a.1. marrdhnie ndrkombtare dhe evropiane, ... arben “e drejta ndrkombtare publike” ... te kete...

Download A.1. MARRDHNIE NDRKOMBTARE  dhe evropiane, ... Arben “E drejta ndrkombtare publike” ... Te kete njohuri mbi nocionet baze te shkences ekonomike

Post on 06-Feb-2018

249 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • A.1. MARRDHNIE NDRKOMBTARE PUBLIKE

  Pedagogu i Lendes Ma.Albana Tole

  Sistemi I ri (sipas Bolonjs)

  Fusha e Formimit Disiplina A

  Kursi kurrikular Kurrikula n Gjuhe dhe komunikim nderkulturor dhe turistik

  Semestri I, Viti II

  Module, kredite,

  or

  6 kredite, 30 leksione / 30 seminare

  Njohuri paraprake

  pr prvetsimin e

  lnds

  Studenti duhet te kete njohurite paraprake mbi organizmat

  nderkombetare dhe evropiane, mbi aktivitetin e tyre si dhe

  nocionet baze te se drejtes publike e nderkombetare.

  Prshkrimi i kursit Objektivat e kursit:

  Qllimi i ksaj lnd sht t pajis studentt me nocionet baz

  t fushave q ngrthen, me institucionet ndrkombtare dhe

  organizmat ndrkombtar dhe me mnyrn e funksionimit t

  tyre

  Programi:

  Tema 1: Nocioni i s drejts ndrkombtare. Vecorit e s

  drejts ndrkombtare. Debati mbi natyrn juridike t s

  drejts ndrkombtare. Burimet e s drejts ndrkombtare.

  Shkenca dhe sistemi i s drejts ndrkombtare. Dallimi nga e

  drejta ndrkombtare private.

  Tema 2: Raporti i s drejts ndrkombtare me t drejtn e

  brendshme. Normat e detyrueshme prgjithsisht t

  pranueshme t s drejts ndrkombtare.

  Tema 3: Kuptimi i subjektit t s drejts ndrkombtare.

  Prcaktimi i rrethit t subjekteve. Teorit n lidhje me

  subjektet.

  Tema 4: Shteti si subjekt kryesor dhe elementt e tij t

  domosdoshm.

  Tema 5: Organizimi politiko-shtetror. Instituti juridik i

  njohjes ndrkombtare. Rndsia e njohjes pr subjektivitetin

  juridiko-ndrkombtar t shtetit.

  Tema 6: Njohja e shtetit dhe njohja e qeveris. Format dhe

  llojet e njohjes ndrkombtare. Njohja e shtetit shqiptar dhe e

  qeverive shqiptare.

  Tema 7: Format e varsis ndrkombtare t shteteve

 • (vasaliteti, protektorati, mandati ndrkombtar, kujdestaria).

  Tema 8: Format juridiko-ndrkombtare t bashkimit t

  shteteve (unionet, konfederatat dhe federatat). Aleancat dhe

  bashksit e tjera t shteteve. Shtetet me status t vecant.

  Shtetet neutrale dhe mikroshtetet. Neutraliteti i shtetit

  Shqiptar.

  Tema 9: Organizatat dhe konferencat ndrkombtare.

  Dallimet ndrmjet tyre. Subjektiviteti juridiko-ndrkombtar i

  organizatave ndrkombtare. Organizimi, kompetencat dhe

  antarsia n organizatat ndrkombtare. Struktura e

  brendshme organizative dhe rregullat proeduriale pr

  funksionimin e organizatave ndrkombtare. Klasifikimi i

  tyre. Natyra e vendimeve t organizatave ndrkombtare.

  Tema 10: Problemet e popullsis n t drejtn ndrkombtare.

  Nocioni i shtetsis. Mnyrat e fitimit dhe t humbjes s saj.

  Shtetsia e dyfisht dhe pashtetsia.

  Tema 11: Nocioni i prgjithshm i traktatit si burim kryesor i

  s drejts ndrkombtare. Elementt prbrs t prbashkt t

  traktateve ndrkombtare. Kriteret e klasifikimit dhe llojet e

  traktateve ndrkombtare.

  Tema 12: Proedura e prfundimit t traktateve

  ndrkombtare dhe forma e traktateve. Rezervat n traktatet

  ndrkombtare. Kushtet e vlefshmris dhe t pavlefshmris

  t traktateve ndrkombtare. Afatet e veprimit t traktateve

  ndrkombtare dhe mnyrat e mbarimit t tyre. Efekti i

  traktateve ndrkombtare pr palt dhe pr t trett.

  Interpretimi i traktateve ndrkombtare. Mjetet pr sigurimin

  e tyre.

  Tema 13: Diplomacia dhe zhvillimi i saj. Nocioni i organeve

  shtetrore t marrdhnieve me jasht, brenda dhe jasht

  vendit. Funksionet e tyre kryesore.

  Tema 14: Imuniteti dhe privilegjet e prfaqsuesve

  diplomatik. Mnyrat e mbarimit t funksioneve t

  prfaqsuesve diplomatik. Rangjet e prfaqsuesve dhe t

  punonjsve diplomatike. Prfaqsit e prhershme dhe t

  prkohshme diplomatike.

  Tema 15: Kuptimi i konfliktit ndrkombtar, natyra dhe llojet

  e konflikteve. Zgjidhja e konflikteve n mnyr paqsore.

  Tema 16: Mjetet pr zgjidhjen e konflikteve ndrkombtare n

  mnyr paqsore: bisedimet diplomatike, shrbimi me qllim

  t mir ndrmjetsimi, komisionet mikse.

  Tema 17: Gjykata Europiane e t drejtave t njeriut.

  Bibliografi:

  1/ Puto, Arben E drejta ndrkombtare publike

  2/ Conforti, Benedetto Diritto internazionale

 • Metoda didaktike Leksione, seminare, detyra kursi

  Mnyra e vlersimit Kontroll i vazhdueshm dhe provim me shkrim

  Shnime Studenti duhet t frekuentoj leksionet dhe seminaret.

  A.2. EKONOMI E APLIKUAR NE KULTURE DHE TURIZEM

  Pedagogu i Lendes

  Sistemi I ri (sipas Bolonjs)

  Fusha e Formimit Disiplina A

  Kursi kurrikular Kurrikula n Gjuhe dhe komunikim nderkulturor dhe turistik

  Semestri I, Viti I

  Module, kredite,

  or

  6 kredite, 30 leksione / 30 seminare

  Njohuri paraprake

  pr prvetsimin e

  lnds

  Te kete njohuri mbi nocionet baze te shkences ekonomike

  Prshkrimi i kursit Objektivat e kursit:

  Kjo lnd ka pr qllim ti pajis studentt me njohurit se si

  vepron tregu turistik , duke diskutuar rolin e ndrhyrjes s

  qeveris n tregjet turistike ; t siguroj nj vshtrim t

  metodave t ndryshme t matjes duke par turizmin si pjes t

  ekonomis nacionale si dhe n nj kontekst ndrkombtar ; t

  prezantoj mnyrat e ndryshme pr analizimin e impakteve

  ekonomike t ngjarjeve turistke dhe pr t siguruar nj

  vshtrim t modelimit dhe parashikimit t turizmit.

  Programi:

  - Burimet n turizm - Tipet e turistit - Ekonomiksi i krkess n turizm - Ndrmarrjet turistike - Oferta e turizmit dhe ekuilibri n tregjet turistike - Rritja e turizmit dhe e ekonomis nacionale - Punsimi dhe krijimi i t ardhurave - Vlerat e pacmuara dhe externaliteteve - Bilanci i pagesave n turizm - Roli ekonomik i qeveris

  Bibliografi:

  - Cikl leksionesh prgatitur nga titullart e lnds - Vjollca Bakiu, Menaxhimi i turizmit, Tirane, 2006 - Economie du tourisme, PUF, 1996 - David Campbell, George Stonehouse, Strategic

  management for travel and tourism, 1997.

  M.-F Lanfant, International tourism, identity and change,

  1995

  Metoda didaktike Leksione, seminare, detyra kursi

  Mnyra e vlersimit Kontroll i vazhdueshm dhe provim me shkrim

 • Shnime Studenti duhet t frekuentoj leksionet dhe seminaret.

  B.1. LETERSI DHE KULTURE B

  Pedagogu i Lendes Prof. Dr. Irena Ndoci Lama, Ma. Irena Ndreu

  Sistemi I ri (sipas Bolonjs)

  Fusha e Formimit Disiplina B

  Kursi kurrikular Kurrikula n Gjuhe dhe komunikim nderkulturor dhe turistik

  Semestri I, Viti I

  Module, kredite,

  or

  8 kredite, 60 leksione / 20 seminare

  Prshkrimi i kursit Objektivat e kursit:

  T zgjeroj dhe thelloj horizontin letrar e kulturor t

  studentve, duke mbajtur parasysh specifikat e formimit t

  nevojshm t nj specialisti n fushn e komunikimit

  ndrkulturor e turistik. N prfundim t ktij kursi, studentt

  jan t aft pr t komunikuar m lirshm e n nivel m

  profesional mbi tema, shtje e probleme q prekin sfern e

  letrsis dhe t kulturs italiane bashkkohore.

  Programi:

  a. Letersia dhe shoqria bashkkohore italiane (4 kredite) - Dukurit letrare m prfaqsuese (Futurizmi,

  Neorealizmi, Teatri politik, Romani postmodern, et.)

  - Ngjarjet madhore dhe jehona e tyre n letrsi (Luftrat botrore, ngjarjet e 1968, ndryshimet shoqrore e

  politike, shembja e sistemeve totalitare dhe e

  ideologjive)

  - Temat madhore (gjendja njerzore, fati i njeriut dhe i planetit, shqetsimet ekzistenciale)

  - Risit kryesore n rrafshin estetik (poezi, proz, teatr)

  b. Letersia dhe Kinematografia (1 kredit) - Nga teksti letrar te gjuha kinematografike. - Krijimtaria kinematografike nga Lufta e Dyt Botrore

  deri n ditt tona.

  c. Qytetrimi bashkkohor italian (1.5 kredite) - Ndryshimet rrnjsore n gjirin e shoqrise

  bashkkohore italiane.

  d. Arti bashkkohor italian (1.5 kredite) - Drejtime, shkolla, dukuri kryesore t artit modern e

 • bashkkohor Italian (artet pamore, skulptur,

  arkitektur, muzik)

  Bibliografi:

  R.Ceserani- L.De Federicis, Il Materiale e limmaginario,

  Loescher Editore, 1996

  R.Luperini P.Castaldi Lidia Marchiani, La scrittura e

  linterpretazione: Dal Naturalismo alle avanguardie (parte

  undicesima e dodicesima), Palombo, 1997

  G.Giacalone, La pratica della letteratura Fratelli Ferraro

  editori, Napoli, 1997

  Michele Serra, Letteratura e cinema, Cinit, Venezia 1993

  Giulio Carlo Argan, Storia dellArte italiana, vol. 2, Sansoni

  Editore, Firenze, 1988.

  Claudio Bernardi e Carlo Susa, Storia essenziale del teatro,

  Milano, Vita e Pensiero, 2005.

  G.P. Brunetta, Cent'anni di cinema italiano, Laterza, Bari

  19982.

  Giulio Carlo Argan, Storia dellArte italiana, vol. 3, Sansoni

  Editore, Firenze, 1988.

  Tekstet e kngve t prfshira n program.

  Cikl leksionesh prgatitur nga titullart e lnds

  Metoda didaktike Leksion, seminar, detyra

  Mnyra e vlersimit Pjesmarrje n leksione e seminare ..%, realizim i punve

  praktike ..%, provim me shkrim n prfundim t lnds ..%.

  Shnime

 • B.2. PERKTHIM DHE INTERPRETIM B

  Pedagogu i Lendes

  Sistemi I ri (sipas Bolonjs)

  Fusha e Formimit Disiplina B

  Kursi kurrikular Kurrikula n Gjuhe dhe komunikim nderkulturor dhe turistik

  Semestri I, Viti II

  Module, kredite,

  or

  8 kredite, 15 leksione / 65 seminare

  Prshkrimi i kursit Objektivat e kursit:

  T sistemoj n mnyr profesionale prvojat interpretative q

  studentt kan prftuar gjat studimeve t mparshme, ose n

  praktika t rastsish

Recommended

View more >