familja shqiptare dikur dhe sot - familja shqiptare dikur dhe sot . etnografia ... muzika shqiptare

Download Familja shqiptare dikur dhe sot - Familja shqiptare dikur dhe sot . Etnografia ... Muzika shqiptare

Post on 24-Oct-2019

3 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Familja shqiptare dikur dhe sot

 • Etnografia  Etografia është shkencë historike e cila studion kulturën,

  zakonet, mënyrën e jetesës së popullit.

   Do të përpiqemi të prezantojmë ndryshimin e madh që ndodhi

  duke filluar nga koha kur ishin fëmijë gjyshërit dhe prindërit

  tanë.

 • Foto që paqyrojnë mënyrën e jetesës,

  organizimin e familjes shqitare…

   Magje ku gatuhej buka  Si përgatitej ushqimi?

   Ku përgatitej?

   Si dukeshin shtëpitë e

  banimit?

   Si sigurohej veshmbathja

  etj.?

   Si zhvilloheshin dasmat?

   Lojëra dhe aktivitete

  tjera.

 • Enë ku përgaditej ushqimi

 • Ulëse (shkami), lugë druri etj.

 • Përpunimi i qumshtit, bylmetit

 • Veku mekanik

 • Qilima, jana të prodhuar me vekun

  mekanik

 • Muzika  Muzika shqipëtare në të kaluarën dallonte nga

  koha e sotme sepse në këngë, në të kaluarën, përmbajtja e këngës ishte më shume patriotike, kishin edhe mjete ndoshta më të vjetra nga ato që sot përdoren.

   Muzika në kohën e kaluar ka shumë dallim me atë që sot dëgjohet...

 • .

   Muzika shqiptare në ditët e sotme është më e avancuar.

   Këngët e sotme kanë përmbajtje shumë më të ndryshme me ato të kohës së kaluar dhe tani ka shumë zhanre të cilat këngëtarët i zgjedhin sipas dëshirës.

 • Disa zhanre muzikore sot

  Rock Rap R&B

  Popullore Tallava.

   Në vazhdim mund të dëgjojmë disa këngë që janë kënduar në të kaluarën dhe ato që këndohen dhe dëgjohen më shumë sot.

 • Instrumentet Muzikore

   Më herët : - Qiftelia, - Sharkia, - Surlja,

   Sot : - Klarineta, - Piano, - Kitara,

 • Vallet  Janë pjesë e kulturës artistike popullore, që

  përfshin kërcimet tradicionale në raste festash e argëtimesh popullore. Ndahen në dy gjini: lirike

  dhe epike.

   Vallet lirike zënë vend të madh në folklorin

  koreografik.

   Vallet epike karakterizohen nga forca, burrëria, trimëria, karakteri luftarak, madhështia

  etj.

 • Çfarë bënin fëmijët dhe të rriturit në kohn e lirë?

   Meshkujt kur kishin kohë të lirë ata luanin lojra të ndryshme si: Kulla, Kuti dhe kliqka, filxhanash, hedhja e gurit, loja me kapuqa.

   Vajzat punonin oja, me goblenë, luanin mes dy zjarreve me guralecë etj.

 • Loja me filxhana

  Loja me filxhana luhej me një unazë dhe disa filxhana. Njëri nga grupet e fsheh unazën në një filxhan.Kur unaza nuk është në filaxhan thuhet bosh.

  Kjo lojë është praktikuar më shumë në mbrëmje.

 • Loja me gurë

   Loja me gurë luhet me pesë gurë të cilat duhet ti kapim sa herë e hedhim njërin ne ajër.

 • Loja me kulla

   Loja me kulla luhet me katër gurë të rrafsht të cilat duhet të rrëzohen me top.Kjo lojë luhet me dy grupe të cilat janë kundër njëra tjetrës.Ata duhen ti rregullojnë gurët një mbi një.

 • Koha e lirë tani  Shumica e të rinjëve tani kohën e lirë e

  kalojnë duke luajtur në lojëra elektronike ose shikojnë TV dhe kalojnë më pak kohë me familjen e tyre.

 • Punuan :

   Etnik Dugolli, Koordinator

   Tomor Cahani,

   Albion Marmullaku.

   Aed Hasani

   Ron Zylfiu