january 2015 - monthly current affairs capsule in pdf

Download January 2015 - Monthly Current Affairs Capsule in PDF

Post on 06-Oct-2015

11 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

vxcbc vbcvb fsfg sefsdf sggx dfggd gddg d

TRANSCRIPT

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 1

    Monthly Current Affairs Capsule Download in PDF- January 2015

    1).Which is the worst affected country by tropical storm Jangmi?

    Answer: Philippines

    2).Who is the new chairman of Airports Authority of India?

    Answer: R.K Srivastava

    3).Who is the author of the book, Capital in the 21st Century?

    Answer: Thomas Piketty

    4).Who is Vasant Gowarikar?

    Answer: Scientist

    5). Recently, Jharkhand has formed SDC for Development, Here SDC stands for?

    Answer: State Development Council

    6).Lord Meghnad Desai was seleted for Sardar Vallabhai Patel Vishwa Pratibha Award,

    here who is Meghnad Desai?

    Answer: Economist

    7).Pravasi Bharatiys Divas was started in which year?

    Answer: 2003

    8).How many website has been blocked by Union government for spreading anti-India

    views and ISI propaganda?

    Answer: 32

    9).In NITI Aayogm, II stands for?

    Answer: Institution and India

    10).To provide various opportunities to people of age group from __________, Gujarat

    government has announced a new Industrial Policy for 2015?

    Answer: 15 to 59 years

    11).What is Strings?

    Answer: New Mobile Application

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 2

    12).According to RBIs new announcements KYC exercise was required to be done for

    at least every ______ for high risk individuals and entities?

    Answer: 2 years

    13).Name the country which is planning to elaborate a national strategy to counter

    Islamophobia?

    Answer: Sweden

    14).Which Australian Airlines has announced to stop its operations after 25 years of

    services?

    Answer: Skytrans

    15).Recently government has launched new scheme for rating of it is, Here ITI stands

    for?

    Answer: Industrial Training Institutes

    16).Name the committee which has submitted its report on safety of North East People?

    Answer: Bezbaruah Committee

    17).Government has banned 32 website recently among this; four of them were

    unlocked, which is NOT one among those four websites?

    Answer: Gulfarmy.com

    18).Which are the two entities for first time that an insurance firm has entered into a

    strategic alliance with a bank in the gulf country?

    Answer: LIC International and First Gulf Bank

    19).Who are the new Governors of Uttarakhand and Mizoram respectively?

    Answer: Krishnan Kant Paul and Aziz Qureshi

    20).What is the theme of Indian Science Congress 2015?

    Answer: Science and Technology for Human Development

    21).In which state, India has decided to extend the Army Forces Act (Special Powers),

    1958 for one more year?

    Answer: Assam

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 3

    22).With which of the following bodies, RBI has signed a supervisory corporation and

    exchange of supervisory information?

    Answer: United States banking regulators

    23).Who is Upendra Trivedi?

    Answer: Gujarati Actor

    24).Which of the following organization has forms a Tea Atlas in Assam?

    Answer: UNICEF

    25).Who is the new chairman of the Railway Board?

    Answer: A K Mittal

    26).Who is called as Father of Indian Mansoon Model?

    Answer: Vasant Gowrikar

    27).Which country peoples are called as Rohingya Muslims?

    Answer: Myanmar

    28).What is the Official Mascot of the 35th National Games?

    Answer: Ammu

    29).Name the committee which has submitted its report on rail fare hikes?

    Answer: Mittal Committee

    30).Who is the Chairman of NITI Aayog?

    Answer: Prime Minister

    31).Indian Government has launched a programme to promote the usage of LED lights.

    Here LED stands for?

    Answer: Light Emitting Diode

    32).Worlds smallest goanna lizard species was found at?

    Answer: Australia

    33).IEPFA stands for?

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 4

    Answer: Investor Education and Protection Fund Authority

    34).Whose name has been recommended for Padma Bhusan by Sport Ministry after

    some controversy?

    Answer: Saina Nehwal

    35).DELP stands for?

    Answer: Domestic Efficient Lighting Programme

    36).Who is the first Black US Senator?

    Answer: Edward Brooke

    37).ICICI stands for?

    Answer: Industrial Credit and Investment Corporation of India

    38).Which bank has adopted the Akodara Village in Sabarkantha District of Gujarat for

    Digital Village Project?

    Answer: ICICI

    39).Which of the following is TRUE in the case of NITI Ayog?

    Answer: Chairman-PM and Vice Chairman- Arvind Panagariya

    40).Central Government has ordered state officials to stock the drug Oseltamivir for

    emergency during____?

    Answer: Swine Flu

    41).Foreign Direct Investment Policy has been aligned with the upgraded National

    Industrial Classification_____?

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 5

    Answer: 2008

    42).What is the growth rate of Indian economy for the year 2015-16 and 2016-17 as per

    Nomura calculation?

    Answer: 5.5 % and 6.6 %

    43).Global Financial Services firm Nomura is from____?

    Answer: Japan

    44).Which of the following Pharma Company has got USFDA approval to sell generic

    drugs in US market?

    Answer: Jubilant Biosys Ltd

    45).RBI has allowed the FIIs to buy up to 49% paid-up capital of____?

    Answer: Bajai Corp

    46).In economic terms, PIS stands for?

    Answer: Portfolio Investment Scheme

    47).Where the Indian based Neutrino Observatory was yet to be opened?

    Answer: Tamil Nadu

    48).Who is the new Governor of Meghalaya?

    Answer: Keshari Nath Tripathi

    49).Who are the two full time members of NITI Aaog?

    Answer: Bibek Debroy and VK Saraswat

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 6

    50).International Hindi Conference 2015 was hosted by which city?

    Answer: New Jersey

    51).Larry Page who belongs to _____ has named as the Business Person of the Year

    2014 by Fortune Magazine?

    Answer: Google

    52).Amitabh Bachchan has became the brand Ambassador of ______ sector in Andhra

    Pradesh?

    Answer: Health

    53).Among below which is known as the replica of the world famous Eiffel Tower of

    Paris?

    Answer: Obelisk Tower, Andhra Pradesh

    54).Indian Railways has planned to runs additional trip of _________ between Kolkata

    and Delhi?

    Answer: Maitree Express

    55).Which of the following country has passed an Act to establish the military courts in

    the country?

    Answer: Pakistan

    56).Recently, Citizenship Act____ has been amended?

    Answer: 1955

    57).In NEMA. E stands for?

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 7

    Answer: Environment

    58).Which committee has suggested the single window clearance mechanism for green

    nods?

    Answer: Subramanium Committee

    59).The maternity leave period of Bihar Government has increased to ______ days from

    135 days?

    Answer: 180

    60).Which is the Chinas first Online Bank?

    Answer: WeBank

    61).The Sale of loose Cigarettes and Tobacco was banned in which state?

    Answers: Punjab

    62).NFC stands for?

    Answers: Near Field Communication

    63).India is hosting the ______ World Bridge Championships in Chennai from 26th

    September 2015 to 10th October 2015?

    Answers: 42nd

    64).What is the name of the Contactless Credit and Debit Cards respectively, which was

    launched by ICICI Bank recently?

    Answers: Coral Contactless and Expressions Wave

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 8

    65).Indian Diplomat Atul Khare has become the UN under Secretary-General for____-?

    Answers: Field Support

    66).To start e-rickshaws in Delhi, President Pranab Mukherjee have signed an

    ordinance to amend the Motor Vehicle Act_______?

    Answers: 1988

    67).Name the committee which was formed to monitor the functions of Krishi Vigyan

    Kendras?

    Answers: Shrivastav Committee

    68).What is the main theme of National Youth Festival 2014?

    Answers: Youth for Clean, Green and Progressive India

    69).19th National Youth Festival was hosted by which city?

    Answers: Guwahati

    70).Government has planning to launch Rashtriya Avishkar Abhiyan to create interest

    among the students in which subjects?

    Answers: Science and Mathematics

    71).Vistara Airlines was formed by the joint venture of ___________?

    Answers: TATA and SIA

    72).Flamingo Festival is a famous festival which was celebrated in____?

    Answers: Andhra Pradesh

    73).Tshering Tobgay is the _____________, visited India recently?

  • www.ibpsguide.com

    For more Current Affairs and Study Materials Visit: www.ibpsguide.com Page 9

    Answers: Prime Minister of Bhutan

    74).Which of the two Indian states is under presidential rule as on January 9th 2015?

    Answers: Delhi and Jammu Kashmir

    75).In BAFTA Award, A stands for?

    An

Recommended

View more >