja pse mbajta në arsim mësues jashtë profilitIsh-kryeministri Sali Berisha

  ka pranuar se gjatë qeverisjes së tijka mbajtur në arsim mësues jashtëprofilit. Sipas tij, mësuesit në profilishin larguar në destinacione tëndryshme dhe qeveria ishte e detyru-ar që të mbante në punë mësues paarsimin përkatës. "Në vitin 2005 mbi38% e mësuesve të vendit dhe nëshumicën dërrmuese të shkollave të

  zonave rurale, thuajse 65 - 70% e më-suesve ishin pa arsimin përkatës.Kjo sepse për shkak të rrogave tejettë ulta mësuesit ishin larguar masiv-isht nga mësimdhënia drejt punëvetë tjera që paguheshin më mirë osenë emigracion", shkruan Berisha nëFacebook. Ai vuri në dukje se, gjatëqeverisjes së tij, u rritën pagat përmësuesit. "Në programin tonë ne

  kishim parashikuar dhe bëmë re-alitet rritjen e rrogave të arsimtarëve,sipas kategorive, nga 120 - 150%.Kjo bëri që mësuesit jo vetëm të moslargohen më, por, përkundrazi,kërkesat për punësim në arsim urritën me shpejtësi. Po kështu filloizëvendësimi i mësuesve pa arsiminpërkatës me mësues të arsimuar nëdegët e mësuesisë. Nga viti 2010 u

  vendos provimi për licencimin emësuesve të rinj. Me një ligj konsen-sual për arsimin parauniversitarprovimi i licencimit parashikohetvetëm për mësuesit që punësohenrishtas në arsim", shprehet Berisha.Shifrat që publikon qeveria për më-suesit jashtë profilit, Berisha i quantrillime. "Lidhur me arsimimin jas-htë profilit, jo vetëm në Shqipëri por

  në çdo vend të botës, mësuesit nëvarësi nga ngarkesat japin dhe lëndëtë përafërta me disiplinën e tyre krye-sore. Shifrat që jep Edi Rama, bazuarnë studimin mashtrim të tij, abso-lutisht nuk ekzistojnë, por janëtrillime të një mendje të sëmurë qëdo me çdo kusht të hakmerret poli-tikisht ndaj misionareve të dijes",shkruan Berisha.

  vetëm, për të mos zgjedhurnënkryetarin nga emrat e meritu-ar nga Parlamenti. Por, Nishaniduhet t'i bindet ligjit. Me propozimtë Presidentit, KLD zgjedh nga treemrat e propozuar nga Kuvendinjë zëvendëskryetar. Zëv-endëskryetari organizon veprim-tarinë e përditshme të Këshillit tëLartë të Drejtësisë. Në rastin kurështë zgjedhur nga radhët e

  anëtarëve të Këshillit të Lartë tëDrejtësisë që janë gjyqtarë,Zëvendëskryetari, për kohën qëshërben në këtë detyrë, nuk eushtron funksionin e gjyqtarit. Nërastin e dorëheqjes ose të mbarim-it të mandatit, Zëvendëskryetaririfillon ushtrimin e funksionit tëgjyqtarit në gjykatën ku ka qenë iemëruar ose, me pëlqimin e tij, nënjë gjykatë tjetër.

  Neni 10 Raport i Komisionit të Verifikimit të Mandateve1.1.1.1.1. Raporti i Komisionit të Verifikimit të Mandateve

  duhet të përmbajë provat dhe argumentetligjore, sipas rastit, për pajtueshmërinë me ligjin të

  çështjeve të zgjedhshmërisë, të papajtueshmërisë dhe tëushtrimit të rregullt të mandatit të anëtarëve të Këshillittë Lartë të Drejtësisë. Në përfundim të raportit, Komisio-ni i Verifikimit të Mandateve i paraqet Këshillit të Lartë

  të Drejtësisë propozimet përkatëse.2.2.2.2.2. Kur Këshilli i Lartë i Drejtësisë çmon se zgjedhja

  dhe qëndrimi në detyrë i anëtarit të Këshillit të Lartë tëDrejtësisë nuk janë në përputhje me ligjin, me vendim tëarsyetuar pezullon ushtrimin e mandatit dhe i kërkon, si-pas rastit, Konferencës Gjyqësore Kombëtare ose Kuven-dit zhvillimin e zgjedhjeve të reja.

  Nishani nuk ka ngritur Komisionin e Verifikimittë Mandateve për dy anëtarët e rinj të KLD, tëmiratuar nga Kuvendi disa javë më parë...

 • GAZETA SOTEEEEE DDDDDiel iel iel iel iel 16 16 16 16 16 TTTTTetor 2014etor 2014etor 2014etor 2014etor 2014 5

  p o l i t i k e

  Adriatik DOÇI

  N donëse afati i famshëm6-mujor, që djeg mandatet e deputetëvebojkotues të Kuvendit,është ende larg, grupi parlamentar iPartisë Demokratike, i partisë më tëmadhe në opozitë, po shkon me shpe-jtësi drejt shthurjes dhe shpërbërjes.Izolimi dhe ndrydhja e grupit par-lamentar të Partisë Demokratike, përtë forcuar pozitat e Lulim Bashës nëSHQUP, për të theksuar profilin e tij sidhe për të krijuar një tension të rremëpolitik në vend, po i kthehet në bumer-ang Sali Berishës, kryetarit defakto tëSHQUP, i cili po e kontrollon PDnëpërmjet dhëndrit, të birit dhe Bashës.Kushtrimi për opozitë rruge, guerile dhemërgimi, pasuar me kapjen gradualetë të gjitha forumeve të larta drejtuesetë Partisë Demokratike dhe me izoliminpaprecedentë të grupit parlamentar, nëvend që të forconte pozitat e Bashës,ka prodhuar të kundërtën. Deri më tani,zyrtarisht, linja destruktive e dyshesBerisha-Basha ka prodhuar vetëm lar-gime, tensione dhe përplasje. Por, si-pas burimeve të gazetës "SOT", ndërsaBasha nuk ka demostruar asnjë shen-jë tërheqje dhe reflektimi përballë thir-rjeve për t'i dhënë fund bojkotit absurd,katër deputetë të Partisë Demokratikejanë gati të largohen nga grupi par-lamentar dhe t'i japin fund bojkotit, përt'u afruar ndoshta me mazhorancënqeverisëse. Të vetëdijshëm se nuk do tëjenë më në listat e zgjedhjeve parlamen-tare të 2017 dhe se po përdoren për in-teresa politike, katër deputetët pritet tëshpallin largimin në ditën në vijim.Gjithçka pritet të zyrtarizohet pas for-malizimit të zgjedhjes së drejtuesve tërinj të 22 departamenteve dhe 6 sekre-tariateve. Sinjalet e shthurjes së grupittë PD janë të qarta. Kritikat, nervozi-mi, ndjenja e poshtërimit dhe e për-dorimit politik, të shprehura fillimishtnëpër tavolina, tashmë po shprehenpublikisht. Thirrja për t'i dhënë fundbojkotit janë intensifikuar, ndërsamungojnë akuzat në adresë të LulzimBashës. Aktualisht, grupi parlamentari Partisë Demokratike po kalon ditëtmë të zeza politike. Pas prerjes së mar-rëdhënieve me Kuvendin dhe median,

  Shthuret grupi i PD, 4 deputetë drejtlargimit, ligjvënësit demokratë

  braktisin aksionin e Bashës për protesta

  Pas largimit të aleatëve, rrjedhje deputetësh në SHQUP

  Lulzim Basha u ka ndërprerë kontak-tet e grupit parlamentar edhe me ba-zën. Rolin e deputetëve e ka zëvendë-suar gradualisht me kryetarët e degëvetë PD dhe koordinatorët.

  Deputetët braktisinaksionin e Bashës

  Deputetët e Partisë Demokratikekanë braktisur turin e ri të LulzimBashës, nëpër qendra të ndryshme ur-

  Basha mbledh deputetët dhe krerët e degëve,u jep direktiva për protestën e 22 nëntorit

  Kreu i Partisë Demokratike, LulzimBasha, ka mbledhur deputetët dhe krerëte degëve, për protestën e 22 nëntorit.Basha iu ka kërkuar të djathtëve të an-gazhohen intensivisht për organizimine kësaj proteste. Ndër të tjera, ai kakërkuar që të thirren dhe të mobilizohensa më shumë qytetarë. "Qytetarët të dëg-johen dhe të ftohen për të protestuar

  kundër papunësisë, kundër rritje së tak-save, kundër rritjes së çmimit të energjisë,kundër rritjes së çmimit të naftës", mëso-het të ketë thënë Basha në mbledhje.Madje, vetë Basha ka nisur një turtakimesh me qëllim njohjen nga afër meproblemet e banorëve si dhe informiminpër këtë protestë. Ai u ndal në qytetin eElbasanit, ku u kërkoi qytetarëve t'i thonë

  jo varfërisë dhe papunësisë me anë tëprotestës së 22 nëntorit. Protesta ështënjoftuar paraprakisht nga dy liderët e PD,Sali Berisha dhe Lulzim Basha. Nga rr-jeti social 'Facebook', Basha ka bërë thir-rje për protesta kundër rritjes së çmimittë energjisë, taksës së karburanteve,tarifave te studenteve. Po përmes rrjetitsocial, Berisha shprehet se vendimi për

  protestë ka ardhur gjatë një tryeze tëgjerë dialogu me parti politike,sindikatat e pavarura, shoqata dhepërfaqësues të biznesit dhe grupeve teinteresit. "Shqipëria në proteste" kundërrritjes së çmimit të energjisë, taksës sëkarburanteve, tarifave te studenteve,varfërisë dhe mjerimit qe sjellin ato!!",shkruante Berisha. Protesta e 22 nën-

  torit do të mbështetet edhe nga Bash-kimi i Sindikatave të Pavarura të Sh-qipërisë. Kryetari i BSPSH, GëzimKalaja, kërkoi që qeveria të bëjë njëamnisti për energjinë dhe më pas të nisëreformat në këtë sistem. Duke i lënëafat kësaj të fundit datën 22, Kalajapërshëndeti nga ana tjetër ndëshkimine vjedhësve të energjisë.

  bane të Shqipërisë, në funksion të pro-testës së 22 nëntorit. Ligjvënësitdemokratë nuk janë parë të shoqërojnëkryetarin Basha në takime me banorëtë qyteteve të ndryshme, për të dëgjuarshqetësimet lidhur me aksionet e qever-isë "Rama". Shumica e grupit par-lamentar demokrat ka braktisur edhekomisionet paralele që dy bashkëkry-etarët e Partisë Demokratike, Sali Ber-

  isha dhe Lulzim Basha kanë ngriturnë SHQUP. Madje, deputetët e identi-fikuar si kundërshtar të linjës së famil-jes, prej disa muajsh nuk janë parë pranëselisë së PD. Shkak për këtë hendek tëthellë është edhe vendimi për të pezullu-ar pa afat mbledhjet e grupit parlamen-tar demokrat, pas mbledhjes së disamuajve më parë, ku bojkoti u kthye nëmollë sherri mes deputetëve dhe Bashës.

  Basha zgjeronkontrollin mbi PD

  Lulzim Basha ka zgjeruar kontrollin mbi Partinë Demokra-tike, ndërsa ka zbehur më tej influen-cat dhe roli i elitës së vjetër në partinëmë të madhe në opozitë. Pas vdekjesmisterioze të Sokol Olldashit, i identi-fikuar si rreziku më potencial për pozi-tat e brishta të Lulzim Bashës në PD,ky i fundit ka ndërmarrë katër ofensi-va kundër grupeve kundërshtare nëPartinë Demokratike. Fillimisht,përmes një procesi tejet të dyshimtëdhe të kontestuar në masë, Basha ar-riti të diktojë njerëzit e tij të besuar nëshumicën dërmuese të degëve të Par-tisë Demokratike në rrethe dhe Tiranë.Disa muaj më pas, po përmes një pro-cesi të dyshimtë dhe të kontestuar si imanipuluar, Basha arriri të mbyllëlistën e anëtarëve të rinj të KëshillitKombëtar, duke marrë nën kontrollnjë prej forumeve më të rëndësishmetë Partisë Demokratike. Ditët e fundit,Basha prezantoi koordinatorët ko-mbëtarë të Partisë Demokratike, dukevlerësuar angazhimin e tyre në partinëqë ai drejton.

  Promovohet dhëndri

  Tre janë sot protagonistët kryesorë në media të opozitës sh-qiptare; Sali Berisha, i biri ShkëlzenBerisha dhe dhëndri i familjes, Jamar-bër Malltezi. Partia Demokratike, ësh-të më shumë se kurrë, nën kthetrat ehijen e plotë të familjes. Kryetari hije iPartisë Demokratike, Lulzim Basha,tashmë duket se e ka kryer misionin,duke iu kaluar stafetën Jamarbërit dheShkëlzenit, të cilët sëbashku me Ber-ishën dhe Shkëlzenin, janë në ballë tësulmeve ndaj mazhorancës. I caktuar,me sa duket, kryetar provizor i PartisëDemokratike, Lulzim Basha po zhv-endoset gradualisht në plan të dytë,ndërsa vendin e tij po e zë JamarbërMalltezi, i piketuar edhe si kryetari iardhshëm. Pas katapultimit në Këshil-lin Kombëtare të PD si dhe pas kush-timit të Berishës se dyer e partisë janë tëhapur për familjarët e tij, Jamarbëri kanisur edhe daljet në media në emër tëPartisë Demokratike. Paralel me dal-jes e shpeshta të Jamarbërit në mediadhe fushatën për promovimin e tij silider i ardhshëm, një fushatë ka nisuredhe i biri i ish-kryeministrit Berisha,Shkëlzen Berisha.

  8Aksionet e Bashës

  1. 1. 1. 1. 1. Zgjedhja e kryetarëve të degëvetë PD

  2. 2. 2. 2. 2. Zgjedhja e anëtarëve të KëshillitKombëtare

  3. 3. 3. 3. 3. Caktimi i koordinatorëve4. Diktimi i drejtuese të departa-

  menteve dhe sekretariateve5.5.5.5.5. Pezullimi i mbledhjeve të grupit të

  PD6. 6. 6. 6. 6. Izolimi i grupit parlamentar77777. Bojkot pa afat Kuvendit88888. Komisione paralele në SHQUP

  Mesila Doda ironizoi koordinatorët e BashësDeputetja e Partisë Demokratike, Mesila Doda, kas deklaruar se emrat e koordinatorëve të rinj tëkësaj partie, nuk duhet të ishin vetëm fëmijët e ish-figurave të vjetra të PD. "Do të shpresoja shumë

  që të ishin më larg një sistemi përzgjedhje përmes njerëzve të njohur. Do të më pëlqente shumë që të ishte njësistem pak më i hapur. Megjithatë kjo është një zgjedhje e kryetarit të partisë", ka theksuar Mesila Doda.Teksa është ndalur te prurjet e figurave të reja në PD dhe roli që do të luajnë koordinatorët e rinj në parti, Dodaka thënë as vetë ata nuk e dinë këtë gjë. "Nuk e di kush do të jetë roli i koordinatorëve. Madje i kam pyeturdisa prej tyre dhe ata vetë nuk e kanë ditur", ka thënë Doda. Më tej, ajo ka saktësuar se çdo i ri që vjen në partiështë një potencial më shumë, sidomos tani që PD-ja është në opozitë.

 • 6 GAZETA SOT E E E E E DDDDDiel iel iel iel iel 16 N16 N16 N16 N16 Nëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014

  25 Vjet Berisha i shërbeu regjimitIsh-kryeministri Sali Berisha i ka shërbyer për 25 vjet me radhëregjimit komunist. Ai hynte lirshëm në Bllok dhe Komitetin Qen-dror, ndërsa vitet e fundit u zbuluar se Berisha ishte një ndër njerëzit mëtë afërt të familjes së Enver Hoxhës. Një foto e tij në varkë me familjene Enver Hoxhës flet më shumë se mijëra fjalë, dëshmi dhe dokumente.

  baza e partisë në Korçë kërkoi daljennga koalicioni me Partinë Socialistedhe do të kandidojë e vetme në zgjedh-jet lokale. Gjithashtu u zhvilluanzgjedhjet në strukturat e partisë së de-gës së Korçës. Kryetari Kiço Tele, vjehrrii zv.kryemi nistrit Niko Peleshi, u sh-karkua nga kjo detyrë dhe u emëruakoordinator për Qarkun e Korçës.

  p o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k e www.sot.com.al

  Eneida JAÇAJ

  K omunistët kanëkomentuar deklaratëne ish-kryeministritSali Berisha, se kreu iqeverisë, Edi Rama, po përdor 70vjetorin e çlirimit të vendit për tërehabilituar figurën e diktatoritkomunist më famëkeq, Enver Hoxha.Komunistët deklarojnë se SaliBerisha është i tyre dhe po sulmonEnver Hoxhën vetëm për të siguruarvotat e tradhtarëve të kombit. Ish-komandanti i Gardës së Republikës,kolonel Xhafer Peçi, në një pronon-cim për gazetën "Sot", i ka cilësuarhipokrizi akuzat e Berishës ndajfigurës së Enver Hoxhës. Xhafer Peçideklaroi se Berisha i shërbeu deri nëvdekje Enver Hoxhës, ndërsadiktatori e dërgoi për specializim nëFrancë dhe e bëri Sekretar tëPërgjithshëm të të Partisë së Punës sëShqipërisë. "Sali Berisha i shërbeuderi në vdekje Enver Hoxhës. Aiishte dhe është i komunistëve.Berisha po sulmon dhe po përbaltfigurën e Enver Hoxhës me një qëllimtë vetëm: për të marrë votat etradhtarëve. Ai nuk duhet marrëseriozisht. Çlirimi i Shqipërisë ështëbërë me gjakun e 28 mijë dësh-morëve. Gjaku i 28 mijë dëshmorëvenuk krahasohet me palaçollëqet eBerishës me shokë, se Lufta Anti-fashiste Nacional Çlirimtare ishte njëluftë civile. Enver Hoxha e dërgoi SaliBerishën në Francë për një vitspecializim për kardiolog, dhe pasi ukthye, e bëri Sekretar të Përgjithshëmtë Partisë së Punës së Shqipërisë dhemjek kardiolog për të gjithë spitalin"Nënë Tereza"", deklaroi Xhafer Peçi.Ai e cilëson Enver Hoxhën heroin eLuftës Antifashiste NacionalÇlirimtare. "Heroi i kësaj lufte ështëEnver Hoxha. Enver Hoxha duket tëmarrë peshën që i takon në histori.Vitet nën udhëheqjen e Enver Hoxhësjanë historia më e lavdishme ekombit shqiptar. Enver Hoxhandërtoi shtet sepse e mbajti pushtetin50 vjet", u shpreh Peçi.

  Rustem Peçidhe Muho Asllani

  Komunistët apelojnë se askushnuk mund të hedhë baltë mbi EnverHoxhën, mbi KomandantinLegjendar të Ushtrisë NacionalÇlirimtare, i cili ndërtoi shtetin

  bashkëkohor shqiptar. Kryetari iKomitetit Kombëtar të Veteranëve tëLANÇ-it, Rustem Peçi, nuk pranonakuzat dhe fyerjet ndaj figurës sëEnver Hoxhës. "Askush nuk mundtë prishë imazhin e Enver Hoxhës, tabaltosë atë! Enver Hoxha ishtekomandant i luftës. Ai me partizanëtnacionalistë e të ndershëm, mobili-zuan popullin, e nëpërmjet betejavetë përgjakura, çliruan vendin", ushpreh Peçi. Ai vlerësoi LANÇ nëçlirimin e vendit, duke u shprehur seaskush nuk mund t'ia zbehëmeritën. "Kongresi i Përmetit u

  Komunistët: Berisha është i yni, mose merrni seriozisht kur sulmon EnverHoxhën, kërkon votat e tradhtarëve

  Xhafer Peçi: Berisha i shërbeu deri në vdekje Enver Hoxhës, ishte Sekretar i Përgjithshëm i PPSH

  Marko Dajti: Berisha servil i Enver Hoxhës, po kërkon të fitojë kapital politikKryetar i Partisë së Punës të Rior-

  ganizuar, Marko Dajti, në një pronon-cim për gazetën "Sot", deklaroi se SaliBerisha po kërkon të fitojë kapital poli-tik, duke spekuluar me sulmet ndaj En-ver Hoxhës. Marko Dajti deklaroi seBerisha ishte shërbëtori më servil i En-ver Hoxhës, ndërsa rehabilitimin e fig-urës së diktatorit do ta bëjë vetë populli.

  "Plaku mistrec duhet të shporret! Aikërkon kapital politik duke spekuluarme figurën e Enver Hoxhës. Berishaharron se ka qenë shërbëtori më servil itij, por në darkën e fundit të viteve '90,Juda tradhtoi partinë edhe udhëheqësin.Rri i qetë! Jude Arturo Ui nuk ka ndër-mend të rehabilitojë figurën e EnverHoxhës është populli që do ta vendosë

  aty ku i takon. Thonë se Jezusi apoHaxret Isai kur të zbresë në tokë doudhëheqë revolucionin dhe do presëkokat e 72 mijë politikanëve", u shprehDajti. Ndërkaq, ai ka vlerësuar se En-ver Hoxha është hero kombëtar për atoqë ka bërë për vendin. "Enver Hoxhaduhet të nderohet pasi ka qenë koman-dant i luftës për çlirim. Komandanti që

  drejtoi luftën duhet të nderohet", ushpreh Marko Dajti. Kryetar i Partisësë Punës të Riorganizuar, Marko Dajti,gjatë prononcimit për gazetën "Sot", de-klaroi se dje në Korçë Fronti i MajtëShqiptar zhvilloi një mbledhje, ku u dis-kutua me frymë të lartë përgjegjësie përrritjen dhe forcimin e partisë dhe masatpër zgjedhjet lokale. Dajti deklaron se

  mblodh plot 7 dekada. Që kur umblodh Kongresi i Përmetit dhekoha as nuk ia humbi, as ia zbehurëndësinë e tij historike. Që në ditënqë u ndodh dhe deri më sot ata qëkanë dashur t'i bëjnë varrin Sh-qipërisë, kanë dashur që ta fshijnëedhe këtë vend nga faqja e dheut", ushpreh ai. Ndërsa ish-anëtari iByrosë Politike të Partisë së Punës tëShqipërisë, Muho Asllani, jo vetëmqë hedh poshtë akuzat e Berishës,por kërkon të vlerësohet figura eEnver Hoxhës dhe të ringrihet bustinë qendër të Tiranës, me rastin e 70

  Kadri Dingu: Enver Hoxha ndërtoi shtetKadri Dingu, veteran i Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare, thekson se

  Enver Hoxha ndërtoi shtet. Ai kundërshtondeklaratat spekulative dhe hipokrite të SaliBerishës. Gjithashtu edhe spekulimet e bal-

  listëve se LANÇ ishte luftë vëllavrasëse. "EnverHoxha ka meritat e veta në çlirimin e vendit dhendërtimin e shtetit. Pa diskutim që Lufta AntifashisteNacional Çlirimtare çliroi vendin. Unë ende kamplagën e luftës që më ka paralizuar", u shpreh Dingu.

  vjetorit të LANÇ. "Enver Hoxha kaluajtur një rol të rëndësishëm nëçlirimin e vendit dhe e meriton tëvlerësohet e të rehabilitohet. EnverHoxha çliroi atdheun, luftoi mefashistët si Ismail Qemali. I dhapopullit shkolla, universitete, bukëdhe kulturë. Enver Hoxha ka meritashumë të mëdha dhe rreshtohet meSkënderbeun dhe Ismail Qemalin.Duhet të ringrihet busti në qendër tëTiranës me rastin e 70 vjetorit tëLuftës Antifashiste. Enver Hoxhaluftoi kundër fashizmit dhe emeriton bustin", vlerësoi Asllani.

  Gjon Bruçi: Hitleri içakërdisur me emrin

  Sali Berisha, nuk mundtë përbaltë shqiptarin e

  madh, Enver Hoxha

  Sekretari i Komitetit Qëndror tëPartisë Komuniste të Shqipërisë,Gjon Bruçi, deklaron se Sali Berisha nukmund të përbaltë shqiptarin e madh,Enver Hoxha. "Komunistët kanë ndjekure po ndjekin përpëlitjet skizofrenike tëHitlerit aktual shqiptar me emrin SaliBerisha, i cili falë krimeve monstruozeqë ka bërë në këta 24 vjet të "mbretërim-it" të tij të çakërdisur në politikë e nëpushtet, tashmë i futur në kullën engujimit ( lexo "frëngjinë e Facebook-ut") me familjen personale dhe ushtarëte pakët që i kanë mbetur, po mundohettë mbrohet sa më gjatë nga vdekja fiz-ike e cila do t'i vijë pas vdekjes moraleqë e "gëzon" prej kohësh. Që nga frëngjiae Facebook-ut , apo dhe nga ndonjë dri-tare televizive mercenare, me pushkëne tij antishqiptare mundohet të qëllojëçdo hap progresiv që bëhet në interes tëvendit të tij, të cilin ai prej kohësh e kashitur. Duke dashur të godasë rivalin etij të papranueshëm për të, Edi Ramën,Berisha përdor fishekun e fundit që i kambetur në vezme, duke marrë nëpërgojën e ndyrë me fraza antishqiptare eantikombëtare figurën e shqiptarit mëtë madh të të gjitha kohërave, kolosinkombëtar Enver Hoxha. I çakërdisuriSali! Edi Rama ka qenë dhe është largnga komunizmi dhe Enver Hoxha, saç'je ti larg nga demokracia e vërtetë përtë cilën ditën përbetohesh e natën vë tri-tol në themel të saj. Sa për dijeni, qyshnga viti 1998 kur PKSH u lejua ngagjykata të ushtronte veprimtarinë e sajpolitike si gjithë partitë e tjera të pluri-partizmit shqiptar, komunistët kanëmanifestuar me portretin e Enver Hox-hës në të gjitha evenimentet historikeqë lidheshin me të, të cilat siç dihen janëtë shumta. Enver Hoxha nuk ka nevojëpër rehabilitim as nga Edi Rama, e ngaasnjë politikan e pushtetar borgjez, përf-shi dhe Berishën. Enver Hoxha ka zënëvend në krye të Panteonit të LavdisëShqiptare dhe nuk ka politikan, push-tetar, deklaratë, rezolutë dhe asnjë gjëtjetër në shpinë të tokës që të mund tazbresë prej aty. Enver Hoxha, mor zotiSali, me veprat që bëri në interes të ko-mbit, ka zënë vend të palëvizshëm nëmemorien e çdo shqiptari të vërtetë, mepërjashtim tuajin dhe skotës tënde qëemrin shqiptar në pasaporta e keni false,siç ka qenë dhe mbetet false gjithë jetajuaj mjerane", u shpreh Bruçi.

  Moisiu: LANÇsolli pavarësinëe vendit

  Ish-presidenti AlfredMoisiu, vlerëson seLANÇ dhe komunizmi sollipavarësinë e vendit. "Kjo ësh-të festa jonë, por një pjesë epolitikanëve bëjnë një gabim,e ngatërrojnë me ato qëndodhën më vonë. Duhet ndarëperiudha e luftës me periudhëne mëvonshme të zhvillimevepolitike", tha Moisiu. Aka-demiku Rexhep Qosja, theksonse 70 vjetori duhet të jetë një ditëe madhe për Shqipërinë. "70-vje-tori i çlirimit duhet të festohet nënjë mënyrë sa më madhështore,është një arritje e Frontit Nacio-nal Çlirimtar", tha Qosja.

 • GAZETA SOTEEEEE DDDDDiel iel iel iel iel 16 16 16 16 16 TTTTTetor 2014etor 2014etor 2014etor 2014etor 2014 7

  p o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k e

  sepse si gjithkund tjetër, ashtu trego-het nderimi për paraardhësit, pastoratedhe ajo pjesë e punës së tyre që sotgjykohet ndryshe, e fisnikërohemi tëgjithë si popull, sepse e bekuar dhe enderuar është ajo jetë që vihet në shër-bim të kombit. Prandaj na duhet njëmendësi tjetër, dhe një shpresë e re, e jokjo përpjekje e zvetënuar e te gjithëpalëve për të na treguar se kush kanëqenë e sa kanë bërë. Kombi e shteti janënjë referendum i përditshëm, dhedashuria për Kombin tregohet në çdokohë e përditë me atë që bën për ko-mbin tënd. Atëherë do ti nderojmëparaardhësit e do të tregojmë se kanëqenë njerëz me qëllime të mira e që nukmunden t'i ikin frymës së kohës, struk-turave të sistemit ndërkombëtar,shpresës ndryshe, e me radhë.

  Fatos Klosi: Si u shndërrua Berisha për 3ditë nga komunist në antikomunist, broçkullatpër luftën, për të fshehur lidhjet me Enverin

  Deputetët e PS: Aq sa do rehabilitojmë Sali Berishën, aq po rehabilitohet edhe Enver Hoxha

  Shenasi Rama: Tradhëtarët dhe Enver Hoxha po përdoren për ndarjen e shoqërisëTani kjo periudhë e ngarkuar me

  data e me përkujtimore po përdoret përtë thelluar ndarjet në shoqërinë sh-qiptare dhe për t'ju shërbyer interesavetë parisë që duan të mbajnë njerëzit etyre bashkë me çdo kusht. Gjithkundpo shikoj atë fjalën "kuisling." Kuislingapo tradhëtar i kombit, si i thanë nor-vegjezet atij Majorit Vidkun Kuisling,nga vjen edhe ky emër për tradhëtarët,është ai që punon për tjetrin, për shtet-kombin e huaj, e jo për popullin e sh-tet-kombin të cilit duhet t'i shërbesh,në këtë rast Kuislingu i radhës nukpunon për shqiptarët, por për gjithkëndtjetër…Këtu, në këto gazetat, shahenme libër për kuislingët e para 75 viteve,a sa dreqin janë, e duket sikur na kanëmbaruar Kuislingat me fundin e Luftëssë Dytë Botërore dhe prej atëherë kemi

  pas atdhetarë e patriotë pa fund. Pyetjamë interesante është kjo: a kemi paskuislinga më pas dhe a kemi kuislingëtani? Se nuk është problemi tek emri,por tek vepra. Vidkun, Maxhun, Naunapo Tutkun, njëlloj janë. Kuislingët nëtë gjitha kohët janë tradhëtarët e ko-mbit të vet. Tani ne na duhen edhe ataqë e kanë dashur kombin si duhet, e joata që e kanë përdorur. Mbulesa nën tëcilën bëhet kjo gjë, është nderimi përparaardhësit, çlirimin, etj. Mirëpo, nder-imi për paraardhësit, në cilëndo anë tëbarrikadës që kanë qënë, si gjatë Luftëssë Dytë Botërore, si gjatë sistemit tëmëparshëm, si tani, tregohet, jo duke upërpjekur të shtrembërosh historinë, joduke u përpjekur të vësh një gurë nëhistori që të tregosh nesër fisnikërinë esakrificën, shpeshherë imagjinare që

  këta kanë bërë. Nderimi përparaardhësit tregohet duke bërë më tëmirën për Kombin e Atdheun, dukepunuar me shpirt e zemër, ditë e natëpër këtë komb. Bëhet duke parë nga eardhmja dhe duke e konsideruar sh-qiptarin tjetër si vëlla e si motër. Ajo qëka ndodhur ka ndodhur, e nuk zhbëhet.Ama, nuk duhet ta lejojmë që të keqendikur që ka dalë si vreri i tëmthit, talejojmë të kalbë shtatin e zemrën e ko-mbit. Një popull që nuk sheh atë që ebashkon, por sheh vetëm atë që e ndan,është një komb e një popull që ështëndarë e nuk është i lidhur me asgjë.Këto debate le t'i zhvillojnë historianët.Ka ca gjëra për të cilat nuk duhet t'ipërmendësh, e as të flasësh. Dhe përne, ajo që ka ndodhur nuk duhet të nai mbajë brezat e rinj peng. Askush nuk

  është jashtë këtij debati, e natyrisht asunë, sepse familja ime ka qënë pjesë eluftës kundër fashizmit, të keqes, dhetë gjithë kanë punuar me dëshirën përtë pas një Shqipëri më të mirë, ko-mbëtare, të lulëzuar, e moderne. E natyr-isht, unë e kam nderuar dhe i nderojata dy breza të familjes sime që u përf-shinë në luftë për bindjet e sakrificat,por mendoj se zgjidhjet që na duhenjanë të tjera. Nëse do të donim të ishinnjerëz që kërkojnë pushtet, do të rrin-im në strukturën e cila e ka tejkaluarqëllimin e saj, dhe tani është bërë klanete krimit që shfaqin një krenari boshe,e nëse duam të mirën e kombit, do tëtejkalojmë strukturën dhe do tëpunojmë me gjithkënd, pa dallim feje,krahine, ideje, pasurie, dhe edukimi nëshërbim të kombit e të shtet-kombit,

  Joana TAFA

  P as akuzave dhe përbaltjes së Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtarenga ish-kryeministriSali Berisha, ka reaguar ish-kreu iShërbimit Informativ Shtetëror, Fa-tos Klosi. Në një prononcim përgazetën "Sot", ish-kreu i SHISH,ndërsa i ka cilësuar si broçkullaakuzat e Berishës, deklaroi se ish-kryeministri ka qënë një komunist icili tre ditë më vonë u shndërrua nëlider të antikomunizmit. Klosi thek-soi se LANÇ e renditi Shqipërinë nëkrahun e fituesve. Sipas tij, nëse nukdo të ishte bërë lufta, Shqipëria nukdo të ekzistonte. "Janë broçkulla.Është normale që Berisha t'i thotëato gjëra pasi ka qënë vetë komu-nist dhe vetëm tre ditë më pas zgjo-dhi detyrën e antikomunizmin. Përmua, lufta çoi në çlirimin e venditdhe na renditi në krahun e fituesve.Nëqoftëse nuk do e bënin luftën, nukjam i sigurt nëse do të ishte Sh-qipëria sot. Ajo ishte një luftë elavdishme. Se si përfundoi më pas,është tjetër gjë. Ata fituan luftën, ubënë udhëheqës të një diktature, dhene mbetëm në Lindje, dhe këtë gjënuk e zgjodhëm ne. Aty do përfun-donte, donin apo jo ata", deklaroiKlosi. Ish-kreu i SHISH, theksoi mëtej se Berisha nuk duhet të hedhëbaltë mbi LANÇ. Sipas Klosit,akuzat e Berishës se Rama po reha-biliton figurën e Enver Hoxhës janëabsurditete. Ai tha se kryeministriaktual e ka treguar veten se ka qënëkundër regjimit komunist dhe kreuttë atij regjimi. Ish-kreu i SHISH thek-soi se Edi Rama nuk ka asnjë lidhjeme Enver Hoxhën. "Berisha nuk katë drejtë që të krahasojë luftën meatë çfarë ndodhi pas saj. Sa i përketasaj që ka thënë, se Rama po reha-biliton figurën e Enver Hoxhës, unëkam përshtypjen se Rama e katreguar veten që ka qënë kundër atijregjimi para Berishës dhe kundërliderit të atij regjimi. Kjo, është një

  përpjekje për të baltosur Ramën. EdiRama nuk ka asnjë lidhje me EnverHoxhën", theksoi ish-kreu i Shër-bimit Informativ Shtetëror.

  Deputetët e PS: Enver Hoxhadhe Sali Berisha janë njëDeputeti i Partisë Socialiste,

  Namik Kopliku, i ka cilësuar akuzat eSali Berishës si insinuata të një per-soni të lodhur, që i ka mbetur vetëmpër të luajtur në rrjete sociale. SipasKoplikut, aq sa do rehabilitojë EdiRama Sali Berishën, aq do rehabilito-jë dhe Enver Hoxhën. Deputeti social-ist theksoi se Sali Berisha sot, është siEnver Hoxha dje. "Berishës i duketsikur po rehabilitojmë Enver Hoxhën.Por, aq sa do rehabilitojmë Sali Ber-ishën, aq po rehabilitojmë edhe En-ver Hoxhën. Janë akuza të një perso-ni të lodhur që i ka mbetur vetëm tëshkruajë në Facebook. Enver Hoxhadhe Sali Berisha, janë një. Ne nukkemi nostalgji për Enver Hoxhën",deklaroi deputeti Kopliku. Ndërsa de-puteti Fatmir Toçi, ka hedhur poshtëakuzat e Sali Berishës, duke deklaru-ar se vetëm ish-kryeministri mund tarehabilitojë figurën e Enver Hoxhës.Deputeti Toçi, ndërsa e ka konsideru-ar Berishën si një plak të rrjedhur, sig-uroi se Partia Socialiste nuk do reha-bilitojë kurrë figurën e Enver Hoxhës.

  70Qeveria shqiptare ka vendosur ta festojë me solemnitet 70-vjetorin e Çlirimit të Atdheut, duke i akorduar fonde shtesë

  disa institucioneve për të organizuar aktivitetet e përcaktuara, dukeu akorduar fonde shtesë disa institucioneve për të organizuar aktiv-itetet e përcaktuara. Konkretisht, qeveria do të japë një milionë lekëtë rinj për restaurimin e Varrezave të Dëshmorëve në përgatitje tëceremonisë zyrtare të nderimit. Ndër të tjera, qeveria i ka akorduarMinistrisë së Mbrojtjes një fond prej shtatë milionë lekësh për kry-erjen e punimeve restauruese në vendkomandën taktike të Shtabittë Përgjithshëm të Forcave të Armatosura dhe për mbështetjen e ak-tiviteteve të shoqatave të veteranëve, ndërsa Drejtorisë së Shërbi-meve Qeveritare i shtohet fondi prej një milion lekësh, për organiz-imin e pritjes zyrtare në Pallatin e Kongreseve.

  Vjetori i çlirimit të atdheut

  Enver HoxhaEdhe pse si figurë publike,politike e shtetërore, En-

  ver Hoxha është shfaqur qysh nëvitin 1939, ose më saktë afro 74vite më parë me grupet komuniste,ai vazhdon të mbetet personalitetimë i diskutuar dhe i paharruar ihistorisë së shqiptare, duke qenëpjesë e debatit mes shqiptarëve,veçanërisht në dy dekadash e fun-dit, pas rënies së regjimit komunisttë ngritur prej tij. Edhe pse ka 21vjet që regjimi tij është përmbysur,edhe pse ka 28 vjet që ka vdekur,shqiptarët vazhdojnë të flasin, ko-mentojnë, nderojnë e denigrojnë fig-urën e Enver Hoxhës, këtij "strategutë madh të luftës çlirimtare dhe tëndërtimit të Shqipërisë së re social-iste", siç vazhdojnë të quajnëpasardhësit e tij ideologjik e politik.

  “Ish-kreu i SHISH, Fatos Klosi ndërsa i kacilësuar si broçkulla akuzat e Berishës,deklaroi se ish-kryeministri ka qënë njëkomunist i cili tre ditë më vonë u shndër-rua në lider të antikomunizmin...

 • 8 GAZETA SOT E E E E E DDDDDiel iel iel iel iel 16 N16 N16 N16 N16 Nëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014

  p o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k e www.sot.com.alKryeministri: Në politikë duhen anëtarë me shumë background

  Edi Rama: Vizioni im për Shqipërinë,lufta kundër korrupsionit dhe krimit,

  po ndërthur politikën me artinJoana TAFA

  K ryeministri EdiRama ka deklaruardje se vizioni iqeverisë për Sh-qipërisë është lufta kundërkorrupsionit dhe krimit të organi-zuar. I ftuar në Samitin eStokholmit "Creative Time", kreu iqeverisë tha se një Ballkan nëpaqe dhe i begatë është e mira eBashkimit Evropian. "Unë vij, sot,te ju pikërisht në të njëjtën javënqë u bëra Kryeministri i parëshqiptar që vizitoi Serbinë pas mëshumë se 60 vjetësh. Një Ballkan ipaqtë e i begatë. Një Shqipëri efortë, si pjesë e një Bashkimi tëfuqishëm Evropian. Këto janëpenelatat e mëdha e të guximshmeqë dua t'i bëj pjesë të kësaj tablosësonë të madhe. Ky është vizion qëmë frymëzon, më frymëzon tëpunoj ditë e natë që të bëhetrealitet. Dhe këto dy pjesë të tënjëjtit vizion shkojnë krah njëra-tjetrës. Një Ballkan në paqe dhe ibegatë është e mira e BashkimitEvropian, sikurse edhe BashkimiEvropian-pavarësisht ndonjëburokrati të rastit super tëzellshëm-është e mira e Ballkan-it", deklaroi Rama.

  Rama: Të parëtjanë qytetarët

  Kreu i qeverisë theksoi sehapësirat publike dinjitoze janënjë kontribut i madh kundërkorrupsionit, ndërsa ka sjellë nëvëmendje një rast për të ilustruar.Rama tha se të parët janë qytetarëtdhe më pas punonjësit. "Kur,shumë vite më parë, i thashëDrejtorit të Bankës Botërore përShqipërinë, se doja që të financo-nin sallën e re të pritjeve kuqytetarët merrnin shërbimepublike, si pjesë e fushatës kundërkorrupsionit, ata nuk më kuptuan.Habiteshin mjaft, kur iu thoja senjë hapësirë publike dinjitoze doishte një kontribut i madh kundërkorrupsionit. Njerëzit prisnin nëradhë të gjata në diell e shi për tëmarrë një certifikatë ose thjeshtvetëm një përgjigje përparasporteleve të vogla të dy kioskavemetalike. Përgjigjja për atë qëkërkonin iu vinte nga një zë dikunga një vrimë e errët dhe, nga anatjetër, një dorë misterioze u merrtedokumentet duke rrëmuar përryshfet nëpër dokumentet e vjetra.Sistemi punonte për korrupsionin,jo për njerëzit, të cilët nëse donintë shmangnin radhën, iu duhet tëpaguanin nën dorë. Ne mund tëndryshonim punonjësit e paduk-shëm brenda kioskave çdo javë,por nuk mund të ndryshonim këtëpraktikë korruptive. Fatmirësisht,e binda Bankën Botërore që ta

  financonte këtë ide", tha Rama.Politika e

  ndërthurur me artinKreu i qeverisë theksoi se

  politika dhe arti duhet të qën-drojnë bashkë. Rama tha se nëpolitikë duhet anëtarë me mëshumë background. "Edhe psetashmë ndodhem në fushën e

  6 1. Lufta kundër korrupsionit 2. Lufta kundër krimit të organizuar 3. Lufta kundër ndërtimeve të paligjshme 4. Përkujtimi i Luftës së Parë Botërore 5. Shndërrimi i godinës së qeverisë 6. Ndërthurja e politikës me artin

  Pikat në të cilatvuri theksin Rama

  Përkujtimi i Luftës së Parë BotëroreNë fjalën e tij në Samitin e Stokholmit "Creative Time",kryeministri Rama u ndal te përkujtimi i Luftës së Parë

  Botërore. Kreu i qeverisë deklaroi se këtë vit do të përkujtohet lufta ecila nisi nga Ballkani për të përfshirë kontinentet e tjera, si lajmëse evdekjes dhe vuajtjes. Por, kryeministri theksoi se këtë vit, do tëpërjetohet i pari vit paqes në çdo kufi të rajonit. "Megjithatë, mendo-ni: këtë vit përkujtojmë njëqindvjetorin e Luftës së Parë Botërore, njëluftë që nisi nga Ballkani për të përfshirë kontinentet tej e tej, silajmëse e vdekjes dhe vuajtjes, të cilat brezi ynë e ka të vështirë t'iimagjinojë. Këtë vit, ndërkohë, ne përjetojmë të parin vit paqeje nëçdo kufi të rajonit tonë, si kurrë më parë. Unë vij, sot, te ju pikërishtnë të njëjtën javën që u bëra Kryeministri i parë shqiptar që vizitoiSerbinë pas më shumë se 60 vjetësh", deklaroi kreu i qeverisë.

  Projekti për shndërrimin e godinëssë Këshillit të Ministrave

  Kryeministri Edi Rama tha se është ndërmarrë një projekt përshndërrimin e ndërtesës së Këshillit të Ministrave nëhapësirë me funksione nga më të ndryshmet. "Ne kemi një projekt nëvazhdim që është shndërrimi ndërtesës së Këshillit të Ministrave nënjë hapësirë me funksione të ndryshme, ku kati i parë të përdoret përkulturën i dyti për qeverisje. Një gjë e di mirë, se po aq sa politikamund të jetë një forcë për keq, po ashtu mund të jetë një fuqi përmirën dhe, në formën e saj më të mirë, ajo mund të transformojëbotën. Po kështu ndodh edhe me artin, pasi ai përfshin pështjellimpër ndryshim, ndërkohë që duhet kuptuar, siç ka thënë Kafka, dikur.Artistët duhet të orvaten të interpretojnë botën e gjithë ndryshimin qëndodh brenda saj. Po kështu duhet të bëjnë dhe politikanët. Artistëtjanë ata që japin shpresë. Po kështu duhet të jenë dhe politikanët. Saherë, ndër vite, kemi dëgjuar udhëheqësit politikë të thonë se duhet"të përqendrohemi në tablonë në tërësi", tha Rama.

  BBC: Shqipëria e mbytur ngakorrupsioni dhe papunësia

  Në një profil të bërë nga BBC për Shqipërinë, nxirret në pah sepapunësia mbetet shumë e lartë dhe infrastruktura e korrup-sioni vijojnë të pengojnë investimet e huaja. Në profil bëhet njërezyme e zhvillimeve politike e ekonomike në vend pas viteve '90,ndërsa nënvizohet fakti se Shqipëria mbetet një nga vendet më tëvarfra në Europë. "Papunësia mbetet kokëfortësisht e lartë, dheinfrastruktura dhe korrupsioni vazhdojnë të pengojnë futjen mëshumë të investimeve të huaja. Sipas një raporti të publikuar ngambikëqyrësi i ryshfetit, Transparency International, të vitit 2012,Shqipëria është aktualisht vendi më i korruptuar në Evropë", thuhet nëprofilin për Shqipërinë nga BBC. Më tej, analiza shpjegon se megjithëseka shenja të progresit ekonomik, duke mbajtur nën kontroll të rreptëinflacionin me pak rritje, vendi mbetet një nga më të varfrit në Europë,jashtë ish-Bashkimit Sovjetik", thuhet në këtë monitorim.

  Kukan: Politikanët shqiptarë, gjithnjëpërplasen të ndërkombëtarët

  Ndjekës-raportuesi për Shqipërinë në PPE, Eduard Kukan,deklaroi se politikanët shqiptarë gjithnjë që hasen nëprobleme përplasen për ndihmë në komunitetin ndërkombëtar.Kukan theksoi se marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Serbisë janëmjaft të rëndësishme. "Politikanët shqiptarë janë mjaft të rritur për tëmos kërkuar ndihmën e komunitetit ndërkombëtar, kurdo që hasinprobleme në shtëpinë e tyre. Kjo do të thotë se do të prisja më shumëpërpjekje, që ata t'i zgjidhin vetë gjërat e tyre. Të dy theksuam semarrëdhëniet e mira mes Shqipërisë dhe Serbisë janë të rëndësishme,jo vetëm për këta dy partnerë, por për të gjithë rajonin. Çfarë është evërtetë, ky duhet të jetë shqetësimi kyç për të ardhmen. Sigurisht, kapolitikanë të ndryshëm edhe në Serbi ndaj është e vështirë, por do tëishte një dëshmi pjekurie për udhëheqësit e të dyja vendeve, se janëburra shteti dhe jo vetëm kryeministra lokalë", tha Kukan.

  politikës dëshira ime për tëpikturuar mbetet. Nuk po them qëtë gjithë kryeministrat duhet tëjenë artisë. Në politikë është mirëtë ketë anëtarë që kanë back-graund-e dhe eksperienca tëndryshme. Shumëllojshmëria ebackgraund-eve ndikon pozitiv-isht në politikë", u shpreh Rama.

  Rama: Po shembimndërtesat e paligjshme

  Kreu i qeverisë ka deklaruar në fjalën e tij se do i jepet fund ndërtesavetë paligjshme. Arti dhe kultura, tha Rama, do vihet në zemër të rilindjesekonomike dhe shoqërore. "Edhe njëherë po shembim ndërtesat e paligjshme. Porrekemi sërish ta vëmë artin e kulturën në zemër të rilindjes sonë ekonomike eshoqërore, e për ta bërë kulturën pjesë të qeverisjes sonë", tha Rama.

  Një Ballkan i paqtë e i begatë. NjëShqipëri e fortë, si pjesë e njëBashkimi të fuqishëm Evropian.Këto janë penelatat e mëdha e tëguximshme që dua t'i bëj pjesë tëkësaj tablosë sonë të madhe. Kyështë vizion që më frymëzon...

 • GAZETA SOTEEEEE DDDDDiel iel iel iel iel 16 16 16 16 16 TTTTTetor 2014etor 2014etor 2014etor 2014etor 2014 9

  p o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k ep o l i t i k e www.sot.com.al

  Afrimi i çamëve largon grekët nga koalicioni

  Idrizi i afrohet pushtetit, Dule tërheqzëvendësministrat dhe njerëzit e tjerë

  në nivelet e dyta të administratësAdriatik DOÇI

  Z hvendosja graduale eçamëve nga opozitadrejt mazhorancës,është pasuar me njëlëvizje tjetër reaksion, duke çuargrekët drejt largimit nga qeveria"Rama". Gjithmonë të paqën-drueshme kanë qenë raportet ekryeministrit Edi Rama me kreune Partisë Bashkimi për të Drejtat eNjeriut, Vangjel Dule. Por, afrimi iPDIU me qeverinë dhe refuzimi ikryeministrit Edi Rama për të bërëpazar me Himarën, duket se u kadhënë një goditje dërrmuesekëtyre marrëdhënieve. Ashtu siçedhe kishte paralajmëruar,menjëherë pas braktisjes sëopozitës nga PDIU dhe tratativavepër t'u afruar me pushtetin, VangjelDule po tërheq njerëzit e tij nganivele të ndryshme të adminis-tratës. Vetëm disa ditë më parë, kadhënë dorëheqjen zëvendësminis-tri i Punëve të Jashtme, Alqi Pule,lëvizje kjo e diktuar nga Dule."Ish-zv/ministri i Jashtëm kadhënë dorëheqjen, kjo ka të bëjëedhe me koalicionin dhe memënyrën e qeverisjes", ka deklaru-ar Dule, i cili vetë nuk ka preferu-ar ende ta ndërmarrë një hap tëtillë, për të dhënë dorëheqje sinënkryetar i Kuvendit. Alqi Puli,ish-kandidati për deputet i PBDNJdha dorëheqjen nga posti i zv/ministrit të Punëve të Jashtme tëShqipërisë, në kuadër të distan-cimit të PBDNJ nga qeveria.Ndërkaq, dorëheqja e zëv-endësministrit Puli, sipas buri-meve, po shoqërohet me lëvizje tëtjera në nivelet e dyta të qever-isjes. Përfaqësues të PBDNJ nënivele të dyta të qeverisjes, kanënisur të largohen. Nga ana tjetër,përfaqësues të PDIU, në porcionekyçe të administratës, nuk janëtrazuar dhe larguar nga PartiaSocialiste. Ndonëse krerët e PDIUkanë deklaruar se nuk janë nënegociata me qeverinë, vetë

  kryeministri Edi Rama nuk e kamohuar kalimin e PDIU nëkampin e mazhorancës, për tëmaksimalizuar votat për ndry-shimet e pritshme kushtetuese.Gjithsesi, lëvizje përfundimtarepritet të zyrtarizohen me afrimin ezgjedhjeve të ardhme lokale,atëherë kur do të kristalizohenedhe koalicionet politike. Sipas tëgjitha gjasave, PBDNJ nuk do të

  Bushati: Opozita po na i merr për dobësi lëshimet që i kemi bërëMinistri i Jashtëm, Ditmir

  Bushati ka deklaruar se opozitapo ia merr për dobësi lëshimet që ika bërë mazhoranca. Ai pohoi semazhoranca është votuar për tëqeverisur vendin. "Nuk duhet tëharrojmë dy gjëra. Klimagjithëpërfshirëse nuk do të thotëbarazim me konsensus. Kjomazhorancë ka marrë votat për tëudhëhequr Shqipërinë, për ta çuarnë një stad më përpara. Natyrishtqë do të respektojë me përpikmëritë gjithë elementët, që kanë lidhje

  me parimet e shtetit të së drejtësdhe këtë dëshmi nuk mund t'iamarrë askush për dobësi. Ne ftojmëopozitën, që të bëjë të njëjtën gjë. Tëbëjë opozitën konstruktive ndajqeverisë, të prezantojë alternativënqë dëshiron dhe të kalojmë në njëklimë më pozitive, më gjithëpërf-shirëse", tha ai. Ministri i JashtëmBushati, ka pohuar se gjatë vizitësdyditore në Bruksel, të gjithëtheksuan nevojën për bash-këpunim rajonal. "Të gjithë nënnjë zë më kanë theksuar nevojën,

  për të vazhduar më tej me bash-këpunimin rajonal, për të thelluarmë tej marrëdhënien, apo kapitul-lin e ri të hapur ndërmjet Sh-qipërisë dhe Serbisë, sikundërkam shprehur vizionin e qeverisëshqiptare dhe rrugën se si ne eshohim këtë marrëdhënie", tha ai.Ditmir Bushati takoi në Parlamen-tin Europian kryetaren e Delega-cionit për Shqipërinë, MonicaMacovei; atë për Serbinë, EduardKukan, njëkohësisht ndjekës-raportues për Shqipërinë në PPE;

  raportuesin për Shqipërinë, KnutFleckeinstein; dhe kreun e Komi-tetit të Jashtëm, Elmar Brok. Ky ifundit pohoi në një deklaratë përshtyp pas takimit, se Shqipëriamund t'ia dalë në rrugën e anëtarë-simit në BE, vetëm nëse qeverialehtëson dhe garanton bash-këpunim mes të gjitha forcavepolitike, shoqërisë civile dheaktorëve të tjerë të rëndësishëm.Ndërkaq, Knut Fleckeinstein,raportues për Shqipërinë në PE,pohoi se opozita nuk mund ta

  zëvendësojë punën parlamentareme protestat. "Mendoj se disa hapajanë bërë dhe tani jam shumë iinteresuar të dëgjoj opozitën nësekëto janë të mjaftueshme përrikthimin e tyre në Parlament. Kamlexuar se opozita po thërret për njëbashkim të madh në Tiranë dhe kjoështë e drejtë e tyre, por nuk ezëvendëson punën parlamentare.Kështu që shpresoj shumë se të dypalët do të gjejnë një zgjidhje derinë fund të këtij viti, për ta nisur metjetër qëllim vitin e ri", tha ai.

  jetë pjesë e koalicionit të majtë,por as PDIU nuk do të jetë pjesë ekoalicionit të djathtë.

  Dule i pakënaqurKreu i PBDNJ, Vangjel Dule,

  vetëm disa ditë më parë, ka shprehurhapur pakënaqësinë për koalicionin."Gjithmonë kam qenë i vlerësimit senë vendin tonë nuk kemi traditakoalicionesh dhe bashkëpunimesh.Aktualisht nuk mund të flasim për një

  Eglantina Gjermenindjek aksionin kundërvjedhjes së energjisë

  Ministrja e Zhvillimit Urban dheTurizmit, Eglantina Gjermenika ndjekur nga afër aksionin kundërvjedhjes së energjisë elektrike. Ajo paaksionin e ndërmarrë, kundër abuzimeveme energjinë elektrike, pranë FakultetitJuridik duke deklaruar edhe një herë seqeveria nuk do të ndalë betejën kundërabuzimeve dhe vjedhjes. "Jemi të gjithëbashkë për t'i dhënë fund mospagesavetë energjisë elektrike. Abuzimi është njëvepër penale dhe ky aksion i përketndërgjegjësimit të të gjithë qytetarëve dhebizneseve për të paguar faturat e en-ergjisë elektrike. 150 milionë euro çdovit për buxhetin e shtetit do të thotëndërtimin e 80 mijë banesave socialenga ku do të përfitonin strehim memijëra qytetarë dhe familje nga shtresatnë nevojë", tha ajo. Sipas Gjermenit,Shqipëria që kërkon të integrohet nëfamiljen e madhe evropiane, duhet t'i japëfund mospagesës së faturave të energjisëelektrike.

  PD: PS kërkon fitoren ezgjedhjeve në tavolinë

  Deputeti i PD, Oerd Bylykbashika pohuar se PS kërkon fitorene zgjedhjeve lokale në tavolinë. "EdiRama donte vetëm hartën që do ti japëfitoren në tavolinë dhe jo me votën e ele-ktoratit. Kjo nuk është reformë porthjesht një hartë e re, klienteliste e kryem-inistrit Rama dhe kryetarit të Kuvendit.Nuk garanton standarde për zgjedhje tëlira, cënohet barazia e votës. Ka futur nëamulli rregullimet zgjedhore. Kemi për-plasje të hapura mes kësaj harte dhekodit zgjedhor. Me këtë hartë nuk mundtë shkohet në zgjedhje sepse do të vi-heshin në pikëpyetje edhe të gjitha pro-ceset që do të vinin më pas. E kuptoj dritëshkurtësinë e kryeministrit Rama për tëfutur garuzhden në këtë çorbë që ka gat-uar dhe të marrë edhe një copë mandattjetër", tha Bylykbashi.Dyshime depute-ti demokrat shfaq edhe për mbarëvajtjene zgjedhjeve të ardhshme. "Nuk ështëçudi që ne të kemi problem në procesin ehartimit te listave të zgjedhësve pasi min-istri i Brendshëm i Ramës mund të mar-rë në dorë bazën e të dhënave", tha ai.

  3 1.1.1.1.1. Partia Demokracia Sociale2.2.2.2.2. Partia Socialdemokrate3. 3. 3. 3. 3. PSV '91Partitë që nuk u përfshinë në qeverisje

  Dule u ankua te amerikanët për reformënKreu i PBDNJ, Vangjel Dule, është ankuar tek amerikanët për ndarjen territoriale. Shqetësimin, Dule e ka shprehur te dy kongresmenët amerikanë Gus M. Bilirakis dhe Gregory

  Meeks, në kuadër të vizitës së tyre në Shqipëri. Dule, po ashtu u shprehu kongresmenëve amerikanëvlerësimin për nivelin e lartë strategjik të marrëdhënieve midis dy vendeve, mbështetjes sistematikedhe të gjithanshme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për vendin tonë dhe në mënyrë të veçantëpër fokusin e tyre sistematik në respektimin e të drejtave të njeriut dhe të minoriteteve.

  koalicion të mbështetur në parimin esintezës. Nuk ka asnjë kontakt nërang koalicioni, as në nivel korteziedhe as institucional. Para zgjedhjevekryheshin 4-5 telefonata për tëkonfirmuar pjesëmarrjen e çdokryetari partie të atij koalicioni,ndërkohë që pas zgjedhjeve të 23qershorit nuk ka pasur asnjë takimkortezie dhe falënderimi për kontribu-tin dhe fitoren", tha ai.

  Dorëheqja e zëv-endësministrit

  Puli, sipas buri-meve, po sho-

  qërohet melëvizje të tjera nënivelet e dyta tëqeverisjes. Për-

  faqësues tëPBDNJ në niveletë dyta të qever-isjes kanë nisur

  të largohen...

 • 10 GAZETA SOT E E E E E DDDDDiel iel iel iel iel 16 N16 N16 N16 N16 Nëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014ëntor 2014

  “po hamë lekët e mallit që kemi gjend-je, të punës që kemi krijuar prej viteshdhe nuk përballojmë dot asnjë llojdetyrimi", thotë një tregtar. Në fakt kjoe taksave ishte një megamashtrim,pasi u shpreh hapur dhe në fushatëne fundit elektorale ku të gjithë shpre-

  www.sot.com.als o c i a l e

  Rriten taksa e gjelbërimit, tarifat e kopshteve dhe çerdheve në Tiranë

  Mashtrimi i Bashës për uljen e 60 taksave,4 miliardë lekë gropa në buxhetin e bashkisë

  Nis vaksinimi i personelit shëndetësor, Beqaj: Parandalim i sëmundjeve te mjekëtMinistria e Shëndetësisë ka nisur

  dje fushatën e vaksinimit të personelitshëndetësor. Vaksinimi i mjekëve pokryhet për sëmundjet infektive. Minis-tri i Shëndetësisë, Ilir Beqaj, bëri medije se vaksinimi falas do të bëhet për13500 mjekë e infermierë. Vetëm nëqytetin e Durrësit do vaksinohen 400mjekë dhe infermierë. "Për herë të parë,program i plotë kombëtar vaksinimindaj gripit për 13500 punonjës të shën-detësisë. Vaksinohu, mbro pacientët,

  mbro familjen, mbro vetveten! Fusha-ta bëhet për parandalimin e sëmund-jeve tek mjekët", u shpreh Beqaj. Përherë të parë ka filluar zbatimi i një pro-grami të plotë kombëtar vaksinimindaj gripit për punonjësit shëndetësorëqë kanë kontakt të ngushtë me paci-entin. Ilir Beqaj zhvilloi dje një takimme punonjës e drejtues të Drejtorisë Ra-jonale të Shëndetit të Durrësit, ku moripjesë edhe Dr. Klodiana Spahiu, de-putete e PS-së për Durrësin, si dhe drej-

  tues të ISHP-së e institucioneve të siste-mit të kujdesit shëndetësor në vend.Ministri Beqaj, duke iu përgjigjur in-teresit të mediave të pranishme, shpje-goi se institucioni që ai drejton kamundësuar ofrimin e vaksinës për13500 punonjës të shëndetësisë(mjekë, infermierë, etj) në kujdesinparësor dhe spitalor, që kanë kontaktetë ngushta me pacientet në praktikënklinike. "Vaksinimi çdo vit ndaj gripiti të gjithë personelit shëndetësor ësh-

  të i rëndësishëm për të mbrojtur vetvet-en, personelin dhe sidomos pacientëttë cilët janë grupe në risk", tha midis tëtjerash ministri Beqaj, duke shtuar seprogrami i porsa nisur sot nga Durrë-si do të zgjasë deri më 31 Dhjetor, pasiedhe rekomandimet e OBSH vlerë-sojnë se vaksinimi ndaj gripit duhettë bëhet në vjeshtë. Gripi mund të mer-ret nga personeli apo pacientë, të cilëtjanë me grip, dh nëse mjekët apo in-fermierët preken nga gripi, atëherë vi-

  rusi mund t'i transmetohet edhe tëtjerëve edhe pa shfaqje te shenjaveklinike. "Kështu, duke u vaksinuarmbrohet vetvetja, familja dhe pa-cientët", tha kreu i shëndetësisë nëvend. Ndërsa znj. Spahiu falënderoinë fjalën e saj ministrin Beqaj përpërkushtimin dhe punën lidhur mepërgatitjen e një programi të tillëmbarëkombëtar vaksinimi, dhe përfaktin që ky program u zgjodh për tëfilluar në qytetin e Durrësit.

  Klarita ÇAUSHI

  4 miliardë lekë është gropa qëadministrata e Lulzim Bashës i kashkaktuar buxhetit të Bashkisë sëTiranës. Shkak për këtë është bërëmosmbledhja e të ardhurave qëvijnë nga tatimet. Një fakt i tillë ësh-të pohuar dhe nga anëtarët e Këshil-lit Bashkiak. Vetë anëtari i KëshillitBashkiak, Shezai Rrokaj, në njëprononcim për gazetën "SOT" ështëshprehur se ajo që po ndodh në Bash-kinë e Tiranës është tregues i një sh-teti formal. Sipas tij, forma e një sh-teti është respektimi i ligjit, i taksaveetj. Kështu, ai u shpreh se mosm-bledhja e taksave ka pasoja jo vetëmnë xhepat e qytetarëve, por edhe nëekonominë e vendit, sa më pak tak-sa të mbledhura, aq më pak inves-time dhe zhvillim. Rrokaj e konsid-eroi një turp faktin që nga të ardhu-rat e tatimeve të parkimit janëmbledhur vetëm 5%, ndërsa tëardhurat nga taksat e gjelbërimit dheujit janë mbledhur 67%. Po ashtu, aitha se gjeja e parë që duhet të bëjëBashkia e Tiranës është të mbledhëtaksat nga bizneset e vogla dhe tak-sat e sektorëve të tjerë. "Sindroma eBashkisë së Tiranës është sindromëe shtetit. E njëjta gjë po ndodh, si nëpushtetin qendror dhe në atë vendor",u shpreh Rrokaj. Krahas skandalittë mbledhjes së taksave, një tjetërmashtrim i kryebashkiakut Bashaështë dhe premtimi i bërë për heqjene 60 taksave dhe uljen e disa të tjer-ave. Basha premtoi se me ardhjen nëkrye të bashkisë do të hiqte menjëherënjë sërë taksash dhe do të ulte disa tëtjera, mirëpo jo vetëm që kjo gjë nukndodhi, por u bë rritja e një sërë tak-sash të tjera. Asnjë nga taksat që rën-dojnë drejtpërdrejtë në xhepat e qyteta-rëve nuk është hequr. Ky premtim ështëradhitur tashmë në listën e dështimevetë kryetarit të bashkisë.

  TaksatBasha në takim me tregtarët gjatë

  fushatës elektorale në vitin 2011, upremtoi heqjen e 60 taksave dhe ul-jen deri në pesë herë të të tjerave. Por,në një takim me tregtarët faktet fla-sin kundër. Ata shprehen se jo vetëmqë nuk janë hequr apo ulur taksa, porjanë shtuar më tepër. "Ne tregtarëvetë tregut ushqimor taksat na kanëardhur me shtesë. Pothuaj për tëgjithë bizneset, se ne kryesisht jemibiznes i vogël, pak janë biznes i madhdhe detyrimet na kanë ardhur 60-70mijë lekë më tepër për çdo biznes. Nejemi të gjithë familjarë dhe të gjithëhallexhinj, në këto kushte ne pohamë dhjamin siç i thonë një fjale,

  Këshilli Bashkiakakuzon Bashën

  për vjedhje

  5% e taksave të mbledhuranga parkimet në Tiranënuk janë futur në buxhetin ebaskisë, ndërsa destinacioni 95%prej tyre ende nuk dihet. Për këtëfakt Këshilli Bashkiak kaakuzuar drejtpërdrejtë kryebash-kiakun Lulzim Basha dhezëvendëskryetarit Enno Bozdo,për vjedhjen e këtyre taksave.Florian Pullazi ka akuzuar se kabraktisur detyrën si kryebashki-ak për tu marrë me çështjet e veta.Një rëndësi të veçantë Pullazi i kakushtuar parkimit në kryeqytet."Tarifat e vendeve të parkimitkanë qenë të përcaktuara, numri ivendeve po ashtu ka qenë ipërcaktuar. Nga vendet e parkimitme kontratë janë mbledhur vetëm82 %, ndërsa nga parkimet meorare 5 %. Me këto të ardhuraabuzohet, pasi nuk vijnë nëbashki", është shprehur Pullazi.Ndër të tjera ai ka akuzuarpolicinë bashkiake për mungesëefiçience.

  Mungesa emenaxhimitnga bashkia

  Mungesa e shesheve përparkim, mospagimi itaksave, mosrealizimi i investi-meve dhe mungesa e menaxhimitnga Bashkia e Tiranës ishin disanga shqetësimet e ngritura dhenga z. Endri Braimllari. Sipas tijnë vendet e parkimit mungonsinjalistika për faturimin emakinave. Ndërsa MehmetHosalemi ka akuzuar drejtpër-drejtë kryebashkiakun Bashapër vjedhjen e taksave të qyteta-rëve të Tiranës. Ai u shprehë setashmë qytetarët janë të zhgënjy-er dhe nuk mund t'i besojnë mëBashës. Hosalemi ka shtuar sejanë vjedhur