Martice Tucker - 2016 Architectural Portfolio RPI

Download Martice Tucker - 2016 Architectural Portfolio RPI

Post on 27-Jul-2016

212 views

Category:

Documents

0 download

DESCRIPTION

Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) undergraduate architecture portfolio.

TRANSCRIPT

  • Design PortfolioMartice Tucker

  • ARCH 4

    PROJECT:

    ARCH 5

    ARCH 8

    FINAL PROJECT/ THESIS

    ARCH 1

    ARCH 2

    ARCH 7

    ARCH 6

    PAGE:

    1 - 6

    7 - 10

    11 - 14

    15 - 20

    21

    22

    23 - 28

    29 - 34

  • PAGE:

    1 - 6

    7 - 10

    11 - 14

    15 - 20

    21

    22

    23 - 28

    29 - 34

  • ARCH DESIGN 6

    1

  • 3

    RPI SCHOOL OF ARCHITECTURE PROPOSAL PROFESSOR: David Bell

    Objective: to design a school of architecture in the city of Troy, NY that reacts to the local climate and surrounding context as well as strengthens the sense of commu-nity and interactions between RPI students, staff, and faculty and the people of troy.

    The building is designed to block the prevailing winds from the north west in the winter to de-crease wind chill and allow the prevailing winds from the south to ventilate the courtyard dur-ing the hot and humid summer. The building is composed of two large wings that open up to the city of troy in order to provide a welcoming area where the students, staff, and faculty of RPI can interact with the people of Troy. The courtyard produced by the opening of the structure also acts as a viewing area for the monument. The program is designed so that the public areas are on the bottom floors as main generators for community interactions. In addition, the stu-dios are all on one floor so that different years can learn from and interact with one another.

    3

  • DW

    UP

    UP

    DW

    STUDIOS

    STUDIOS

    THEATER

    FAB. SHOP

    COMPUTER / PRINT

    LIBRARY

    FACULTY

    MODEL ROOM PAINT BOOTH

    SCALE: 1 = 16 - 0

    SCALE: 1 = 16 - 0

    4TH FLOOR PLAN

    3RD FLOOR PLAN

  • 5

  • ARCH DESIGN 4 7

  • 6

  • SOUTH ELEVATIONSCALE: 1/16 = 1

    SECTION CSCALE: 1/16 = 1

    PLAN BSCALE: 1/16 = 1

    PLAN CSCALE: 1/16 = 1

    9

  • RPI RESIDENTIAL COMMUNITY PROPOSALPROFESSOR: Florencia Vetcher STUDIO PARTNER: Amanda Turner

    Objective: to design a residential hall that enhances the community between the students of RPI and the people of Troy.

    The building would function as a living and learning community. There is a large court-yard with the public space of the structure designed on the interior areas facing the courtyard. The extensive use of transparent glazing in the public areas allow for visual connections that lead to interactions between those in the space. A series of areas of visual connectionss paired with an arrangement of shared lounges would enhance the sense of community.

  • ARCH DESIGN 5

  • AB

    C

    D

    E

    SE

    ACCELERATION

    EVAPORATION

    AIR CIRCULATION

    EVAPORATION

    PLAN DIAGRAM

    INTERVENTIONSCALE: 1:100

    1

    Westerly Louver System: Allows for ventilation during the wet season

    DRYWET

    Vegetation on the east side allows for shade during the wet and dry season and accelerates cooling through evapo-transpiration.Extend existing pond to

    increase evaporative cooling during dry season.

    WET SEASON:

    Elevation- Increased use of space on top of structure.

    Vegetation- Vegetation to provide shade and evapo-rative cooling.

    DRY SEASON:

    Water- Use of pond for evaporative cooling.

    Vegetation- Vegetation to provide shade and evapo-rative cooling.

    LEGEND:

    Existing forest/ vegetation

    Proposed forest/ vegetation

    Proposed extended pond

    (Dry season wind direction)

    SE

    W(Wet season

    wind direction)

    MAIN ENTRANCE

    Remove east walls to allow for increased ventilation by wind.

    Scale 1:500Scale 1:500

    MUNIPULATING AIRFLOW INCREASES COOLING

    - ticket sales (for both temple walk + paddy walk)- food/concessions/kiosks- meeting/congregation area- tour guides + information- viewing platforms

    PROGRAM

    ENTRANCE TO THE TEMPLE WALK

    Replace existing meeting building with artifacts.

    MODULAR COMPONENTS

    MASTERPLAN + INTERVENTION SITE IN-

    A

    B

    C

    2 m

    W

    W

    W

    SECTION DIAGRAM

    INTERVENTIONSCALE: 1:100

    12

  • BALI PARARESPIRATIONPROFESSOR: Julia Watson

    Objective: to design a structure that will passively mitigate uncomfortable conditions caused by the high levels of temperature and humidity in Bali in order to create an area of relaxation and reflection for locals and tourist.

    13

    Effective utilization of orientation, shape, and evapotranspiration creates cooling zones that help to mitigate the high temperature and humidity of Bali. The shape and ori-entation of the museum causes the wind to accelerate in certain areas around vegetation and water on site which increase the rate of evapora-tion and cooling in the surround-ing area. The roof is navigable and louvers allow for natural ventilation inside the museum.

  • ARCH DESIGN 7

  • SCALE: 1 : 50

    16

  • DN

    UP

    DN

    UP

    DN

    UP

    UP

    DN

    A20

    22

    A20

    1

    A20

    2

    A20

    1

    1

    1

    2

    1A

    210

    2A

    210

    -- --

    - ---

    UP

    UP

    UP

    UP

    UP

    UP

    DN

    UP

    UP

    DN

    DN

    UP

    DN

    DN

    A20

    22

    A20

    1

    1

    1A

    210

    2A

    210

    - ---

    PLOYED PERSPECTIVE PROFESSORS: Ajmal Aqtash + Ted Krueger STUDIO PARTNER: Graham Billings

    Objective to reconnect the Dundee waterfront, in Scottland, to the city center by creating an open public space that enhances the community. The mu-seum would act as an area where both worldwide and Scottish culture can be celebrated and displayed.

    This project was originally proposed by Southerland Hussey Architects in Scotland for the Victoria and Albert museum competition. The museum is located on piles over the Tay river, the main route into the museum is across a ramp where one undergoes a transitional experience as they depart from the land and board the museum. The museum is organized such that the bottom is for loading and preparation spaces, the top houses the galleries and is protected by a series of curves cast glass, and the middle zone acts as the main public area for interactions and views connecting to the surrounding areas. Altering transparency and framing views allows one to become increasingly emerged in the museum and to become connected to the surrounding areas as one travels in and around the museum.

    17

    SUMMER SUN

    WINTER SUN

    RAIN WATER STORAGE

    RADIANT FLOORHEATING/ COOLING

  • GLASS FACADE ASSEMBLY

    GRFC CEILING PANEL ASSEMBLY

    STRUCTURAL ASSEMBLY

    WALL SECTION A100PLOYED PERSPECTIVE

  • 19

  • 21

    Project Objective:

    To study and diagram possible forces that may have impacted a portion of mars and create a model that represets how a portion of mars might have come to be.

    The crates represent rotating forms that descended from space and were implanted into mars.

    ARCH DESIGN 2

    STEPPED INTERPRETATION PROFESSOR: Francis Bitonti

    Objective: use a algorithm made up from a series of shapes in order to create a part of a passage from the campus of RPI to the city of troy.

    The forms created follow algorithms that determine their growth patterns. The passageway gives varying experiences as one ascends and/or descends from below grade into another part of the passage.

  • ARCH DESIGN 1

    DELUDED INDENTATIONSPROFESSOR: Elena Perez

    Objective: to study and diagram possible forces that may have impacted a portion of mars and create a model that represets how a portion of mars might have come to be.

    The crates represent rotating forms that descended from space and were implanted into mars.

  • ARCH DESIGN 8

  • PRIVATE SPACE IN PUBLIC AREASProfessors: Demetrios Comodromos + Nancy Diniz Partner: Michael Miwa

    25

  • Salon Ecology

    AIRFLOW CAN GO IN EITHER DIRECTION, AND ALONG THE FRONT OR BACK SIDE OF EACH PANEL

    AIRFLOW

    AIRFLOW NEXT TO A SURFACEAIR IS ENTRAINED TO THE SURFACE

    AND SO MOVES FARTHER THANPOSSIBLE WITHOUT THE SURFACE.

    AIRFLOW CAN FOLLOW ACURVED SURFACE WHEN IT IS

    TANGENT TO PART OF THE SURFACE.

    THE AIRFLOW ONLY FOLLOWSALONG A CURVE FOR SO LONG,

    BASED ON VELOCITY, OBJECT SIZE,AND MATERIAL PROPERTIES.

    Loose Coconut Material

    Interior Exterior

    Heat Loss

    Heat Gain

    Hexagon panels to seal air in the bee hivesAir is low conductor of heat

    Bee hives insullation Structure

    Bee Hive Chambers Acting as Insullation Assembly Diagram Bee Hive Chambers Acting as Insullation Plan Analyzation

    Interior Insullation

    Exterior Wall

    Vertical Wind Load Diagram

    Wind introduced by Coanda Effect panels

    Horizontal wind along the curved surface of Bee Hive pockets

    Coanda Effect panels invade Bee Hive pockets Bee Hive pockets collect wind and transport humid air vertically to the roof

    Bee Hive Chambers acting as Display Shelf

    Art work as Honey Bee Hive Chambers as honey cone

    Existing Site Condition

    Interactions of Air Flow and Modules

    Plan

    Section ASection A Section B

    Elevation

    Exploded Axon

    Section B

    3D Views

    The blue area shows the boundary of the site of the Salon.

    Strong air fl ows come from the door into the site. Some of them exit out from the window when it is opened.

    One of our goals is to make the air flow "indirect" by changing the direction and the velocity of the air fl ow in the room.

    The modifi ed wind path will create a comfort zone for people in the Salon, providing the social program to the space.

    Nancy Board.indd 1 2015/5/12 14:38:03

    27

    Partners: Andi Fraser + Ansi Huo + Cloud Huai

  • Salon Ecology

    AIRFLOW CAN GO IN EITHER DIRECTION, AND ALONG THE FRONT OR BACK SIDE OF EACH PANEL

    AIRFLOW

    AIRFLOW NEXT TO A SURFACEAIR IS ENTRAINED TO THE SURFACE

    AND SO MOVES FARTHER THANPOSSIBLE WITHOUT THE SURFACE.

    AIRFLOW CAN FOLLOW ACURVED SURFACE WHEN IT IS

    TANGENT TO PART OF THE SURFACE.

    THE AIRFLOW ONLY FOLLOWSALONG A CURVE FOR SO LONG,

    BASED ON VELOCITY, OBJECT SIZE,AND MATERIAL PROPERTIES.

    Loose Coconut Material

    Interior Exterior

    Heat Loss

    Heat Gain

    Hexagon panels to seal air in the bee hivesAir is low conductor of heat

    Bee hives insullation Structure

    Bee Hive Chambers Acting as Insullation Assembly Diagram Bee Hive Chambers Acting as Insullation Plan Analyzation

    Interior Insullation

    Exterior Wall

    Vertical Wind Load Diagram

    Wind introduced by Coanda Effect panels

    Horizontal wind along the curved surface of Bee Hive pockets

    Coanda Effect panels invade Bee Hive pockets Bee Hive pockets collect wind and transport humid air vertically to the roof

    Bee Hive Chambers acting as Display Shelf

    Art work as Honey Bee Hive Chambers as honey cone

    Existing Site Condition

    Interactions of Air Flow and Modules

    Plan

    Section ASection A Section B

    Elevation

    Exploded Axon

    Section B

    3D Views

    The blue area shows the boundary of the site of the Salon.

    Strong air fl ows come from the door into the site. Some of them exit out from the window when it is opened.

    One of our goals is to make the air flow "indirect" by changing the direction and the velocity of the air fl ow in the room.

    The modifi ed wind path will create a comfort zone for people in the Salon, providing the social program to the space.

    Nancy Board.indd 1 2015/5/12 14:38:03

  • FINAL PROJECT/ THESIS ( in progress )

  • ROTATION AND REFLECTION ROTATION AND REFLECTION ROTATION AND REFLECTION ROTATION AND REFLECTION

    30

  • 31

  • SECTION

    SCALE: 1/8 = 1 0

    PRIORITIZING THE DIAGONAL

    LANDSC

    APE

    VER

    TICA

    LD

    IAG

    ON

    AL

    HO

    RIZO

    NTA

    L

    PROGRAM

    CO-HA

    BITATI

    ON AR

    EA

    FINAL PROJECT/ THESISProfessor: Chris Perry

    Objective: to create a work of architecture with a sense of ambiguity and that uses the idea of ecotone in order to create a connection between humans and non humans, as well as to create a work of architecture that has the power of aesthetic in which to positively influence socio-political ideas in regards to the anthropocene.

    The study of crystalization leads to experimentation with bismuth. The process of crystallization is important in that nature and the experimenter both share credit in its creation. Studying bismuth forms allows for the creation of a set of rules which aid in the design of the, museum of the anthropocene. The museum is to be located along the Los Angeles river, near downtown L.A., and aid in a major revitalization effort to bring back and connect ecosystems along the river.

  • 33

  • Design PortfolioMartice Tucker