hyrje në informatikë - unhz. · pdf filewebi është koleksion i web sajtave...

Click here to load reader

Post on 30-Aug-2019

4 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • HYRJE N INFORMATIK MSC. FISNIK MORINA, PHD (C)

  PEJ 2017

  FAKULTETI MTHM

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • Informatika e biznesit

  Zbatimi i gjithanshm i Informatiks n vitet e 70-ta,

  sjell ndarjen e saj n diciplina t veanta q

  prpunojn trsi t ndryshme, mes t cilve sht

  edhe informatika e biznesit.

  Pra, informatika e biznesit sht lmi e veant n

  kuadr t informatiks si shkenc, dhe meret

  kryekput me rolin e informatave dhe menaxhimin e

  tyre lidhur me veprimtarit ekonomike-biznesore.

 • Me ka meret informatika e biznesit

  Informatika e biznesit merret me informata komerciale.

  Informata komerciale sht e dhn q ka vler (informative) pr marrsin n kuptimin e vendimeve biznesore.

  Shembuj informatash komerciale jan:

  oferta

  komunikimi biznesor,

  lajmrimet (proces verbalet e ndryshme, regjistrimet, etj.)

  dokumente kontabl (faturat etj.)

 • Meret me menaxhimin e proceseve t afarizmit si

  prodhimi, shrbimet, t ardhurat, shitja etj.

  Informatika e biznesit mbshtetet n

  Teknologjin Kompjuterike

  Teknologjin Komunikuese

 • ka sht Kompjuteri 9

  Kompjuteri

  Pajisje e aft

  T llogaris

  T marr vendime logjike

  Punon biliona her m shpejt se qeniet

  njerzore

  Superkompjutert sot

  Kryejn qindra biliona mbledhje pr

  sekond

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

 • Personal Computer - PC

  Hardware

  Pajisjet hyrse

  Pajisjet dalse

  Pajisjet

  qendrore

  Software

  Sistemor

  Aplikativ

  16

 • Pajisjet hyrse

  Tastiera,

  Miu

  Lapsi optik

  Xhoistiku CD-ROM DVD Scaneri

  Lexuesi i Barcod-eve

  Disketa

  Zip drajvi

  Flash memory

  USB, pocky drive,

  Fax-modemi

  Kamera etj

  17

 • Pajisjet dalse

  Monitori (15; 17; 19; 21)

  Printeri Ploteri

  CD & DVD RW

  Videoprojektori LCD

  TV dhe video daljet

  Zrimi etj

  18

 • Pajisjet qendrore

  Pllaka am (Motherboard) CPU (286 ; 386 ; 486 ; PENTIUM ; P II ; P III ; P IV,

  Dual Core, Core2Duo, i3,i5,i7) Kartela pr rrjet Kartela grafike Kartela pr zrim Kartela pr fax-modem Kujtesa (memoria) Qendrore dhe Periferike

  RAM HDD ROM FDD

  CD-ROM

  ZIP DRIVE

  19

 • 20

 • 21

 • 22

 • 23

 • 24

 • 25

 • 26

 • 27

 • 28

 • 29

 • 30

 • 31

 • 32

 • 33

 • 34

 • 35

 • 36

 • 37

 • 38

 • 39

 • 40

 • 41

 • 42

 • 43

 • Biti dhe Bajti

  Sistemet numerike:

  Binar

  Oktal

  Decimal dhe

  Hexadecimal

  Biti sht njsia m e vogl e informats

  Biti: Numr Binar(0 ose 1)

  Bajti prbhet prej bitve (8 64)

  44

 • Biti dhe Bajti 45

  1 KB (Kilo Bajt) = 210 Bajt = 1.024 bajt

  1 MB (Mega Bajt) = 220 Bajt = 1.048.576 bajt

  1 GB (Giga Bajt) = 230 Bajt = mbi 1

  mlrd.bajt

  1 TB (Tera Bajt) = 240 Bajt = mbi 1 blrd.bajt

 • 46

 • Gjuht e Makins, Gjuht Asembler

  dhe Gjuht e Nivelit t Lart 47

  Gjuht e Makins

  E vetmja gjuh direkt e kuptuar prej kompjuterit

  Vshtir t kuptohen pr lexuesit njeri

  Vargje dhe numra

  T redukuara n mnyr ultimative n 0 dhe

  1-sha

  Kodi binar

  Udhzojn operacionet prej m t thjeshtave

  T ngadalshme, vshtira dhe t prirura pr gabime

  Solln tek gjuht asembler

 • Gjuht e Makins, Gjuht Asembler

  dhe Gjuht e Nivelit t Lart 48

  Gjuht Asembler

  Shkurtesa t ngjajshme me anglishten

  Paraqet operacionet elementare t

  kompjuterit

  M e qart pr lexuesit njeri

  Ende t vshtira pr tu shfrytzuar

  Shum instruksione pr detyra t

  thjeshta

  Solln tek gjuht e nivelit t lart

 • Gjuht e Makins, Gjuht Asembler

  dhe Gjuht e Nivelit t Lart 49

  Gjuht e Nivelit t Lart

  Instruksionet t kuptueshme pr

  njeriun

  Duket kryesisht si anglishtja e

  prditshme

  Prmbajn notacione t zakonshme

  matematike

 • Kuptimi i disa njsive 50

  Pr shpejtsi prdoren:

  Hz - Herc, KHz - KiloHerc, MHz - MegaHerc,

  GHz - GigaHerc, etj

  Pr madhsi (sasi) transferim ose bartje:

  Bps Bit pr sekond, Kbps Kilobit pr sekond,

  ppm page per minut (faqe pr minut), etj

 • Mbrojtja dhe siguria e t dhnave 51

  Mbrojtja e t drejtave autoriale t softvereve

  Mbrojtja tjera t kompjuterve dhe soft. nga:

  Dmtimet fizike

  Zjarri

  Vjedhja

  Shfrytzimi i paautorizuar

  Gabimet nga mosnjohja e programit

  Virust

 • Antivirust 52

  Sigurimi i t dhnave nga shkatrrimi i virusve

  bhet me ndihmen e programeve antivirus

  siq jan:

  Norton antivirus

  Kaspersky

  Mc Affe

  Pc cellin

  Microsoft Security Essentials

  etj

 • Ergonomia 53

  Ergonomia trajton problemet e puns dhe vendit t puns.

  Ergonomia e puns me kompjuter:

  - Tavolina

  - Karrika

  - Tastiera

  - Monitori

  - Miu

  - Ndriimi, Kushtet klimatike, etj

 • Interneti dhe WWW

  54

  Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet

  Lidhje e rrjetave kompjuterike duke shfrytzuar protokolin Internet Protocol (IP)

  far sht diferenca midis Internetit dhe World Wide Web-it (WWW)?

  Webi sht koleksion I web sajtave dhe faqeve npr bot; Interneti sht shum m I madh dhe prfshin gjithashtu shrbime tjera si email, chat, lojra online, etj.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Internet
 • Llojet e rrjetave 55

  LAN (Local Area Network)

  -Rrjet i mbrendshem lokal i nj kompanie apo institucioni.

  MAN (Metropolitan Area Network)

  Rjet i gjr i cili prfshin nj qytet apo regjion t ngusht komunal.

  WAN (Wide Area Network)

  Rrjet i gjr q prfshin disa qytete, regjione m t gjera.

 • Komponentet e rrjetave

  Kompjutert (Server

  dhe Workstation)

  Kartelat e rrjetit

  (10Mbps, 100Mbps

  dhe 1Gbps)

  56

 • Komponentet e rrjetave

  Modemi, Router -at, Switch-at dhe Hub-at

  Switchat punojn m shpejt sepse secilit kompjuter i shkon

  vetm informacioni i krkuar

  Hub-i informacionin e krkuar nga nj kompjuter ua

  drgon t gjithve

  Kabllot dhe Konektort

  57

 • Disa terme t tjera 58

  E-commerce Tregtia elektronike

  E-mail Posta elektronike

  IT Teknologjia Informative

  E-learning Msimi elektronik

  Teleworking Puna nga distanca

 • ka jan programet 59

  Programet

  Bashksi instruksionesh q

  procesojn t dhna

  Udhheqin kompjuterin npr

  bashksi t kryera me rradh t

  aksioneve t specifikuara nga

  programert e kompjuterve

 • Fazat e Programimit 60

  Faza 1: - Mbledhja e informatave

  Faza 2: - Sistemimi i informatave dhe

  brja e algoritmit pr programin

  Faza 3: - Shkrimi i kodit

  Faza 4: - Kontrollimi i gabimeve eventuale

  Faza 5: - Shfrytzimi i programit

 • Bazat e t dhnave 61

  T dhnat e sistemuara mir dhe t

  gatshme pr tu shfrytzuar paraqesin

  Baz t t dhnave. Psh pr bibliotek

  do t kemi nevoj pr kto tabela t

  ndrlidhura me relacionet mes tyre.

 • Njisit e kompjuterit

 • 63

 • Ju uroj suksese