prv9 - gebouw in ©©n materiaal

Download PRV9 - Gebouw in ©©n materiaal

Post on 03-Mar-2016

236 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kantoorpand uitvoeren in één materiaal

TRANSCRIPT

  • PRV9: Architectonische Techniek De Boemerang

    Robert Fransen

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    2

    1. Titelpagina

    PRV9: Architectonische Techniek De Boemerang

    Naam: Robert Fransen Studentnr.: 219419 Datum: 26-03-2008 Instituut: Amsterdamse Hogeschool voor Techniek Vestiging: Locatie Leeuwenburg te Amsterdam Opleiding: Bouwkunde Studiejaar: 2007/2008 Vakdocent: J.F. van der Eerden

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    3

    2. Inleiding

    Opdrachtomschrijving: De opdrachtgever is een groot fan van het door mij gekozen gebouw. Als bedrijfsgebouw wil hij een kopie van dit gebouw laten bouwen. Hij is de directeur van een fabriek waar n materiaal wordt geproduceerd. Het gekozen gebouw word volledig gebouwd in dat materiaal. Naast dit materiaal mag er ook nog n ander materiaal en een verbindingsmiddel gebruikt worden. Het volledige gebouw het dak, de vloeren, de trappen, de constructie, etcetera moet van deze materialen gerealiseerd worden. Ook moeten de bouwfysische en constructieve eisen gehaald worden met deze materialen. Het doel is om met zo min mogelijk materialen, zo innovatief mogelijk te zijn. Het kantoor is een standaardkantoor met 500 m2 aan kantoorvertrekken (directie, verkoop, inkoop, administratie, etc), een kleine showroom, een vergaderzaal, een receptie, etc. In deze opdracht ligt de uitdaging vooral bij de beperkte mogelijkheid van het gebruik van materialen. De drie materialen die gebruikt mogen worden moeten optimaal worden benut om zo tot een goed resultaat te komen.

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    4

    3. Inhoudsopgave

    Hoofdstukken Pagina

    1. Titelpagina 2

    2. Inleiding 3

    3. Inhoudsopgave 4

    4. Gebouwkeuze en analyse 5

    5. Materiaalkeuze en analyse 8 5.1 Basismateriaal: Hout

    5.2 Verbindingsmateriaal: Staal

    5.3 Tweede materiaal: Folie

    5.4 Ramen: Glas

    5.5 Conclusie

    6. Uitgangspunten en visie op het project 16

    7. Aanpassingen aan de plattegrond 17

    8. Toetsing van de plattegrond aan het bouwbesluit 22

    9. Toetsing van de plattegrond aan de brandveiligheidseisen 23

    10. Constructie 25

    11. Bouwfysica 27

    12. Definitieve plattegronden 28 12.1 Begane grond

    12.2 Eerste verdieping

    12.3 Doorsnede

    12.4 Geveltekeningen

    13. Uitwerking constructie 34

    14. Uitwerking details 44

    15. Uitwerking trap 52

    16. Slot 56

    17. Bronvermelding 57

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    5

    4. Gebouwkeuze en analyse

    Het gebouw wat ik gekozen heb is de Boemerang van Huig Maaskant. Dit gebouw was ooit het kantoor van de Firma SC Johnson. Een bedrijf waar schoonmaak artikelen worden gemaakt. Ik heb gekozen voor dit pand omdat ik er vlakbij woon en het altijd veel indruk op mij maakt als ik er langs kom. In deze opdracht kon ik meer te weten komen over het pand en dat lijkt mij een mooie gelegenheid.

    Johnson-Wax (1966) N201 Aalsmeer-Hilversum, Mijdrecht Maaskant, Van Dommelen, Kroos & Senf De Amerikaanse Firma Johnson-Wax koos Mijdrecht, dat gunstig lag ten opzichte van Schiphol, als plek voor een Europese vestiging. De eigenaar van de wasfabriek, een liefhebber van moderne architectuur, vroeg Huig Maaskant een fabriek, opslagruimte en kantoor te ontwerpen. Maaskant had na de Tweede Wereldoorlog veel bedrijfspanden gebouwd, vaak monumentaal van opzet. In Mijdrecht kreeg hij de vrije hand om vooral van het representatieve gedeelte, met de kantoren van de directie, iets bijzonders te maken. Maaskant bedacht een bouwwerk waarbij het puur om de vorm ging. Hij ontwierp een betonnen gebouw met veel glas in de vorm van een reusachtige boemerang. Dat sculpturale bouwwerk stond op vijf betonnen poten in een speciaal aangelegde vijver, waar het boven het water leek te zweven. Een grootrechthoekig bedrijfsgedeelte, met ruimten voor productie en opslag rondom een asymmetrisch geplaatste patio, dient als decorwand achter dit schouwspel. Hier zijn de gevels juist gesloten. Direct daglicht is namelijk niet gewenst bij het produceren van was. Ramen zijn er alleen aan een van de lange zijden, daar waar een kantorenafdeling aan de bedrijfsruimte en de patio grenst. Ter hoogte van de patio springt een gesloten bouwdeel naar voren om het rechthoekige bedrijfsblok te verbinden met het markante directie gebouw. Bron: De Nederlandse Architectuur 1000|2005, Auteur: Marille Hageman, Uitgeverij Thoth

    Dinsdag 12 februari ben ik bij het gebouw gaan kijken in Mijdrecht en heb ik veel geleerd over het pand zelf. Hieronder enkele fotos en feiten die ik te weten ben gekomen tijdens mijn bezoek. Het pand staat tot nu toe al 20 jaar leeg. Dit omdat er grote aanpassingen aan gedaan moesten worden vanwege de arbo-wet. Het vele glas wat er in voor komt was niet veilig genoeg en zal moeten worden vervangen voor veiligheidsglas wil het voldoen aan de arbo-wet. Zoals op de foto hiernaast is te zien dat in de gangen heel veel glas word gebruikt voor de kantoren, en al dit glas zou vervangen moeten worden. Iets wat te duur was om allemaal te vervangen. Bovendien werd de verstandhouding tussen werknemer en werkgever een beetje scheefgetrokken. Als er een werknemer in het kantoor kwam, wat niet vaak gebeurde, werd deze vaak met de nek aangekeken omdat alleen de hoge mensen in het kantoor kwamen. Het licht is er in overvloed en is erg mooi gedaan. De vele spots in het plafond maken het een mooi gezicht. Zeker waar men binnenkomt en meteen de receptie aantreft. Op de fotos hieronder kun je zien hoe dat eruit ziet.

    De vergaderzaal De receptie De kantoorvertrekken in het gebouw lopen op een bijzondere manier langs de schuine zijde. De kamers verspringen van elkaar waardoor het van binnen een hoekig idee geeft. Dit geheel uitgevoerd in glas ziet er door de gang kijkend indrukwekkend uit.

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    6

    De exclusiviteit straalt er binnen het pand ook van af. Niet alleen de schil en de vorm ziet er indrukwekkend uit, ook aan het interieur is niets te wensen over gelaten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de deuren en de deurklinken in het kantoor. Deze zijn geheel van glas met een erg gedetailleerde deurklink erop. Zie de foto hiernaast. Het gebouw bevat veel glas, en mij werd verteld dat tijdens de bouw een glaszetter van het gebouw afgevallen is en in de bouwput is gevallen. De arbeider zou rechtop in de modder staan en zijn overleden. Het gebouw staat boven het water, dit water is een speciaal aangelegde vijver voor dit bouwwerk. De bouwput is toen het kantoor gebouwd werd expres zo groot gemaakt zodat deze later als vijver kon dienen. De filosofie achter het gebouw is dat het een boemerang is die over het water heen scheert. Dit symboliseert het Nederlandse gevecht tegen het water. Het laagste punt van het kantoor, zonder de poten meegerekend, is precies op zeeniveau. Een aantal jaar geleden is het kantoor nog wel gebruikt, het is immers nog altijd eigendom van de Amerikaanse familie Johnson. Toen deze op bezoek waren is het pand van binnen helemaal schoongemaakt en een beetje opgeknapt. Veel van de originele meubels en gordijnen zijn nog aanwezig. Het laminaat heeft het hier en daar wel al begeven en ook het stucwerk is niet zonder beschadigingen gebleven. Als men er nu langs rijd kun je niet goed zien dat het gebouw ook daadwerkelijk buiten gebruik is, alle luxaflex zitten namelijk dicht, als je niet weet dat het niet meer in gebruik is en je zou er ooit een keer langs komen zou je het niet zien. Opvallend is wel dat het bedrijf zijn eigen brandweerdienst heeft. Mede door het gevaar van de fabriek, waar spuitbussen worden gemaakt is dit ook wel noodzakelijk. Als de spuitbussen op druk worden gebracht en er zou brand uitbreken moet dit binnen 2 minuten geblust kunnen worden wil het nog controleerbaar blijven. Ook heeft het kantoorpand een eigen blusinstallatie naast de vijver staan. Vandaar kan het pand worden geblust in noodgevallen. Ook hier heeft de vijver een extra functie, namelijk het bluswater toevoer. Het is eens voorgekomen dat er bij de buren een brand was en toen is ook gebruik gemaakt van de vijver van SC Johnson. In de indeling van het gebouw is het opmerkelijk te noemen, hoe hoger de functie des te beter het uitzicht. Vanuit de binnenkant van de boemerang kijkt met uit over het water en de daarachter liggende polder. Aan deze kant zitten de directie en andere hoge functies. De buitenkant heeft echter uitzicht over de fabriekshallen, en dit is de plek van de secretaressen van de directie en administratie. Het uitzicht over het water en de andere kant van de boemerang is een mooi gezicht, en hieronder staan daar enkele fotos van.

    Hoe de indeling van de kantoren is gemaakt, is op onderstaande plattegrond goed zichtbaar. Ik wil deze manier van indelen graag handhaven in mijn ontwerp.

    Op vorige pagina was te zien hoe dit er in het echt uitziet met al het glas. De deuren en de hoeken van de kantoren zijn uitgevoerd in glas en geeft een transparant gezicht.

  • PRV9: Architectonische Techniek

    De Boemerang

    Robert Fransen

    7

    Andere panden van SC Johnson De firma SC Johnson heeft in mijn optiek een goede smaak qua kantoorpanden. De Boemerang in Nederland van Huig Maaskant, maar ook in Amerika staat een pand van een grote naam. Namelijk het SC Johnson Administration Building. Dit pand is o