fizika ii.pdf

Download FIZIKA II.pdf

If you can't read please download the document

Post on 16-Jan-2016

155 views

Category:

Documents

42 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  F I Z I K A

  Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSISNna Terez, 10000 Prishtin, Kosov

  Tel: +381-38-244183 URL: http://www.uni-pr.eduFax: +381-38-244187 Mail: rektorati@uni-pr.edu

  Rrymat dhe qarqet elektrike

  ELEKTRICITETI DHE MAGNETIZMIELEKTRICITETI DHE MAGNETIZMI

  Dr.sc.

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Tparamendojm pruesin

  V

  +-

  E Web Link: DC Electricity

  Tani paramendoni q pruesi i njjt tlakohet n nj qark:

  +

  -U

  - - -

  Bateri ose burim tjetr iburimit t fem

  -

  -

  -

  RrymaRryma elektrikeelektrike nn pprcjellrcjellss

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Poli pozitiv (+)

  Poli negativ (-)

  Poli pozitiv (+) Poli negativ (-)

  fem - "forc" elektromotore (elektrolvizore)

  - Ndryshimi potencial n mes t poleve t burimit t energjis elektrike

  fem = 9 V fem = 12 V

  RrymaRryma elektrikeelektrike nn qarkunqarkun ee rrymrrymss

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Kahja e rryms mirret se sht e njejt si ebartsit e ngarkuar pozitive

  Web Link: Conventional Current

  Shnime mbi rrymn:

  1) Mos harroni: Ngarkesa elektrike ruhet

  Njsia SI = Amper (A) = 1 C/s

  2) Rryma sht madhsi skalare jo vektoriale

  3) Ka dy lloje t rrymave:Rryma njkahore

  Ngarkesat elektrike lvizin n tnjjn kahje tr kohn

  Rryma alternative

  ngarkesa lviz para mbrapa nmnyr alternative.

  Web Link: AC vs. DC

  Intenziteti i rrymes qIt

  +-

  +I

  +

  RrymaRryma elektrikeelektrike nn qarkunqarkun ee rrymrrymss

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  I

  Nj rrym e vijueshme prej 5.0 A rrjedh npr kt prues:

  Sa sasi e ngarkess elektrike kalon npr kt pik pr 4.0 minuta?

  TEST:A do ta zj rryma zogun n pruesin metension t lart? Pse?

  Detyr:

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  U Rezistenca RI

  Njsia SI: Ohm () = 1 V/A

  Tensioni i aplikuar

  Rryma elektrike

  RezistencaRezistenca elektrikeelektrike

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  (simboli rezistorit: )

  Rezistori komponent e qarkut e dizajnuar pr t siguruar nj rezistenc tcaktuar ndaj rrjedhjes s rryms.

  Web Link: Resistance

  RezistorRezistortt

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  +

  Rezistenca e filamentit t llamps

  Ndrprersi

  R

  UI

  Nd

  rpre

  si

  Detyr:T paraqitet qarku i rryms s bateris

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  9 V 1000 Vizatoni qarkun elektrik, dhe

  llogaritni rrymn n kt qark.

  Detyr:

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Ndrtimi i rezistorve

  Rezistenca = R = veti e rezistorit t dhn (p.sh: 20 , 400 , etj.)

  Rezistenca specifike :veti e materialit q prdoret pr ndrtimin e rezistorve.

  S

  L

  (: Njsia SI = m)S

  LR

  RezistencaRezistenca specifikespecifike

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Nse nj linj energjie alumini meprerje trthore prej 4.9x10-4 m2.Gjeni rezistencn e 10,0 km t ktij teli.

  220V

  I = 12.4 A

  Tel tungstenime rreze

  0,045 mmSa sht gjatsia e telit tungstenbrenda llambs s drits?

  Web Link: Light bulb

  Detyr:

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  ( I U )

  I

  U

  ( I U )

  A sht me t vrtet ligj?Ligji i Ohm-it

  Ai vlen pr rezistort:

  U IRLigjiLigji i Ohmi Ohm--itit

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Dioda

  I

  U

  poi elektrik

  I

  U

  Ligji i Ohm-it nukvlen pr t gjitha

  rastet!

  ( I U )

  LigjiLigji i Ohmi Ohm--itit

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Njsia SI = 1 Wat (W) = 1 J/sFuqia - shkalla e bartjes s energjis

  Nse pajisja sht rezistor:

  P = I UU=IR

  = I2R

  P = I UI=U/R

  = U2/REnergjia e shndrruar ngarezistori n energji termike.

  Fuqia P IU FuqiaFuqia elektrikeelektrike

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  1500 Wngrohsi

  220 VGjeni:a) rezistencn e ngrohsitb) Rrymn elektrike npr ngrohsc) sasia e nxehtsis q prodhon gjat 1 or

  DetyrDetyr

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  t kthehemi te dallimi ndrmjet rryms s vijueshme dhe alternative:

  Web Link: AC vs. DC

  Vijueshme ( ):

  Tensioni

  koha

  P.sh:

  Altern ( ):

  Tensioni koha

  P.sh:

  Amplituda e tensionit frekuenca koha0U U sin ( 2 f t )

  RrymaRryma alternativealternative

  Tensioni alternativ:

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Si paraqitet rryma elektrike alternative?Priz tipike shtpiake:

  U0 = 220 Vf = 60 Hz

  Llamb e drits:Rezistenca R

  = I0 = amplituda erryms

  It

  UUIR

  0 sin 2f tR

  0I I sin (2 f t)

  RrymaRryma alternativealternative

  Intenziteti i rryms elektrikealternative:

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  P = I U = ?

  P = Ief Uef

  P = (Ief)2 RP = (Uef)2 / R

  P.sh.:

  U0 = 220 V

  Vlera maksimale

  Kto jan vlerat efektive

  efUU 02ef

  0II2

  Fuqia e rryms alternative

  f = 60 Hz

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Nse fuqia e altoparlantit sht 55 vat, dhe rezistenca esaj sht 4.0 , far sht tensionit maksimal?

  DetyrDetyr

  U0 = 220 Vf = 60 Hz

  Sa her n dit endryshon kahjen rryma?

  Or alarmi

  Sa sht tensioni ef?

  f = 60 HzU0 = 220 V

  1

  3

  2

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATHEMATICAL AND NATURALSCIENCESDr.Sadik Bekteshi, UNIVERSITETI I PRISHTINES HASAN PRISHTINA FSHMN, FIZIKA

  Elementi ngrohjes srezistencs R

  Gjeneratori i rryms alternative

  Gjeneratorii rrymsalternative

  DetyrDetyrT paraqitet qarku i rryms s figurs

  Zgjidhja

 • Universiteti i PrishtinsUNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS

  FAKULTETI I SHKENCAVE MATEMATIKE-NATYROREFACULTY OF MATH