kapitulli 11 instrumentet

Download Kapitulli 11 instrumentet

Post on 05-Aug-2015

210 views

Category:

Business

3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

1. Kapitulli IX INSTRUMENTET PER MBLEDHJE TE TE DHENAVE Ushtrime Asistente: Msc. Vjosa Fejza Profesor: Prof. Dr. Ramiz Livoreka Prishtine, 2014 2. Cka kuptojme me instrumente per regjistrim dhe mbledhje te te dhenave? t gjitha mjetet pr mbledhjen dhe regjistrimin e t dhnave dhe informacioneve q prdoren gjat zbatimit t krkimeve n teren. Kto instrumente dallohen mes vete nga prmbajtja, pamja dhe destinimi. Sipas llojit dhe metods i klasifikojm n: Instrumente pr vrojtim formulari pr vrojtim dhe instrumente audiovizuele pr regjistrim Instrumenti pr anketim pyetsori anketues 3. Cka kuptojme me instrumente per vrojtim? Jane mjetet te cilat I perdorim per regjistrim dhe mbledhje te te dhenave gjate vrojtimit. Cilat jane instrumentet per vrojtim? 1. Formulari per vrojtim vrojtim personal 2. Instrumentet e ndryshme teknike dhe audiovizuele vrojtim teknik: Radiomanjetofoni, videokamera, numeruesi I qarkullimit, lexuesi laserik, kamera per incizimin e syrit, pupilometri, tahitoskopi, audiometri. 4. Pse e perdorim videokameren ne metoden e vrojtimit? Prmes videokamers prcjellet lvizja dhe sjellja e individit n hapsirat ku lvizin blersit potencial, dhe vendoset pa u vrejtur vendi se ku sht e vendosur kamera. Pra, dukuria prcjellet jasht asaj hapsirs ku ndodhet individi. 5. Pse e perdorim lexuesin laserik ne metoden e vrojtimit? Lexuesi laserik prdoret n arkat e vetshrbimeve pr leximin e kodeve t produkteve (t mimit), n do minute t blerjes s tij. Prmes ksaj metode sht rritur produktiviteti i shitjes me pakic dhe kan ndikim t vaant n marketing. Pr t qen kto t dhna m t sakta duhet t plotsohen tri kushte: 1. Produkti duhet t shnohet sakt nga prodhuesi 2. Shifra duhet t shnohet saktsisht nga sistemi i shitjes me pakic 3. do produkt duhet t skanohet n pikn e daljes 6. Pse e perdorim pupilometrin ne metoden e vrojtimit? Prmes pupilometrit vrejm ndryshimet n bebzn e syrit (sipas tregtarve t vjetr kinez). Rritja e bebzs s syrit tregon interesim ndaj reklams apo dizajnit t produktit, kurse zvoglimi i bebzs tregon mosinteresim. Nse bhet vrojtimi i kujdesshm prmes pupilometrit, ather mund t arrijm t vrejm se ka i plqenapo cka nuk i pelqen konsumatorit. 7. Cka kuptojme me pyetesor anketues? Me pyetsor anketues kuptojm instrumentin e prbr prej nj varg pyetjesh t formuluara dhe t renditura q i parashtrohen t anketuarit, t cilat i regjistron anketuesi prej anketimit personal dhe me telefon, kurse tek anketimi me post dhe elektronik, i regjistron vet i anketuari. Ky pyetsor sht instrument themelor pr regjistrimin dhe mbledhjen e t dhnave primare. Prpilimi i pyetsorit krkon dituri profesionale dhe prvoj. 8. Cila eshte teknika e cila perdoret per renditjen e pyetjeve ne pyetesor anketues dhe kuptimi i saj? Teknika e HINKES: Permbajtja e pyetesorit anketues keshillohet te fillohet me permbajtje te zgjeruar dhe pastaj te orientohet ne fusha te ngushta dhe ne pyetje detaje. P.sh. Fillojm me pyetjet hyrse dhe pasaj me pyetjet filter. 9. Cilat jane llojet e pyetjeve ne pyetesorin anketues? Pyetjet e hapura Pyetjet e mbyllura Pyetjet e perziera Pyetjet me dy pergjigje (dihotome) Pyetjet me shume pergjigje (multihotome) Pyetjet me shkalle qendrimi 10. Cilat jane parimet per formulimin e pyetjeve ne pyetesorin anketues? 1. Pyetjet duhet te formulohen me fjale te thjeshta dhe te kuptueshme; 2. Shmangia e fjaleve shumekuptimore; 3. Shmangia prej pyetjeve sugjestive 11. Cili eshte roli I pamjes se jashtme te pyetesorit anketues? Pamja e jashmte e pyetesorit ka rendesi per suksesin e tij ashtu si cdo produkt me ambalazh te mire qe perjetohet me mire se sa ai me ambalazh me te keq; Anketuesit ne kete menyre ngjashem e perjetojne dhe e vleresojne rendesine e pyetesorit anketues; Preferohen pyetsort me format m t vogl, sepse barten m leht, por hapsirat e prgjigjeve duhet t jen t mdha, q t mos ndihet mungesa e saj. 12. Pse behet shqyrtimi i pyetesorit anketues? Faza e leximit duhe t jet e durueshme pr do pyetje e cila kontrollohet, sepse prmes ksaj vrtetohet qart prmbajtja dhe dihet se a do ta shqetsoj t anketuarin ose anketuesin. Krkuesi duhet t shqyrton do fjal n do pyetje. Pyetjet m t thjeshta mund ta hutojn anketuesin ose t anketuarit mund ti kuptojn krejtsisht ndryshe prej asaj sesi i kemi supozuar me rastin e formulimit t pyetjeve. 13. Kur dhe pse behet testi pilot? Testimi pilot (paratesti) eshte testi I pergatitur, qe e provojme ne nje njesi te vogel te atyre anketuesve te cilet kemi menduar ti anketojme; Qllimi i paratestit sht vrtetimi se sa kuptohet, prshtatet dhe sa sht i leht prdorimi i pyetsorve pr krkimin q do te behet; Prmes pilot testit testohet edhe instrumenti I kerkimit qe do te perdoret dhe vrehen m s miri pyetjet e pakuptuara, si dhe vrejm se ku mund t ket keqkuptime n terren 14. Pyetjet e formuluara duhet te renditen ne pyetesor ne menyre __________, sepse trajtimi i problemit ne forme adekuate ndihmon suksesin. LOGJIKE 15. Ju faleminderit per vemendjen!