architecture portfolio_2015

Download Architecture Portfolio_2015

Post on 24-Jul-2016

213 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Academic and Professional Work

TRANSCRIPT

  • VALERIA DE JONGHARCHITECTURE PORTFOLIO

  • SENIOR THESIS 05

    THE HEN HOUSE 13

    DUDLEY SQUARE HOUSING 17

    SOUTH END HIGH SCHOOL 23

    CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE 31

    PROFESSIONAL WORK 37

  • 04 SENIOR THESIS/

  • SENIOR THESIS 05/

    SENIOR DESIGN THESISOur undergraduate comprehensive design studio was divided in four stages: building prototype development, site research, program development and a synthesizing nal stage. Students were paired up with the purpose of developing a building with a program of their choosing in the very heart of Boston University's campus.

    Given the inaccessibility of the site, our proposal was based on a precast system that would minimize the amount of site work. Likewise because our project would house institutional functions, our approach was highly modular so as to maximize the exibility and adaptability of the interior program.

    COMPREHENSIVE DESIGN STUDIO / SPRING 2014COLLABORATION WITH COLIN DA PONTE

  • 06 SENIOR THESIS/

    The repetition of our system left plenty of playroom within the arrangement of the modules and panels to generate Architecture that was relevant to the site and that permitted the deployment of our desired site strategies.

    Our focal point is an atrium that houses the circulation and works as a solar chimney to facilitate ventilation of the labs.

    The location next to the Mass Pike provides a unique opportunity to create a landmark for B.U., which we exploited accordingly bygenerating the gem shape.

    A GEM FOR B.U.

  • SENIOR THESIS 07/

  • 08 SENIOR THESIS/

  • SENIOR THESIS 09/

  • 10 SENIOR THESIS/

    Our approach to the program came from an understanding of the University's need for research, revenue and housing. The long term goal of our proposal was to be able to transform the space from a research facility into housing in two stages. We achieved this by creating a module that could adapt in the short term to different sized wet or dry labs and in the long term to dormitories or housing suites.

    The metrics of the module were developed simultaneously with the mighty rib panel and work in synchronicity.

    THE PROGRAM MODULE

    LABORATORY

    LABORATORYW/ANTE ROOM

    SUITE

    SUITESW/SHARED LIVING

  • SENIOR THESIS 11/

    Our construction system of pre-cast and pre-loaded concrete panels was our muse from the beginning of the studio and acted as our generator and inspiration for programmatic systems as well as the site strategies we deployed. The mighty rib panel consists of a pre-cast structural panel which is loaded with utilities and mechanical at the manufacturer and shipped to the site ready for assembly. This is more economical and practical for our particular site, as well as a more sustainable construction practice.

    THE MIGHTY RIB PANEL

    MECHANICAL SHAFT

    STRUCTURAL PANEL

    concrete exterior

    water vapor barrier

    insulation

    structural rib

    mechanical work

    structural concrete

    inll plug

    rebar

    beam shelf

    beam shelf

  • 12 THE HEN HOUSE/

  • THE HEN HOUSE 13/

    THE HEN HOUSEFor the 2016 City of Dreams Pavilion Competition we asked ourselves "What if we could make a pavilion out of feathers?" This challenge took us to industrial chicken farming (producer of 3 billion pounds of feathers a year) and the realization of just how easy it is to raise your own chickens in an urban environment. Recognizing that our installation is temporary we decided to take it as an opportunity to exploit the possibilities of our materials. What they are now is only a reection of what they will be in the future.

    FIGMENT 2016 DREAM PAVILION COMPETITION / FALL 2015COLLABORATION WITH LINDA LY / ^^ (pronounced up up) COLLECTIVE

  • 14 THE HEN HOUSE/

    Besides feathers, the majority of our materials are reconstructed refuse from industrial chicken farms. Wood from pallets and crates will transform into 'hen pods'. Metal cages will serve to create wood ties as well as planters. Additional simple backyard farming elements such as vegetable plants and rainwater collection are also present. Our intent is for this pavilion to spark New Yorker's interest in harvesting their own sustainable nourishment. As part of this initiative we propose for its parts to be available to furnish users' backyard farms after deconstruction.

    CHICKEN COOP REASSEMBLY

    Hen Pod Stool Bench Planter

  • THE HEN HOUSE 15/

  • 16 DUDLEY SQUARE HOUSING/

  • DUDLEY SQUARE HOUSINGFor our fourth year urban dwelling studio, students were paired up and set out to create a master plan for a housing complex in the rapidly gentrifying area of Dudley Square in South Boston.

    My prototype consists of a combination of live-work units and studios catered towards the rising population of young professionals, artists and start ups that are attracted to the area by the cheap rent, the innovation district nearby and the SoWA art initiatives. The interior corridor is activated by the live-work units and is a mixing chamber for residents and visitors.

    HOUSING STUDIO / SPRING 2013

    DUDLEY SQUARE HOUSING 17/

  • Bostons South End is very detached from the rest of Boston both literally and guratively. It is the only portion of the city that is not serviced by the MBTA trams or subways It also houses a very peculiar mix of artists alongside well-off yuppies in brownstones and the original working class family demographic. Our masterplan proposal seeks to celebrate this diversity by providing social areas indoor and outdoors as well as secluded family housing adjacent to lively live-work and studios geared towards younger and less permanent users.

    THE SOUTH END NEEDS SOME FOCAL POINTS

    Accessfrom Street

    Corner

    18 DUDLEY SQUARE HOUSING/

  • PUBLIC STREET ELEVATION

    WOONERF ELEVATION

    DUDLEY SQUARE HOUSING 19/

  • Work Access

    Live Access

    20 DUDLEY SQUARE HOUSING/

  • Work Access

    Live Access

    DUDLEY SQUARE HOUSING 21/

  • 22 SOUTH END ART SCHOOL/

  • SOUTH END ARTS HIGH SCHOOLFollowing an intensive urban and program analysis portion of the studio, students set out to accomodate the program for a visual and performing arts high school, as well as residential and commercial programs within site.

    My proposal is driven by the articulation of the gap between the public and private programs. The private program is accommodated within two bars (non-discipline and discipline), and the public program is clustered between the bars and the outer skin, generating nooks and overhangs that enhance the habitability of the hallways and public plaza.

    URBAN INSTITUTIONS STUDIO / SPRING 2011

    SOUTH END ART SCHOOL 23/

  • Evolving from a site study which focused on climate and inhabitability of building envelopes and urban furnishings, my site proposals focused on spaces generated at a macro and micro scale either by the buildings as objects as well as the exterior building skin. Further onto the development of the project, I adopted this thesis and applied it onto the interior circulation, generating an interior sidewalk which served as a mixing box for all the disciplines housed by the school.

    SOUTH END BOSTONS OUTDOORS ARENT VERY FRIENDLY

    second oor planh =140

    0 8 16 32

    24 SOUTH END ART SCHOOL/

  • gallery 0 8 16 32

    auditorium 0 8 16 32

    library 0 8 16 32SOUTH END ART SCHOOL 25/

  • 26 BOSTON HOUSE OF FASHION/

  • BOSTON HOUSE OF FASHIONStudents were assigned to accomodate the large program for a renovation of the Boston School of Fashion into an inll site within the compressed urban fabric of Newbury st.

    My design was aimed at creating a condensed college campus feeling within the provided space by creating pseudo- independent buildings for each program and arranging them within the void, thus generating spaces that allowed for skylights as well as indoor courtyards and common areas.

    SITE SPACE AND PROGRAM STUDIO / FALL 2010

    BOSTON HOUSE OF FASHION 27/

  • 28 BOSTON HOUSE OF FASHION/

  • BOSTON HOUSE OF FASHION 29/

  • 30 CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE/

  • CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFEThe Assignment was to develop a seasonal cafe for the Christian Science Center in Boston MA that would address the desolation at the Huntington end of the site.

    My approach was to create a structure and terrace that reproduced the already successful characteristics of the ends of the site towards which people naturally gravitated. Experimenting with a dramatic tectonic expression of the wood I was able to design a space that while attractive, was not intrusive to the site.

    FUNDAMENTAL DESIGN STUDIO / SPRING 2010

    CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE 31/

  • The Christian Science Center is inhabited in very peculiar ways during the warm months of the year. The landscaped plots and the fountain attract groups, families and are incredibly lively, while the areas surrounding the reective pool are much more prone to solitary activities. The cafe aims to activate this area by dening an edge within. Articulating the scale of the elongated paths and seting areas, an outdoor living room is created with Architecture in the same way a blanket does within a eld for a picnic.

    THE CHRISTIAN SCIENCE CENTER IS A BLOCKS WORTH OF WIND TUNNELS AND BUILDINGS THAT LOOK LIKE SPACESHIPS

    32 CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE/

  • CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE 33/

  • 34 CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE/

  • CHRISTIAN SCIENCE CENTER CAFE 35/

  • 36 PROFESSIONAL WORK/

  • PR

Recommended

View more >