architectural portfolio

Download Architectural Portfolio

Post on 11-Mar-2016

212 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Selected works from graduate studies at the University of Oregon, as well as undergraduate and professional work.

TRANSCRIPT

  • architectural portfolio

    EL

    IZA

    BE

    TH

    MA

    NS

    ER

    LE

    ED

    AP

  • TA

    BL

    E O

    F C

    ON

    TE

    NT

    S

    02....................................VISUAL ARTS NORTHWEST06....................................PDX WATERFRONT08....................................PDX MEDIATHEQUE14.....................................MEDIATHEQUE PARIS18.....................................CHAMPAIGN INFILL20....................................AUBERGE HOSTEL22....................................STITCH24....................................PROFESSIONAL26....................................TRAVEL SKETCHES

  • CLASSROOM

    CLASSROOM

    CLASSROOM

    PROFESSOR

    PROFESSOR

    PROFESSOR

    PROFESSOR

    PROFESSOR

    PROFESSOR

    STUDY STUDIO STUDY STUDIO

    DWG STUDIODWG STUDIODWG STUDIO

    LIBRARY

    UNION

    CAFE

    ADVANCEDCERAMICS STUDIO

    KILN ROOM

    BEGINNERSCERAMIC STUDIO

    METAL STUDIO

    WELDING ROOM

    WOOD WORKSHOP

    STUDY STUDIOSTUDY STUDIO

    DWG STUDIO

    REVIEW

    EVENT SPACE/RECEPTION

    STORE

    SERVICE

    ARCHIVES

    KITCHENHALLWAY

    Ground Floor Plan

  • LOCATION:Portland, OR

    DURATION: 10 weeks

    CONCEPT:

    The urban design connects the under-uti-lized waterfront north of the steel bridge to the downtown, as well as connect the wa-terfront park to the park blocks. A series of pocket parks along Glisan Street connect the Waterfront Park to the north park blocks, culminating with a large urban quad which extends into the Willamette River. The campus addresses the grid shift and the changing characteristics of the street blocks, acknowledging the transition from the typical 200 x 200 blocks to a more lin-ear form responding to the waterfront.The school itself consists of a campus of 3 buildings which host the 2D Arts, 3D Arts, and educational and administration space. Each building is anchored by a public pavil-ion, separated from the main space with a transparent bar of vertical circulation.

    VA

    NW

    AR

    T S

    CH

    OO

    L 2

    012

    1 : 2001 : 200

    Figure Ground

  • Ceramics Studio

    Activity Nodes Existing Site Views Existing Transit

  • V.A

    .N.W

    . AR

    T S

    CH

    OO

    L 2

    012

    1 : 200

    2d Art Studio/ Vertical Gallery

    New Transit Park Connections 2d Studio

  • SIDE

    WAL

    K

    BIKE

    LAN

    E

    PLAN

    TED

    MED

    IAN

    BIKE

    LAN

    E

    ONE

    TRAF

    FIC

    LAN

    E/

    STRE

    ET C

    AR T

    RACK

    S

    SIDE

    WAL

    K

    PARA

    LLEL

    PAR

    KIN

    G

    ONE

    TRAF

    FIC

    LAN

    E

    PARA

    LLEL

    PAR

    KIN

    G

    The project is divided into three phases to create more realistic financing options. The diagram to the left shows the completion of the project and proposed building heights and development types.

  • RAIS

    ED S

    IDEW

    ALK/

    SP

    EED

    BUM

    P

    PARA

    LLEL

    PAR

    KIN

    G

    ANKE

    NY

    PEDE

    STRI

    AN

    CORR

    IDOR

    Section Three

    PD

    X W

    AT

    ER

    FR

    ON

    T 2

    011LOCATION:

    Portland, OR

    COLLABORATION:j.mosteiro, j. spence

    DURATION: 6 weeks

    CONCEPT:

    Tom McCall Waterfront Park, considered by many to bePortlands Front Yard, plays a key role in the revitalization of the area be-tween the Morrison and Burnside Bridges. Our proposal brings the vibrancy of down-town out to the Willamette River, breaks up the expansive park and strategically locates catalyst residential and cultural projects to enliven the neighborhood. Public / private partnerships will help to improve site condi-tions along the river and renew the commu-nitys relationship with the waters edgeMORRISON BRIDGE

    STARK STREET

    MORRISON STREET

    OAK STREET

    PINE STREET

    ASH STREET

    NA

    ITO

    PA

    RK

    WA

    Y

    FIR

    ST

    AV

    ESE

    CO

    ND

    AV

    ETH

    IRD

    AV

    E

    FO

    UR

    TH

    AV

    E

    FIF

    TH

    AV

    E

    SIX

    TH

    AV

    E

    ANKENY STREET

    COUCH STREET

    BURNSIDE BRIDGE

    RESIDENTIAL / MIXED-USE

    ANKENY PEDESTRIAN CORRIDOR

    OFFICE / MIXED-USE

    MAX TRANSIT STOP

    REFER TO INDIVIDUAL ANKENY PLAZA DESIGNS

    MAX TRANSIT LINE

    STREETCAR TRANSIT STOP

    STREETCAR TRANSIT LINE

    CULTURAL / CIVIC

    PARK / VEGETATION

    ILLUSTRATIVE PLAN

  • 1/16" = 1'-0"1SOUTH FINAL

    study model photos

    south elevation facing ankeny square

  • LOCATION:Portland, Or

    DURATION: 10 Weeks

    CONCEPT:

    The PDX Mediatheque seeks to illustrate in form the goal of an open information ex-change with the ability to transform as our concept of information and how we digest it also transforms. The transformation of this experience is explored through the sculptur-al curved wall which slices through the build-ing. The distinct path through the building provides a spine for the housed information, yet the breaks in the wall allow you to ex-plore a non linear path. This allows patrons to process it from all angles and develop their own interpretation. The open floor plan allows flexibility for staff and community to create a multitude of combinations of media, periodicals, art, and of course, books. The rotation of the forms creates a stronger connection between Burnside and Ankeny streets, articulated through a stepped public commons which celebrates the grade change between the two streets. Moving the Max station to the corner functions to cre-ate a strong anchor for an ill defined corner while simultaneously drawing the community into their mediatheque. In order for the medi-atheque to be successful it must be acces-sible to its members.

    second floor circulation desk

    ME

    DIA

    TH

    EQ

    UE

    PD

    X 2

    011

  • 12

    3

    4

    5

    6

    78

    89

    10

    LEVEL 00

    1. Cafe2. Lobby

    3. Public Event Space4. Childcare

    5. Bike Storage6. Rare Books and Special Collections

    Reading Room7. Rare Books Restoration/ Storage

    8. Classroom9. Mechanical

    10. Loading Dock

    N

    The more public programmatic elements are located on the ground floor level in order to

    provide greater flexibility with accessibility at all hours. The rare books and special collections is located in a prominent, yet secure location

    , providing a reminder of the continued impor-tance of printed media, even as our concept of

    the mediatheques collection changes.

    main wall wall construction

  • GREEN ROOF slow water run off

    decrease urban heat island effect

    WATER COLLECTION slow water run off

    increase sewer collection irrigation for vertical wall

    CONCRETE WALLS high thermal mass for decreased

    heating and cooling require-ments

    OPERABLE WINDOWS natural cooling and ventilation

    daylight harvesting meco shade for glare control

    without loss of views

    PUBLIC TRANSIT Relocated max stop encour-

    ages alternative transit use

    LIGHT SHELVES reflectslightoffshelf,on

    to ceiling and deep into the room

    reduces lighting load reduces glare in the sum-

    mer allows for solar heat gain

    during winter

    BIKE STORAGE indoor/outdoor storage encourages alternative

    transit use

    HIGH SRI SUR-FACES light concrete paving in

    courtyard and plaza white roof material reduces heat island ef-

    SUSTAINABILITY

    ME

    DIA

    TH

    EQ

    UE

    PD

    X 2

    011

  • NEW MARKET SQUARE PERSPECTIVEDN

    DN

    DN

  • 1ST STREET PERSPECTIVE

    ME

    DIA

    TH

    EQ

    UE

    20

    11

    DN

    DN

    DN

  • gound floor 1st floor

  • ME

    DIA

    TH

    EQ

    UE

    PA

    RIS

    20

    06

    LOCATION: 13th Arrondismont, Paris, France

    COLLABORATION: e. baer, s.nuss

    DURATION:5 weeks

    CONCEPT:

    The established site in the heart of Paris plays an integral role in the design of the mediatheque. The building consists of two solid masses anchoring a floating volume. The masses serve both to relate to the existing urban fabric and to house the static functions of the program. The volume serves as an enclosure for the dynamic program, the spaces connected through large verti-cal perforations. The culmination of these spaces is a sunken courtyard, encourag-ing pedestrian movement through the site, buried within an established neighborhood in Paris. Although there is not formalized purpose for the site it is currently used as a mini community park, and activity area for the residents. The maintained openness of the site helps to create the loose and relaxed atmosphere of the area, and allows the site to continue being used as a community-meeting place.

  • relatable height

    green roof

    lightwells/ vertical connection to original site

    established tree at original grade

    public plaza

    ME

    DIA

    TH

    EQ

    UE

    PA

    RIS

    20

    06

  • CHAMPAIGN,IL

    INFILL

    20

    07

    LOCATION:Champaign, IL.

    CHALLENGE:Masterplan for a mixed use redevelopment in a

    distressed area of downtown Champaign

    COLLABORATION:6 Person Team + Individual

    Project

    DURATION:3 Weeks for Masterplan

    4 Weeks for Individual Project