kurrikula per degen muzika (sistemi 3 dhe 4) vjecar

Download KURRIKULA per Degen MUZIKA (Sistemi 3 dhe 4) vjecar

Post on 28-Jan-2017

296 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • REPUBLIKA E SHQIPRIS

  INSTITUTI I ZHVILLIMIT T ARSIMIT

  KURRIKULA

  Pr Degn profesionale artistike

  MUZIK

  Sistemi (3 -4) vjear

  Tiran, 2010

 • 2

  PRMBAJTJA:

  1. Qllimet e arsimit profesional artistik, dega Muzik, shkolla e mesme artistike.

  2. Profili profesional artistik i nxnsve n prfundim t arsimit, dega Muzik,

  shkolla e mesme artistike.

  i. Krkesat e pranimit t nxnsve n arsimin profesional artistik n degn

  Muzik, sistemi 3-4 vjear. ii. Kompetencat e prgjithshme profesionale artistike t nxnsve n prfundim t

  arsimit, dega Muzik, sistemi 3-4 vjear. iii. Kompetencat specifike profesionale artistike t nxnsve n prfundim t arsimit,

  dega Muzik, sistemi 3-4 vjear. iv. Mundsit e arsimimit t mtejshm dhe t punsimit n prfundim t arsimit

  profesional artistik, dega Muzik, sistemi 3-4 vjear.

  3. Plani msimor, dega Muzik.

  4. Udhzime pr planin msimor, dega Muzik, sistemi 3-4 vjear.

  5. Udhzime pr proesin msimor, dega Muzik, sistemi 3-4 vjear.

  6. Udhzime pr vlersimin dhe provimet.

  7. T dhna pr Dftesn e Pjekuris q prfitohet n prfundim t arsimit

  profesional artistik, dega Muzik.

  8. Programet e prgjithshme t lndve: teorike-artistike.

  9. Programet e lndve: teorike-praktike-artistike.

  10. Programet e lnds s specialitetit.

 • 3

  1. QLLIMET E ARSIMIT PROFESIONAL ARTISTIK, DEGA MUZIK,

  SHKOLLA E MESME ARTISTIKE, SISTEMI 3-4 VJEAR. Qllimi kryesor i arsimimit n kt deg sht zhvillimi i personalitetit t nxnsve pr t jetuar n prshtatje me botn q i rrethon dhe prgatitja e tyre artistike pr arsimimin e mtejshm dhe pr tu prmirsuar n veprimtari t ndryshme q lidhen me muzikn. Pr t realizuar kt, shkolla e mesme artistike dega muzik u krijon nxnsve: Mundsi t prshtatshme pr t nxn, pavarsisht nga gjinia, raca, besimi. Mundsi pr t zhvilluar kompetencat profesionale t bazuara n njohurit, shprehit,

  qndrimet dhe vlerat, t mjaftueshme pr t lehtsuar prparimin drejt arsimimit t mtejshm dhe punsimit.

  Mbshtetje pr tu njohur me rregullat e ruajtjes s mjedisit dhe pr ti zbatuar ato me rreptsi.

  Mbshtetje pr tu njohur me teknikat dhe metodat bashkkohore dhe t perspektivs q lidhen me kualifikimin artistik.

  Mbshtetje pr t zhvilluar ndjenjn e disiplins, kuriozitetin intelektual dhe artistik.

  Mbshtetje pr tu zhvilluar psikologjikisht dhe fizikisht, si dhe pr t prballuar vshtirsit q do t ndeshin gjat veprimtarive t ardhshme artistike.

  Mbshtetje pr t zhvilluar frymn e tolerancs dhe t mirbesimit nprmjet prvojs s puns vetm dhe n grup.

  2. PROFILI PROFESIONAL ARTISTIK I NXNSVE N PRFUNDIM T

  ARSIMIT N DEGN MUZIK, SISTEMI 3-4 VJEAR. i. Krkesat e pranimit t nxnsve n arsimin profesional artistik, dega Muzik. N shkollat e mesme artistike q ofrojn arsimim n degn Muzik, kan t drejt t regjistrohen t gjith t rinjt q:

  a. Kan mbaruar arsimin e detyruar 9-vjear n shkollat e muziks. b. Kan mbaruar arsimin e detyruar 9-vjear. c. Jan t aft fizikisht dhe mendrisht t prballojn krkesat e ktij niveli arsimor

  profesional.

  ii. Kompetenca t prgjithshme t nxnsit n prfundim t arsimimit n degn muzik, shkolla e mesme artistike. N prfundim t arsimit, dega Muzik, sistemi 3-4 vjear, nxnsit do t zotrojn kto kompetenca kryesore: T komunikojn n mnyr korrekte me shkrim e me goj pr t shprehur mendimet

  dhe ndjenjat e tyre, duke argumentuar opinionet pr shtje t ndryshme profesionale dhe artistike.

  T prdorin burime dhe teknika t ndryshme t mbledhjes dhe t shfrytzimit t informacioneve artistik, t nevojshme pr zhvillimin e tyre personal dhe artistik.

  T nxisin potencialin e tyre t brendshm n krkim t vazhdueshm pr zgjidhje t reja m efektive dhe m efiente n fushn e artit dhe t muziks.

  T angazhohen fizikisht, mendrisht dhe emocionalisht n kryerjen e detyrave t ndryshme n kontekstin artistik, personal dhe shoqror.

 • 4

  T respektojn rregullat dhe parimet e nj bashkjetese demokratike n kontekstin e integrimeve lokale, rajonale.

  T manifestojn guxim dhe aftsi siprmarrse pr t ardhmen e tyre. T tregojn vetkontroll gjat ushtrimit t veprimtarive t tyre artistike. T organizojn drejt proesin e t nxnit t tyre dhe t shfaqin gadishmrin dhe

  vullnetin pr t nxn gjat gjith jets. T respektojn parimet e puns n grup dhe t bashkpunojn aktivisht n arritjen e

  objektivave t pranuara. T vlersojn dhe vetvlersojn nisur nga kritere t drejta si baz pr t prmirsuar

  dhe uar m tej arritjet e tyre artistike.

  iii. Kompetenca specifike profesionale (artistike) t nxnsit n prfundim t arsimit, dega Muziksistemi 3-4 vjear.

  N prfundim t arsimit, dega Muzik, nxnsi/sja do t jet i/e aft t ushtroj kompetencat artistike si m posht: T ket njohuri teoriko-muzikore n lndt e historis s muziks, estetiks si baz

  pr t kuptuar karakterin historik t muziks n veanti dhe t arteve n pgjithsi. T ket njohuri teoriko-praktike muzikore t lnds s solfezhit, harmonis, analizs

  s veprave muzikore si baz e nj prgatitje cilsore, t qndrueshme dhe t mtejshme.

  T deshifroj strukturat meloritmike prmes elementeve tektnik t praktikave muzikore.

  T zhvilloj shprehit e dgjimit muzikor e ritmik pr nj perceptim t sakt intonativ n realizimin e diktateve ritmike dhe melodike.

  T ket njohuri teoriko- muzikore n specialitetin prkats, si baz pr t kuptuar dhe interpretuar gjinit e ndryshme muzikore.

  T ket njohuri teoriko - praktike muzikore si baz pr t kuptuar dhe interpretuar sipas stilit t epokave, mjedisit gjeografik, gjinive muzikore dhe personaliteteve.

  T zhvilloj njohurit teoriko - praktike muzikore mbi mnyrn e ekzekutimit duke marr shkas nga domethnia q vepra trajton.

  T shpjegoj tiparet themelore t kulturs muzikore sipas epokave historike bazuar n vepra t kompozitorve t ndryshm, t huaj dhe shqiptar.

  T njoh konceptet baz t ndrtimit t veprave muzikore. T zbrthej veprat muzikore, duke prfuar prej tyre knaqsi estetike. T zotroj elemente t teknikave t instrumentit prkats dhe t jet i/e aft t

  shpreh me individualitet aftsit e tij interpretuese n programin e diploms. T interpretoj pjes t ndryshme muzikore n instrument solo dhe n grup pr tu

  br pjes n formacione t ndryshme orkestrale. T zotroj elementet e tekniks vokale dhe t interpretoj me cilsi artistike pjes t

  ndryshme muzikore q krkon programi i diploms. T lexoj dhe riprodhoj nj partiture korale nprmjet transkriptimit t saj n piano.

  iv. Mundsit e arsimimit t mtejshm dhe t punsimit n prfundim t arsimit, dega Muzik.

  Prfundimi me sukses i Shkolls s Mesme Artistike, sistemi 3-4 vjear, i pajis nxnsit me Dftesn e Pjekuris. Ky nivel dijesh i jep mundsi nxnsit:

 • 5

  T konkuroj pr t vazhduar studimet e larta n profesionin e tij n Akademin e Arteve ose edhe n dege t tjera.

  Ti drejtohet tregut t puns pr tu punsuar n formacione t ndryshme orkestrale, etj.

  3. PLANI MSIMOR PR DEGN MUZIK T SHKOLLS S MESME ARTISTIKE: SISTEMI 3 DHE 4 VJEAR.

  DEGA: MUZIK SISTEMI: 3 vjear Specialitetet - piano, violin, violonel, viola, vegla t fryms, perkusion, kitar Nr

  Lndt msimore

  Ort javore/vjetore

  Klasa 10 Klasa 11 Klasa 12

  A. Lndt e kulturs s prgjithshme

  16 or 15 or 14 or

  1 Gjuh shqipe dhe letrsi 3 3 3 2 Gjuh e huaj 3 3 3 3 Matematik 2 3 2 4 Fizik 2 - - 5 Kimi 2 - 6 Qytetari 2 - - 7 Histori - - 2 8 Gjeografi - - 2 9 Ekonomi - 2 - 10 Anatomi dhe fiziologji e njeriut - 2 - 11 Edukim fizik 1 1 1 12 Teknologji informimi e

  komunikimi (TIK) 1 1 1

  B. Lndt teorike - artistike 3 or 7 or 3 or 1 Histori muzike 3 (2+1) 3 (2+1) 3 (2+1) 2 Estetik - 2 - 3 Folklor muzikor 2 - C Lndt teorike praktike -

  artistike 8 or 12 or 14or

  1 Harmoni - 3 (2+1) 3 (2+1) 2 Analiz e muzikore e veprave - 3 (2+1) 3 (2+1) 3 Teori solfezhi 2 2 2 4 Orkestr 2 2 2 5 Muzik dhome/ansambl 2 2 2 6 Orkestracion - - 2 (1+1) 7 Instrument sekondar 2 - - D Specialitet 3 3 3 1 Instrument/specialitet 3 3 3 Gjithsej A+ B+C+D 30 or 37or 34 or

 • 6

  DEGA: MUZIK SISTEMI: 4 vjear Specialitetet - Firzamonik, korno, tromba, trombon, perkusioni, fagoti, kitara dhe kanto. Nr

  Lndt msimore

  Ort javore/vjetore

  Klasa 10 Klasa 11 Klasa 12 Klasa 13

  A. Lndt e kulturs s prgjithshme

  14 or 12 or 10 or 9 or

  1 Gjuh shqipe dhe letrsi 2 2 2 3 2 Gjuh e huaj 3 2 2 2 3 Matematik 1 2 2 2 4 Fizik 2 - - - 5 Kimi 2 - - - 6 Qytetari 2 - - - 7 Histori - - - 2 8 Gjeografi - - 2 - 9 Ekonomi - 2 - - 10 Anatomi dhe fiziologji e

  njeriut - 2 - -

  11 Teknologji informimi e komunikimi (TIK)

  1 1 1 -

  12 Edukim fizik 1 1 1 - B. Lndt teorike - artistike - or 7 or 3 or 3 or 1 Histori muzike - 3 (2+1) 3 (2+1) 3 (2+1) 2 Estetik - 2 - - 3 Folkor muzikor - 2 - - C Lndt teorike praktike -

  artistike 8 or 9 or 18 or 13 or

  1 Analiz e muzikore e veprave

  - - 3 (2+1) 3 (2+1)

  2 Teori solfezhi 5 4 4 3 3 Harmoni - - 3 (2+1) 3 (2+1) 4 Orkestr/kor 2 2 2 2 5 Muzik dhome/ansambl - 2 2 2 6 Instrument sekondar 1 1 1 - 7 Lexim partiture - - 3 - D Specialitet 3 3 3 4 1 Instrument /specialitet 3 3 3 4 Gjithsej A+ B+C+D 25 31 34 29

 • 7

  4. UDHZIME PR PLANIN MSIMOR, DEGA MUZIK, SISTEMI 3 -4 VJEAR i.Kohzgjatja e arsimit t mesm artistik sht:

  3 vjet pr nxnsit q vijn nga cikli 9-vjear i Shkolls s Mesme Artistike. 4 vjet pr nxnsit q vijn nga shkollat 9-vjeare shkollat publike (fillestart).

  ii. Kohzgjatja e vitit shkollor pr sistemin 3- vjear sht:

  N klasn e 10 viti shkollor ka gjithsej 34 jav msim. N klasn e 11 viti shkollor ka gjithsej 34 jav msim. N klasn e 12 viti shkollor ka gjithsej 34 jav msim.

  iii.Kohzgjat