muzik - instrumentet muzikore

Download Muzik - Instrumentet muzikore

Post on 20-Mar-2017

307 views

Category:

Lifestyle

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

Instrumentet MuzikoreErdi Dibra

Lahutasht nj vegl popullore me hark dhe me nj kord t prbr prej qimeve t bishtit t kalit. Trupi i lahuts bhet nga nj cop e vetme druri (panje, arre, etj). Kasa ka trajt gjysm sferike dhe mbulohet me lkur t regjur e cila mbrthehet n ant e saj me kunja druri. Harku i lahuts bhet zakonisht nga druri i thans, qimet lyhen me rrshire pishe. Lahuta shpesh here sht e zbukuruar me simbole kultesh t lashta si koka e dhis, gjarpri, ose figura historike etj. Timbri i lahuts sht hundor dhe prshtatet shum mir me prmbajtjen e kngve epike.Lahuta

Me lahute luhen hyrjet, interludet dhe shoqerohet ne menyre heterofonike kengetari. Lahuta eshte e perhapur ne Malesine e Madhe, Dukagjin, Postrib, Nikaj-Mertur, ne Malesine e Gjakoves etj. Ndeshet edhe ne krahinat poshte Drinit si ne Puke, Diber, Mat dhe aty ketu ne disa fshatra te Shqiperise se Mesme.

Kitarasht nj instrument muzikor i familjeskordofone. Kitara standarde ka gjashte tela, por edhe kitarat me kater,shtat, tete, nnte, dhjete, njmbdhjete, dymbdhjet, trembedhjete dhe tetembedhjete tela jane ne dispozicion. Dy familjet kryesore te kitares janekitara elektrikedhekitara akustike. Dy lloje kryesore te kitares akustike jane kitare klasike (me fije najloni), kitare me tela celiku. Kitarat jane njohur si nje nga instrumentet kryesore neflamengo,jazz,blues,country,mariachi,rockdhe shume forma te tjera te popit. Ato mund te jene gjithashtu nje instrument solo klasik.Kitara

Kitarat mund te luhen akustikisht, toni eshte i prodhuar nga dridhje te telave, qe perforcohen nga organi i kitares, i cili eshte si nje dhome te madhe brenda se ciles tingujt perplasen dhe pasqyrohen, ose ato mund te mbeshteten ne nje perforcues, qe mund te manipuloje ton elektronike.

Pianoja sht nj instrument muzikor q luhet me ndihmen e tastierave q prodhojne tinguj duke goditur telat e elikut me cekica t mbuluar me shajak. Cekicat menjher kthehen mbrapa duke lejuar telat t vazhdojn tingllimin. Dridhjet e telit jan transmetuar nprmjet nj ure q lejon zgjerimin e tyre.Pianoja

Pianoja sht prdorur n muzikn perndimore pr nj performance solo, pr kor, pr muzik dhome dhe pr shoqrim. Fjala piano sht shkurtuar nga fjala pianoforte, e cila vjen nga emri italian origjinal i instrumentit clavicembalo col piano e forte.

ifteliasht nj instrument tipik shqiptar. sht e ndrtuar nga druri dhe ka nj form t zgjatur. Ka vetm dy tela prej nga edhe e ka marr emrin "ift" dhe "Tela" d.m.th. dy tela ift. iftelia ka tri pjes: kupa, kapaku dhe bishti, madhsit dhe trajtat ndryshojn sipas krahinave. Zakonisht akordohet n kuart, prdoret gjithashtu edhe n sekonde, lart dhe posht, kuinte, unison dhe septim.iftelia

FyelliFyelliVegl muzikore popullore me frym, e njohur sidomos si vegla e barinjve. Madhsia e fyellit sht 18-20 cm . Fyelli ndrtohet prej drurit t bushit, t shtogut, t panjs, t arrs, por edhe nga gypa metalike, sidomos prej tunxhi e bronzi. Fyelli prdoret kryesisht nga burrat. Repertori i fyelltarve prbhet nga motive t mirnjohura kengsh dhe melodi baritore, keng lirike etj.

Trajtat dhe emertimet e fyellit jane te shumta:cirifiljadheculae Laberise ,dudukui Shqiperise Jug-Lindore ,kavalli qe perdoret me shume ne rrethin e Gramshit ,biliblii perhapur ne mbare vendin , xambarapoxurane amri ,fishkarolidheflojerate arbereshet etj.

FUND