informatike kompjuteri përsonal si duket ai

Download Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai

Post on 05-Jul-2015

3.435 views

Category:

Education

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Lidhur me kompjuteret personal - shkurtimisht ( ne menyre bazike) ne gjuhen shqipe.

TRANSCRIPT

 • 1. Kompjutert personal ( Personal computers-PC)

2. PC-jasht i prber nga:HARDWER -i qjanpjest ( HARDq do t thot e f ort)dheSOFT W ER -i qjanprogramet ( SOFT -q do t thot ebut)( sikurse njeriu ,nga TRUPI dhe SHPIRTI ). 3. HARDWERI (TRUPI): Jan pjest e forta t kompjuterit qmund ti shohim me sy dhe mund ti prekim me dor Dhe ndahet ne: Pjes hardwerike tmbrendshme dhe pjes hardwerike t jashtme 4. Pjes t mbrendshme jan: ROM( Read Only Memory ) memoria vetem pr lexim e cila nuk fshyhet asnjehere po ngel ashtu si e ka dhene prodhuesi RAM( Random access memory ) memoria pr lexim dhe shkrim e cila aktivizohet me kyqjen e kompjuterit dhe sht aktive deri sa sht aktiv edhe kompjuteri, me kyqjen e kompjuterit kjo memori fshyhet, ndrsakapaciteti i sajmatet me MB HDD( hard disku ) hard disku eshte njesi hardwerike ku rruhen t dhenat , programet, shenimet e ndryshme etj, thjeshte paraqet nje magazin te madhe, kapacitete e HDD maten me GB 5. Pjes t mbrendshme jan: Procesori shte pjesa kryesore ku behet prpunimi i informatave hyrese-dalse dhe ai prcakton kompjuterin se me cfar kompjuteri kemi te bejme, kemi disa lloje procesoresh si psh AMD.Cirix,Pentium etj, (Standardi i tanishem eshte Intel-PENTIUM IV).. Kartela grafike prcakton pamjen n ekran kemi disa lloje , kapaciteti i matet me MB. Kartela e zrit prcakton zrin n kompjuter. ...dhe pjes tjera , q gjenden n brendi si Pllakza amz etj. 6. Pjes t jashtme jan: Tastatura e cila prpos si pjes hardwerike mund t prcaktohet edhe si njesi hyrse nga ku i japim t dhnat dhe komandat e caktuara, Ekrani- i cili gjithashtu mund t prcaktohet edhe si pjes dalse hardwerike ku i shohim t dhnat e caktuara, FDD- flopi disku ose disketa, ketu mund te bejme incizimin e shenimeve te caktuara dhe ti marim me vete, kapaciteti standard i disketes eshte 1.44 MB. 7. Pjes t jashtme jan: Miu i cili zavendeson tastaturn n shume raste dhe lehtson punn me kompjuter. Printeri njesi e jashtme ku i shohim t dhenat dhe rezultatet e caktuara nga puna e jon me PC-n.

 • Scaneri,
 • CD ROM-i,
 • CD-RW,
 • Kamera etj.

8. SOFTWERI (SHPIRTI) nga vet fjalaSOFTshihet se kemi t bjm m dika t but dhe t pa prekshme por t dukshme e q si ngjajsi kemi marrShpirtin e njeriut , Thjesht Softweri paraqet programet e komjuterit, edhe pse nuk ka ndonje ndarje karakteristike t softwerit ne do te bjm nje ndarje logjike q t kuptojm me mire programet e caktuara. 9. SOFTWERI (SHPIRTI) 1.Sistemet Operative(DOS, WINDOWS, UNIX, LINUX)2.Programet n pak e t( MS OFFICE etj . ) 3.Programet aplikative(Programe private ) 4.Programe t internetit(Internet explorer,Netskape etj) 5.Programet tjera . 10. Windowsi sht n disa verzione, si: WINDOWS 95 , WINDOWS 97 , WINDOWS 98 , WINDOWS ME , WINDOWS NT, WINDOWS 2000 , WINDOWS XP. WindowsXP Server2003, etj Me s shumti prdoret, WINDOWS 95/98, Me dhe WINDOWS XP. ... 11. Sistemi DOS (para Win 95-shit )

 • DOS (Disk operating sistem);-
 • Edhe pse sht sistem m i hershm i PC-ve ne do t prmendim disa komanda t tij,CD, DIR, MD, RD
 • (Keto jan komanda q kan t bjn mdrejtorit )
 • dhe
  • CD..(Kalon nga nj drejtori e caktuar n nj tjetr,)
  • DIR(Shfletimin e drejtorive dhe fajllave)
  • MD(make directory) krijon drejtori
  • RD fshin drejtori
  • DEL,COPY,EDIT,DATE,TIMEetj
  • (Keto jan komanda tjera prfajllat )

12. Ju faleminderit Ardian DODAJ Kl. X/E1 Shkolla Teknike n Prizren