relacion praktike marini

Download Relacion Praktike Marini

Post on 12-Sep-2015

205 views

Category:

Documents

17 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Relacion

TRANSCRIPT

Albanian UniversityInxhinieria KompjuterikeViti III

Relacion Praktike Mesimore

Studenti : Geri Guzja

Vendi ku u zhvillua praktika : Vodafone AlbaniaData : 25/05/2015 - 08/06/2015

Pasqyra : 1) Historiku fq. 32) DSS fq. 4-53) Sektori teknologjik Prepayed , Postpayedfq. 64) Arkitektura e Vodafone Albania - pjesa ITfq. 7-85) NPS -Integrimi i software/Designfq. 96) Network - ITfq. 10-11

Historiku :Vodafone Albania Sh.A.sht pjes e Vodafone Group Plc - kompani lider n bot n fushn e komunikimeve elektronike.Marka Vodafone renditet si marka e shtat m e vlersuar n bot. Vodafone sht i pranishm n m shum se 30 vende t bots dhe sht partner me rrjete t tjera n mbi 40 vende.Vodafone u prezantua n tregun shqiptar n Gusht 2001 prmes nj procesi nga m t shpejtt n bot pr instalimin e rrjetit mbshtetur n eksperiencn e operimit t rrjeteve Vodafone anemban bots.Vodafone Albania sht operatori i par q prezantoi shrbimet e teknologjis 3G n Shqipri n Janar 2011. Tashm Vodafone mbulon 99 % t popullsis me sinjalin e rrjetit 3G.Vodafone ju ofron mbi 2 milion klientve t saj n Shqipri nj gam t gjer shrbimesh komunikimi t nj cilsie t lart, duke prfshir komunikimin zanor dhe t t dhnave duke siguruar q klientt t prdorin rrjetin m t mir t komunikimeve elektronike dhe t prfitojn nga shrbime novatore dhe cilsore.Vodafone Albania ka aktualisht nj rrjet prej 139 dyqanesh n t gjith vendin t cilat ofrojn shrbim do dit t javs. Dyqanet Vodafone ofrojn produkte dhe shrbime t kompanis Vodafone, telefona celular dhe aksesor, si dhe asistenc teknike. Shrbimi i Kujdesit pr Klientin i Vodafone Albania i prgjigjet nevojave t klientve n 24 or n dit dhe 7 dit n jav.Vodafone Albania sht nj prej kompanive m t mdha n tregun shqiptar q jep kontribut domethns n ekonomin shqiptare. Kompania ka rekrutuar punonjsit dhe ekspertizn m t mir n vend dhe ka trajnuar e promovuar profesionalisht punonjsit e saj, duke u br nj prej vendeve t puns m t preferuara dhe m t admiruara n tregun shqiptar.Prgjegjshmria e Biznesit sht pjes jetike e filozofis s biznesit Vodafone. Kompania i kushton vmendje t veant mbrojtjes s mjedisit prmes politikave t kursimit t energjis dhe ujit reduktimit t sasis s dioksidit t karbonit,dhe riciklimit t pajisjeve dhe aksesorve t teknologjis. Kompania mbshtet dhe sht partner i inciativave q synojn ruajtjen e mjedisit.Vodafone Albania nxiti krijimin e Fondacionit Vodafone Albania si pjes e grupit t Fondacioneve Vodafone n t gjith botn. Q prej krijimit t tij n vitin 2008 Fondacioni Vodafone Albania sht br protagonist i mbshtetjes s nj numri shum t madh projektesh t mbshtetjes sociale duke investuar m shum se 60,000,000 Lek cdo vit pr t mbshtetur dhe plotsuar nevojat dhe interesat e komunitetit vendas, mbrojtjen e mjedisit, si dhe kulturs dhe trashgimis kombtare.

DSS - Decision Support SystemsDSS - Merret me analizen e projekteve, mirembajtjen e sistemeve dhe mirembajtjen e Data Warehouse.Data Warehouse - Magazine e te dhenave te ndryshme te kompanise.Perdoret per raportet e ndryshme dhe qellime te ndryshme te biznesit.1)Sistemet Operacionale - Sistemi i ri me parapagese. CRM - Customer Relationship Manager Ruan profilin e klientit , informacionet e ndryshme te abonenteve.

2)ETL - Extract, Transform and Load Programe qe punojne me te dhenat (Data Storage - Oracle DB

3)Raporting Portal Shperndan informacionin sipas nevojes.4)Surepay ArchitectureI. Leximi i te dhenave , text , format te predefinuar.II. Perpunimi sipas nevojave te raportimit (jo te gjitha informacionet perpunohen).Nje pjese tjeter modifikohet sipas nevojes.Mundet te krijosh rutina qe ekzekutohen per cdo rreshtIII. Hedhja ne database (Oracle).a. Data Warehouse - Star schema dhe Snowflex schema b. Dimension Table - Te dhena reference per te dhenat e tabeles qender.c. Star schema - Performanced. CDR - Call Detail recorde. DSS - Kontroll i raporteve ditore.

Sektori teknologjik Prepayed , PostpayedPrepayed - Klientet me parapagese.Postpayed - Klientet me kontrate.Sistemi Postpayed manaxhohet nga BRM

Tarifimi fillon qe nga momenti qe fillon telefonata dhe transmetohet sinjali tek antena, me pas antena e dergon ne rrjet dhe rrjeti e dergon ne sistem ku percaktohen tarifat ne baze te profilit te klientit. Profili klientit perfshin grupin ne te cilin klienti ben pjese, te drejtat e tij , ofertat specifike sipas deshires apo planit tarifor te zgjedhur.BRM - Billing and Revenue Management (BRM). Tarifim per cdo veprim dhe ne fund te muajit dergon nje raport ne format A4.Tarifimi behet REAL-TIME.Aplikacioni qe do te perdoret eshte GUI - ENDUSER , Sys.AdminConnection Management - Lidhja midis Gui dhe Moduleve.Data Management - Manaxhimi i te dhenave ne DatabaseEvent - Thirrjet, SMS, MMS , Session Interneti.Collection Broker - Nje Tool qe monitoron balancat e klientit dhe dergon njoftime atij, ne varesi te detyrimeve qe ka klienti bllokon thirrjet dalese , hyrese , sms etj.Pricing Center - Konfiguron cmimet per eventet (bazohet tek discounts (ofertat)).CRM eshte i lidhur ngushte me BRM i cili sherben si middleware qe konverton te dhenat e SIEBEL (CRM) ne BRM.Te dhenat ruhen per nje kohe te shkurter.(Per sa kohe klienti eshte i vodafonit.)

Arkitektura e Vodafone Albania - pjesa ITInformation Management - Manaxhimi i informacionit ben zgjedhjen e produkteve te maturuara.Produke te maturuara - Produkte qe kane kaluar nje faze 10 vjecare ne tregun e punes.IT - Organizohet ne domain-e te ndryshemVodafone - Qe nga 2010 ska me koncept gjeografik.Cdo gje funksionon me CLOUD/DATACENTERSOA - Service Orientet Architecture - Sherbim kompleksESB - Pershtat gjuhen.Ekziston komunikim sinkron dhe asinkron.Komunikim Sinkron jane komunikimet qe duhet te ndodhin ne kohe reale , shembulli tipik jane thirrjet e klienteve.Komunikimi Asinkron jane komunikimet ne te cilat koha nuk eshte faktor kyc , rasti tipik emailet , ftp etj.Cdo platforme e lartpermendur ka nje protokoll komunikimi : CORBA; LDAP; HTTP ; JMS ; SMTP ; TCP etj.Keto protokolle jane te pavarur nga njeri tjetri.Konvertimin e ben WSDL.TCP - HTTP (Internet) - SOAP + REST - WebService , funksionon ne baze te XML.CORBA- i pari qe mundesoi komunikimin client - server.Redundance - Lokale dhe Gjeografike. Faktor kyc per mbarevajtjen e nje sistemi High Availability. Hardware ka LOAD -BALANCE.AS - Application Server , weblogic, oracle, lastfish, websphere , tomcat.Redundancy skema :

NPS -Integrimi i software/Design

NPS - Net Promoter Score - Funksionon si gateway per API (Intelligent Network Prom)Punohet direkte ne Database dhe ofron sherbimet si 130- Vodafone One.Gjuha XML - Perdor Actions.Krijohet nje flow per kontrollin e balances dhe profilit te klientit.Ka vonesa ne pergjigje dhe kerkese.Java Eclipse - Perdoret per te ndertuar IVR - Interactive voice response.Punohet ne XML (Menyra e transmetimit te te dhenave)Json - WebServiceSoap,Rest - dy sisteme qe komunikojne me XML.Ne server perdoret infrastruktura WEB.Punohet me standarte Open-Source.Source Control - Kontrollon kodin e aplikimit , gjithashtu ka te drejta per te bere ndryshime tek aplikacioni.Ben te mundur qe dy persona te ndryshem te editojne te njejtin file , pa u mbivendosur njeri tjetrit.Krijon dege te pavarura per cdo user.Cdo punim me pare testohet ne raste BUG-esh. Socket - komunikimi qe behet nepermjet TCP - IP dhe Porte (XML)

Network - IT Revolucioni i telekomunikacionit eshte pikerisht mobiliteti, gje qe perben dhe ndryshimin kryesor nga telefonia fikse.Ndryshimi mobile nga fikse eshte tek Database qe ruan informacionin e klientit (VLR)Database eshte i levizshem (Dinamik) dhe te dhenat ruhen ne zonen lokale ku ndodhet klienti.Paging - Karta dhe antena bejne broadcast dhe kur marrin vetem 1 pergjigje specifike , atehere te dy frekuencat e njejta lejohen te flasin.(Ne varesi nga Smartphone)Access - Transport - Core - Service

BSC - Base Station ControllerFibra VS Daullet - Fibra ka kosto shume me te ulet.Core - Pjesa e logjikes se sherbimit. Kur Nr.A kerkon Nr.B nepermjet MSC kontrollohet tek VLR.Nqs nuk ndodhet tek VLR1 , kalohet tek VLR2.Nese nuk gjendet aty shkon tek HLR.Kur kalohet nga VLR1 ne VLR2 ndodh paging.Mjaftojne 2 MSC per te qene i sigurt dhe per te patur nje sherbim High Availability.HLR - Home Location Register. Nje kopje e HLR dergohet ne VLR (Visitor Location Register)

Rrjetiet dhe frekuencat e tyre GSM - 900 MHz -1800 MHz - Brez 200 KHzCDMA/UMTS/3G - 800 MHz-900 MHz-2100 MHz (Shqiperi)LTE/4G/FDMA/TDMA - 1800 MHz - 2600 MHzKalime nga frekuenca tjeter ka kosto dhe duhet nderruar e tere arkitektura e komunikacionit.CDMA - nqs krijohet nje nderhyrje ne kete frekuence prishet i tere rrjeti.4G - Eshte enkapsulim i CDMA.CUDB - Common use Database / AUC - Authentication CenterCDN - Routera me 10 Gbit Trafik - Core Packet Switch.CS - Cirquit SwitchTDMA - funksionon me Frame me slote, perseritet cdo 200 ns.AUC - Enkripton.USSD - lejon krijim e interfaqeve te tilla si #123# MNP - Mobile number portabilityVodafone Home Environment - VHE - shortcode 140.OCS - Online Charging SystemVPN - Virtual Private NumberingIVR - Interactive Voice ResponseRMS - Aplikacioni i kartave me gervishtje.

12