architectural portfolio

Download Architectural Portfolio

Post on 17-Mar-2016

216 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Bill Tan's Architectural Portfolio

TRANSCRIPT

  • BILLSIYUAN TANARCHITECTURAL WORK PORTFOLIO

  • table of contents

    Integrated Art andTherapy CenterFourth-year Studio Project

    BookstoreSecond-year Studio Project

    TriangleThird-year Studio Group Pavilion Project

    Art Institution forNew ImmigrantsThird-year Studio Project

  • Baseline Bus StationPavilion ProjectSecond-year Studio Project

    Roof Structure StudyModelSecond-year ArchitecturalTechnology Class Project

    Multi-Unit HousingPlanning ProjectFourth-year Studio Project

    Drawings andPhotographyCollection of personalcreations

  • A site renewed to rejoin the heart of the City of Ottawa to its body is the main goal of this urban revitalization proposal. York Street has long since been famed as a cultural walkway. The site played host to scientists and philosophers, and was a hub of trade between farmers, merchants and their wares.

    & THERAPY CENTER

    01

    INTEGRATED ART& THERAPY CENTER

  • Given the history and location of York Street, we envisioned a project that would ac-complish 3 things: 1. Create a place that would showcase local art and play host to therapeutic art clinics, 2. Re-establish the York Street area as a central hub or back-bone of the Byward Market and 3. Propose a modern design that reects both art and reconnection. In order to fulll our desires of creating a space large enough to host the various cul-tures, talents, and practices in Ottawa, we opted to not simply build on either end of York Street, but rather on York Street itself. We were aware that our urban redevelop-ment project would not only be dicult, but a task not often endeavoured; the bold-ness of our idea and the areas somewhat desperate cry for attention, however, only made the idea that much more inspiring and appealing. The two one-way roads along-side each end of York were moved to one side creating a two-way road and dipped below grade to allow us to bridge the void atop to support a more pedestrian friendly way to cross York Street. The moment at which the roads dip and level out is where the entrance to the underground parking of the center begins.

    CONCEPT SKETCHES SITE ARIEL VIEW

    02

  • Each end of the building hosts separate atmo-spheres. Towards Sussex Street, the feel is more open and is emphasized by large public spaces and galleries. To the Byward Market side, occu-pants are met with several dierent clinical ser-vices. The services may range from acupuncture and massage to stress relief and rehabilitation through art. The two ends are connected on each of the upper oors by walkways overlooking the foyer/lobby area in the center. These walkways are further connected by a series of staircases and an elevator establishing it as the main hub within the center.On the exterior, glass blankets the structure giving it a uid shape and ephemeral presence. The two cantilevered ends are nished with an aluminum cladding to bring light underneath and generate a lovely reective interaction be-tween building and pedestrian. A fountain, pres-ent on site for decades, retains its spot and acts as a gathering spot, but more importantly, marks as a gathering spot, but more importantly, marks the location as York Street.

    FLOOR PLANS 1:1200

    03

  • PHYSIO STUDIOLOBBY/CELEBRATED SPACE

  • MAIN ENTRANCE

    05

  • CC

    B

    B

    A

    A

    LONGITUDE SECTION 1:800

    UNDERGROUND PARKING ENTRANCE

    SECTION CSECTION BSECTION A

    SOUTH ELEVATION 1:800

    LATITUDE SECTIONS 1:800

    06

  • The design of the building was derived from our obsession to see the area renewed as the backbone of down-town Ottawa and the Byward Market. The sleek curvature came from the gentle S-curve of the spine and from there evolved into the bridge-like image connecting Sussex Street to the center of the market. On grade level, the building opens up on either end to allow for a unique experience for pedestrians and passersby. The structure of the center would operate much like a strung bow; the two ends of the building would be pulled together by a mas-sive tensile strength. The overall steel skeleton would be curved 18 diameter steel pipes held in form via a steel cable system. Floor plates hang from the steel pipes and are reinforced by a hanger system that penetrates each oor. Structural integrity became an issue when it was realized that the skeletal form would not meet par in its ability to hold all the oor plates and resist natural forces. This was immediately addressed through an interior steel oor system to bolster the skeleton.

  • STEEL STRUCTURE

    08

    FLOOR HANGERSYSTEM

    HANGER DETAIL

  • ENTRANCE

    The project was to design a multi-storey, mixed-use bookstore for an urban site on Bank St. in the city of Ottawa. This bookstore is not only to sell books and book arts, but should also accommodate the making accommodate the making of and exhibition of book arts. Further, lecture and discussion area are needed to provide a public gather-ing space for the commu-nity in that area.

    BOOKSTORE

    1st oor

    basement

    09

  • SITE

    BANK ST.

    THIRD AVE.

    FOURTH AVE.

    CONCEPTThe design of the bookstore started with a section imitating the characteristics of the branches of a tree. These irregular lines of branches eventually became staircases of the building. Moreover, by aligning them one above another, a continuous vertical space is created, which allowed a skylight on top of the space, giving the interior more natural the space, giving the interior more natural light during daytime.The main material for this store is wood. The natural texture and colour of the wood calms visitors, giving them a relaxed and peaceful atmosphere.

    4th oor

    3rd oor

    2nd oor

    10

  • DELTAPAVILIONDinner is Served is a group project with eight students for designing, constructing the setting for, and catering a small snack including an appetizer and/or dessert and drink for the feast that took place on banks of the took place on banks of the Rideau River in the campus of Carleton University. Along with choreographing the cooking, display and serving of food and drink, the design also oered shel-ter and places to stop and ter and places to stop and converse with others.

  • The term Delta is used to represent change. The transformation of a simple structure into a new dynamic form wasrealized through a simple module. The geometry of the triangle provided the exibility to create any number ofunique forms, as well as a self-supporting structure. Unusually, this pavilion was not meant to have a determinedform, or set boundaries of where it would live. Instead, it was to create an interactive space where anyone whoencountered it was able to alter the form in some way.

    CONCEPT

    12

  • PLAN

    ELEVATIONSITE SURVEY

  • CHAIR

    FRAME

    FABRIC

    FIREPIT

    TABLE

    ASSEMBLY OFCOMPONENTS

    14

  • 15

  • 16

  • 17

  • 18

  • ART INSTITUTIONFOR NEW IMMIGRANTSThis art institution is the place for new immigrants to learn about the Canadian society and everything needs to be known to be a part of it. The institution oers unique programs tar-geted to certain individuals. Few celebrated space are deFew celebrated space are de-signed within the building for possibilities of dierent social events.

    EXTERIOR OPEN PIT19 INTERIOR TRANSITIONAL SPACE

  • CONCEPT SKETCHES 20INTERIOR TRANSITIONAL SPACE

  • CONCEPT MODEL ABSTRACT IMAGES

    21

  • DIGITALCONCEPT IMAGINGA conceptual model was made to ex-press some of the early ideas. The model was to explore dierent forms, materials, texture and colour. Photo-graphs of the model were taken and digitally manipulated into 5 abstract images. A collage using these imageswas also created later. These digital images were the key concepts that in-spired the thinking of the nal design.

    ABSTRACT IMAGES COLLAGE

    22

  • CROSS SECTION

    ARIEL VIEW

    23

  • 1ST FLOOR

    2ND FLOOR

    3RD FLOOR

    N

    MAIN ENTRANCELOBBY

    LIBRARYAPARTMENTADMINISTRATIVE

    CELEBRATED SPACEROOF STAIR TERRACE

    SITE PLAN

  • 25

    PAVILIONBASELINEBUS STATIONLocated beside the Algonquin College, in the west of Ottawa, Baseline bus station is one of the busiest bus stations in the city, especially during rush hours and lunch time. As a major bus station, not much is oered for the crowded oered for the crowded people and students. The pa-vilion is designed to accom-modate these people while waiting for buses, providing a pleasant space for them to eat, socialize and rest.

  • ARIEL VIEW

    N

    26

  • PLAN 1:150TOP VIEW 1:150

    27

  • The form of the pavilion derived from the long and narrow feeling of the station. As one walk in the pavilion, the space inside gets smaller. Once the person reaches the end of the path and turn around, the space opens up again. This gives pedestri-ans an exaggerated perspective illusion that make the space seems longer and that make the space seems longer and larger than it actually is. The repetition of columns and roof trusses are used to max-imize sunlight and views, while providing a shelter for the users. Tables and chairs are also provided for resting

    DESIGN

    ELEVATIONS 1:15028

  • MULTI-UNIT HOUSINGPLANNING PROJECTThe project was to plan and design a generic residential area on the given site in Downtown Ottawa, which would accomodate dierent demographics over time.

    29

  • Market CondoUnits

    Student andSenior Units

    Parking andPublic Space

    FamilyHousing

    LOCATION: RIDEAU ST.