Bilten na ZNM alb jan i fev 2013

Download Bilten na ZNM alb jan i fev 2013

Post on 02-Mar-2016

226 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Dvomesecen bilten na ZNM jan i fev

TRANSCRIPT

<ul><li><p>SHOQATA E GAZETARVE T MAQEDONIS </p><p>NUMR 10</p><p>BULETINI</p></li><li><p>2</p><p> Dialog pas zbardhjes s incidentit me gazetart</p><p>Shoqata e gazetarve t Maqedo-nis gjat dy muajve t kaluar i ka prdorur t gjitha meka-nizmat e mundshm juridik pr t zbardhur incidentin e 24 dhje-torit me gazetart n Kuvend. Nga fundi i shkurtit, SHGM n rolin e personin juridik dhe n emr t disa gazetarve q qen t involvuar n incidentin me gazetart, dorzoi krkes deri te Gjykata kushte-tuese duke krkuar mbrojtjen e liris dhe t drejts pr lirin e shprehjen dhe t mednimit. </p><p>Paraprakisht, Shoqata dorzoi pa-rashtres deri te Ministria e punve t brendshme, me t ciln krkonte q Sektori pr kontroll t brendshm dhe standard profesionale t prcaktoj prgjegjsi pr pjestart e sigurimit t Kuvendit pr dbimin e gazetarve. Krkes sht br deri te Kuvendi i Republiks s Maqedonis n t ciln kmbngulte q t mar sqarim se me urdhr t kujt gazetart qen penguar pr t ndjekur seancn e Kuvendit. Poashtu, nism t ngjashme dorzoi deri te Avoka-ti i Popullit, Ixhet Mehmeti. Varsisht prej prgjigjes s Gjykats kushtetuese, ln-da do t ohet n Gjykatn evropiane pr t drejtat e njeriut n Strazburg. </p><p>Gjat ksaj periudhe SHGM pati nj komunikim instensiv me prfaqsuesit e faktorit ndrkombtar n prpjeke pr t zbardhur incidentin n Kuvend dhe </p><p>SHGM do t prmbahet prej fardo qoft bise-dash me prfaqsuesit e qeveris pr legjisla-cionin e ri pr media, derisa institucionet nuk e zbardhin dhe nuk prcaktojn prgjgjesi pr inic-dentin e 24 dhjetorit me gazetart</p><p>DEBATI PR LEGJISLACIONIN E RI PAS ZGJEDHJEVE LOKALE</p><p>Boton: Shoqata e </p><p>Gazetarve t Maqedonis, Gradski - Xid </p><p>blok 13, 1000 Shkup;</p><p>Tel (+3892) 3298-139</p><p>Faks (+3892) 3116-447 </p><p>E-mail: contact@znm.org.mk</p></li><li><p>3</p><p> Dialog pas zbardhjes s incidentit me gazetart</p><p>DEBATI PR LEGJISLACIONIN E RI PAS ZGJEDHJEVE LOKALE</p><p>kthimin e dialogut me Qeverin pr t prballur me sfidat e liris s shprehjes dhe liris s medias. N kontaktet me prfaqsues t OSBE-s, Komisionit Evropian dhe me prfaqsuesit e disa ambasadave t vendeve evropiane n Shkup, u pranua argumentimi i drejtuesve t SHGM-s se dialogu mund t vazhdoj mbasi institucionet kompetente ta zbardhin inciden-tin e 24 dhjetorit dhe t prcaktojn prgjegjsi pr personin q ka urdhruar pa kurrfar baze ligjore t pengohen gazetart n kryerjen e obligimeve t tyre profesionale. </p><p>Prve ksaj, prfaqsuesit e SHGM-s, sugje-ruan se pr gazetart nuk sht e pranueshme t hapet fardo debati pr intencn e qeveris pr t mi-ratuar legjislacion t ri pr media para se t ndriohet incidenti i 24 dhjetorit. Poashtu, u krkua q ai debat t shtyhet pas zgjedhjeve lokale, pasi Komisioni an-ketues, i formuar nga presidenti i shtetit Gjorge Iva-nov, do ta dorzoj raportin pr ngjarjet n Kuvend.</p><p>Argument i par pr shtyrjen e debatit pr legjisla-cionin e ri pas zgjedhjeve ishte se SHGM nuk mund t marr pjes n debat pa zbardhur incidentin n Kuvend. E dyta, ai debat para zgjedhjeve lokale gjat fushats zgjedhore do t jet joproduktiv pr shkak t riskut t madh q ai t politizohet, dhe e treta, koha sht shum e shkurt q t mund Shoqata t organizoj debat publik me antarsin dhe me t gjith palt e interesuara. </p><p>N fund, pozicioni i SHGM lidhur me dialogun dhe legjislacionin e ri sht se ne jemi t gatshm t rik-themi n dialog pasi t zbardhet incidenti dhe debati pr legjislacionin e ri t zhvillohet n kuadr t Gru-pit t puns t prbr nga prfaqsues t Qeveris dhe t SHGM-s. </p><p>Pas zgjedhjeve lokale Ministria pr administratn publike dhe shoqrin informative mund ta publikoj konceptin e ligjit t ri, ndrsa SHGM, deri sa nuk shpallet raporti i Komisionit anketues, do t prm-bahet nga kontaktet e drejtprdrejta me prfaqsue-sit e qeveris pr konceptin, por do t organizoj de-bate interen me antarsin dhe gazetart. </p><p>Pas publikimit t raportit dhe pasi t jet pr-caktuar prgjegjsia pr incidentin n Kuvend, pr-faqsuesit e SHGM do t kthehen n dialog n kudr t Grupit t puns. N takimin e par SHGM do t prezentoj vrejtjet e gazetarve pr konceptin e legjislacionit t ri pr media dhe pasi do t arrihet pajtueshmri pr nevojn e miratimit t nj ligji t till, ai mund t kaloj n procedur qeveritare dhe m pas edhe n procedur parlamenare, duke e ndjekur me debat publik me t gjitha palt e intere-suara. </p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>4</p><p>Sanino n SHGM pr incidentin me gazetartDrejtori i prgjithshm pr zgjerim i Komisionit Evropian, Stefano Sanino, s bashku me bashkpuntort e tij, nga mesi i janarit n Shkup, u takua me prfaqsues t Shoqats s gazetarve t Maqedonis pr t biseduar pr incidentin me gazetart n Kuvend dhe pr diskutuar mnyrat pr ndriimin e incidentit dhe pr normalizimin e raporteve. </p><p>Kryetari i SHGM, Naser Selmani sqaroi rrethanat n t cilat ka ndodhur incidenti me gazetart dhe prsriti qndrimin e Kshillit drejtues se pr kaprcimin e ksaj situate organwet kompetente sht e nevojshme t ndriojn rastin dhe personat prgjegjs t mbajn prgjegjsi. Kjo do t tregoj se Kushtetuta nuk sht vetm dekor, se institucionet </p><p>Bashk u konstatua se organet kompetente do t gjejn mnyr pr t ndriuar rastin dhe pr t prcaktuar prgjegjsi pr dbimin e gazetarve nga galeria e Kuvendit</p><p>KOMISIONI EVROPIAN INTERSOHET PER INCIDENTIN E 24 DHJETORIT</p></li><li><p>5</p><p>Sanino n SHGM pr incidentin me gazetartfunksionojn dhe se pengimi i puns s gazetarve nuk tolerohet. Bartja e prgjegjsis sht prevencioni m i mir se incidente te ngjashme n t ardhemn, tha Selmani. </p><p>Pr SHGM nuk sht e rndsishme forma se si institucionet do ta ndriojn incidentin, e rndsishme sht q shprehja deklarative e keqardhjes nga ana e kreut shtetror t ndiqet me hapa konkret pr t prcaktuar prgjegjsi. </p><p>Sipas Selmanit, dshpruese do t jet nse nuk ka vullnet poliitik t ndriohet incidenti duke kompromituar nj nism evropiane, prmes dialogut t zgjidhen problemet e meidave. </p><p>Drejtori i prgjithshm pr zgjerim i Komisionit Evropian, Stefano Sanino shfaqi shpres se gjendja </p><p>do t normalizohet shpejt dhe SHGM</p></li><li><p>6</p><p>Prfaqsues t Shoqats s gazetarve t Maqedonis n fillim t shkurtit n Shkup ta-kuan ambasadorin e Misionit t Organizats pr bashkpunim dhe siguri n Evrop, Ralf Bret, i cili tregoi interes t veant pr inciden-tin n Kuvend, ku me 24 dhjetor ata qen t penguar pr t ndjekur seancn e buxhetit. U bisedua pr prp-jekjet pr ndriimin e rastit, pr t krijuar parakushtet pr vazhdimin e dialogut me Qeverin pr zgjidhjen e problemeve aktuale me lirin e shprehjes dhe t me-diave. </p><p>Kryetari i SHGM, Naser Selmani, e informoi amba-sadorin Bret pr rrethanat e incidentit n Kuvend dhe prsriti qndrimin e Kshillit drejtues t SHGM-s se pr t normalizuar raportet sht e nevojshme q diksuh t mbaj prgjegjsi pr incidentin. Kshtu in-stitucionet maqedone do t demostrojn vullnet politik pr t ndriuar incidentin dhe angazhimin q inciden-te t ngjashme n t ardhmen nuk do t tolerohen. Prve ksaj, institucionet me kt qasje serioze do t dshmojn pjekuri politike dhe se kan kapacitet t prballen me sfida t ktilla. </p><p>Ambasadori Bret shprehu shqetsimin pr in-cidentin me gazetart n Kuvend dhe shfaqi ga-</p><p>tishmri s bashku me prfaqsuesin e vaant t OSBE-s pr lirtin e medias, Dunja Mijatoviq, t bjn do gj q sht n fuqin e tyre pr t ndihmuar zgjidhjen e problemeve. </p><p>Bashkbiseduesit foln edhe pr raportin e fun-dit t Reporterve pa kufi, ku Maqedonia ka shnuar nj rrnie prej 22 vendesh. T dy palt u pajtuan se jan t nevojshme masa t shpejta dhe energji-ke nga institucionet qeveritare pr kaprcimin e shpejt t problemeve, pr t prmirsuar kushtet e puns s gazetarve dhe t mediave. </p><p>Prfaqsuersit e SHGM informuan prfaqsue-sit e OSBE-s edhe pr aktivitetet e Shoqats pr vetrregullimin n media, pr ka amabsadori Bret shprehu gatishmri pr t ndihmuar procesin. Ai tha se OSBE fuqishm mbshtet kt proces, si shum t rndsishm pr lirin e shprehjes dhe pr re-spektimin e standardeve dhe t etiks profesionale n gazetari. </p><p>U fol edhe pr shtje aktuale n sfern e media-ve dhe t gazetarve n vigjilje t zgjedhjeve lokale, ndrsa u shpreh edhe gatishmria e t dy palve pr t vazhduar bashkpunimi e mir t deritashm pr t prballuar sfidat e reja. </p><p>OSBE E SHETESUAR PR INCIDENTIN ME GAZETARET</p><p>Bret ofron ndihm pr kthimin e dialogutAmbasadori i OSBE-s Ralf Bret, sht i gatshm, s bashku me prfaqsuesin e posam pr lirin e medias, Dunja Mijatoviq, t ndihmojn pr t rikthyer dialogun pr t zgjidhur sfidat me lirin e shprehjes</p></li><li><p>7</p><p>N dy muajt e par t ktij viti, diplomat evro-pian n Shkup treguan interes pr t takuar prfaqsuesit e Shoqats se gazetarve t Maqedonis. Takime t ndara drejgtuesit e SHGM-s patn me ambasadoren e Ho-lands n Shkup Mirjam Shruman, me ambasadoren e Mbretris s Belgjiks n Republikn e Bullgaris, Anik van Kalster, me sekretaren e par n ambasadn britanike n Shkup, Krsitin Vinterburn dhe me kshill-taren e par t ambasadorit suedez n Shkup, Asha Peterson. N fokusin e bisedimeve ishte incident i fun-dit me gazetart n Kuvend dhe n prgjithsi gjendja me lirin e shprehjes dhe lirin e medias n Maqedoni.</p><p>AMBASADOR EVROPIAN N TAKIM ME SHGM</p><p>Diplomat evropian t shqetsuar pr gjendjen e medias</p><p>Ambasadorja e Holands n Shkup Mirjam Shruman dhe ambasadorja e Belgjiks n Sofje, Anik van Kalster, n ta-kim me prfaqsues t SHGM, u interesuan pr incidentin me gazetart dhe pr lirin e medi-ave n Maqedoni</p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>8</p><p>Ambasadorja Shruman shprehu shqetsimin e saj pr incidentin me gaze-</p><p>tart dhe n prgjithsi pr krizn politike nMaqedoni, e cila, nse nuk tejkalohet, mund </p><p>seriozisht t rrezikoj perspektivn euroatlantike t Maqedonis. Shruman tregoi mirkuptim pr qndri-met e SHGM lidhur me incidentin me gazetart, si dhe me qasjen e Shoqats pr ndriimin e rastit, si para-kusht pr normalizimin e raporteve dhe pr vazhdimin e dialogut, si qasje evropiane pr prballjen me sfidat. </p><p>Shruman shfaqi interes t veant pr ligjin pr me-dia t paralajmruar nga Qeveria. Kryetari i SHGM-s, </p><p>Naser Selmani tha se debati pr ligjin duhet t shtyhet pas zgjedhjeve lokale, pasi institucionet qeveritare do ta sqarojn dhe do t konstatojn prgjegjsi pr inci-dentin me gazetart. </p><p>U fol edhe pr raportin e Reporterve pa kufi, i cili, sipas, prfaqsuesve t SHGM, sht objektiv. Selma-ni tha se imazhi i keq i Maqedonis n bot pr lirin e shprehjes dhe lirin e medias mund t prmirsohet me hapa t guximshm dhe t shpejt nga institucio-net qeveritare dhe pa improvizime. </p><p>T dy palt shprehn knaqsin prej bashkpu-nimit t frytshm t deritashm dhe u angazhuan q n t ardhemn ai t vazhdoj n interes t ndrsjell. Prfaqsuesit e SHGM-s shfaqn faleminderimin pr mbshtjetjen e fuqishme t ambasads holandeze n realizimin e qllimeve t Shoqats duke siguruar ndihm teknike dhe t ekpertve. </p><p>Ambasada holandeze si mbshtets i fuqishm i SHGM edhe n t ardhemn do t vazhdoj t koordi-nohet me prfaqsues t tjer t prfaqsive t huaja dipolomatike dhe me institucionet e vendit pr shtjet q jan t rndsishme pr gazetart dhe mediat. </p><p>N takimin me ambasadorin e Belgjiks Kalster, kryetari Selmani informoi pr incidentet e fundit me gazetart, insistimin e SHGM-s pr t ndriuar at dhe nevojn q dikush t bart prgjegjsi, si dhe pr pprjekjet e Shoqats pr forcimin e liris s shprehjes dhe t medias. Prve ksaj, dy bashkbiseduesit foln edhe pr arsyet e prkeqsimit t gjendjes s liris s shprehjes n Maqedoni, si dhe mnyrat pr kaprcimin e ksaj gjendje t pavolitshme. </p><p>N takime t ndara me sekretaren e par t amba-sads britanike, Kristin Vinterburn dhe me kshilltaren e ambasadorit sueedez Peterson, drejtori i SHGM-s, Dragan Sekullovski foli pr shtjet aktuale n sfern e medias, si dhe pr qllimet e SHGM-s t parapara n programin vjetor pr vitin 2013. Ato u informuan edhe pr planin aksional pr prmirsimin e gjendjes s me-dias, prmirsimin e legjislacionit t medias, fushatat qeveritare, reforma e MRTV dhe prparimi i zbatimit t standardeve profesionale. </p><p>Lidhur me ngjarjet e fundit n bashksin e medias, bashkbiseduesit u pajtuan se sht e nevojshme q institucionet t tregojn prgjegjsi dhe t prveshin mngt pr zgjidhjen e problemeve, sepse ato negativi-sht ndikojn pr zhvillimit demokratik t vendit dhe t imazhit t tij n bot. </p><p>Prfaqsuesit e ambasads suedeze n Shkup treguan interes q aktivisht dhe t koordinuar t mar-rin pjes n ndjekjen e gjendjes s medias dhe n zgjidhjen e problemeve. U shqyrtuan edhe mundsit pr bashkpunim konkret mes SHGM dhe ambasads pr realizimin e ndonj prej qllimeve t Shoqats pr kt vit. </p></li><li><p>9</p><p>Drejtori i SHGM, Dragan Sekullovski, nga mesi i shkurtit n Shkup, mori pjes n taki-min q organizatat e gazetarve dhe t me-diave patn me Riard Hovit, raportuesin pr Maqedonin n Parlamentin Evropian. Prve drejtorit Sekulliovski, n takim morn pjes edhe prfaqsues t IMM, SPG, QZHM, MRTV dhe KRD. </p><p>Qllimi i takimit ishte q Hovit nga organiztat re-levante t informohet pr gjendjen e liris s medias n Maqedoni dhe informacionet e mbledhura do ti ndihmojn pr t prgaditur raportin para Parlamentit Ervropian pr gjendjen e prgjithshme n Maqedoni. </p><p>Pjesmarrsit n takim i prezentuan qndrimet e tyre pr problemet e gazetarve dhe t mediave dhe ofruan zgjidhje pr kaprcimin e tyre. Hovit u njoh n detaje pr incidentin e 24 dhjetorit n Kuvend, ku gazetart u dbuan nga galeria e Kuvendit. Drejtori Sekullovski e prsriti qndrimin e SHGM se dialogu me Qeverin mund t vazhdoj pasi institucionet do </p><p>ta zbardhin dhe do t prcaktojn prgjegjsi pr in-cidentin. N SHGM nuk ka dilem se t gjitha sfidat me lirin e medias duhet t zgjidhen prmes dialogut, por se gjat dialogut nuk do t tolerohen cfardo qoft shkelje t liris s shprehjes. Sekullovski theksoi se sht e nevojshme q t gjhitha palt t sillen me prgjegjsi pr t rikthyer besimin. </p><p>N takim u fol edhe pr raportin e Reporterve pa kufi, ku Maqedonia shnon nj rnie prej 22 ven-desh n krahasim me vitin e kaluar. Pjesmarrsit theksuan se duhet seriozisht t punohet n t ardhe-men pr prmirsimin e kushteve t puns t gaze-tarve me qllim mundsimin e liris m t madhe t mediave. </p><p>Tem e veant e biseds ishte edhe Plani aksio-nal pr prmirsimin e gjendjes s medias, ku jan definuar masa t qarta, si jan prmirsimi i legji-slacionit t mediave, reforms s MRTV, fushatave qeveritare dhe prmirsimin e zbatimit t standarde-ve dhe t etiks profesionale n gazetari. </p><p>SHGM n takim me Riard Hovit</p><p>BULETINI - Shoqata e Gazetarve t Maqedonis</p></li><li><p>10</p><p>Shoqata e gazetarve t Maqedonis, nga fun-di i shkurtit, n Gjykatn Kushtetuese dorzoi krkes pr mbrojtjen e liris s shprehjes dhe t drejts pr shprehjen publike t men-dimit lidhur me incidentin me gazetart n Ku-vend. N krkesn e prgaditur nga ekipi i ekspertve t SHGM, krkohet q Gjykata kushtetuese t mbaj mbledhje publike dhe n baz t legjislacionit pozitiv t konstatoj se me aktin e dbimit t gazetarve nga galeria e Kuvendit sht shkelur liria e shprehjes dhe t njejtin ta suspendoj.</p><p>Ekipi i juristve vlerson se Gjykata kushtetuese ka kometenc ti mbroj t drejtat dhe lirit individuale t qytetarve n pajtim me nenin 110 t Kushtetuts s Republiks s Maqedonis dhe nenit 51 t Rregullors s Gjykats kushtetuese. </p><p>N aplikacion sht argumentuar se me dbimin e dhunshm t gazetarve nga galeria sht shkelur neni 16 i Kushtetuts s Republiks s Maqedonis dhe neni 10 i Konvents evropiane pr t drejtat e nje-riut. </p><p>Kushtetuta garanton lirin e shprehjes, fjaln pu-blike, informimin publik, si dhe lirin pr formimin e </p><p>institucioneve pr informim publik, ndrsa Konventa evropiane garanton se dokush ka t drejtn e liris s shpre...</p></li></ul>