Ick 10 things i wish i have known

Download Ick   10 things i wish i have known

Post on 31-Jul-2015

231 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

1. Not that FreelancingGjerat qe kisha pase deshire ti dija kur kam filluar freelancing! 2. 1. Bej hulumtime! Cfar ke ti pike te forte. Cka mund te besh me se miri. Pse sherbimi A ja vlene me shume se sherbimi B Cili eshte tregu yt Me cilin sherbim mund te fillosh, cilin mund ta shtosh me kohe 3. 2. Ambienti i punes Desktopi/Laptopi Tavolina e punes Karrige pune Programet e instaluara Abonimet Pastrimi i desktopit New User! 4. 3. Promovohu Merr pjese ne forume/diskutime, ndihmoj te tjeret (stackoverflow) Kontribuo me ide tuaja (github/dribbble) Mbaj Blog profesional, trego si behet nje slider i thjeshte. Portfolio Merre pjese ne Gara te ndryshme Puno falas Ofro gjera falas ne web N portfolio vetem gjerat e rendesishme le te duken 5. 4.Portfolio Puna, puna, puna Thjesht dhe qart Cmime te fituara Biografia Rsume Linkedin i perditesuar Impresiono me web prezence Kontakt forme te thjeshte dhe te dukshme 6. 5.Ana Juridike Prgadit Kontrata Kushtet dhe marrveshjet Kush cka merr persiper. E drejta autoriale E drejta e perdorimit Licencat e duhura 7. 6.Ana Ekonomike Buxheti fillestar Menyrat e pageses Sakteso detyrat Platformat online Konsultohu me kontabilist Tatimet e shtetit tend/tjeter Faturat 8. 7. Menyrat e pagesave Pagesat fiksePRO: Percakton buxhetin mujor, shpeton kohe, di sa projekte ne muaj mund te mbaroshKUNDER: Eshte veshtire te percaktosh cmimin, mundesh me ngele pa pagese, ska afat kohore kurpaguhesh Pagesat me ore punePRO: Pagesa ne baza javore, nuk ben pune pa u paguar, eshte me lehte te sqarosh koston finaleKUNDER: Eshte veshtire te percaktosh cmimin per ore pune , menaxhimi i oreve, klientin mbi kokeMetoda 30 / 40 / 30 9. 8.Menxhimi i klientit/projektit Elevator Pitch Todo listat Basecamp Version Control Matesi i kohes Test server Video konferenca Mbledhje javore 10. 9. Koha Oraret Mbledhjet Kalendari Liberal Motivohu 11. 10. Biznes plan Mendo mundesine e rritjes Mbaj klientet afer Trego qe je profesionist, jo hobi Cakto planet dhe qellimet per te ardhmen Mbaj kontaktet me freelancer tjere Shperndaje punen nje nuk ke kohe Investo ne vete Profilizohu 12. Meso nga marifetet/mashtrimet e punesFaleminderit!