banka qendrore shqiperise

Download BANKA QENDRORE SHQIPERISE

Post on 26-Dec-2015

71 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Banka Qendrore e Shqiperise

 • Analiza strategjikeMisioni-T siguroj stabilitetin e sistemit bankar dhe t mbroj interesat e depozituesve dhe t publikut t gjer;- t siguroj nj sistem bankar t shndosh, aktiviteti i t cilit t jet transparent dhe i udhhequr drejt ekonomis s tregut;-t rris besimin e investuesve dhe t depozituesve nprmjet mbshtetjes s zhvillimit t industris bankare dhe efektivitetit t saj.

 • Vizioni Te jete banka me mire ne Shqiperi dhe me zhvillim me te shpejte,duke mbajtur dhe ruajtur nje stabilitet te cmimeve.

 • Kopetencat dalluese

  Harton, miraton dhe zbaton politikn monetare t vendit, pr realizimin e objektivave t s cils ajo prdor instrumentet e duhura monetare;Ka t drejtn ekskluzive t nxjerrjes e t qarkullimit t kartmonedhs dhe t monedhs kombtare.Mban dhe administron rezervat valutore t Republiks s Shqipris.Harton, miraton e zbaton regjimin e kmbimit valutor si dhe politikn e kursit t kmbimit.Licencon ose revokon licencn pr ushtrimin e veprimtaris bankare si dhe mbikqyr aktivitetin bankar me qllim sigurimin e stabilitetit t sistemit bankar.Shrben si bankier, kshilltar e agjent fiskal i Republiks s Shqipris.Shrben si bank e bankave t nivelit t dyt.Nxit funksionimin normal t sistemit t pagesave.

 • Steakeholders Te organizatesPunonjesit 424 punonjesQeveria Ndermjet ligjieve dhe neneve qe ajo ka vendosur ne kuadrin e Bankes se Shqiperise.Kjo banke ndryshe eshte quhet dhe banka qendrore ne kete menyre per kete banke jane vendosur e percaktuar ligje me shume ne numer se bankat e tjera. Konsumatoret Duke filluar qe nga qeveria,banka te tjera,njerzit per kredi apo depozitat dhe cdo kompani tregtare qe ka nevoje per sherbimet qe kjo banke ofron.

 • KonkurrentetCdo banke tjeter si :BKT,Reafaizen banke,Alfa banke Banka e pare e investimeve...por konkurrenca per kete banke e pa perfillshme per vete funksionin qe ka ajo.PublikuSi qellim kryesor kjo banke ka qe te kontrolloj nivelin e cmimeve dhe te kete nje rritje ekonomike. Duke prcaktuar nje norm minimale t interesit mbi depozitat n lek dhe vendosja e kufirit t kreditit q do bank e nivelit t dyt mund t'i ofroj publikut.Pra kjo banke ka si qellim qe ti sherbej sa me mire publikut

 • Konfliktet e interesave 1 Antart e Kshillit Mbikqyrs nuk mund t jen punonjs, administrator ose aksioner me pjesmarje ndikuese, n subjektet q licencohen nga Banka e Shqipris. Gjithashtu, funksioni i antarit t Kshillit Mbikqyrs sht i papajtueshm dhe me funksionet e tjera t larta shtetrore si deputet, President dhe antar i Kshillit t Ministrave.

  2 Antart e Kshillit Mbikqyrs duhet t evitojn do situat q prbnshkak pr lindjen e nj konflikti interesash.

  3 Si pasoj e ndikimit t madh q kan vendimet e Kshillit Mbikqyrs n zhvillimet e tregut bankar n Shqipri, antart e tij duhet t veprojn me pavarsi dhe me paanshmri t plot

 • 4 Antart e Kshillit Mbikqyrs nuk duhet t prdorin n mnyr t drejtprdrejt apo jo, informacionin jopublik q ata disponojn pr shkak t detyrs, pr t kryer apo pr t drejtuar transaksione financiare personale, atavet apo nprmjet palve t treta.

  5 Antart e Kshillit Mbikqyrs duhet t shmangin do lloj pjesmarrjeje n emrime t strukturave qndrore partiake gjat kohs q ushtrojn detyrat e tyre pran Banks s Shqipris.

  6 Antart e Kshillit Mbikqyrs nuk duhet q, pr nj periudh deri n 1 (nj) vit pas prfundimit t mandatit t tyre, t publikojn informacionet jopublike me t cilat ata jan njohur gjat kryerjes s detyrs s tyre n Bankn e Shqipris

 • Mjedisi I larget Analiza pestEkonomik

  Ky faktore eshte nje nder faktoret kryesor per aktivitetet e nderrmaranga banka.Banka qendrore ka si qellim kryesor per vitin 2009-2011 mbajtjen e nje norme te inflacionit ne nje norme prej 3 perqind.Parashikimet kane treguar nje rrije te ekonomise per vitin 2009 si dhe nga tendencat e fundit te zhvillimit monetre,Banka e Shqiperise vlersone se rritja e ofertes monetare rreth 8per qind do te jete ne linje per objektivin e Bankes se Shqiperis per inflacionin per vitin 2009.Nje prirje tjeter pozitive ne ekonomin shqiptare eshte dhe zvoglimi i normes se papunsise si rrjedhim i hapjeve e vendeve te reja te punes nga sektori private si dhe emigrimi i vazhdushem.Gjithashtu kemi dhe nje fluks te madh te investimeve te huaja.

 • Social Ne qender te vemendjes se kesaj banke qendon klienti ne kete menyre kjo banke i kushton vemendje te vecante sherbimit ndaj tyre.Kjo banke synone te vendose nje norme minimale te interesit mbi depozitat me leke si dhe kufirin e kreditit qe cdo banke tjeter e nivelit te dyte ne menyre qe ti ofrojne publikut nje nivel sa me te ulet te interesave per kredi e interes me te larte per depozita.Kjo banke synon te hartoj ato politika qe i plotesojne me mire nevojat dhe kerkesat e klientit.

 • Teknologjik Teknologjia sot konsiderohet si mjete ndihmes ne autorizimin e proceseve, si ofruesh sherbimesh e instrumetave te pazvendesushem.Kjo banke ka krijuar nje rrjete informatik ne cdo dege te saj,gjithashtu ajo ofron dhe lidhje online me qendren Gjithashtu kjo banke ofrimin e shrbimeve bankare dhe financiare nga bankat e nivelit t dyt duke prcaktuar kushtet organizative, kushtet n lidhje me personelin dhe kushtet teknike pr realizimin e veprimtarisbankare n rrug elektronike (e-banking), krkesat lidhur me verifikimin e kryer nga Banka e Shqipris pr shrbimin e-banking, si dhe parimet e administrimit t rrezikut t shrbimit e-banking;

 • Politik Ne vendin tone kemi nje stabilitet politik me nje fuqezim te procesit demokrtike duke ndikuar keshtu ne zgjerimin dhe rritjen e bankes.Sistemi bankare i eshte nenshtruar disa reformave.U aprovua ligji per parandalimin e fenomenit te piramidave. U rishikua ligji per pavarsine e Bankes se Shqiperise duke i dhene dhe fuqine e saj te mbikqyrjes.Ristrukturimit te bankave me kapital shtetroreShtimi i bankave me kapital te huaj

 • Mjedisi operuesAvatazhet konkurruese-Ofrojne sherbime per bankat tregtare, njsoj si bankat tregtare pr klientt e tyre, duke siguruar kryerjen me eficienc dhe t sigurt t pagesave.

  -Banka e Shqipris kryen nj sr shrbimesh financiare q llogariten n miliard lek. Qeveria Shqiptare mban t hapur nj llogari me Bankn e Shqipris nprmjet s cils ajo kryen transaksionet financiare si brenda dhe jasht vendit.

  -Ofron nje game te gjere produktesh,madje dhe sherbime qe bankat e tjera nuk mund ti ofrojne.

  -Kjo banke ka plane afatmesme per zhvillimin e teknologjise

 • Struktura Organizative e Banks s ShqiprisZhvillimi i sistemit bankar n Shqipri, ka br q Banka e Shqiprist marr prsipr detyra dhe prgjegjsi t reja, n kuadr t t cilave upa e arsyeshme kryerja e nj ristrukturimi t Banks. N tetor t vitit2005, Kshilli Mbikqyrs miratoi strukturn e re organizative dhenumrin e punonjsve n organikn e Banks s Shqipris.Numri i punonjsve n organikn e re t Banks s Shqiprissht 424, nga t cilt 42 punonjs pr administratn qendrore, 22punonjs pr Shtypshkronjn dhe 60 punonjs pr degt e Banks sShqipris.Ristrukturimi solli nj rritje t numrit t departamenteve dhe tpunonjsve, duke e br m t manovrueshm dhe t kontrollueshm

 • Kultura e organizates Vlerat baze te bankes

  Puna me pasion dhe me profesionalizm pr t arritur rezultate sa m t larta.Qenia nj institucion shembullor dhe i aft q t trheq, t nxis dhe t edukoj nj staf t besueshm dhe me aftsit e duhura, i cili t dij t dgjoj, t msoj dhe t realizoj.

 • Parimet qe i udhheqinPrgjegjshmri pr arritjen e rezultateve cilsore n pun.Prkushtim dhe pasion pr ndershmri financiare, efektivitet dhe rijsim.ShpresatNdershmri, integritet, besueshmri.Pun e prbashkt n grup e bazuar n sinqeritet dhe n besim reciprok.Dhnie mundsi zhvillimi t tjerve dhe respektimi i diversiteteve.Inkurajimi i marrjes prsipr dhe i prballimit t sfidave dheprgjegjsive.

 • Analiza SWOTShansetStabiliteti makroekonomikEkonomia e shqiperis eshte karakterizuar nga norma te qendrueshme rritjeje ne 5.8perqindRuajtja e stabilitetit te cmimit Banka e shqiprise ruan nje kurs te lire te kembimitRritja e nivelit te kreditimitMarrdhenie me institucione nderkombetareInfrastruktura e mire

 • KercenimetKriza energitikeZgjedhjetZbatimi i dobet i ligjeveJo korrektesi ne dhenien e krediveRrisk i likujditetit

 • Fuqite

  Te afte ti pergjigjen shpejt kerkesave te tregutOfrojme game te gjere sherbimeshPerdorimi i sistemit onlineStafi i punonjesve mjafte i kualifikuar dhe i sjellshem Trajnim cilsorOfron sherbime qe nuk mund te ofrohen nga banka te tjeraInstrument i rndsishm n sigurimin e nj marrdhnieje tvijueshme dhe cilsore me publikun sht konsideruar edhe aktiviteti ibotimit n Bankn e Shqipris. Vijimi i botimit t raporteve periodiket Banks s Shqipris, i botimeve me natyr edukative, i seris smaterialeve t studimit dhe t analizave, i punimeve t prezantuaran aktivitete t rndsishme t Banks s Shqipris, ka rritur pranine institucionit n publik. Pasqyrimi i daljeve t zyrtarve t lart tBanks s Shqipris n publik, si n konferenca pr shtyp, n takimee n konferenca shkencore i ka shrbyer rritjes s transparencs naktivitetin e Banks s Shqipris.Pra fakti qe eshte transparent dhe lehtesisht i kuptushem nga publikubazn m t gjer t informacionit n t cilinbazohet,fleksibilitetin relativisht m t lart n lidhje me goditjet e oferts

 • Objektivat:Objektivi themelor i Banks s Shqipris sht arritja dhe ruajtja e stabilitetit t mimeve. Nprmjet politikave t saj dhe n funksion t detyrave q i prcakton ligji, ajo bn prpjekje pr arritjen e ktij objektivi themelor q nnkupton kontrollin e nivelit t inflacionit. Banka e Shqipris, n prputhje me objektivin e saj kryesor dhe mbi bazn e tregut t brendshm bankar, kjo banke ka si objektiv te :

  nxit dhe mbshtet zhvillimin e regjimit dhe t sistemit t kmbimeve valutore, nxit dhe mbeshtet tregun e brendshm financiar, nxit dhe mbeshtet sistemin e pagesave,si d

Recommended

View more >