portland oregon landscape design

Download Portland Oregon Landscape Design

Post on 02-Jun-2018

218 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 8/10/2019 Portland Oregon Landscape Design

    1/4

    Portland Oregon Landscape esign

    Shapiro Didway was established in 2006 by Steve Shapiro and Blair Didway. We pursue a

    traditional design construction practice that provides commercial and private clients with

    excellence in both design and service. Our expertise includes sustainable planting,

    irrigation design, urban gathering spaces and campus design. Clients include commercial

    and private developers, non-profit organizations, municipalities and governmental

    agencies. Principals Steve Shapiro and Blair Didway lead the design team and collaborate

    on all projects from conception through implementation.

    Services

    Our purpose is to serve and partner with our clients to create striking landscapes. This

    client orientation takes many forms; listening to your vision, creation of graphics and 3-D

    models to help make the decision-making process clearer, and development of construction

    documents that are detailed, clear, and built on deep technical expertise. Our process

    includes strict adherence to project goals, timelines and budget.

    As landscape architects, we embrace our role as environmental stewards. We work at the

    nexus between the built and natural environments, and believe that elegant and

    sustainable design solutions are discovered there. Our designs are shaped by this

    understanding of landscape architecture as a fusion of design and stewardship. We areenthusiastic about creating green solutions to conventional gray systems at all scales.

    Principals Steve Shapiro and Blair Didway are closely involved with each project. We pride

    ourselves on attention to detail, scheduling, and cost implications that occur during the

    construction process.

  • 8/10/2019 Portland Oregon Landscape Design

    2/4

    Campus Design

    Natural Playground

    This playground, intended for children ages 2 &

    under, is composed entirely of natural materials

    such as wood, stone, plants, lawn, and sand. The

    playground includes many elements to encourage

    both active physical play and creative play. Features

    include a grassy story circle, a sand pit with a wacky

    post forest, a low stone wall, hopping stumps, balance logs, and willow tunnels. Spaces for

    veggie & butterfly gardens have also been incorporated.

    Redding School of the Arts

    Shapiro Didway designed the overall campus and playground of the Redding School of theArts, a K-8 arts charter school located in Redding, California. This LEED Platinum project

    incorporates native plants, reclaimed rainwater runoff, and traffic calming elements.

    Extensive natural shade improvements mitigate the intense weather of the area. Extensive

    efforts were made to preserve and protect numerous Blue Oaks on site and incorporate

    them into the overall site plan.

    The campus centerpiece is a discovery playground built within a dynamic framework of

    overlapping circular forms. The playground includes a wide variety of play elements to

    provide a safe, fun, unique, and multi-cultural play experience. The playground is loosely

    organized into three areas: one for younger K-4 kids, another for grades 5-8, and a shared

    area for all ages.

    A series of outdoor classrooms and courtyard spaces also provides students with

    opportunities for experiential learning and creates a link between interior spaces and thesurrounding landscape.

    Providence St. Vincent Healing Garden

    For this Oncology Building, a linear healing garden was developed by Shapiro Didway in

    association Jon R. Jurgens Architects. The garden is intended to be a seating, viewing, and

    strolling space for patients undergoing chemotherapy. Key features of the garden include a

    series of multi-level planters, two water features, a labyrinth, and multiple seating areas. A

    ten foot high by thirty foot long stone water wall is the focal point of the garden. Informal

    seating areas have been located throughout the garden for patients and staff to enjoy

    during summer months. Two roof gardens were created on upper floors; one of which is a

    multi-purpose space with seating, planting, and stone berms. The second, for viewing only,

    is a roof garden consisting of geometric areas of stone.

  • 8/10/2019 Portland Oregon Landscape Design

    3/4

    University of Portland Residence Hall

    The University of Portland is a classical campus comprised of a mix of 1920s, mid-century

    and modern architecture. The strong landscape of the campus ties together this

    architectural mix and is an important feature to students and faculty. For this residence

    hall, a new space was created by Shapiro Didway that builds on the complexity of thecampus, adds to the campus plant palette, and is sustainable.

    The entry plaza of the dorm is comprised of four separate formal seating areas that are

    paved with limestone. Hedges have been incorporated between each seating area to build

    on the geometry of the building and provide privacy for students. This LEED Silver building

    incorporates a partial green roof and primarily native plantings. Gray water is used as an

    irrigation source for all new plantings.

    Virginia Garcia Cornellius Wellness Center

    The original Cornelius Clinic was established in 1975 to serve the migrant seasonal farmworker and day laborer population. The staff provides a wide range of healthcare services

    to 6,700 patients annually, with special emphasis on behavioral health and diabetes care.

    The opening of the new Wellness Center, designed by Scott Edwards Architecture, will

    allow the Virginia Garcia Center to double the number of patients currently being served.

    The intent of the outdoor environment at the Center is to create a healing space for patients

    and staff. Through the use of rain gardens, permeable pavers, native plantings, and water

    quality features, the site has become a model of sustainability.

    An existing mid-block alley has been redeveloped into a green pedestrian corridor that is

    closed to vehicular use. VGMHC received a grant from Metros Nature in Neighborhoods

    program for improving the alley with pervious pavers, native vegetation, and a low-impact

    storm water collection system. A rain garden is located at the northeast corner of the site

    and a sculptural rain scupper serves as a visual focal point. A large community garden,intended to promote health, has also been implemented within the overall site plan.

    The landscape developed by Shapiro Didway is clean and modern in appearance. Three-

    foot steel screens are used to provide privacy for ground floor terraces. Masses of

    ornamental grasses and low evergreen shrubs frame the building.

    Private Gardens

    A low maintenance, naturalistic landscape consisting of large masses of native plantings

    and Aspen trees was developed for this vacation home located on Crosswater Golf Course.

    Key features of the landscape include a bluestone entry and rear terrace. The pavers were

    spaced to allow low grasses and groundcovers to grow within the hardscape, creating a

    natural feeling in each area.

  • 8/10/2019 Portland Oregon Landscape Design

    4/4

    Westmoor Residence

    The owners of this Portland Mid-Century Modern home needed spaces for relaxing and

    entertaining. A stone water feature incorporates colored glass while a custom gas firepit

    ensures warmth on chilly evenings. Simple yet lush gardens surround these living spaces.

    Sheridan Residence

    This new home; located in rural Sheridan, Oregon;

    features clean, modern landscapes that also pay heed

    to surrounding natural vegetation. Columnar Oaks,

    evergreen hedges and soft ornamental grasses give

    structure around the home, while Oregon native

    plants and a seeded wildflower meadow help the

    property to mesh with the surrounding naturallandscape. Outdoor areas include such features as a

    vegetable garden, ping-pong, and swimming pool.

    Urban Housing

    Sawyers RowSawyers Row is a 40-unit LEED Platinum project located in the heart of Portlands

    Northwest Slabtown neighborhood. The building was designed with walkability in mind,

    with an 85% walkscore and easy access to the Portland Streetcar. A central courtyard,

    featuring flowering Dogwood trees, provides a lush space for residents to relax. The project

    architect was Holst Architecture.

    Franklin Ide

    Franklin Ide is a 92-unit apartment building that sits atop 2,000 square feet of retail space.

    Located within the heart of Northwest Portland, this building designed by SERA Architects,

    has achieved a LEED Gold rating. Sustainable landscape elements include storm water

    planters, permeable pavers, and native plantings.

    For more information please visit

    http://www.shapirodidway.com

    http://www.shapirodidway.com/http://www.shapirodidway.com/

Recommended

View more >