auditimi i energjise ne banesa. keti kume msc energjitike/fin

Download Auditimi i Energjise ne Banesa. KETI KUME Msc Energjitike/FIN

Post on 17-Aug-2015

72 views

Category:

Environment

11 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 1. 1. PUNOI: KETI KUME
 2. 2. PRMBAJTJA Auditimi i energjis n banesa Efienca e energjis n banesa Masat e rekomanduara pr implementim Prfitimet n kosto Legjislacioni Konkluzione
 3. 3. AUDITIMI I ENERGJIS Verfikimi, monitorimi dhe analiza e prdorimit t energjis duke prfshir drgimin e nj raporti q prmban rekomandimet pr prmirsimin e efiencs s energjis me analizn e kostos prftim, si dhe nj plan masash pr reduktimin e konsumit t energjis.
 4. 4. AUDITIMI I ENERGJIS N BANESA Auditmi i energjis n banesa sht nj shrbim i cili realizon vlersimin e efiencs s energjis n banesa nprmjet nj personi t liencuar pr kryerjen e ktij proesi me qllim sugjerimin e
 5. 5. AUDITIMI I ENERGJIS N BANESA T dhnat e projektit Gjeometria e ndrtess Sistemet teknike t ndrtess Uji i ngroht sanitar Rezultatet mbi konsumin energjitik ertifikata e performancs energjitike
 6. 6. AUDITIMI INDIVIDUAL I ENERGJIS N BANESA Lokalizimi i infitrimeve t ajrit Izolimi i infiltrimeve t ajrit Inspektimi i pajisjeve t ngrohjes dhe ftohjes Ndriimi Pajisjet elektroshtpiake
 7. 7. EFIENCA E ENERGJIS EFIENCA E PRDORIMIT T ENERGJIS Raporti n prqindje i energjis n dalje me energjin n hyrje, n t njjtin sistem energjitik. EFIENC ENERGJIE Kur n nj proes energjitik arrijm rezultate t njjta duke prdorur m pak energji.
 8. 8. TEPRICA E ENERGJIS N kt rast sht energjia e kursyer nga marrja e masave pr t ulur sasin e energjis s prdorur n kt proes. PARA PRMIRSIMIT PAS PRMIRSIMIT KOSTO E ENERGJISE KOSTO E MIREMBAJ TJES KOSTO E ENERGJISE KURSIMET KOSTO E MIREMBAJ TJES
 9. 9. FAR PRFITOJM Kontribut n zhvillimin e qndrueshm Reduktim t kostove t konsumit t energjis Reduktim t kostove t konsumit t energjis elektrike Prmirsim t cilsis s shrbimeve Ndikim n zhvillimin ekonomik t vendit
 10. 10. PRQINDJA E KONSUMIT T ENERGJIS N BANESA 37% 5% 3% 17% 21% 2% 8% 7% Ngrohje Ftohje Ventilim Ngrohje e ujit Ndricim Gatim Pajisje elektroshtepiake Te ndryshme
 11. 11. KSHILLA PR NJ BANES EFIENTE
 12. 12. RAST STUDIMOR Studimi i ndryshimit t IMPLEMENTIMI I METODAVE T PRMIRSIMIT T EFIENCS S ENERGJIS
 13. 13. FORMULA BAZ PR LLOGARITJEN E KOSTOS S KONSUMIT T ENERGJIS ELEKTRIKE KOSTO=konsumi i energjis kWh x cmimi lek/kwh
 14. 14. INSTALIMI I SISTEMEVE T TERMOIZOLIMIT PA TERMOIZOLIM QV=2196,9 kWh KOSTO=25044,66 lek n vit ME TERMOIZOLIM QV=1430,69 kWh KOSTO=16309,886 lek n vit
 15. 15. INSTALIMI I SISTEMEVE T NGROHJES QENDRORE Kosto= 22389 lek NGROHJE QENDRORE ME LPG Kosto=43639,2 lek NGROHJE ME HVAC Krahasimi i konsumit t dy sistemeve pr t njejtn periudh kohe n vit.
 16. 16. NDRICIM EFIENT 13 W x 15 = 195 W n total 195 W x (6 x 365) or = 711,75 kWh Kosto vjetore = 8797,95 lek n vit 60 W x 15 = 900 W n total 900 W x (6 x 365) or = 1971 kWh Kosto vjetore = 22469,4 lek n vit
 17. 17. PRDORIMI I ENERGJIS DIELLORE PR NGROHJEN E UJIT Prdorimi i energjis diellore Ulet konsumi i energjis elektrike 17784 lek t kursyera n vit
 18. 18. PAJISJE ELEKTROSHTEPIAKE EFIENTE Prdorimi i pajisjeve elektoshtepiake efiente (klasi A , A+, A++), redukton kostot e konsumit t energjis elektrike me 3000 lek n vit.
 19. 19. LEGJISLACIONI Draft ligji pr efiencn e energjis Ligji pr efiencn e energjis Plani kombtar i veprimit pr efiencn e energjis (PKVEE) Ligji pr ruajtjen e energjis n ndrtesa Kodi energjitik pr ndrtesat
 20. 20. KONKLUZIONE Auditimi i energjis n banesa sht nj hallk e rndsishme e menaxhimit t energjis dhe n zhvillimin e qndrueshm Ai shrben pr t evidentuar disa nga problematikat kryesore q shoqrojn operacionet energjitike n banesa duke dhn rekomandime pr prmirsime aty ku sht e mundur Auditimi i energjis ndikon n mnyr t drejtprdrejt n prmirsimin e eficencs s energjis n banesa Duhen marr n konsiderat n mnyre serioze rekomandimet pr prmirsimin e eficencs s energjis nqoftse synojm t kmi nj jtes sa m komode n banesat ku jetojm dhe t ruajm njkohsisht dhe mjedisin q na rrethon Hapat pr prmirsimin e eficences mund t ken nj kosto t lart fillestare, por prfitimet n t ardhmen i bjn kto kosto krejtsisht t justifikueshme
 21. 21. KONKLUZIONE Nga implementimi i metodave pr prmirsimin e eficencs n banesa n termoizolim, sisteme qndrore t ngrohjes, ndricim eficent ,sht i dukshem perfitimi ne kosto pasi shembujt e msiprm e demostrojn qart kt fakt
 22. 22. REKOMANDIME sht e rndsishme ti kushtohet vmndje e vecant kuadrit ligjor q mbshtet procedurn e auditimit t energjis n banesa Duhet t forcohen politikat q mbshtesin masat pr prmirsimin e eficences n banesa. Duhet t sensibilizohet publiku pr prfitimet nga kryerja e ktij procesi dhe avantazhet e zbatimit t rekomandimeve
 23. 23. FALEMINDRIT PR VMNDJEN!

Recommended

View more >