4 page current affairs jan.2016 to may 2016 question bank pdf

Download 4 Page Current Affairs Jan.2016 to May 2016 Question Bank PDF

Post on 06-Jul-2016

214 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

CUURENT AFFAIRS FROM JANUARY TO MAY IS THERE IN THIS DOCUMENT

TRANSCRIPT

  • www.meritmock.com

    Meritmock Current Affairs Question Bank Page : 1

    January 2016 to May 2016 Current

    Affairs/Banking and Finincial

    Awareness Top Expected and Imp.

    Question Bank MCQs

    --------Last Update 30th May 2016--------

    _______________________________

    1. Where has the Islamic Development Bank decided to open its first branch?

    A) Ahmedabad, Gujarat

    B) New Delhi

    C) Mumbai, Maharashtra

    D) Bangaluru, Karnataka

    Answer: A) Ahmedabad, Gujarat

    2. Which ministry has launched Bharatavani Portal?

    A) Ministry of Civil Aviation

    B) Ministry of Human Resource Development

    C) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

    D) Ministry of Communications and Information

    Technology

    Answer: B) Ministry of Human Resource

    Development

    3. How many Nirbhaya buses with multiple IT-enabled safety measures have been launched

    by Union Road Transport and Highways

    Ministry?

    A) 15

    B) 25

    C) 20

    D) 30

    Answer: C) 20

    4. At which position has India immerged as the electronic waste (e-waste) producer as per

    recent study conducted by Assocham-KPMG?

    A) 4th

    B) 3rd

    C) 8th

    D) 5th

    Answer: D) 5th

    5. Who has become the first woman to win Millennium Technology Prize?

    A) Frances Arnold

    B) Verna Louis

    C) Maria Fadiman

    D) Lisa Genova

    Answer: A) Frances Arnold

    6. Which Space Agency has signed MoU with ISRO?

    A) United Arab Emirates Space Agency

    B) Iranian Space Agency

    C) Belarus Space Agency

    D) NASA

    Answer: A) United Arab Emirates Space Agency

    7. To give momentum to which of the following Governmental Scheme has the National Capital

    Goods Policy 2016 been formed?

    A) Start Up India

    B) Make in India

    C) Ujjawala Scheme

    D) Digital India

    Answer: B) Make in India

    8. The Bill to amend Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950 will not modify the list of

    Scheduled Tribes in which of the following

    states?

    A) Tamil Nadu

    B) Assam

    C) Uttarakhand

    D) Jharkhand

    Answer: C) Uttarakhand

    9. Who has become Chief Minister of Kerela? A) Siddaramaiah

    B) Jayalalithaa

    C) Kalikho Pul

    D) Pinarayi Vijayan

    Answer: D) Pinarayi Vijayan

  • www.meritmock.com

    Meritmock Current Affairs Question Bank Page : 2

    10. Air-breathing Propulsion System was recently tested by ___?

    A) ISRO

    B) NASA

    C) European Space Agency (ESA)

    D) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

    Answer: A) ISRO

    11. Based on which property has the Scientists discover new property of light?

    A) Radiation

    B) Angular Momentum

    C) Refraction

    D) Diffraction

    Answer: B) Angular Momentum

    12. Which of the following city has not been selected in 13 Cities for Smart Cities Mission in

    2nd group?

    A) Patna

    B) Ranchi

    C) Imphal

    D) Faridabad

    Answer: A) Patna

    13. Who has become Chief Minister of Assam? A) Mukul Sangma

    B) Sarbananda Sonowal

    C) T R Zeliang

    D) Lal Thanhawla

    Answer: B) Sarbananda Sonowal

    14. Which country has signed MoU with NALCO to set up smelter plant in Chabahar?

    A) Afghanistan

    B) Saudi Arabia

    C) Iran

    D) None of these

    Answer: C) Iran

    15. Which Ship has been commissioned recently in Indian Navy in Visakhapatnam, Andhra

    Pradesh?

    A) INS Talwar

    B) INS Shishumar

    C) INS Viraat

    D) INS Tarmugli

    Answer: D) INS Tarmugli

    16. Who has been appointed as CMD of Nuclear Power Corporation of India?

    A) S K Sharma

    B) K Radhakrishnan

    C) Arvind Panagaria

    D) M Annadurai

    Answer: A) S K Sharma

    17. Who has won Asian 6-Red Snooker title? A) Geet Sethi

    B) Pankaj Advani

    C) Ashok Sandilya

    D) Shirish Advani

    Answer: B) Pankaj Advani

    18. In which country will the strategic port be developed as per India, Iran and Afghanistan

    historic land transit trade agreement?

    A) Iran

    B) India

    C) Afghanistan

    D) None of these

    Answer: A) Iran

    19. Which country has recently signed 4 bilateral agreements on defence cooperation with

    India?

    A) Iran

    B) Oman

    C) Saudi Arabia

    D) Nepal

    Answer: B) Oman

    20. From where was the Indias first reusable space shuttle RLV-TD launched?

    A) Bangalore

    B) Mahendragiri

    C) Sriharikota

    D) Thiruvananthapuram

  • www.meritmock.com

    Meritmock Current Affairs Question Bank Page : 3

    Answer: C) Sriharikota

    21. Who has become the Chief Minister of Tamil Nadu?

    A) Shri N. Rangasamy

    B) Shri K Chandrasekhar Rao

    C) Shri Manohar Lal

    D) Selvi J Jayalalithaa

    Answer: D) Selvi J Jayalalithaa

    22. Who has been appointed as the Lieutenant Governor of Puducherry?

    A) Kiran Bedi

    B) Meera Borwankar

    C) Ajay Kumar Singh

    D) Kanwaljeet Deol

    Answer: A) Kiran Bedi

    23. Who has received Nepals literary award, Yug Kavi Siddhicharan Award in 2016?

    A) Indira Goswami

    B) Pawan Chamling

    C) Ramvriksh Benipuri

    D) Gopal Singh Nepali

    24. When is the Anti-Terrorism Day observed? A) May 21

    B) April 23

    C) March 19

    D) August 22

    Answer: A) May 21

    25. National Defence Authorization Act (NDAA)-2017 deals with defence cooperation between

    US and ___?

    A) China

    B) India

    C) France

    D) Pakistan

    Answer: B) India

    26. Who among these has been appointed as special envoy for El Nino, Climate?

    A) Mary Robinson

    B) Macharia Kamau

    C) Both

    D) None of these

    Answer: C) Both

    27. First World Conference on Tourism for Development was held in ___?

    A) Paris

    B) New Delhi

    C) London

    D) Beijing

    Answer: D) Beijing

    28. Which country has been praised for Medicines with the Red Line campaign on

    antibiotics?

    A) India

    B) UK

    C) USA

    D) China

    Answer: A) India

    29. For how long has the Union Cabinet approved law to keep state boards out of NEET

    ambit?

    A) 3 Years

    B) 1 Year

    C) 4 Months

    D) 6 Months

    Answer: B) 1 Year

    30. Which state government has launched PEHAL?

    A) Uttrakhand

    B) Chhattisgarh

    C) Himachal Pradesh

    D) Uttar Pradesh

    Answer: C) Himachal Pradesh

    31. Who has become principal adviser for social sector in NITI Aayog?

    A) Bibek Debroy

    B) Hasmukh Adhia

    C) Arvind Panagaria

  • www.meritmock.com

    Meritmock Current Affairs Question Bank Page : 4

    D) Ratan P Watal

    Answer: D) Ratan P Watal

    32. Who has become the first woman President of Taiwan?

    A) Tsai Ing-wen

    B) Lin Chi-ling

    C) Yenlin Ku

    D) Kelly Lin

    Answer: A) Tsai Ing-wen

    33. Which Cyclonic storm has hit eastern coast of India in 2016?

    A) Madi

    B) ROANU

    C) Phailin

    D) Helen

    Answer: B) ROANU

    34. Which bank has decided to merge Bhartiya Mahila Bank with itself?

    A) State Bank of India

    B) Federal Bank

    C) Union Bank of India

    D) Bank of India

    Answer: A) SBI

    35. Which bank has launched SmartUp for startups?

    A) SBI

    B) HDFC

    C) RBI

    D) Yes Bank

    Answer: B) HDFC

    36. Who has become Deputy Mayor of Loughton town in UK?

    A) Manjit Singh

    B) Philip Abraham

    C) V. K. Krishna Menon

    D) Dwarka Prasad Sinha

    Answer: B) Philip Abraham

    37. Where in India has Apple opened its Development office?

    A) Bangalore

    B) Hyderabad

    C) New Delhi

    D) Mumbai

    Answer: B) Hyderabad

    38. Which Missile has been recently tested fired at Chandipur in Odisha?

    A) Prithvi I

    B) Prithvi II

    C) Agni II

    D) Aakash III

    Answer: B) Prithvi II

    39. Where has NASA launched near-space monitoring super pressure balloon?

    A) Sri Lanka

    B) New Zealand

    C) Australia

    D) USA

    Answer: B) New Zealand

    40. Who has received 2016 Distinguished Leadership in Teaching Excellence Award in

    US?

    A) Manpreet Kalsy

    B) Rupa Iyer

    C) Kalpana Deshmukh

    D) Joanne Watson

    Answer: B) Rupa Iyer

    41. Where has Intelligent Operations Centre been formed?

    A) ISRO

    B) Rashtrapati Bhavan

    C) Supreme Court

    D) Parliament of India

    Answer: B) Rashtrapati Bhavan

    42. Which country has recently amended DTAA to bring information exchange?

    A) Singapore