Bilten ZNM fev br 5 ALB

Download Bilten ZNM fev br 5 ALB

Post on 11-Mar-2016

220 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

mesecen bilten

TRANSCRIPT

<ul><li><p>BULETINISHOQATA E GAZETARVE T MAQEDONIS </p><p>NUMR 5</p></li><li><p>22</p><p>Shoqata e gazetarve t Maqe-donis arriti t harmonizoj me Qeverin konceptin e ligjit pr dekriminalizimin e shpifjes dhe ofendimit. Edhepse teksti i ligjit ende nuk sht fi nalizuar, sht prcaktuar korniza e cila do ti diktoj ndryshimet t cilat do t parashohin q shpifja dhe ofen-</p><p>dimi do t dekriminalizohet jo vetm pr gazetart por edhe pr t gjith qytetart n Maqedoni. Pr kto vepra propozohet t zhvillohet procedur qytetare pr kompensi-min e dmit t shkaktuar eventual. </p><p>Koncepti i dekriminalizimit t shpifjes dhe ofendimit paraseh edhe heqjen e dnimit me burgim, i cili ekzistonte deri tani </p><p>Miratohet koncepti pr dekriminalizimin e shpifjes dhe ofendimit</p><p>Boton: Shoqata e </p><p>Gazetarve t Maqedonis, Gradski - Xid </p><p>blok 13, 1000 Shkup;</p><p>Tel (+3892) 3298-139</p><p>Faks (+3892) 3116-447 </p><p>E-mail: contact@znm.org.mk</p><p>Ekipi redaktues: Tamara GrnarovskaKristina MakiqSnezhana Lupevska</p><p>Gazetar:Jovanka CaruleskaSanja TrajkovskaNevena PopovskaKristina MakiqAleksandar ZhivkoviqMarija Vasilevska</p></li><li><p>33</p><p>prej nj deri tre vite. Poashtu, ai parasheh edhe ridefi ni-min e asaj sht shpifja dhe ofenidimi. </p><p>Moment tjetr shumn i rndsishm q parashihet me konceptin e dekriminalizimit sht kufi zimi i kompen-simit pr dmin jomaterial, si dhe kompensimin solidar t dmit t pals s dmtuar nga gazetari, redaktori dhe media. </p><p>N koncept sht pranuar q ligji t ngrthej prak-tikn gjyqsore t Gjykats evropiane pr t drejtat e njer-iut n Strazburg, veanrisht n ndrtimin e konceptit pr interesin publik n mbrojtje t veprave pr shpifje dhe ofendim kur jan n pyetje persona publik dhe funki-onar shtetror, por edhe lirimin nga prgjegjsia pr shpifje dhe ofendim nse veprat jan kryer n mbrotje t interesit publik me qllim t mir. </p><p>Poashtu sht parapar edhe mbrojtje e fuqishme pr t drejtn e gazetarve t mos i zbulojn burimet e informacionit.</p><p>Koncepti i ligjit pasi t prfundoj do ti nnshtrohet analizs s ekpertve t Kshillit t Evrops, por do t ket edhe diskutime publike mes gazetarve dhe opin-ionit publik pr t pasur mundsi q t japin mendimet dhe sugjerimet e tyre para se ligji t hyj n procedur qeveritare dhe t miratohet n Kuvend. (T.G.)</p><p>Edhepse teksti i ligjit ende nuk sht fi nalizuar, sht prcaktuar korniza e cila do ti diktoj ndryshimet</p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>44</p><p>Shoqata e gazetarve t Maqedonis me 17 shkurt festoi ditlindjen e saj t 66-t. N kuadr t festimit t jubileut qen ndar edhe shprblimet vjetore Krste Petkov Misirkov pr vepr jetsore dhe Jashar Erebara pr gaztari hulumtuese. </p><p>Shprblimin pr vepr jetsore Krste petkov Mis-irkov e fi toi gazetari Zoran Ivanov, n konkurenc me katr gazetar t tjer t nominuar pr kt shprblim. N konkurenc t nnt nominimeve pr gazetari hu-</p><p>Shprblimin pr vepr jetsore Krste Petkov Misirkov e fi toi gaze-tari Zoran Ivanov, ndrsa pr stoire hulumtuese shprbilmin Jashar Ere-bara e ndan emisioni Kod dhe Anila Limani nga gazeta Lajm</p><p>Ndahen shprblimet pr vepr jet</p></li><li><p>55</p><p>lumtuese n media, shprblimin Jashar Erebara e ndan emisioni Kod pr storien: N krkim t varit t Panko Brashnarov, dhe Anila Limani nga gazeta Lajm, pr tekstin:Televizionet dhe funksionart dhan nj mij euro, ndrsa prfi tuan miliona. Prve plaketave dhe mirnjohje, t dy mimet peshonin edhe nga 30 mij denar, donacion i ELEM-it. T shrblyerit n emr t humanitetit hoqn dor nga shprblimi material. Zoran Ivanov mjetet e shprblimit i dhuroi pr gazetart q kan nevoj pr ndihm juridike dhe sociale, ndrsa </p><p>Snezhana Llupevska, autor dhe producent i Kod, nj pjes t mjeteve i dhuroi pr familjen e gazetars s vdekur t Dnevnikut, Natali Sotirovska. </p><p>N Komisionin q i ndau shprblimet bnin pjes: Jasmina Mironski, Branko Gjorgjevski dhe Adnan Hajdari. </p><p>Pr atmosfern e mir t fests pr nder t 66 vje-torit t ekzistimit t SHGM, ku morn pjes nj numr i madh i gazetarve, si dhe organizata partnere t SHGM, u kujdes bendi i gazetarve The Reporters. (T.G.)</p><p>sore dhe pr storie hulumtuese</p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>66</p><p>Prgaditi: Tamara Grnarovska</p><p>Si sht ndjenja t jesh i shprblyer pr vepr jetsore n gazetari nga kolegt?</p><p>- Ndoshta duhet t them e hidhur, sepse m destinon pr t prfunduar angazhimin tim si gazetar. Kurthin n sti-lin oskarian e shpiku dikush prej SHGM, t mos e dish se nse fare je i nominuar, si dhe deri te vet akti i shpalljes t mos dihet kush sht fi tuesi i shprblimit, n rastin tim i fashiti ose n rastin m t mir, i tradhtoi emocionet e mia. Shoku ende vazhdon, ende me kaplon nj huti latente q mendova se nuk ishte veori e imja. Por, ja, kuptohet se koha, vitet e bjn t veten, koncentri-mi dhe vetkontrolli, megjithat me kan tradhtuar. </p><p>Kur e pranuat shprblimin a u kthyet n fi llimet e juaja n vitin 1972. Si duket kjo nga nj distanc kohore prej 40 vitesh?</p><p>- Hm, nuk e fsheh. Kto jan astet kur t vijn mendime, kur pr pak sekonda nj fi lm i tr t kalon npr kok. Nj nga kto pasqyra prej para tridhjet vitesh pr nj cast pushoi n vetdije dhe t pra-nishmit qen dshimtar t pauzs s heshtjes t shkaktuar nga befasia se isha fi tues i shprblimit t SHGM pr vepr jet-sore. Kjo pr pak koh m nxori nga baras-pesha. </p><p>A ndryshoi dika n gazetari, gazetart gjat ktyre viteve? Gjenerata t reja, media t reja, kushte t reja socio-shoqrore?</p><p>- N standardet e gazetarve jo. Ndysh-uan koht. Gazetaria, kjo e imja, e fi llova dhe punova n nj rend tjetr shtetror, n nj rend tjetr politik dhe ekonomik. Pas pavarsimit t Maqdonis u krijua </p><p>nj ambient tjetr gazetaresk. Infoacion i mediave dhe, gjat do infl acioni, n fi llim bie kualiteti dhe vlerat. Hap-sira u b nga aspekti ekonomik heterogjen, politikisht plu-ral. U braktisn vlera, krijoheshin t reja, shoqria hyri n nj prshtjellim tjetr, lvizje tranzitore pa kompas. Pa drej-tim t defi nuar q ishin dhe n nj mnyr, ende paraqesin sfi d gazetareske q t srfohet mbi to. Sfi d e re sht q valt e reja shoqrore t mos prmbysin ose t mos nxjerrin n brigje. Por, ja, tashm duken standardizimi i kualtiteve t reja gazetareske. Vetm politika dhe interest e saj vulgare ti heqin duart nga mediat dhe t pushojn ta bjn pis gazetarin dhe gazetart. </p><p>Gazetarve na mbetet t organizohemi, veanrisht n shoqata esnafi apo sindi-kata, vet ta vendosim statusin ton. Por, n kt drejtim, njher gazetart, veanr-isht disa redaktor t mediave me ndikim, t kthehen prej bankat partiake n ato t gazetaris. Dhe, t mos mrziten nse jan t kndshm pr nj apo politikan tjetr. Pr mua doher ka qen e rndsishme n gazetari t respetkojn, e jo t duan. N opinion, por veanrisht mes kolegve.</p><p>Mirnjohja e quajtur Vepr jetsore me gjas do t thot se ia kam dalur mba-n. Veanrisht pr shkak t faktit q edhe nominimi dhe zgjedhja pr t m nderuar me shprblimin Krste Petkov Misirkov pr vepr jetsore, vjen nga kolegt e mi nga m shum media. Doli, q ato kryesisht jan koleg t mi gazetar me t cilt pr shum tema gazetareske kemi pasur ose kemi mendime tjera, bile edhe t kundrta. Pr politikn veanrisht. Ky fakt fl et pr vlerat e tyre njerzore. Dhe ky fakt veanr-isht me knaq. </p><p>Duke pranuar shprblimin that se gazetaria sht profesion bukuri e mallkuar. far pr ju sht mallkimi, dhe </p><p>Pr shkaqe t njjta gazetaria sht bukuri e mallkuar </p><p>INTERVIST ME ZORAN IVANOVIN, FITUES I SHPRBLIMIT KRSTE </p></li><li><p>77</p><p>far bukuria e profesionit?- Gazetaria sht e rnd, profesion i prgjegjshm. </p><p>doher kam pohuar dhe ngelem n kt qndrim se nuk mundet secili t bhet gazetar. Nuk mund t jet gazetar ai q nuk di t prballet as me prgjegjsin e vet. E ku m ti besohen, ti disponoj veglat e gazetarit q ti manifestoj komplekset e tij dhe pasionin e ult. Kolegt me kto veori nuk mund ti prgjigjen pozicionit shoqror t gazetaris. Ato nuk mund t jen prfaqsues t fuqis s shtat dhe t pushtetit t katrt. </p><p>Penda, mikrofoni, kamera nuk jan vegla pr aktivitete partiake pr t cilt kodet e etiks jan leksion i pakup-tuar. Ato jan arm pr t prgjegjshmit, pr njerzit e mor-alshm. Pr njerzit me usull dhe me kualitete njerzore dhe profesionale. Gazetaria sht e prgjegjshme, me ndi-kim, e mundimshme, e lodhshme, stresuese. Vazhdimisht sht e ekspzuar ndaj vlersimit publik. do fjal e gazetar-it sht nn krcnim t ndonj paknaqsie. Pr shkak t ktyre shkaqeve t njejta ajo sht e mallkuar dhe e bukur. Prandaj profesionin tim e defi noj si bukuri t mallkuar</p><p>N biografi n tuaj t gaztarit jan shnuar gazetari n radio, javore, gazeta ditore, kolumna, gazetari televizive, t agjencis, deri te emisoniot autoriale. N ciln prej k-tyre m shum e gjett veten?</p><p>- Nuk ka dallim dhe gazetarin nuk mund ta ndani n t radios, t agjencis, t shtypit, televizionit, Internet edhe pse shikoj se disa mjedise akademike prpiqen ta for-matojn veas, ti japin trajtime shkencore dhe defi nicione, ta ndajn si deg t veanta teorike shkencore. Esenca, prmbajtja e gazetaris si profesion dhe si zanat sht identik. Dallon forma e prezentimit e produktit gazetaresk. Bhet fjal vetm pr vegla t ndryshme t shprehjes gazetareske dhe asgj m tepr. </p><p>Po, i kalova t gjitha format e shprehjes gazetareske. Televizioni sht popullor, agjencit sipas defi nicionit jan, ose duhet t jen, objektive n esenc, shtypi e ka supstra-tin e tij autentik t sqarimit dhe analizs. N t gjitha zhan-ret e medias u gjinda njsoj. Prandaj, megjithat, radion, kush e ka provuar e di, sht medium me i bukur, m I liri, m inspirues. Gazetart n radio e sfi dojn dgjuesi, </p><p>Puna e gazetarit sht nj dshmim i prditshm mbi produkte fl uide q humbin vlern n astin kur do ta prekin opinionin</p><p>PETKOV MISIRKOV</p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>88</p><p>vetm prmes nj shqise, t shkaktojn edhe z, edhe imazh, edhe ndjenja</p><p>Shprblimet pr vepr jetsore, n t gjitha profesionet, zakonisht fi tohen n fund t kariers, </p><p>por pr shumicn gazetaria nuk sht vetm profesion, por edhe mnyr e jetess. far sht gazetaria pr ju, karier apo dika m tepr?</p><p>- Thash dika shkurt edhe n Klubin e gazetarve. Vrtet nuk e di se ka sht ajo q n gazetari mund t defi nohet si vepr jetsore. Si nj opus ndoshta do t ishte me adekuate. Poashtu, edhe si termi karier sht joadekuat pr gazetarin. Ne nuk jemi shkenctar q lm pas vepra pr gjeneratat e ardhshme, pr nevojat e reja t shoqris. Mundi jon harxhohet shpejt n astin kur investohet dhe n astin kur lajmi yn e sheh dritn e dits. Mundi jon pr nj ast bhet histori. E vlefshme m shum, m pak apo hi. Dhe aq. Nuk ka asgj m t vjetr se lajmi i djeshm, apo?</p><p>Puna jon sht e prditshme sht nj dshmim i prditshm mbi produkte fl uide q humbin vlern n as-tin kur do ta prekin opinionin. Kjo sht kshtu sepse nga ne menjher krkon produkt t ri. Kshtu un mendoj. Ky vlersim personal pr gazetarin m ndjek si vler tr kohn gjat puns time me dekada. Prandaj, nuk mund t them se gazetaria len pas vepra, edhe m pak t prher-shme. Mendoj se pikrisht n kt qndron edhe fuqia e tij. N prpjekjet pr t modeluar rrjedhat aktuale t shoqris. Dhe, kuptohet, ktu qndron edhe prgjegjsia e madhe shoqrore e profesionit t gazetaris. Prandaj, t jem direkt ndaj pyetjes tuaj gazetaria sht stil i jets sime, fi lozofi a e jets sime. </p><p>A thua me Presing Zoran Ivanov e prmbyll historin e tij si gazetar ose ai ka ende shum projekte gazetareske q presin t realizohen?</p><p>- Asnjeher nuk m kan munguar idet prej atyre q realisht mund t realizohen dhe q garantojn sukses. Problemi ishte q asnjher asgj e gatshme nuk m ishte mundsuar. Vezhdimisht, gjithkund dhe pr do gj srish dhe srish kam qen i detyruar t dshmohem. Me kok t shmb mure pr produktet q i kam ofruar. Pr fat t mir, n opinion, te konsumatort e medias, kam kaluar m leht. Ai, pr dallim nga pundhnsit, doher ka pasur mirkuptim pr produktin e mir t gazetaris. Deri tani producentt nuk kan sa duhet sens pr ofertat e mia. Do t shohim, une jam ende ktu, n hapsirn maqedone t medias. </p><p>Televizioni si medium gjithher ka qen fjala ime e fun-dit. Ne shpesh nuk e bjm at q e duam. Por dika duhet ta prpunoj gjat mandatit t puns. </p><p>Pr Presing thon se sht emision i pranuar. Prkundr disave prpjekjeve t brendshme pr ta dis-kualifi kuar emisionin ose mua personalisht, nuk dua t ko-mentoj, Presing shikohet, e begat, dinamike, korekte. Me nj diapazon t gjr temash dhe po me aq spektr t gjr bashkbiseduesish nga politika, shkenca, biznesi, kultura, diplomacia, sporti, mediat, joqeveritart a sht fjala e fundit si gazetar, nuk e di. Nuk besoj, storia e fundit gjithher sht dita e fundit. </p><p>Prgaditi: Tamara Grnarovska</p><p>Emisoni KOD pr storien e Panko Brashnarovit e mori shprb-limin e SHGM pr gazetari hulumtuese Jashar Erebara. Cila sht rndsia e ktij mimi pr ty dhe pr gjith ekipin me t cilin punuat n realizimin e emisionit?</p><p>- Isha e befasuar kndshm kur Komisioni e prmendi emrin e emisonit Kod si e shprblyer pr gazetari hulumtuese. Veanr-isht sepse bhet fjal pr storie me rndsi historike. Shprblimi sht i rndsishm pr ekipin, por mendoj se sht m e rnd-sishme ajo q na sht ndar mirnjohje se sht gjetur varri i njrit nga fi gurat m t rndsishme t historis maqedone, njeriut q ka merituar respekt. Shprblimi do t na nxit t vazhdojm me hulum-timin e momenteve t paqarta t historis, por edhe tu prkush-tohemi temave nga prditshmria dhe ti evidentojm gabimet, kri-min, korupsionin</p><p>Cila sht historia e Kod. Si ishte n fi llim dhe tashi?- Historia vazhdon gati pes vite. Emisioni i par ishte ambicioz </p><p>me tre raste t mdha t krimit, nga Ngrohtorja deri te fi mrat farma-ceutike udhhiqeshim nga ideja t bjm dika m ndryshe, di-ka q nuk mund ta bjm n kuadr t lajmeve televizive. Prej vitit 2009 Kod sht n produksionin tim, por ekipi sht i njejti dhe mendoj se ky sht elsi I suksesit. T gjith jemi ende me entuzi-azm se n kt vend patjetr duhet t vazhdojm me gazetari hu-lumtuese, bile edhe n kushte t rnda. </p><p>Kur fl itet pr gazetarin hulumtuese n Maqedoni, nuk mundet, a mos t fl itet pr emisionin Kod, por cili sht mendimi yt pr gazetarin hulumtuese maqedone?</p><p>- Pr fat t keq, kemi pak tekste dhe emisone t ktij lloji. Men-doj se faji nuk qndron vetm n kushtet e shoqris, por edhe te ne gazetart. do pushtet, nuk do t donte gazetar q i kontrollojn. Mendoj se duhet t marrim guximin pak m shum mes nesh dhe t kthehemi n at q dikur ishte pun normale, prej informacionit t bjm lajm, por nse meriton vmendje edhe me hulumtim dhe analiz t shkohet edhe m thell. Shpresoj se kolegt, veanrisht m t rinjt, do t inkurajohen pr t br kt. </p><p>E plotson gazetaria qllimin e saj? Shikon ndryshime edhe n shoqri edhe te gazetart pr at q ju dhe ekipi juaj e bni?</p><p>- Un jam optimiste. Un mendoj se aktualisht informacioni nuk mund t fshihet. Shpres m japin rrjetet sociale dhe on-line me-diat q jan t shpejt dhe jan vend ku menjher plasohet ndonj lajm i kapshme pr t gjith. Pikrisht ktu e shoh hapsirn ku nuk mund t ndikohet nga ana e qendrave me ndikim. Lirin e mendimit e shikojm n bllogjet, n debatet dhe n krej ka sht n form </p><p>Njerzit prej nesh presin t dgjojn dika t re, t zbulojm dika, a nuk sht e leht do jav t jemi ekskluziv</p><p>INTERVIST ME SNEZHANA LLUPEVSKN, AUFITUESE E SHPRBLIMIT PR GAZETARI HUL</p></li><li><p>99</p><p>Sot informacioni smund t fshihet</p><p>elektonike, a kjo sht edhe ardhmria. Mediat tradicionale duhet t prballen me sfi dn se duhet t ndryshojn dika nse duan ta ruajn popullaritetin, por edhe kredibilitetin. </p><p>Shprblimet, prve se jan konfi rmim i suksesit, dijes, pro-fesionalizmit, jo rrall autorve tu bhet barr pr punn e...</p></li></ul>