Instalimi Apache PHP MySQL

Download Instalimi Apache PHP MySQL

Post on 08-Oct-2014

112 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

UNIVERSITETI I PRZIRENITFAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE

Lnda: Server TechnologyTema: Instalimi dhe Konfigurimi I Apache, MySQL, PHP dhe XAMPPMentori: Mr.sc Ilir Bytyi Punuar nga: Elvaris Gjinali Emin Krasniqi

Prizren, 2011

ObjektivatObjektivat: * instalimi dhe konfigurimi i apache serverit * ne windows * ne linux * instalimi dhe konfigurimi i mysql * ne windows * ne linux * instalimi dhe konfigurimi i php * ne windows * ne linux * instalimi dhe konfigurimi i xampp * ne windows * ne linux * demonstrimi i krijimit te nje database ne mysql * lidhja e nje skripte .php me database * siguria e skriptave .php ne apache server * sessionet * .htaccess

Instalimi dhe Konfigurimi I Apache, MySQL, PHP dhe XAMPP

Instalimi dhe konfigurimi I Apache

Instalimi I ApacheInstalimi n Windows : Shkojm tek web faqja e apache, dhe e shkarkojm versionin e plot t fundit t Apache HTTP Serverit.[http://httpd.apache.org/download.cgi] Zgjedhim Win 32 Binary (MSI Installer) linkun pr shkarkim. Pas shkarkimit klikojm MSI skedarin pr ta inicuar procesin e instalimit t Apache softuerit. Klikojm Next. Do t ju shfaqen fushat pr dhnien e informacioneve pr server. Ju duhet q ti jepni t dhnat e mposhtme : Emrin e Domain-it: Pr shembull, emriidomainit.com Emrin e Server-it: Pr shembull, server. emriidomainit.com Email adresa e Administratorit te serverit Useri per Apache

Instalimi I ApacheInstalimi n Windows : Klikojm Next pr ta zgjedhur menyrn e instalimit. Instalimi tipik(typical) rekomandohet pr fillestar dhe do t mjaftoj pr prmbushjen e nevojave t shumta. Prdoruesit e avancuar mund t ndjehen m rehat duke zgjedhur metoden Custom Setup. Klikojm Next. N ekran do t shfaqet destinacioni I direktoriumit ku do t instalohet. Nese ju nuk doni q ti ruani skedart e Apache n shtegun default, ather klikoni Change dhe prcaktoni shtegun tjetr ku ju doni q ti ruani skedart m pas klikoni Next. Dhe n dund klikojm Install pr ta prfunduar instalimin.

Instalimi I ApacheInstalimi n Linux : Shkojm tek web faqja e apache, dhe e shkarkojm versionin e plot t fundit t Apache HTTP Server-it.[http://httpd.apache.org/download.cgi] Marrim tarball skedarin, dika e quajtur ksisoj httpd-2.0.x.tar.gz. Hapeni dritaren e konsolls, dhe ndrroni direktoriumin (cd) n follderin ku e keni shkarkuar tarball skedarin. N vazhdim, dekompresoni tarball skedarin, dhe ndryshoni direktoriumin e tij t krijuar.tar xzf httpd-2.0.52.tar.gz cd httpd-2.0.52

Konfigurimi I skedarit:./configure \ --prefix=/usr/local/apache2 \ --enable-so \ --enable-mods-shared=max \ --enable-modules=most

Prdorim - prefix-in q ti tregojm installer-it se ku do ta vendos Apache serverin, pasi q ta ndrton. Q t ju shfaqet lista e plot e opcioneve pr konfigurim shkruani, ./configure-help.

Instalimi I ApacheInstalimi n Linux : Prpilimi I skedarve:make

Instalimi I serverit:make install

Shnim: Ju duhet q t kyeni s pari si Administrator(root) pr ta realizuar kt hap dhe hapat e mposhtm t instalimit t Apache pr shkak se krkojn t drejta t plota. Startojm Apache daemon-in(shrbimin):/usr/local/apache2/bin/apachectl start

Shtojm kt komand tek konfigurimet e serverit q sa her qe t starton serveri edhe apache te startoj n mnyr automatike.echo /usr/local/apache2/bin/apachectl start

Konfigurimi I ApacheTestimi i Instalimit : Hapeni web shfletuesin dhe shkruani:http://localhost ose http://127.0.0.1

Nese instalimi sht kryer me sukses ather do t ju shfaqet ky mesazh :It Works !

Nse jo, ju duhet q ta kontrolloni gabimin tuaj duke e hapur skedarin error.log dhe m pas ta krkoni zgjidhjen n webfaqen e Apache.

KonfigurimiShtimi i PHP :

N mnyr q Apache ti pranoj skedart me .PHP, duhet q ti analizoj ato me motor t PHP, ju duhet q s pari ti gjeni komandat e mposhtme n skedarin tuaj httpd.conf:# # AddType allows you to add to or override the MIME configuration # file mime.types for specific file types. # AddType application/x-tar .tgz AddType image/x-icon .ico Then add the following lines :

Dhe ti shtoni kto komanda:AddType application/x-httpd-php .php AddType application/x-httpd-php-source .phps

KonfigurimiShtimi I PHP : Shtojm modulin e PHP n httpd.conf n mnyr q Apache t mund t kuptoj PHP. N skriptn tuaj, i gjeni kodet e mposhtme q prmbajn mbshtetje pr Dynamic Shared Object (DSO)... LoadModule access_module modules/mod_access.so LoadModule actions_module modules/mod_actions.so ...

Kur e shtoni komandn e mposhtme:LoadModule php5_module c:/php/sapi/php5apache2.dll

Sigurohuni qe shtegu juaj t jet n harmoni me lokacionin e ktij skedari, me q e kemi prcaktuar gjat instalimit.

KonfigurimiDocument Root :

Pr ta ekzekutuar nj skript t caktuar n Apache ju duhet ta vendosni at tek: c:\program files\Apache Group\Apache2\htdocs\, Por ju mund ta ndryshoni at sa her q t keni nevoj pr ndrrimin e strukturs se direktoriumit. Pr ta kryer kt veprim ju duhet q ta modifikoni skedarin ne te cilin gjinden konfiguracionet e Apache: Gjeni pjesn e dokumentit q I ngjan ksaj# # DocumentRoot: The directory out of which you will serve your # documents. By default, all requests are taken from this directory, but # symbolic links and aliases may be used to point to other locations. # DocumentRoot C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs

Ndryshoni pjesn e fundit te struktursDocumentRoot C:/Program Files/Apache Group/Apache2/test

Kujdes: ktu prdoren forward slashes(/) n vend t back slashes(\).

KonfigurimiDocument Root : Gjeni pjesn e dokumentit q I ngjan ksaj# # Note that from this point forward you must specifically allow # particular features to be enabled - so if somethings not working as # you might expect, make sure that you have specifically enabled it # below. # # # This should be changed to whatever you set DocumentRoot to. #

Ndryshoni pjesn e fundit te strukturs

Ruani skedarin dhe restartoni Apache qe t mund t ju pranoj ndryshimet n skedarin e konfigurimit.(Sigurohuni qe para se ta restartoni Apache krijoni follderin te cilin po e ndrroni me at ekzistuesin prndryshe do t ju paraqitet gabimi "Operation Failed!")

Instalimi dhe Konfigurimi I Apache, MySQL, PHP dhe XAMPP

Instalimi dhe Konfigurimi I MySQL

Instalimi I MySQLInstalimi n Windows : Shkojm tek Web faqja, www.mysql.com, dhe klikojm tek 'downloads (GA)' tek pjesa e navigimit t faqes dhe m pas zgjiedhim MySQL Community Server dhe klikojm download .[http://www.mysql.com/downloads/mysql/]. Zgjedhim platformn "Microsoft Windows". Zgjedhim versionin e fundit t plot, dhe klikojm tek skedari MSI pr ta inicuar shkarkimin. (Nse nuk keni llogari, ju duhet s pari t regjistroheni) Dekompresoni skedarin n nj direktorium t caktuar. Klikoni setup.exe pr ta inicuar instalimin e programit. Do t ju shfaqet hapi i par i instalimit. Klikojm Next q t na shfaqen informacionet udhzuese. Ju rekomandojm q ju ti lexoni informacionet para se t vazhdoni m tej me instalim. Klikojm Next, dhe tani duhet ta bjm zgjedhjen e destinacionit t vendit.

Instalimi I MySQLInstalimi n Windows : Nse lokacioni 'default' do t jet i pranueshm ather thjesht klikojm Next, prndryshe klikojm 'Browse' dhe zgjedhim nj destinacion tjetr. Vazhdojm me Next. Hapi i ardhshm ju lejon q ta rregulloni instalimin; Instalimi tipik sht i pamjaftueshm pr shumicn e shfrytzuesve. Zgjedhim mnyrn ton t preferuar t instalimit, dhe klikojm Next pr ta filluar instalimin. Pas instalimit t skedarve t duhur, hapi final do t jet i fundi i cili do ta prfundon instalimin, klikojm 'Finish' pr ta prfunduar procesin e instalimit.

Instalimi I MySQLInstalimi n Linux: Shkojm tek Web faqja, www.mysql.com, dhe klikojm tek 'downloads (GA)' tek pjesa e navigimit t faqes dhe m pas zgjiedhim MySQL Community Server dhe klikojm download .[http://www.mysql.com/downloads/mysql/]. Zgjedhim njrn prej platforave t Linux Distribucioneve e cila sht m e prshtatshme pr ne. Zgjedhim versionin e plot t fundit dhe klikojm skedarin tarball pr ta inicuar shkarkimin (Nse nuk keni llogari, ju duhet s pari t regjistroheni). Hapim dritaren e konsolls, dhe e ndrrojm direktoriumin (cd) n follderin ku e keni shkarkuar tarball skedarin. Nse nuk keni shfrytzues n sistem i cili i dedikohet puns s MySQL deamon-it, ju duhet q ta krijoni nj t till. Pr ta br kt n konsoll shkruani komandat e mposhtme:groupadd mysql useradd g mysql mysql

Instalimi I MySQLInstalimi n Linux :

Dekompresoni tarball skedarin, dhe ndrroni direktoriumin e krijuar :tar xzf mysql-VERSION.tar.gz cd mysql-VERSION

VERSION sht versioni i MySQL tarball skedarit t cilin e keni shkarkuar.

Vazhdojm me Next drejt rrugs se konfigurimit:./configure --prefix=/usr/local/mysql

Prdorim--prefix q ti tregojm installerit se ku do ti vendos librarit dhe skedart pas ndrtimit. Prpilimi I skedarve:make

Instalimi I MySQLInstalimi n Linux : Instalojm librarit dhe skedart e tjer:make install

Shnim: Ju duhet q t kyeni s pari si Administrator(root) pr ta realizuar kt hap dhe hapat e mposhtm t instalimit t MySQL. Nse kjo sht hera e par e instalimit t MySQL n makinn tuaj(kjo nuk nnkupton edhe pr upgrade), aktivizone skriptn pr ta inicuar instalimin e databazs/tabelave :scripts/mysql_install_db

Instalimi I MySQLInstalimi n Linux :

Prcaktoni t drejtat e skedarve t instaluar dhe kopjoi ato mbi 'default' skedarin e konfigurimit:chown R root /usr/local/mysql chown R mysql /usr/local/mysql/var chgrp R mysql /usr/local/mysql cp support-files/my-medium.cnf /etc/my.cnf

Pr ndonj ndryshim reth programit te MySQL, ato duhet t bhen n kt skedar.Startojm MySQL daemon-in :/usr/local/mysql/bin/mysqld_safe --user=mysql &

Ju ndoshta do t doni q ta shtoni komandn e mparshme pr do gj, q objektet t cilat jan n dispozicion ta fillojn automatikisht daemon-in n boot. Kjo ndryshon nvarsisht nga OS. Ktu sht nj mnyr e thjesht pr ta shtuar kt q punon me shum sisteme (por nuk mund t jet mnyra m e mir):echo /usr/local/mysql/bin/mysqld_safe --user=mysql & >> /etc/rc.local

Testimi I Instalimit

Pr windows tek DOS konsola e ndrrojm direktoriumin n at kryesorin t MySQL dhe e shkruajm.c:\mysql\bin>mysqld --install

Duhet q n ekran t ju shfaqet nj mesazh I njjt.

Testimi I Instalimit Pr ta startuar MySQL serverin, shkruajm komandn e mposhtme :c:\>NET START MySQL

Ne ekranin tuaj do t shfaqet mesazhi sikur n figurn e mposhtme

Tani ju duhet qe ta bni nj testim pr tu siguruar qe MySQL serveri sht duke punuar. Megjithse ka shum komanda pr ta testuar serverin, e prdorim nj e cila sht me e thjesht duke shkruar:C:\>c:\mysql\bin\mysql test

Testimi I Instalimit Ekrani I juaj do t duket dicka si figura e mposhtme:

Pr ta tu kthyer tek DOS konsola duhet q ta shkruani njrin prej kodeve t mposhtme:mysql>exit ose mysql>quit

Pr ta ndalur MySQL serverin duhet qe ta shkruani kodin e mposhtm :c:\>NET STOP MySQL

Pr ta ndalur plotsisht shrbimin e MySQL shkruani:C:\>c:\mysql\bin\mysqladmin -u root shutdown

Konfigurimi

Instalimi me vlera Default sht jo I sigurt Ska fjalkalime T drejtat pr prdorim jan t garantuara Root mund t kyet kudo. Nevojitet nj instalim I sigurt

Konfigurimi

Mund t prdorim vegln pr siguri.mysql_secure_installation

Skripta e siguris prmban kto atribute: I fshin prdoruesit t cilt jan t pa emrtuar (anonymous). E ndalon kyjen prej s largu n root. I fshin test databazat.

Administrimi I ThjeshtPrcaktojm t drejtat e shfrytzuesit Grant privilegjet tek databaza:GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO user'@'localhost' WITH GRANT OPTION; GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO user'@'%' WITH GRANT OPTION;

Grant I jep t gjitha privilegjet userit n databaz. Kta shfrytzues jan t ruajtur brenda databazs, dhe ju mund ti ndryshoni t dhnat n mnyr direkte nse keni nevoj.

Administrimi I ThjeshtShtimi i prdoruesve: Prej klientit t MySQL:mysql> create user user'@'localhost' identified by 'password'; mysql> create user user'@'%' identified by 'password';

Krijimi I shfrytzuesve lokal dhe remote user. Shenja'@' sht pjes e hostname, '%' sht wildcard. Ju mund ta kufizoni shfrytzuesin q t kyet vetm prej nj hosti t caktuar.

Instalimi dhe Konfigurimi I Apache, MySQL, PHP dhe XAMPP

Instalimi dhe Konfigurimi I PHP

Instalimi I PHPInstalimi n Windows: Shkojm tek webfaqja php.net dhek klikojm n 'downloads' tek pjesa e navigimit t faqes dhe m pas klikojm tek linku pr shkarkim t skedarit pr Windows. Zgjedhim versionin e plot t fundit dhe klikojm skedarin e installerit pr ta inicuar shkarkimin. Ka disa versione t ndryshme t pakets zip - zgjedhni versionin q sht i prshtatshm pr web serverin duke prdorur udhzimet e mposhtme: Nse PHP e prdorni me IIS ather zgjedhni PHP 5.3 VC9 Non Thread Safe or PHP 5.2 VC6 Non Thread Safe; Nse PHP e prdorni me IIS7 ose m t ri ather zgjedhni PHP 5.3+, VC9 binaries t PHP. Nse PHP e prdorni me Apache 1 ose Apache 2 ather zgjedhni PHP 5.3 VC6 ose PHP 5.2 VC6. Dekompresoni skedarin tek nj follder i prkohshm t cilin ju e zgjedhni.

Instalimi I PHPInstalimi n Windows duke prdorur IIS (Internet Information Services): Klikoni setup.exe pr ta aktivizuar instalimin e programit. Dhe m pas do t ju shfaqet ne ekran 'wizardi' i instalimit. Zgjedhni menyrn e instalimit, nse dshironi q ta instaloni n ndonj direktorium specifik, ather zgjedhni opcionin 'advanced'. Klikoni Next q t ju drgon ne vendin pr ta zgjedhur destinacionin e lokacionit. Settings SMTP : Shkruani adresn e SMTP serverit: localhost Shkruani adresn pr funksionim te emailit : admin@localhost.com

Instalimi I PHPInstalimi n Windows duke prdorur IIS: Zgjedhni Settings-at e gabimeve : Shfaqi t gjitha paralajmrimet dhe njoftimet e gabimeve pr procesin e zhvillimit. Zgjedhni Web Serverin, Apache 2.x. Zgjedhni skedart me shtesn .php. Pr Konfigurimin e Web Serverit zgjedhni WWW zotruesin e shrbimit t konfigurimit dhe Web faqen 'Default'.

Instalimi I PHPInstalimi manual n Windows:

Shkarkoni PHP 5.3 VC6 ose PHP 5.2 VC6 pr Apache HTTP Web Server. Dekompresoni skedarin n direktoriumin e instalimit(sh. c:\php) Riemroni php.ini-dist n php.ini. Sigurohuni q ta kani ruajtur php.ini skedarin tek direktoriumi i windowsit C:\windows kshtu q Apache t mund ta gjej at. 'By default' instalimi i php pajis me dy kopje t zakonshme t skedarit pr konfigurim: php.ini-dist dhe php.ini-recommended. Php.ini-dist skedari sht q t prdoret pr qllime t zhvillimit ndrsa php.ini-recommended duhet t prdoret kur faqja juaj drgohet online, sepse prmban masa shtes t siguris. Kopjoni php5ts.dll tek direktoriumi C:\windows\system32 q apache t mund ta gjej at. Ju tani duhet ta konfiguroni PHP tuaj q t punon me Apache dhe MySQL.(Sllajdet e mparshme)

Testimi I InstalimitInstalimi manual n Windows: Pr testim krijoni nj skedar dicka.php e cila e prmban kt skript:

Hapeni at skedar duke prdorur web shfletuesin, nse ju mund ta shihni faqen e cila prmban informacione lidhur me instalimin e php tuaj, ju jeni ne rrug t drejt.

KonfigurimiKonfigurimi I PHP5 duke prdorur MySQL : Nse jeni duke prdorur Windows platformn, ju duhet q t bni dy ndryshime tek skedari php.ini. Hapeni at duke prd...