njohuri kompjuteri (1)

Download Njohuri Kompjuteri (1)

Post on 03-Apr-2015

1.265 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Motherboard

Permbajtjay Cfare ndodhet ne Motherboard? y Si mund ti heqim dhe ti zevendesojme elementet e saj? y Defekt e mundshme ne nje motherboard.

MotherBoard IBM Thinkcenter M501. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

CPU RAM connector 1 RAM connector 2 RAM connector 3 RAM connector 4 Power connector Diskette drive connector PATA IDE connector PATA IDE connector SATA IDE connector SATA IDE connector POV connector CMOS jumper Bateria LED connector PCI slot Connector audio I boxit te brendshem Connector audio I CD-ROM AGP slot

MotherBoard IBM Thinkcenter M50y Ne nje veshtrim me te thelle te MotherBoard do te

dallonim:1. 2. 3. 4.

System crystal North Bridge South Bridge Built-in Ports

Per cfare sherbejne keto konektore dhe paisje?y CPU- pjesa kryesore e kompjuteri ku kryhen te gjitha veprimet y RAM connectors- vendet ku duhen te vendosen skedat RAM y Power connector- sherben per lidhur motherboardin me bllokun e ushqimit dhe y y y y y y y y y

per ta furnizuar ate me elkricitet Diskette drive connector- sherben per te lidhur motherboardin me Disketten PATA IDE connector- sherben per lidhjen e paisjeve PATA me motherboardin SATA IDE connector- sherben per lidhjen e paisjeve SATA me motherboardin CMOS jumper- perdoret per te resetuar BIOS Batteria- perdoret per te mbajtur BIOS-in ne gjendje pune dhe per te mbajtur ne memorie oren dhe daten e sakte te sistemit LED connector- lidh me motherboardin dritat led qe ndodhen ne kasen e kompjuteri(on/off led dhe hdd led) PCI slot- sherbejne per te lidhur me motherboardin karta te jashtme pci(NIC, karta grafike, modem etj.) AGP slot- sherben per te lidhur me motherboardin karta grafike te tilla Konektoret audio- lidhin me bordin paisje audio

Per cfare sherbejne keto konektore dhe paisje?y System crystal- eshte ajo paisje qe kontrollon pothuajse cdo chip dhe cdo paisje ne board y North Bridge- eshte nje chip I cili sherben per te lidhur me CPU paisjet qe punojne me shpejtesi te larte sic eshte RAM dhe PCI express y South Bridge- eshte nje chip qe sherben per lidhjen e pasjeve jo me shpejtesi te larte me CPU sic mund te jene Audio, USB, Modem, Mouse, Tastjere, Ethernet, Serial, Paralel etj. y Built-in ports- sherbejne per te lidhur pasije periferike me bordin. Keto porta jane: PS/2, Serial, Paralele, VGA, USB, Ethernet, audio ports.

Si mund t z v ndesojme elementet e saj?y Zevendsimi I RAM:

Si mund te zevendesojme elementet e saj?y Vendosja e CPU

Si mund te zevendesojme elementet e saj?y Vendosja e HDD

Si mund te zevendesojme elementet e saj?y Blloku I ushqimit

Si mund te zevendesojme elementet e saj?y Ftohesit e sistemit

Dhe se fundi Kompjuteri yne do te dukej keshtu:

Defektet e mundshmey Kompjuteri Juaj ndizet ngadale: y Nje menyre eficente per zgjidhjen e ketij problemi eshte heqja e programeve qe startojne automatikisht me ndezjen e kompjuterit

Defektet e mundshmey Kompjuteri juaj Restartohet pa paralajmerim. Ky lloj

defekti mund te kete shume shkaktare:y Problemi mund te jete software (ndonje software ose

sistemi I operimit nuk punon ne menyre te rregullt) y Problemi mund te jete hardware:y y

Kondesatoret ne motherboard nuk punojne normalisht RAM mund te jete I demtuar

Defektet e mundshmey Kompjuteri juaj fiket menjehere pa paralajmerim pas

disa minutash pune:y Ftohesit e sistemit nuk po e bejne sic duhet punen e tyre. y Ftohesi I procesorit nuk arrin ta ftohe ate dhe per te

mbrojtur procesorin nga djegja kompjutei fiket

Defektet e mundshmey Sapo ngrihet sistemi I operimit ju perballeni me Blue

Screen Of Death(BSOD).y Ne keto raste driveri qe ju keni instaluar nuk eshte I

pershtatshem per sistemin

Defektet e mundshmey Ky difekt haset kryesisht tek laptopet: y Menjehere sapo ndizet kompjuteri ai blokohet dhe

nuk merr asnje komandey Ne keto rast bateria e laptopit eshte me defekt

Defektet e mundshmey Ju humbet vazhdimisht ora e sistemit. Kthehet here

pas here ne 1.01.1980.y Bateria juaj e BIOS nuk punon normalisht

y Natyrisht ky lloj defekti shoqerohet me shume

probleme te tjera gjate boot-imit.

Defektet e mundshmey Sapo hapet kompjuteri fiket menjeheri I shoqeruar

edhe me BSOD:y Ne kete rast HDD eshte demtuar dhe duhet zevendesuar

menjehere.

Defektet e mundshmey Kompjuetri juaj ndizet por asgje nuk shfaqet ne ekran: y Defekti me I mundshem eshte ne karten grafike. Ajo mund te mos punoje ne rregull. y Nje RAM difektoz mund te shkatoje nje problem te tille duke e bllokuar makinerine.

Defektet e mundshmey Kompjeteri ndizet por restartohet menjehere pas

bootimit nga HDD.y Ky defekt shkaktohet nga nje RAM I demtuar. y Sistemi I operimit nuk eshte instaluar ne rregull.

Defektet e mundshmey Kompjuteri ndizet por asgje nuk ndodh brenda tij: y NorthBridge mund te jete e demtuar y Procesori mund te jete I demtuar.

Defektet e mundshmey Kompjuetri ndizet dhe fiket perseri pas disa sekondash y Ky defekt mund te jete kudo ne motherboard. y Blloku I ushqimit mund te jete I demtuar.

Defektet e mundshmey Ne rast se kompjuterin ndizet por nuk fillon pune

normalisht dhe ju jeni te sigurt qe RAM dhe HDD jane ne rregull. Atehere defekti mund te jete shkaktuar nga tasjera ose mausi me porte USB.

Pyetje?

Recommended

View more >