ligj pËr arsimin parauniversitar nË republikËn e per arsimin... · asnjë personi nuk guxon...

Download LIGJ PËR ARSIMIN PARAUNIVERSITAR NË REPUBLIKËN E per arsimin... · Asnjë personi nuk guxon t’i mohohet e drejta për arsimim. 2. Arsimi parauniversitar është përgjegjësi

Post on 03-Feb-2018

226 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 1

  Republika e Kosovs Republika Kosovo - Republic of Kosovo

  Kuvendi - Skuptina - Assembly _______________________________________________________________________

  Ligji Nr. 04/L-032

  PR ARSIMIN PARAUNIVERSITAR N REPUBLIKN E KOSOVS

  Kuvendi i Republiks s Kosovs; N baz t nenit 65 (1) t Kushtetuts s Republiks s Kosovs, Miraton

  LIGJ PR ARSIMIN PARAUNIVERSITAR N REPUBLIKN E KOSOVS

  Neni 1 Qllimi

  1. Qllimi i ktij ligji sht q t rregulloj edukimin, arsimin dhe aftsimin parauniversitar nga niveli 0 deri n 4 i ISCED-it duke prfshir arsimin dhe aftsimin e fmijve dhe t rriturve q marrin kualifikime n kto nivele. 2. Qllimet e arsimimit dhe aftsimit parauniversitar jan:

  2.1. zhvillimi i personalitetit, talentit dhe aftsis mendore e fizike t nxnsit deri n potencialin e tij t plot;

  2.2. avancimi i krijimit t njohurive themelore shkencore, shkathtsive t komunikimit, vrojtimit dhe shkathtsive analitike,kreativitetit,mvetsis dhe aftsive t ndrlidhura t msimnxnies;

 • 2

  2.3. zhvillimi i respektit te nxnsi pr t drejtat e njeriut dhe lirit themelore, si dhe pr parimet e prcaktuara me Kartn e Kombeve t Bashkuara,me konventat prkatse dhe n Kushtetutn e Republiks s Kosovs;

  2.4. zhvillimi i respektit te nxnsit pr prindrit dhe msimdhnsit, pr identitetin kulturor, gjuhn dhe vlerat e komunitetit t tij, pr vlerat e Republiks s Kosovs, pr shtetin nga i cili mund t ket prejardhjen dhe pr respektimin e diversitetit;

  2.5. prgatitja e nxnsit pr jetes t prgjegjshme n frymn e mirkuptimit, t paqes, tolerancs, barazis gjinore dhe n miqsi me pjestart e t gjitha komuniteteve n Republikn e Kosovs, e m gjer;

  2.6. t zhvilloj te nxnsi respektin pr mjedisin.

  3. Asnj dispozit e ktij ligji nuk do t interpretohet si zvoglim apo kufizim i fardo t drejte t komuniteteve dhe pjestarve t tyre, t parapar me ligjin n fuqi.

  Neni 2 Prkufizimet

  1. Shprehjet e prdorura n kt ligj kan kt kuptim:

  1.1. Akreditim - procesi prmes t cilit Autoriteti Shtetror i Kualifikimeve (ASHK), n baz t ligjit n fuqi, prcakton, monitoron dhe auditon institucionet (organet vlersuese), t cilat i vlersojn kandidatt dhe lshojn certifikata e diploma, si dhe do organ tjetr q kryen funksione n emr t ASHK-s.

  1.2. I rritur - personi q ka arritur moshn tetmbdhjet (18) vjeare, por qllimi i ktij ligji prfshin do fmij q ka arritur moshn n t ciln zakonisht prfundohet arsimi i detyruar dhe mund t hyj n tregun e puns, si dhe t marr pjes n programe arsimore t prcaktuara pr t rritur.

  1.3. Arsimimi dhe aftsimi i t rriturve - msimin dhe aftsimin publik dhe privat q ofrohet pr t rriturit dhe pr fmijt e moshs mbi pesmbdhjet (15) vje q i plotsojn kushtet pr t vijuar programet msimore t prcaktuara pr t rritur.

  1.4. Miratim - procesi, prmes t cilit ASHK i njeh kualifikimet.

  1.5. Vlersim - i referohet proceseve (prfshir provimet dhe testet) q prdoren pr t grumbulluar, analizuar dhe vlersuar dshmit e arritjes individuale n msim.

  1.6. Zona e mbulimit - zona e vendbanimit e prcaktuar nga komuna pr nj institucion t caktuar arsimor.

  1.7. Fmij - do person nn moshn tetmbdhjet (18) vjeare.

 • 3

  1.8. Komunitet - nj grup kombtar, etnik, kulturor, gjuhsor apo fetar q tradicionalisht sht i pranishm n Republikn e Kosovs sipas legjislacionit ne fuqi.

  1.9. Mosha e shkollimit t obligueshm - mosha e prcaktuar sipas ktij ligji.

  1.10. Kurrikulumi baz - pjesa e prgjithshme t kurrikulumit t parapar nga Ministria pr t gjitha shkollat.

  1.11. Ndshkim fizik - do form e goditjes apo e kontaktit tjetr fizik t qllimshm nga ana e msimdhnsit ose ndonj antari tjetr t personelit me nj nxns, me prjashtim t rasteve t ndrhyrjes s detyrueshme, kur nj nxnsi rrezikon sigurin e nxnsve t tjer ose t personelit.

  1.12. Drejtor - drejtuesi m i lart i nj institucioni arsimor ose aftsues.

  1.13. Braktisje e shkolls - ndrprerja e parakohshme e shkollimit t detyruar.

  1.14. Institucion arsimor dhe aftsues - do institucion shkollor ose aftsues q realizon shrbime arsimore t niveleve 0, 1, 2, 3, 4 sipas ISCED.

  1.15. Shrbim arsimor - do veprimtari q sht drejtprdrejt ose n mnyr t trthort e lidhur me msimdhnien, si dhe do mbshtetje materiale apo ndonj form tjetr.

  1.16. Cikli i par dhe i dyt, lidhur me kualifikimin e krkuar pr msimdhns - nj program t miratuar n nivelin 5 t ISCED-it q shpie n shkalln Baelor (180 gjer 240 kredi n kuadr t Sistemit Evropian pr Bartjen dhe Grumbullimin e Kredive - ECTS) apo Master (300 ECTS).

  1.17. Kshilli drejtues - organi prgjegjs pr qeverisjen e institucionit arsimor apo aftsues, me funksione t parapara me kt ligj.

  1.18. Komisioni i granteve - Komisioni me kt emrtim, i themeluar sipas ligjit n fuqi.

  1.19. Arsimimi gjithprfshirs - prcaktuar n baz t dispozitave t Konvents s OKB-s pr t Drejta t Fmijs (1989), t Deklarats s Salamanks t UNESCO-s (1994) dhe Konvents s OKB-s pr t Drejtat e Personave me Aftsi t Kufizuara (2007).

  1.20. Inspektor i arsimit - personi zyrtar i Ministris q merret me inspektim, mbikqyrje dhe monitorim t cilsis s arsimit n t gjitha nivelet e arsimit, t mbuluara prmes ktij ligji.

  1.21. ISCED - Standardet Ndrkombtare t Klasifikimit t Arsimit, t miratuara nga

 • 4

  UNESCO, n Konferencn e prgjithshme, n seancn e 29-t, t mbajtur n nntor t vitit 1997, dhe t ndryshuara m von.

  1.22. Agjencia e Kosovs pr Akreditim (AKA) - agjencia me kt emrtim, e themeluar n baz t legjislacionit n fuqi .

  1.23. Agjencia e Kosovs pr Kurrikulum,Standarde dhe Vlersim (AKKSV) - agjencia me kt emrtim, e themeluar sipas dispozitave t ktij ligji.

  1.24. Korniza e Kurrikulumit e Kosovs (KKK) - korniza e kurrikulumit pr arsimin parauniversitar, e miratuar nga Ministria.

  1.25. Ministria - Ministria e Arsimit, e Shkencs, dhe e Teknologjis si autoritet qeveritar, prgjegjsit e s cils prfshijn arsimin, shkencn dhe teknologjin.

  1.26. Drejtor Komunal i Arsimit (DKA) - zyrtari n komun me kt titull, ose personi q aktualisht kryen kt funksion.

  1.27. Autoriteti Kombtar i Kualifikimeve (AKK) - autoriteti me kt emrtim, i themeluar sipas ligjit n fuqi, prgjegjs pr hartimin e Kornizs Kombtare t Kualifikimeve dhe rregullimin e sistemit kombtar t kualifikimeve.

  1.28. Korniza Kombtare e Kualifikimeve - mekanizmi shtetror pr klasifikimin e kualifikimeve n kuadr t sistemit shtetror t kualifikimeve n baz t nj numri kriteresh q prcaktojn nivelet e Kornizs Kombtare t Kualifikimit dhe llojet e rezultateve t msimnxnies q jan n prputhje me Kornizn Evropiane t Kualifikimeve,t hartuar nga AKK-ja n prputhje me ligjin n fuqi.

  1.29. Gjuh e komuniteteve - gjuht q fliten n Republikn e Kosovs, prve dy gjuhve zyrtare.

  1.30. Prind - kujdestari ligjor i fmijs, n baz t ligjit n fuqi.

  1.31. Shrbim pedagogjik n shkoll - shrbimi arsimor dhe aftsues q ofrohet nga kshilltari, pedagogu, psikologu me qllim t prmirsimit dhe avancimit t puns n shkoll.

  1.32. Institucion arsimor apo aftsues i financuar me fonde publike - institucioni arsimor apo aftsues - financuar prej fondeve publike.

  1.33. Nxns - do person t regjistruar n fardo programi t arsimit parauniversitar n institucionet arsimore dhe aftsuese.

  1.34. Kualifikim - njohje zyrtare e t arriturave t shkollimit apo t aftsimit ose suksesi i knaqshm n test apo n provim.

 • 5

  1.35. Shkoll - do institucion arsimor q ofron shrbime arsimore n nivelet 0, 1, 2 dhe 3 t ISCED-it, prfshir do institucion aftsimi q ofron shrbime arsimore n nivelin 3 t ISCED-s.

  1.36. Kurrikulum me baz shkolle - ajo pjes e kurrikulumit q prcaktohet nga vet shkollat apo institucionet arsimore dhe t aftsimit.

  1.37. Vit shkollor - periudha kohore q fillon me 1 shtator t nj viti dhe q prfundon m 31 gusht t vitit pasues, e caktuar nga Ministria, si sht prcaktuar n Kornizn e Kurrikulumit t Kosovs, ndaras pr shkollat dhe institucionet e aftsimit.

  1.38. Standardet - tregues t matshm t suksesit t prkufizuar, n form t kritereve cilsore apo sasiore, t cilat pritet t arrihen nga kandidatt n mnyr q ata ti fitojn kualifikimet.

  1.39. Msimdhns - personi i kualifikuar sipas dispozitave t ktij ligji me prgatitje akademike dhe profesionale, i punsuar pr ofrimin e shrbimeve arsimore pr nxnsit.

  1.40. Institucion i aftsimit ose Qendr e aftsimit - fardo institucioni arsimor publik ose privat prmes t cilit ofrohen shrbimet arsimore pr nivelet 3 apo 4 t ISCED-it.

  Neni 3 Parimet e prgjithshme t arsimit parauniversitar

  1. Asnj personi nuk guxon ti mohohet e drejta pr arsimim. 2. Arsimi parauniversitar sht prgjegjsi e prbashkt e prindrve, institucioneve arsimore dhe aftsuese, komunave dhe qeveris, sipas funksioneve dhe detyrave prkatse t prcaktuara n kt ligj. 3. sht obligim i prgjithshm i Ministris, komunave, institucioneve arsimore dhe t gjitha organeve t tjera, t prfshira n ofrimin e arsimit parauniversitar, si sht rregulluar prmes ktij ligji dhe ligjeve t tjera n fuqi, q t planifikojn dhe ofrojn shrbime efikase, efektive, fleksibile, gjithprfshirse dhe profesionale, t dizajnuara pr tu ofruar t gjith fmijve t drejtat e barabarta pr shkollim, n pajtim me aftsit dhe nevojat e tyre specifike, si dhe pr t avancuar zhvillimin e tyre arsimor e social. 4. Gjat planifikimit, menaxhimit dhe zbatimit t sistemit t arsimit parauniversitar, Ministria, komunat, si dhe institucionet arsimore dhe ato aftsuese do t marrin parasysh normat e miratuara ndrkombtare pr arsimin pr t gjith, t drejtat e fmijve, mbrojtjen e grupeve t ndjeshme n shoqri dhe pr avancimin e barazis gjinore.

 • 6

  5. Gjat zbatimit t funksioneve dhe prgjegjsive t tyre n kuadr

Recommended

View more >